ការជ្រើសរើសអាហារត្រឹមត្រូវអាចជះឥទ្ធិពលយ៉ាងខ្លាំងដល់សុខភាពខួរក្បាល ការចងចាំ ការផ្ដោតអារម្មណ៍ និងសមត្ថភាពសិក្សារបស់យើង។ ខាងក្រោមនេះជាប្រភេទអាហារសំខាន់ៗដែលអ្នកគួរញ៉ាំដើម្បីជួយឲ្យខួរក្បាលកាន់តែឆ្លាត និងដំណើរការបានល្អបំផុត ៖
១. ត្រីសម្បូរខ្លាញ់ (Fatty Fish)
ត្រីប្រភេទនេះសម្បូរទៅដោយ អាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា-៣ (Omega-3 fatty acids) ជាពិសេស DHA (Docosahexaenoic Acid) ដែលជាសមាសធាតុសំខាន់បំផុតនៃខួរក្បាល និងភ្នែក ។ Omega-3 ជួយដល់ការកសាងកោសិកាខួរក្បាល ពង្រឹងការចងចាំ និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្ត និងជំងឺវង្វេងវង្វាន់ (Alzheimer’s)។
២. ផ្លែប៊ឺរី (Berries)
ផ្លែប៊ឺរីសម្បូរទៅដោយ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម (Antioxidants) រួមទាំង flavonoids ដែលជួយការពារខួរក្បាលពីការខូចខាតដោយសាររ៉ាឌីកាល់សេរី (Free Radicals) និងបន្ថយភាពចាស់នៃកោសិកាខួរក្បាល ។ ពួកវាអាចជួយបង្កើនការចងចាំ និងសមត្ថភាពរៀនសូត្រ ។
៣. គ្រាប់ធញ្ញជាតិ
គ្រាប់ធញ្ញជាតិទាំងមូលជួយផ្គត់ផ្គង់ ជាតិស្ករ (Glucose) ទៅកាន់ខួរក្បាលជាបន្តបន្ទាប់ និងថេរ ។ ខួរក្បាលត្រូវការជាតិស្ករដើម្បីដំណើរការ ប៉ុន្តែការទទួលទានជាតិស្ករច្រើនពេកអាចបណ្ដាលឲ្យខួរក្បាលខ្សោយ ។ គ្រាប់ធញ្ញជាតិទាំងមូលមានជាតិសរសៃខ្ពស់ ដែលជួយរក្សាលំនឹងជាតិស្ករក្នុងឈាម ។
៤. ស៊ុត (Eggs)
ស៊ុតសម្បូរទៅដោយ choline, វីតាមីន B6, B12 និង Folate ។ Choline គឺជាសារធាតុសំខាន់ក្នុងការផលិត Acetylcholine ដែលជា Neurotransmitter (សារធាតុបញ្ជូនសញ្ញាប្រសាទ) ដ៏សំខាន់សម្រាប់ការចងចាំ និងអារម្មណ៍ ។ វីតាមីន B ក៏ដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការកាត់បន្ថយកម្រិត Homocysteine ដែលអាចប៉ះពាល់ដល់សុខភាពខួរក្បាល។
៥. តែបៃតង (Green Tea)
តែបៃតងមានផ្ទុកសារធាតុសំខាន់ៗដូចជា L-theanine និង Catechins (ជាប្រភេទសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម)។ L-theanine ជួយបង្កើនការផលិតរលក Alpha នៅក្នុងខួរក្បាល ដែលនាំឲ្យអារម្មណ៍ស្ងប់ និងការផ្ដោតអារម្មណ៍កាន់តែប្រសើរ ។ Catechins ជួយការពារខួរក្បាលពីការខូចខាត និងអាចបង្កើនមុខងារយល់ដឹង ។
៦. គ្រាប់ល្ពៅ (Pumpkin Seeds)
គ្រាប់ល្ពៅសម្បូរទៅដោយ ស័ង្កសី (Zinc), ម៉ាញ៉េស្យូម (Magnesium), ជាតិដែក (Iron) និង ទង់ដែង (Copper)។ ជាតិរ៉ែទាំងនេះសុទ្ធតែសំខាន់សម្រាប់មុខងារខួរក្បាល។ ស័ង្កសីសំខាន់សម្រាប់ការចងចាំ ម៉ាញ៉េស្យូមសម្រាប់ការរៀនសូត្រ និងជាតិដែកសម្រាប់ការពារខួរក្បាល។
៧. សូកូឡាខ្មៅ (Dark Chocolate)
សូកូឡាខ្មៅមានផ្ទុក សារធាតុ flavonoids, កាហ្វេអ៊ីន (Caffeine) និង សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។ សារធាតុទាំងនេះអាចជួយបង្កើនលំហូរឈាមទៅកាន់ខួរក្បាល ធ្វើឲ្យអារម្មណ៍ប្រសើរឡើង និងបង្កើនការផ្ដោតអារម្មណ៍។ ជ្រើសរើសសូកូឡាខ្មៅដែលមានកាកាវយ៉ាងតិច ៧០%។
៨. គ្រាប់ធញ្ញជាតិ (Nuts)
គ្រាប់ធញ្ញជាតិសម្បូរទៅដោយ វីតាមីន E, ខ្លាញ់ល្អ និង សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជួយការពារកោសិកាខួរក្បាលពីការខូចខាត និងអាចកាត់បន្ថយការធ្លាក់ចុះនៃការយល់ដឹងតាមអាយុ ។
ការបញ្ចូលអាហារទាំងនេះទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក រួមជាមួយនឹងការរក្សារបៀបរស់នៅដែលមានសុខភាពល្អ ដូចជាការគេងគ្រប់គ្រាន់ ធ្វើលំហាត់ប្រាណទៀងទាត់ និងកាត់បន្ថយភាពតានតឹង នឹងរួមចំណែកយ៉ាងសំខាន់ដល់សុខភាពខួរក្បាល និងបង្កើនសមត្ថភាពបញ្ញារបស់អ្នក ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ