ការទទួលទានតែក្រូចឆ្មារអាចផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាព ប្រសិនបើអ្នកទទួលទានក្នុងបរិមាណសមរម្យ ។ អត្ថប្រយោជន៍សំខាន់ៗរបស់តែក្រូចឆ្មារមានដូចជា ៖
១. ជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ
ផ្លែក្រូចឆ្មារសម្បូរទៅដោយវីតាមីន C ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏សំខាន់ ។ វីតាមីននេះ ជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់រាងកាយ ជួយប្រឆាំងនឹងមេរោគ និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺផ្តាសាយ។
២. ជួយដល់ការរំលាយអាហារ
តែក្រូចឆ្មារអាចជួយសម្រួលដល់ការរំលាយអាហារ ដោយសារជាតិអាស៊ីតស៊ីទ្រិក (citric acid) នៅក្នុងក្រូចឆ្មារជួយជំរុញការផលិតទឹកក្រពះ ។ នេះជួយកាត់បន្ថយបញ្ហាដូចជាហើមពោះ និងទល់លាមក។
៣. ជួយដល់ការសម្រកទម្ងន់
តែក្រូចឆ្មារមានកាឡូរីទាប ហើយអាចជួយបង្កើនការរំលាយអាហារ (metabolism) ក្នុងរាងកាយ។ វាក៏ជួយឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ឆ្អែតបានយូរ ដែលអាចកាត់បន្ថយចំណង់អាហារ។
៤. ជួយបន្សាបជាតិពុលក្នុងរាងកាយ
ក្រូចឆ្មារមានលក្ខណៈសម្បត្តិជួយបន្សាបជាតិពុលពីក្នុងខ្លួន។ វីតាមីន C និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនៅក្នុងតែក្រូចឆ្មារជួយសម្អាតថ្លើម និងជំរុញឱ្យរាងកាយបញ្ចេញជាតិពុលតាមរយៈទឹកនោម។
៥. ជំនួយដល់សុខភាពស្បែក
វីតាមីន C ជាសារធាតុសំខាន់ដែលជួយផលិតកូឡាជែន (collagen) ដែលធ្វើឱ្យស្បែកមានភាពយឺត និងក្មេងជាងវ័យ។ ការទទួលទានតែក្រូចឆ្មារអាចជួយការពារស្បែកពីការបំផ្លាញដោយរ៉ាឌីកាល់សេរី។
ចំណុចដែលត្រូវប្រុងប្រយ័ត្ន
ទោះជាមានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនក៏ដោយ ការទទួលទានតែក្រូចឆ្មារច្រើនពេកក៏អាចបង្កផលប៉ះពាល់មួយចំនួនដែរ ដូចជា៖
ច្រោះស្រទាប់ធ្មេញ (enamel erosion)៖ ជាតិអាស៊ីតក្នុងក្រូចឆ្មារអាចធ្វើឱ្យស្រទាប់ការពារធ្មេញចុះខ្សោយ។
បង្កើនជាតិអាស៊ីតក្នុងក្រពះ៖ អ្នកដែលមានបញ្ហារលាកក្រពះ ឬក្រហាយទ្រូង (GERD) គួរតែប្រយ័ត្ន ព្រោះជាតិអាស៊ីតអាចធ្វើឱ្យអាការៈកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។
ដូច្នេះ អ្នកគួរតែទទួលទានតែក្រូចឆ្មារក្នុងបរិមាណល្មម ហើយអាចប្រើទុយោដើម្បីជួយកាត់បន្ថយការប៉ះពាល់ដល់ធ្មេញ។ ប្រសិនបើមានបញ្ហាសុខភាពជាក់លាក់ អ្នកគួរពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យមុននឹងទទួលទាន ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ