ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ថៃ​រក​ឃើញ​ករណី​ស្លា.ប់​ដោយសារ​ជំងឺ​អង់​ត្រាក់ ក្រោយ​បរិភោគ​សាច់​គោ​មាន​មេរោគ

1 ថ្ងៃ មុន

ប្រទេស​ថៃ ៖ នាយកដ្ឋាន​ប្រយុទ្ធ​នឹង​ជំងឺ​របស់​ប្រទេស​ថៃ (DDC) នៅ​ថ្ងៃ​ទី​១ ខែឧសភា ឆ្នាំ​២០២៥​នេះ បាន​ប្រកាស​ករណី​ពលរដ្ឋ​ម្នាក់​ស្លាប់ ដោយសារ​ជំងឺ​អង់​ត្រាក់ (Anthrax)…

ប្រទេស​ថៃ ៖ នាយកដ្ឋាន​ប្រយុទ្ធ​នឹង​ជំងឺ​របស់​ប្រទេស​ថៃ (DDC) នៅ​ថ្ងៃ​ទី​១ ខែឧសភា ឆ្នាំ​២០២៥​នេះ បាន​ប្រកាស​ករណី​ពលរដ្ឋ​ម្នាក់​ស្លាប់ ដោយសារ​ជំងឺ​អង់​ត្រាក់ (Anthrax) ឬ​ជំងឺ​ពិសធ្យូង ក្នុងស្រុក​ដុន​តាន់ (Don Tan) ខេត្ត​មុ​ក​ដា​ហាន (Mukdahan) តំបន់​ភាគ​ឦសាន​ប្រទេស​ថៃ ពាក់ព័ន្ធ​នឹង​ការ​ទទួលទាន និង​ចែកចាយ​សាច់​គោ​នៅ​ក្នុង​ពិធីបុណ្យ​សាសនា​មួយ ខណៈ​ដែល​មនុស្ស​សរុប ២៤៧​នាក់​កំពុង​តែ​ស្ថិត​ក្រោម​ការ​តាមដាន​។ នេះ​បើ​តាម​ប្រភព​ពី​សារព័ត៌មាន​ថៃ The Nation បាន​ចេញផ្សាយ​។

លោក​វេជ្ជបណ្ឌិត Phanumat Yannawetsakun អគ្គនាយក DDC បាន​ប្រកាស​ថា ពលរដ្ឋ​ម្នាក់​បាន​ស្លាប់​ដោយសារ​ជំងឺ​អង់​ត្រាក់​ក្នុង​ខេត្ត​ដូច​បាន​រៀបរាប់​ខាងលើ​។ ជន​រង​គ្រោះជា​កម្មករ​សំណង់​ភេទ​ប្រុស អាយុ​៥៣​ឆ្នាំ ជាប់​មាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រចាំ​កាយ​។ លោក​បាន​បន្ត​ថា អ្នកជំងឺ​បាន​កើត​ដំបៅ​នៅ​ដៃស្តាំ កាលពី​ថ្ងៃ​ទី​២៤ ខែមេសា ហើយ​បាន​ចូល​សម្រាក​ព្យាបាល​នៅ​មន្ទីរពេទ្យ នៅ​ថ្ងៃ​ទី​២៧ ខែមេសា​។ ទោះ​យ៉ាងណា​ក៏​ដោយ រោគ​សញ្ញា​អ្នកជំងឺ​កាន់តែ​អាក្រក់​ទៅ​ៗ មុខរបួស​ប្រែជា​ខ្មៅ ហើម​កូនកណ្តុរ​នៅ​ក្រោម​ក្លៀក​ខាងស្តាំ សន្លប់​បាត់ស្មារតី និង​ប្រកាច់ មុន​ស្លាប់​អំឡុង​ពេល​ព្យាបាល​។

ភ្លាម​ៗ​វេជ្ជបណ្ឌិត​សង្ស័យ​ថា​ជា​ជំងឺ​អង់​ត្រាក់ ហើយ​បាន​បញ្ជូន​សំណាក​ទៅ​កាន់​មន្ទីរពិសោធន៍​នៅ​នាយកដ្ឋាន​វិទ្យាសាស្ត្រ​វេជ្ជសាស្ត្រ និង​វិទ្យាស្ថាន Bamrasnaradura ។ ការ​ធ្វើតេស្ត​បាន​បញ្ជាក់​ពី​ការ​ឆ្លង​បាក់តេរី Bacillus Anthracis​។ ការ​ស៊ើបអង្កេត​ជំហាន​ដំបូង​បាន​បង្ហាញ​ថា សត្វ​គោមួយ​ក្បាល​ត្រូវ​បាន​សំលាប់ អំឡុង​ពេល​ពិធីបុណ្យ​សាសនា​មួយ ហើយ​សាច់​ក្រោយមក​ត្រូវ​បាន​ចែករំលែក និង​បរិភោគ​នៅ​ក្នុងភូមិ​។ មក​ទល់​ពេល​នេះ ក្រុម​មន្ត្រី​ជំនាញ​បាន​កំណត់​អត្តសញ្ញាណ​អ្នកមាន​ហានិភ័យ​ឆ្លង​ចំនួន​២៤៧​នាក់ ដោយ​២៨​នាក់​បាន​ចូលរួម​ក្នុង​ការ​សំលាប់សត្វ​គោ និង ២១៩​នាក់​បាន​ទទួលទាន​សាច់​គោ​ឆៅ​។

ជំងឺ​អង់​ត្រាក់ ឬ​ពិសធ្យូង ដែល​ធ្ងន់ធ្ងរ​គឺ​បង្ក​ឡើង​ដោយ​បាក់តេរី Bacillus Anthracis ដែល​អាចរ​ស់បាន​ក្នុង​បរិយាកាស​អស់​ជា​ច្រើន​ឆ្នាំ ហើយ​វា​ឆ្លង​ជា​ចម្បង​លើ​សត្វ​គោ ក្របី ពពែ និង​ចៀម និង​អាច​ឆ្លង​ទៅ​មនុស្ស​តាម​រយៈ​ការ​ប៉ះ​ផ្ទាល់ ការ​ទទួលទាន​សាច់​ឆៅ ឬ​មិន​ទាន់​ឆ្អិន ឬ​ការ​ប៉ះពាល់​នឹង​កន្លែង​មាន​មេរោគ ឬ​ក៏​រោមចៀម​។ រោគ​សញ្ញា​ជា​ធម្មតា​លេចឡើង​ក្នុង​រយៈពេល​១-៥​ថ្ងៃ ដោយ​រួម​មាន គ្រុនក្តៅ ចង្អោរ ក្អួត ឈឺពោះ​ធ្ងន់ធ្ងរ ចេញ​ដំបៅ​ហើយ​ប្រែជា​ខ្មៅ និង​ពិបាក​ដកដង្ហើម បើ​គ្មាន​ការ​ព្យាបាល​ទេ អត្រា​ស្លាប់​អាច​ឈាន​ដល់ ៨០%​។

យោង​តាម​ការិយាល័យ​រោគរាតត្បាត​បានឱ្យ​ដឹង​ថា ករណី​ឆ្លង​ចុង​ក្រោយ​នៅ​ក្នុង​ប្រទេស​ថៃ​បាន​កើតឡើង​កាលពី​ឆ្នាំ ២០០០ ចំនួន​១៥​ករណី​ក្នុង​ខេត្ត​ភី​ចី​ត (Phichit) និង​ខេត្ត​ភី​ត​សា​នុ​លោក (Phitsanulok) ដោយ​មិន​មាន​អ្នក​ស្លាប់ និង​នៅ​ឆ្នាំ ២០១៧ មាន​២​ករណី នៅ​ក្រុង​ម៉ែ​សត (Mae Sot) ខេត្ត​តាក (Tak) ដោយ​បាន​ប៉ះ​ពពែ​ងាប់​ពី​ប្រទេស​មី​យ៉ា​ន់​ម៉ា​។

ដោយឡែក នៅ​ឆ្នាំ ២០២៤ ប្រទេស​ឡាវ​ក៏​បាន​រាយការណ៍​ការ​ឆ្លង​ជំងឺ​អង់​ត្រាក់​១២៩​ករណី និង​ស្លាប់​ម្នាក់​។ ចំណែក​នៅ​ខែឧសភា ឆ្នាំ​២០២៣ វៀតណាម​បាន​កត់ត្រា​ការ​ផ្ទុះ​ឡើង​ជំងឺ​អង់​ត្រាក់​ចំនួន​៣​លើក សរុប​មាន​១៣​ករណី​ក្នុង​ចំណោម​មនុស្ស ១៣២​នាក់​ពាក់ព័ន្ធ​នឹង​ការ​ទទួលទាន​សាច់​គោ និង​សាច់​ក្របី​៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ