ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ខួរក្បាល​អ្នក​កាន់តែ​ឆ្លាត កាន់តែ​ខ្លាំងពូកែ បើ​អ្នក​ញ៉ាំអាហារ​ទាំងនេះ

17 ម៉ោង មុន

ការ​ជ្រើសរើស​អាហារ​ត្រឹមត្រូវ​អាច​ជះ​ឥទ្ធិពល​យ៉ាង​ខ្លាំង​ដល់​សុខភាព​ខួរក្បាល ការ​ចង​ចាំ ការ​ផ្ដោតអារម្មណ៍ និង​សមត្ថភាព​សិក្សា​របស់​យើង​។ ខាងក្រោម​នេះ​ជា​ប្រភេទ​អាហារ​សំខាន់​ៗ​ដែល​អ្នក​គួរ​ញ៉ាំ​ដើម្បី​ជួយ​ឲ្យ​ខួរក្បាល​កាន់តែ​ឆ្លាត និង​ដំណើរការ​បាន​ល្អ​បំផុត ៖ ១. ត្រី​សម្បូរ​ខ្លាញ់ (Fatty…

ការ​ជ្រើសរើស​អាហារ​ត្រឹមត្រូវ​អាច​ជះ​ឥទ្ធិពល​យ៉ាង​ខ្លាំង​ដល់​សុខភាព​ខួរក្បាល ការ​ចង​ចាំ ការ​ផ្ដោតអារម្មណ៍ និង​សមត្ថភាព​សិក្សា​របស់​យើង​។ ខាងក្រោម​នេះ​ជា​ប្រភេទ​អាហារ​សំខាន់​ៗ​ដែល​អ្នក​គួរ​ញ៉ាំ​ដើម្បី​ជួយ​ឲ្យ​ខួរក្បាល​កាន់តែ​ឆ្លាត និង​ដំណើរការ​បាន​ល្អ​បំផុត ៖

១. ត្រី​សម្បូរ​ខ្លាញ់ (Fatty Fish)

ត្រី​ប្រភេទ​នេះ​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ អាស៊ីត​ខ្លាញ់​អូ​មេ​ហ្គា​-៣ (Omega-3 fatty acids) ជា​ពិសេស DHA (Docosahexaenoic Acid) ដែល​ជា​សមាសធាតុ​សំខាន់​បំផុត​នៃ​ខួរក្បាល និង​ភ្នែក ។ Omega-3 ជួយ​ដល់​ការ​កសាង​កោសិកា​ខួរក្បាល ពង្រឹង​ការ​ចង​ចាំ និង​កាត់​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ធ្លាក់​ទឹកចិត្ត និង​ជំងឺ​វង្វេងវង្វាន់ (Alzheimer’s)​។

២. ផ្លែ​ប៊ឺ​រី (Berries)

ផ្លែ​ប៊ឺ​រី​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម (Antioxidants) រួម​ទាំង flavonoids ដែល​ជួយ​ការពារ​ខួរក្បាល​ពី​ការ​ខូចខាត​ដោយសារ​រ៉ា​ឌី​កាល់​សេរី (Free Radicals) និង​បន្ថយ​ភាព​ចាស់​នៃ​កោសិកា​ខួរក្បាល ។ ពួក​វា​អាច​ជួយ​បង្កើន​ការ​ចង​ចាំ និង​សមត្ថភាព​រៀនសូត្រ ។

៣. គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ

គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ទាំងមូល​ជួយ​ផ្គត់ផ្គង់ ជាតិ​ស្ករ (Glucose) ទៅ​កាន់​ខួរក្បាល​ជា​បន្តបន្ទាប់ និង​ថេរ ។ ខួរក្បាល​ត្រូវការ​ជាតិ​ស្ករ​ដើម្បី​ដំណើរការ ប៉ុន្តែ​ការ​ទទួលទាន​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើន​ពេក​អាច​បណ្ដាល​ឲ្យ​ខួរក្បាល​ខ្សោយ ។ គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ទាំងមូល​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ខ្ពស់ ដែល​ជួយ​រក្សា​លំនឹង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម ។

៤. ស៊ុត (Eggs)

ស៊ុត​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ choline, វីតាមីន B6, B12 និង Folate ។ Choline គឺជា​សារធាតុ​សំខាន់​ក្នុង​ការ​ផលិត Acetylcholine ដែល​ជា Neurotransmitter (​សារធាតុ​បញ្ជូន​សញ្ញា​ប្រសាទ​) ដ៏​សំខាន់​សម្រាប់​ការ​ចង​ចាំ និង​អារម្មណ៍ ។ វីតាមីន B ក៏​ដើរតួ​នាទី​យ៉ាង​សំខាន់​ក្នុង​ការ​កាត់​បន្ថយ​កម្រិត Homocysteine ដែល​អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​ខួរក្បាល​។

៥. តែ​បៃតង (Green Tea)

តែ​បៃតង​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​សំខាន់​ៗ​ដូច​ជា L-theanine និង Catechins (​ជា​ប្រភេទ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​)​។ L-theanine ជួយ​បង្កើន​ការ​ផលិត​រលក Alpha នៅ​ក្នុង​ខួរក្បាល ដែល​នាំ​ឲ្យ​អារម្មណ៍​ស្ងប់ និង​ការ​ផ្ដោតអារម្មណ៍​កាន់តែ​ប្រសើរ ។ Catechins ជួយ​ការពារ​ខួរក្បាល​ពី​ការ​ខូចខាត និង​អាច​បង្កើន​មុខងារ​យល់​ដឹង ។

៦. គ្រាប់​ល្ពៅ (Pumpkin Seeds)

គ្រាប់​ល្ពៅ​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ ស័ង្កសី (Zinc), ម៉ា​ញ៉េ​ស្យូ​ម (Magnesium), ជាតិ​ដែក (Iron) និង ទង់ដែង (Copper)​។ ជាតិ​រ៉ែ​ទាំងនេះ​សុទ្ធតែ​សំខាន់​សម្រាប់​មុខងារ​ខួរក្បាល​។ ស័ង្កសី​សំខាន់​សម្រាប់​ការ​ចង​ចាំ ម៉ា​ញ៉េ​ស្យូ​ម​សម្រាប់​ការ​រៀនសូត្រ និង​ជាតិ​ដែក​សម្រាប់​ការពារ​ខួរក្បាល​។

៧. សូកូឡា​ខ្មៅ (Dark Chocolate)

សូកូឡា​ខ្មៅ​មាន​ផ្ទុក សារធាតុ flavonoids, កាហ្វេ​អ៊ី​ន (Caffeine) និង សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​។ សារធាតុ​ទាំងនេះ​អាច​ជួយ​បង្កើន​លំហូរ​ឈាម​ទៅ​កាន់​ខួរក្បាល ធ្វើ​ឲ្យ​អារម្មណ៍​ប្រសើរ​ឡើង និង​បង្កើន​ការ​ផ្ដោតអារម្មណ៍​។ ជ្រើសរើស​សូកូឡា​ខ្មៅ​ដែល​មានកា​កាវ​យ៉ាងតិច ៧០%​។

៨. គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ (Nuts)

គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ វីតាមីន E, ខ្លាញ់​ល្អ និង សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម ដែល​ជួយ​ការពារ​កោសិកា​ខួរក្បាល​ពី​ការ​ខូចខាត និង​អាច​កាត់​បន្ថយ​ការ​ធ្លាក់​ចុះ​នៃ​ការ​យល់​ដឹង​តាម​អាយុ ។

ការ​បញ្ចូល​អាហារ​ទាំងនេះ​ទៅ​ក្នុង​របប​អាហារ​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​របស់​អ្នក រួម​ជាមួយនឹង​ការ​រក្សា​របៀប​រស់នៅ​ដែល​មាន​សុខភាព​ល្អ ដូច​ជា​ការ​គេង​គ្រប់គ្រាន់ ធ្វើ​លំ​ហាត់ប្រាណ​ទៀងទាត់ និង​កាត់​បន្ថយ​ភាព​តានតឹង នឹង​រួមចំណែក​យ៉ាង​សំខាន់​ដល់​សុខភាព​ខួរក្បាល និង​បង្កើន​សមត្ថភាព​បញ្ញា​របស់​អ្នក ៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ