អ្នកដែលមានបញ្ហាថ្លើម គួរតែប្រុងប្រយ័ត្នខ្ពស់ ចំពោះរបបអាហាររបស់ខ្លួន ដើម្បីកុំឱ្យថ្លើមធ្វើការធ្ងន់ និងជៀសវាងការខូចខាតបន្ថែម ។ ខាងក្រោមនេះជាប្រភេទអាហារដែលអ្នកជំងឺថ្លើមត្រូវចៀសវាង ឬកាត់បន្ថយ ៖
១. អាហារសម្បូរជាតិខ្លាញ់
អាហារចៀន ឬបំពង (ដូចជាសាច់បំពង ដំឡូងបំពង) និង អាហារកែច្នៃ (ដូចជាសាច់ក្រក ហាំប៊ឺហ្គឺ) គឺសម្បូរទៅដោយខ្លាញ់មិនល្អដែលធ្វើឱ្យថ្លើមពិបាកក្នុងការរំលាយ។ ការទទួលទានអាហារទាំងនេះច្រើនអាចបង្កើនការរលាក និងការទុំខ្លាញ់ក្នុងថ្លើម។
២. អាហារសម្បូរជាតិស្ករ
ភេសជ្ជៈផ្អែម (ដូចជាទឹកក្រូចកំប៉ុង) នំផ្អែម និង បង្អែម ផ្សេងៗ អាចបណ្តាលឱ្យមានការកើនឡើងនៃជាតិស្ករក្នុងឈាម ហើយថ្លើមនឹងបំប្លែងជាតិស្ករលើសទាំងនោះទៅជាខ្លាញ់ ដែលនាំឱ្យកើតមានជំងឺខ្លាញ់រុំថ្លើម។
៣. អាហារសម្បូរជាតិប្រៃ
ការទទួលទាន អំបិល ច្រើនជ្រុលពេក អាចធ្វើឱ្យរាងកាយរក្សាទុកជាតិទឹកច្រើន ដែលអាចបណ្តាលឱ្យហើមពោះ ឬហើមជើង។ អ្នកគួរចៀសវាងអាហារកំប៉ុង អាហារកែច្នៃ និងអាហារដែលបន្ថែមអំបិលច្រើន។
៤. គ្រឿងស្រវឹង
គ្រឿងស្រវឹង គឺជាកត្តាចម្បងមួយដែលបំផ្លាញថ្លើម។ ថ្លើមមានតួនាទីបំបែកជាតិអាល់កុល ប៉ុន្តែការទទួលទានច្រើនពេកនឹងបណ្តាលឱ្យកោសិកាថ្លើមរលាក ខូចខាត និងអាចវិវត្តទៅជាក្រិនថ្លើម ឬមហារីកថ្លើម។
៥. អាហារឆៅ ឬមិនទាន់ឆ្អិនល្អ
អាហារសមុទ្រឆៅ ឬមិនទាន់ឆ្អិនល្អ (ដូចជាអយស្ទ័រ) អាចមានផ្ទុកបាក់តេរីដែលអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់។ អ្នកដែលមានជំងឺថ្លើម ប្រព័ន្ធការពាររាងកាយរបស់ពួកគេចុះខ្សោយ ដូច្នេះងាយនឹងឆ្លងមេរោគ។
ក្រៅពីការចៀសវាងអាហារទាំងនេះ អ្នកជំងឺថ្លើមក៏គួរពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យ ដើម្បីទទួលបានការណែនាំអំពីរបបអាហារដែលសមស្របបំផុតសម្រាប់ស្ថានភាពជំងឺរបស់ពួកគេ។ ការទទួលទានអាហារមានតុល្យភាព សម្បូរទៅដោយបន្លែ ផ្លែឈើ និងប្រូតេអ៊ីនគ្មានខ្លាញ់ គឺជាគន្លឹះដ៏សំខាន់ក្នុងការថែទាំសុខភាពថ្លើមឱ្យបានល្អ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ