មេរោគ Norovirus ផ្ទុះឡើងតាមសាលារៀននៅក្នុងប្រទេសចិនបណ្តាលឱ្យកុមារក្អួតរាគជាក្រុមយ៉ាងចម្លែក។ អ្នកជំនាញព្រមានថា មេរោគនេះរីករាលដាលយ៉ាងឆាប់រហ័សក្នុងរដូវរងារតាមរយៈអាហារ ទឹក ឬវត្ថុដែលមានមេរោគ និងមិនមានវ៉ាក់សាំងការពារវាទេ ។
នៅថ្ងៃទី១១ ខែធ្នូ ឆ្នាំ២០២៤ សារព័ត៌មាន Chinadaily បានរាយការណ៍ថា ក្នុងប៉ុន្មានសប្តាហ៍ថ្មីៗចុងក្រោយនេះ ចំនួនអ្នកឆ្លងមេរោគ “norovirus” ដែលបណ្តាលឱ្យក្អួត និងរាគរួសធ្ងន់ធ្ងរកំពុងកើនឡើងយ៉ាងខ្លាំងក្នុងចំណោមកុមារ ដោយសាលារៀនជាច្រើនបានរាយការណ៍ពីការឆ្លងជាចង្កោម ហើយត្រូវបានអ្នកជំនាញអំពាវនាវឱ្យគ្រប់គ្នាសង្កត់ធ្ងន់លើប្រកាន់ភ្ជាប់នូវអនាម័យដៃដើម្បីការពារការរីករាលដាលនៃជំងឺ។
សាលារៀនមួយនៅទីក្រុង Wenzhou ខេត្ត Zhejiang បានរាយការណ៍ពីការផ្ទុះឡើងនៃមេរោគ norovirus ហើយបានប្រកាសផ្អាកថ្នាក់រៀនដែលមានកុមារឆ្លងមេរោគនេះ ទោះបីជាអ្នកជំងឺទាំងអស់មានរោគសញ្ញាស្រាល និងស្ថិតក្នុងស្ថានភាពមានស្ថេរភាពក៏ដោយ។ តែយ៉ាងណាសាលាមិនបានបង្ហាញចំនួនពិតប្រាកដនៃអ្នកឆ្លងទេ។
យោងតាមរបាយការណ៍របស់ប្រព័ន្ធផ្សព្វផ្សាយចិនបញ្ជាក់ថា សិស្សជំទង់ ១១នាក់ មកពីថ្នាក់ចំនួន៣ នៃវិទ្យាល័យមួយបានបង្ហាញពីរោគសញ្ញានៃការក្អួត។ លើសពីនេះទៀត ចាប់តាំងពីខែតុលាមក សាលារៀន និងសាលាមត្តេយ្យក្នុងខេត្ត Shaanxi ខេត្ត Yunnan និង Hubei បានរាយការណ៍ពីការផ្ទុះឡើងនៃមេរោគ norovirus ។
នៅមណ្ឌលថែទាំមួយក្នុងទីក្រុង Xi’an ខេត្ត Shaanxi យ៉ាងហោចណាស់មានកុមារចំនួន ៤៨នាក់ត្រូវបានគេរកឃើញថា បានឆ្លងមេរោគកាលពីពាក់កណ្តាលខែតុលា។ អ្នកជំនាញនិយាយថា “norovirus” កំពុងរីករាលដាលក្នុងរដូវរងារ។
លោក Peng Zhibin អ្នកស្រាវជ្រាវនៅមជ្ឈមណ្ឌលគ្រប់គ្រង និងការពារជំងឺចិន (CDC) បានពន្យល់ថា norovirus គឺជាមូលហេតុទូទៅបំផុតនៃការរលាកក្រពះពោះវៀនស្រួចស្រាវ។ ជំងឺនេះអាចរីករាលដាលពេញមួយឆ្នាំ ប៉ុន្តែអត្រាឆ្លងគឺខ្ពស់បំផុតនៅចន្លោះខែតុលា និងខែមីនា។
យោងតាមអង្គការសុខភាពពិភពលោក Norovirus គឺជាមេរោគឆ្លងខ្លាំង ដែលអាចឆ្លងតាមរយៈការប៉ះពាល់ជាមួយអាហារ ទឹក ឬ វត្ថុដែលមានមេរោគ ក៏ដូចជាតាមរយៈការប៉ះពាល់ជាមួយលាមក ឬក្អួតរបស់អ្នកដែលមានមេរោគ។
ចំពោះរោគសញ្ញានៃជំងឺនេះ អ្នកជំនាញនិយាយថា ការក្អួតគឺជារោគសញ្ញាចម្បងចំពោះកុមារ ខណៈចំពោះមនុស្សពេញវ័យ រាគតែងតែកើតមាន។ រោគសញ្ញាទូទៅផ្សេងទៀតរួមមាន ចង្អោរ ឈឺពោះ ក្តៅខ្លួន និងឈឺសាច់ដុំ។ ទោះបីជាអ្នកជំងឺភាគច្រើនជាសះស្បើយពីការឆ្លងមេរោគក្នុងរយៈពេលត្រឹមតែ ២-៣ ថ្ងៃក៏ដោយ កុមារតូចៗ និងមនុស្សចាស់ ដែលមានហានិភ័យខ្ពស់នៃការខ្វះជាតិទឹកអាចត្រូវការការថែទាំពិសេស។
លោក Peng Zhibin បានសង្កត់ធ្ងន់ថា ការលាងដៃឱ្យបានជាប់ជាប្រចាំ ជាមួយសាប៊ូ និងទឹកស្អាតមុនពេលរៀបចំ ឬទទួលទានអាហារ ក៏ដូចជាក្រោយពេលប្រើប្រាស់បន្ទប់ទឹក គឺជាវិធីសំខាន់បំផុតក្នុងការបង្ការជំងឺ។ អ្នកឆ្លងគួរតែជៀសវាងការទាក់ទងជាមួយអ្នកដទៃ ខណៈពេលដែលពួកគេនៅតែមានរោគសញ្ញា ហើយយ៉ាងហោចណាស់ ២-៣ ថ្ងៃបន្ទាប់ពីរោគសញ្ញាបានបាត់ ដើម្បីការពារការរីករាលដាលមេរោគទៅអ្នកដទៃ។
លោកវេជ្ជបណ្ឌិត Li Wenjun អ្នកឯកទេសជំងឺឆ្លងនៅមន្ទីរពេទ្យទូទៅទីក្រុងប៉េកាំងបានពន្យល់ថា norovirus គឺជាមេរោគដែលរីករាលដាលយ៉ាងឆាប់រហ័ស ជាពិសេសនៅតំបន់ដែលមានអនាម័យមិនល្អ។ វាអាចបណ្តាលឱ្យមានការរីករាលដាលធំនៅក្នុងសហគមន៍ សាលារៀន និងកន្លែងថែទាំសុខភាព។
Foodborne infection, conceptual illustration. A foodborne infection is an infectious disease that develops after ingestion of pathogenic microorganisms with food. Many bacteria are causative agents of foodborne infections including Staphylococcus aureus (spherical bacteria), Escherichia coli, Shigella sp. and Salmonella sp. (rod-shaped bacteria). Food-related viruses include hepatitis A and noroviruses. វេជ្ជបណ្ឌិត Jennifer Cole មកពីសាកលវិទ្យាល័យ Harvard បានបន្ថែមថា ខណៈពេលដែល norovirus មិនមែនជាជំងឺធ្ងន់ធ្ងរ ផលប៉ះពាល់របស់វាទៅលើសុខភាព និងប្រព័ន្ធថែទាំសុខភាពគឺធំធេងណាស់។ បញ្ហាប្រឈមក្នុងការអភិវឌ្ឍន៍វ៉ាក់សាំង norovirus Norovirus នៅតែជាការគំរាមកំហែងជាសកលចំពោះសុខភាពមនុស្ស។ ទោះបីជាមានការខិតខំប្រឹងប្រែងស្រាវជ្រាវ និងអភិវឌ្ឍន៍ជាបន្តបន្ទាប់សម្រាប់វ៉ាក់សាំងក៏ដោយ ក៏គ្មានវ៉ាក់សាំង norovirus ត្រូវបានអនុម័តសម្រាប់ការប្រើប្រាស់យ៉ាងទូលំទូលាយរហូតមកដល់បច្ចុប្បន្ន។មានប្រភេទរងជាច្រើននៃ norovirus ។
ការបង្កើតវ៉ាក់សាំងដែលគ្របដណ្តប់គ្រប់ប្រភេទគឺពិបាកណាស់។ ការឆ្លើយតបនៃប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់មនុស្សចំពោះ norovirus គឺស្មុគស្មាញ ហើយប្រែប្រួលពីមនុស្សម្នាក់ទៅមនុស្សម្នាក់ទៀត។ សមត្ថភាពនៃមេរោគនេះក្នុងការទប់ទល់នឹងលក្ខខណ្ឌបរិស្ថានធ្វើឱ្យការផលិតវ៉ាក់សាំង និងការផ្ទុកបច្ចេកវិទ្យាមានភាពស្មុគស្មាញ។ ទោះបីជាមានឧបសគ្គទាំងនេះក៏ដោយ ការស្រាវជ្រាវ និងការអភិវឌ្ឍន៍វ៉ាក់សាំង norovirus នៅតែបន្ត។
អង្គការសុខភាពពិភពលោកបាននិយាយថា ខណៈពេលដែលបច្ចុប្បន្នមិនមានវ៉ាក់សាំងសម្រាប់ការពារមេរោគ norovirus នៅតែមានក្តីសង្ឃឹមសម្រាប់វ៉ាក់សាំងដ៏មានប្រសិទ្ធភាពមួយដែលត្រូវបានបង្កើតឡើង។ អ្វីដែលសំខាន់បំផុត ដើម្បីការពារខ្លួនអ្នកពីការឆ្លងមេរោគ norovirus គឺត្រូវអនុវត្តយ៉ាងតឹងរ៉ឹងនូវវិធានការអនាម័យផ្ទាល់ខ្លួន ដូចជាលាងដៃឱ្យបានញឹកញាប់ ចម្អិនអាហារឱ្យបានត្រឹមត្រូវ ជៀសវាងការប៉ះពាល់ជាមួយមនុស្សឈឺ និងសម្អាតអនាម័យបរិស្ថានឱ្យបានទៀងទាត់។
តើអ្នកដឹងទេ៖ មនុស្សជាច្រើនតែងតែច្រឡំ “norovirus” ជាមួយ “rhinovirus” ។ ទាំងពីរនេះជាមេរោគ ប៉ុន្តែបង្កជាជំងឺខុសគ្នាទាំងស្រុង។ ការយល់ដឹងពីភាពខុសគ្នារវាងមេរោគទាំងពីរនេះ នឹងជួយឪពុកម្តាយក្នុងការថែរក្សាសុខភាពកូនរបស់ពួកគេឱ្យបានត្រឹមត្រូវ និងសមស្រប។
Norovirus គឺជាមូលហេតុចម្បងនៃជំងឺរាគរូសធ្ងន់ធ្ងរ ក្អួត និងឈឺក្រពះ ដែលជារឿយៗត្រូវបានគេហៅថា “ជំងឺផ្តាសាយក្នុងក្រពះ” ហើយជារឿយៗត្រូវបានគេរកឃើញចំពោះកុមារតូចៗ ដោយសារតែពួកគេមិនមានការប្រុងប្រយ័ត្នចំពោះអនាម័យដូចមនុស្សពេញវ័យ។ មេរោគ Rhinovirus គឺជាមូលហេតុចម្បងនៃជំងឺផ្តាសាយធម្មតា ដែលបណ្តាលឱ្យតឹងច្រមុះ ហៀរសំបោរ ក្អក និងឈឺបំពង់ក ដែលទាំងអស់នេះជារោគសញ្ញាផ្លូវដង្ហើមផ្នែកខាងលើ៕
Foodborne infection, conceptual illustration. A foodborne infection is an infectious disease that develops after ingestion of pathogenic microorganisms with food. Many bacteria are causative agents of foodborne infections including Staphylococcus aureus (spherical bacteria), Escherichia coli, Shigella sp. and Salmonella sp. (rod-shaped bacteria). Food-related viruses include hepatitis A and noroviruses.
ចែករំលែកព័តមាននេះ