ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

វៀតណាម​ចាត់វិធានការ​ដោះស្រាយ​ការ​ធ្លា.ក់​ចុះ ការ​នាំ​ចេញ​ទុរេន​ទៅ​កាន់​ប្រទេស​ចិន

5 ម៉ោង មុន

ប្រទេស​វៀតណាម ៖ លោក Do Duc Duy រដ្ឋមន្ត្រី​ក្រសួងកសិកម្ម និង​បរិស្ថាន​របស់​ប្រទេស​វៀតណាម បាន​អំពាវនាវ​ឱ្យ​មានការ​ខិតខំ​ប្រឹងប្រែង​សម្របសម្រួល​ជាមួយ​គយ​ចិន ដើម្បី​ដោះស្រាយ​បញ្ហា​ប្រឈម​បច្ចេកទេស…

ប្រទេស​វៀតណាម ៖ លោក Do Duc Duy រដ្ឋមន្ត្រី​ក្រសួងកសិកម្ម និង​បរិស្ថាន​របស់​ប្រទេស​វៀតណាម បាន​អំពាវនាវ​ឱ្យ​មានការ​ខិតខំ​ប្រឹងប្រែង​សម្របសម្រួល​ជាមួយ​គយ​ចិន ដើម្បី​ដោះស្រាយ​បញ្ហា​ប្រឈម​បច្ចេកទេស ដែល​កំពុង​រារាំង​យ៉ាង​ខ្លាំង​ដល់​ការ​នាំ​ចេញ​ផ្លែ​ទុរេន​របស់​វៀតណាម បន្ទាប់​ពី​បរិមាណ​ដឹក​ជញ្ជូន​បាន​ធ្លាក់​ចុះ​យ៉ាង​ខ្លាំង​នៅ​ដើមឆ្នាំ​នេះ​។ នេះ​បើ​យោង​តាម​ប្រភព​ពី​សារព័ត៌មាន Vietnam Plus ចេញផ្សាយ​កាលពី​ថ្ងៃ​ទី​១០ ខែឧសភា ឆ្នាំ​២០២៥​។

របាយការណ៍​ក្រសួង​បាន​បង្ហាញ​ថា ការ​នាំ​ចេញ​ផ្លែ​ទុរេន​វៀតណាម​ទៅ​កាន់​ប្រទេស​ចិន​សម្រេច​បាន​ត្រឹម ៣៥ ០០០​តោន ដែល​មាន​តម្លៃ​ប្រហែល ១៣០​លាន​ដុល្លារ​អា​មេ​រិ​ក​ក្នុង​រយៈពេល​៤​ខែ​ដំបូង នៃ​ឆ្នាំ​នេះ ដែល​ស្មើនឹង​ត្រឹម ២០% នៃ​គោលដៅ​នាំ​ចេញ​សរុប​ប៉ុណ្ណោះ និង​ជា​ការ​ធ្លាក់​ចុះ​យ៉ាង​ខ្លាំង បើ​ប្រៀបធៀប​ការ​នាំ​ចេញ​ទុរេន​គិត​ជា​ទឹកប្រាក់​ចំនួន ៥០០​លាន​ដុល្លារ​ក្នុង​រយៈពេល​ដូច​គ្នា កាលពី​ឆ្នាំ​មុន​។

ក្រសួង​បាន​ចាត់​ទុក​ការ​ធ្លាក់​ចុះ​យ៉ាង​ខ្លាំង នៃ​ការ​នាំ​ចេញ​ទុរេន​ទៅ​កាន់​ប្រទេស​ចិន​បែប​នេះ ដោយសារ​កង្វះ​ក្រប​ខណ្ឌ​ច្បាប់​ច្បាស់លាស់ និង​នីតិវិធី​លើ​ការ​ត្រួតពិនិត្យ ព្រមទាំង​ការ​គ្រប់គ្រង​គុណភាព​ឱ្យ​បាន​ត្រឹមត្រូវ​។ លើស​ពី​នេះ​ទៀត ការ​ចេញ​លេខ​កូដ​សម្រាប់​តំបន់​ដាំ​ដុះ បរិក្ខារ​វេច​ខ្ចប់ និង​ប្រព័ន្ធ​មន្ទីរពិសោធន៍ មិន​ទាន់​ឆ្លើយ​តប​ទៅ​នឹង​តម្រូវការ​ដ៏​តឹងរ៉ឹង​របស់​ប្រទេស​ចិន​នៅឡើយ​។

ជា​ការ​ឆ្លើយ​តប លោក​រដ្ឋមន្ត្រី​ក្រសួងកសិកម្ម និង​បរិស្ថាន​វៀតណាម បាន​លើក​ឡើង​ថា ការ​សម្របសម្រួល​ជាមួយ​គយ​ចិន​នឹង​ត្រូវ​ពង្រឹង ដើម្បី​ដោះស្រាយ​ឧបសគ្គ​បច្ចេកទេស​ដែល​រារាំង​ការ​នាំ​ចេញ​។ ការ​ចេញ​លេខ​កូដ​សម្រាប់​តំបន់​ដាំ​ដុះ និង​កន្លែង​វេច​ខ្ចប់​ត្រូវ​តែ​បង្កើន​ល្បឿន ហើយ​នីតិវិធី​លើ​ការ​ត្រួតពិនិត្យ​ត្រូវ​តែ​ធ្វើ​តាម​ជា​បន្ទាន់ ដើម្បី​បង្កើន​ការ​នាំ​ចេញ និង​កែសម្រួល​ផែនការ​ឱ្យ​សម​ស្រប​។

លោក​រដ្ឋមន្ត្រី​បាន​បន្ត​ថា ប្រព័ន្ធ​ច្បាប់​គ្រប់គ្រង​ការ​នាំ​ចេញ​កសិផល ត្រូវ​តែ​ធ្វើ​ឱ្យ​ប្រសើរ​ឡើង រួម​ជាមួយ​ស្តង់ដារ​បច្ចេកទេស​ទូ​ទាំង​សង្វា​ក់​ផ្គត់ផ្គង់​ទាំងមូល ចាប់ពី​ការ​ដាំ​ដុះ និង​ការ​ប្រមូល​ផល រហូត​ដល់​ការ​កែ​ច្នៃ និង​ការ​នាំ​ចេញ​។

សូម​ជម្រាប​ជូន​ថា ការ​នាំ​ចេញ​បន្លែ និង​ផ្លែ​ឈើ​របស់​ប្រទេស​វៀតណាម​ឈាន​ដល់​តម្លៃ ១,៦២​ពាន់​លាន​ដុល្លារ​ក្នុង​រយៈពេល​៤​ខែ​ដំបូង​នៃ​ឆ្នាំ​នេះ ពោល​ធ្លាក់​ចុះ ១៤% ពី​មួយ​ឆ្នាំទៅ​មួយ​ឆ្នាំ​។ នៅ​ក្នុង​ទីផ្សារ​ក្នុងស្រុក តម្លៃ​ទុរេន​ក៏​បាន​ធ្លាក់​ចុះ​យ៉ាង​ខ្លាំង មក​នៅ​ត្រឹម​ប្រហែល ៣៥ ០០០ ទៅ ៤០ ០០០​ដុ​ង​ក្នុង​មួយ​គីឡូក្រាម​នៅ​កសិដ្ឋាន ឬ​ស្មើ​ប្រហែល ៥ ៤០០ ទៅ ៦ ០០០​រៀល ដែល​តម្លៃ​នេះ គឺ​ត្រឹមតែ​មួយ​ភាគ​បី​នៃ​តម្លៃ​ក្នុង​រយៈពេល​ដូច​គ្នា​កាលពី​ឆ្នាំ​មុន​៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ