មីកញ្ចប់បានក្លាយជាអាហារដ៏ពេញនិយមមួយ ដោយសារតែភាពងាយស្រួលនិងតម្លៃសមរម្យ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការញ៉ាំមីច្រើនពេកអាចបង្កជាផលប៉ះពាល់អវិជ្ជមានជាច្រើនដល់សុខភាព ដែលអ្នកប្រហែលជាមិនធ្លាប់ដឹង។
១. ខ្វះសារធាតុចិញ្ចឹម
មីកញ្ចប់ភាគច្រើនជាកាបូអ៊ីដ្រាតដែលចម្រាញ់ហើយមានជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់ ប៉ុន្តែខ្វះខាតវីតាមីន ជាតិរ៉ែ និងជាតិសរសៃ។ ការញ៉ាំមីជំនួសអាហារផ្សេងទៀតអាចធ្វើឱ្យរាងកាយរបស់អ្នកខ្វះសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗ។
២. បង្កើនហានិភ័យជំងឺបេះដូង
មីកញ្ចប់មានផ្ទុកនូវជាតិសូដ្យូមខ្ពស់។ ការទទួលទានសូដ្យូមច្រើនពេកអាចបណ្ដាលឱ្យមានសម្ពាធឈាមខ្ពស់ ដែលជាកត្តាប្រឈមដ៏សំខាន់នៃជំងឺបេះដូងនិងដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។
៣. ឡើងទម្ងន់
មីកញ្ចប់មានកាឡូរីខ្ពស់និងជាតិខ្លាញ់មិនល្អ។ ការញ៉ាំវាជាប្រចាំអាចធ្វើឱ្យអ្នកឡើងទម្ងន់យ៉ាងឆាប់រហ័ស និងបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺធាត់។
៤. ប៉ះពាល់ដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ
មីកញ្ចប់ពិបាកក្នុងការរំលាយ ដែលអាចបណ្ដាលឱ្យមានបញ្ហាដូចជាហើមពោះ ទល់លាមក និងឈឺក្រពះ។ ការញ៉ាំច្រើនពេកក៏អាចប៉ះពាល់ដល់សុខភាពពោះវៀនផងដែរ។
៥. មានជាតិសារធាតុគីមី
មីកញ្ចប់មានផ្ទុកនូវសារធាតុរក្សាទុក (Preservatives) និងពណ៌សិប្បនិម្មិតជាច្រើនដើម្បីរក្សាវាឱ្យនៅបានយូរ។ សារធាតុគីមីទាំងនេះអាចប៉ះពាល់ដល់ថ្លើម និងតម្រងនោម ប្រសិនបើទទួលទានក្នុងបរិមាណច្រើន។
៦. បង្កើនជាតិស្ករក្នុងឈាម
មីកញ្ចប់មាន Glycemic Index ខ្ពស់ ដែលអាចធ្វើឱ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់យ៉ាងឆាប់រហ័ស។ នេះមិនល្អសម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម ឬអ្នកដែលប្រឈមនឹងជំងឺនេះទេ។
ដើម្បីថែរក្សាសុខភាពល្អ អ្នកគួរតែបន្ថយការញ៉ាំមីកញ្ចប់។ បើចាំបាច់ត្រូវញ៉ាំ សូមបន្ថែមបន្លែ សាច់ ឬស៊ុត ដើម្បីបង្កើនតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភ។ ការញ៉ាំអាហារមានតុល្យភាពគឺជាគន្លឹះដ៏សំខាន់ដើម្បីសុខភាពល្អនិងរឹងមាំ។ តើអ្នកមានទម្លាប់ញ៉ាំមីញឹកញាប់ដែរឬទេ?
ចែករំលែកព័តមាននេះ