ឈា.មសត្វដែលគេកំពុងតែពេញនិយម យកមកធ្វើជាអាហារមានឈា.មជ្រូក ឈា.មមាន់ ឈា.មទា ជាដើម ។ ឈា.មសត្វអាចយកធ្វើអាហារបានក៏ពិតមែន តែក៏មានហានិភ័យចំពោះសុខភាពយើងដែរ ប្រសិនបើឈា.មនោះមានផ្ទុកមេរោគ ឬចម្អិនមិនបានឆ្អិនល្អ ។ នេះបើតាមមន្ទីរពេទ្យបង្អែកស្អាង បានប្រកាសនាពេលថ្មីៗនេះ ។

មន្ទីរពេទ្យបង្អែកស្អាង បានបន្តថា លោកវេជ្ជបណ្ឌិត ចាន់ ស៊ីណេត ឯកទេសជំងឺទូទៅ ពន្យល់ថា «ឈា.មជាបណ្តុំផ្ទុកមេរោគជាច្រើនប្រភេទ ដូច្នេះហើយកាលណា យើងមានជំងឺអីមួយនោះ គ្រូពេទ្យតម្រូវឲ្យធ្វើតេស្តឈា.ម ដើម្បីរកមេរោគទាំងនោះ» ។ ដូចគ្នានេះដែរ ពេលយើងញ៉ាំ.សត្វ ដែលមានផ្ទុកមេរោគ ដោយចម្អិនមិនឆ្អិនល្អ នោះមេរោគទាំងនោះ អាចឆ្លងមកមនុស្សយើងបានយ៉ាងងាយ គួបផ្សំនឹងទីតាំងសត្វឃា.ត មិនមានអនាម័យទៀតនោះឈា.មសត្វដែលយើងមកចម្អិនធ្វើអាហារ រឹតតែមានគ្រោះថ្នាក់ចំពោះសុខភាព ។

មួយវិញទៀត ក្នុងករណីយើងញ៉ាំឈា.ម ឬផឹកឈាមសត្វច្រើនពេកក៏អាចឲ្យមានជំងឺម្យ៉ាងហៅថា Haemochromatosis ដែលបង្កទៅជាខូចថ្លើម ចាល់ជាតិទឹកក្នុងសួត កង្វះជាតិទឹក សម្ពាធឈា.មចុះទាប និងប៉ះពាល់ដល់ប្រព័ន្ធប្រសាទដោយសារចាល់ជាតិដែកក្នុងខ្លួនច្រើនពេក ។
ទោះក្នុងលក្ខខណ្ឌណាក៏ដោយលោកវេជ្ជបណ្ឌិត ចាន់ ស៊ីណេត មិនលើកទឹកចិត្តឲ្យយើងញ៉ាំពពួកឈា.មសត្វ និងគ្រឿងក្នុងសត្វគ្រប់ប្រភេទ ព្រោះងាយនឹងឆ្លងនូវមេរោគជាច្រើនមុខ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ