ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ផ្ទុះ​មេរោគ​ថ្មី បង្ខំ​ឱ្យ​ចិន​បិទ​សាលា​បន្ទាន់ ​​!

15 ម៉ោង មុន

មេរោគ Norovirus ផ្ទុះ​ឡើង​តាម​សាលារៀន​នៅ​ក្នុង​ប្រទេស​ចិន​បណ្តាល​ឱ្យ​កុមារ​ក្អួត​រាគ​ជា​ក្រុម​យ៉ាង​ចម្លែក។ អ្នកជំនាញ​ព្រមាន​ថា មេរោគ​នេះ​រីក​រាលដាល​យ៉ាង​ឆាប់រហ័ស​ក្នុង​រដូវរងារ​តាម​រយៈ​អាហារ ទឹក ឬ​វត្ថុ​ដែល​មាន​មេរោគ និង​មិន​មាន​វ៉ាក់សាំង​ការពារ​វា​ទេ​ ។ នៅ​ថ្ងៃ​ទី​១១…

មេរោគ Norovirus ផ្ទុះ​ឡើង​តាម​សាលារៀន​នៅ​ក្នុង​ប្រទេស​ចិន​បណ្តាល​ឱ្យ​កុមារ​ក្អួត​រាគ​ជា​ក្រុម​យ៉ាង​ចម្លែក។ អ្នកជំនាញ​ព្រមាន​ថា មេរោគ​នេះ​រីក​រាលដាល​យ៉ាង​ឆាប់រហ័ស​ក្នុង​រដូវរងារ​តាម​រយៈ​អាហារ ទឹក ឬ​វត្ថុ​ដែល​មាន​មេរោគ និង​មិន​មាន​វ៉ាក់សាំង​ការពារ​វា​ទេ​ ។

នៅ​ថ្ងៃ​ទី​១១ ខែធ្នូ ឆ្នាំ​២០២៤ សារព័ត៌មាន Chinadaily បាន​រាយការណ៍​ថា ក្នុង​ប៉ុន្មាន​ស​ប្តា​ហ៍​ថ្មី​ៗ​ចុង​ក្រោយ​នេះ ចំនួន​អ្នក​ឆ្លង​មេរោគ “norovirus” ដែល​បណ្តាល​ឱ្យ​ក្អួត និង​រាគ​រួស​ធ្ងន់ធ្ងរ​កំពុង​កើនឡើង​យ៉ាង​ខ្លាំង​ក្នុង​ចំណោម​កុមារ ដោយ​សាលារៀន​ជា​ច្រើន​បាន​រាយការណ៍​ពី​ការ​ឆ្លង​ជា​ចង្កោម ហើយ​ត្រូវ​បាន​អ្នកជំនាញ​អំពាវនាវ​ឱ្យ​គ្រប់​គ្នា​សង្កត់ធ្ងន់​លើ​ប្រកាន់​ភ្ជាប់​នូវ​អនាម័យ​ដៃ​ដើម្បី​ការពារ​ការ​រីក​រាលដាល​នៃ​ជំងឺ​។

សាលារៀន​មួយ​នៅ​ទីក្រុង Wenzhou ខេត្ត Zhejiang បាន​រាយការណ៍​ពី​ការ​ផ្ទុះ​ឡើង​នៃ​មេរោគ norovirus ហើយ​បាន​ប្រកាស​ផ្អាក​ថ្នាក់រៀន​ដែល​មាន​កុមារ​ឆ្លង​មេរោគ​នេះ ទោះបីជា​អ្នកជំងឺ​ទាំងអស់​មាន​រោគ​សញ្ញា​ស្រាល និង​ស្ថិត​ក្នុង​ស្ថានភាព​មាន​ស្ថេ​រ​ភាព​ក៏​ដោយ​។ តែ​យ៉ាងណា​សាលា​មិន​បាន​បង្ហាញ​ចំនួន​ពិតប្រាកដ​នៃ​អ្នក​ឆ្លង​ទេ​។

យោង​តាម​របាយការណ៍​របស់​ប្រព័ន្ធ​ផ្សព្វផ្សាយ​ចិន​បញ្ជាក់​ថា សិស្ស​ជំទង់ ១១​នាក់ មក​ពី​ថ្នាក់​ចំនួន​៣ នៃ​វិទ្យាល័យ​មួយ​បាន​បង្ហាញ​ពី​រោគ​សញ្ញា​នៃ​ការ​ក្អួត​។ លើស​ពី​នេះ​ទៀត ចាប់តាំងពី​ខែតុលា​មក សាលារៀន និង​សា​លាម​ត្តេ​យ្យ​ក្នុង​ខេត្ត Shaanxi ខេត្ត Yunnan និង Hubei បាន​រាយការណ៍​ពី​ការ​ផ្ទុះ​ឡើង​នៃ​មេរោគ norovirus ។

នៅ​មណ្ឌល​ថែទាំ​មួយ​ក្នុង​ទីក្រុង Xi’an ខេត្ត Shaanxi យ៉ាង​ហោច​ណាស់​មាន​កុមារ​ចំនួន ៤៨​នាក់​ត្រូវ​បាន​គេ​រក​ឃើញ​ថា បាន​ឆ្លង​មេរោគ​កាលពី​ពាក់កណ្តាល​ខែតុលា​។ អ្នកជំនាញ​និយាយ​ថា “norovirus” កំពុង​រីក​រាលដាល​ក្នុង​រដូវរងារ​។

លោក Peng Zhibin អ្នក​ស្រាវជ្រាវ​នៅ​មជ្ឈមណ្ឌល​គ្រប់គ្រង និង​ការពារ​ជំងឺ​ចិន (CDC) បាន​ពន្យល់​ថា norovirus គឺជា​មូលហេតុ​ទូទៅ​បំផុត​នៃ​ការ​រលាក​ក្រពះ​ពោះវៀន​ស្រួច​ស្រាវ​។ ជំងឺ​នេះ​អាច​រីក​រាលដាល​ពេញ​មួយ​ឆ្នាំ ប៉ុន្តែ​អត្រា​ឆ្លង​គឺ​ខ្ពស់​បំផុត​នៅ​ចន្លោះ​ខែតុលា និង​ខែមីនា​។

យោង​តាម​អង្គការ​សុខភាព​ពិភពលោក Norovirus គឺជា​មេរោគ​ឆ្លង​ខ្លាំង ដែល​អាច​ឆ្លង​តាម​រយៈ​ការ​ប៉ះពាល់​ជាមួយ​អាហារ ទឹក ឬ វត្ថុ​ដែល​មាន​មេរោគ ក៏​ដូច​ជាតា​មរយៈ​ការ​ប៉ះពាល់​ជាមួយ​លាមក ឬ​ក្អួត​របស់​អ្នក​ដែល​មាន​មេរោគ​។

ចំពោះ​រោគ​សញ្ញា​នៃ​ជំងឺ​នេះ អ្នកជំនាញ​និយាយ​ថា ការ​ក្អួត​គឺជា​រោគ​សញ្ញា​ចម្បង​ចំពោះ​កុមារ ខណៈ​ចំពោះ​មនុស្ស​ពេញវ័យ រាគ​តែងតែ​កើត​មាន​។ រោគ​សញ្ញា​ទូទៅ​ផ្សេង​ទៀត​រួម​មាន ចង្អោរ ឈឺពោះ ក្តៅខ្លួន និង​ឈឺ​សាច់ដុំ​។ ទោះបីជា​អ្នកជំងឺ​ភាគច្រើន​ជា​សះស្បើយ​ពី​ការ​ឆ្លង​មេរោគ​ក្នុង​រយៈពេល​ត្រឹមតែ ២-៣ ថ្ងៃ​ក៏​ដោយ កុមារ​តូច​ៗ និង​មនុស្ស​ចាស់ ដែល​មាន​ហានិភ័យ​ខ្ពស់​នៃ​ការ​ខ្វះ​ជាតិ​ទឹក​អាច​ត្រូវការ​ការ​ថែទាំ​ពិសេស​។

លោក Peng Zhibin បាន​សង្កត់ធ្ងន់​ថា ការ​លាងដៃ​ឱ្យ​បាន​ជាប់​ជា​ប្រចាំ ជាមួយ​សាប៊ូ និង​ទឹក​ស្អាត​មុន​ពេល​រៀបចំ ឬ​ទទួលទាន​អាហារ ក៏​ដូច​ជា​ក្រោយ​ពេល​ប្រើប្រាស់​បន្ទប់ទឹក គឺជា​វិធី​សំខាន់​បំផុត​ក្នុង​ការ​បង្ការ​ជំងឺ​។ អ្នក​ឆ្លង​គួរតែ​ជៀសវាង​ការ​ទាក់ទង​ជាមួយ​អ្នក​ដទៃ ខណៈ​ពេល​ដែល​ពួក​គេ​នៅ​តែ​មាន​រោគ​សញ្ញា ហើយ​យ៉ាង​ហោច​ណាស់ ២-៣ ថ្ងៃ​បន្ទាប់​ពី​រោគ​សញ្ញា​បាន​បាត់ ដើម្បី​ការពារ​ការ​រីក​រាលដាល​មេរោគ​ទៅ​អ្នក​ដទៃ​។

លោក​វេជ្ជបណ្ឌិត Li Wenjun អ្នកឯកទេស​ជំងឺឆ្លង​នៅ​មន្ទីរពេទ្យ​ទូទៅ​ទីក្រុង​ប៉េ​កាំ​ង​បាន​ពន្យល់​ថា norovirus គឺជា​មេរោគ​ដែល​រីក​រាលដាល​យ៉ាង​ឆាប់រហ័ស ជា​ពិសេស​នៅ​តំបន់​ដែល​មាន​អនាម័យ​មិនល្អ​។ វា​អាច​បណ្តាល​ឱ្យ​មានការ​រីក​រាលដាល​ធំ​នៅ​ក្នុង​សហគមន៍ សាលារៀន និង​កន្លែង​ថែទាំ​សុខភាព​។

Foodborne infection, conceptual illustration. A foodborne infection is an infectious disease that develops after ingestion of pathogenic microorganisms with food. Many bacteria are causative agents of foodborne infections including Staphylococcus aureus (spherical bacteria), Escherichia coli, Shigella sp. and Salmonella sp. (rod-shaped bacteria). Food-related viruses include hepatitis A and noroviruses.

វេជ្ជបណ្ឌិត Jennifer Cole មក​ពី​សាកលវិទ្យាល័យ Harvard បាន​បន្ថែម​ថា ខណៈ​ពេល​ដែល norovirus មិនមែន​ជា​ជំងឺ​ធ្ងន់ធ្ងរ ផល​ប៉ះពាល់​របស់​វា​ទៅ​លើ​សុខភាព និង​ប្រព័ន្ធ​ថែទាំ​សុខភាព​គឺ​ធំធេង​ណាស់​។ បញ្ហា​ប្រឈម​ក្នុង​ការ​អភិវឌ្ឍន៍​វ៉ាក់សាំង norovirus Norovirus នៅ​តែ​ជា​ការ​គំរាមកំហែង​ជាស​កល​ចំពោះ​សុខភាព​មនុស្ស​។ ទោះបីជា​មានការ​ខិតខំ​ប្រឹងប្រែង​ស្រាវជ្រាវ និង​អភិវឌ្ឍន៍​ជា​បន្តបន្ទាប់​សម្រាប់​វ៉ាក់សាំង​ក៏​ដោយ ក៏​គ្មាន​វ៉ាក់សាំង norovirus ត្រូវ​បាន​អនុម័ត​សម្រាប់​ការ​ប្រើប្រាស់​យ៉ាង​ទូលំទូលាយ​រហូត​មក​ដល់​បច្ចុប្បន្ន​។​មាន​ប្រភេទ​រង​ជា​ច្រើន​នៃ norovirus ។

ការ​បង្កើត​វ៉ាក់សាំង​ដែល​គ្របដណ្តប់​គ្រប់​ប្រភេទ​គឺ​ពិបាក​ណាស់​។ ការ​ឆ្លើយ​តប​នៃ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​របស់​មនុស្ស​ចំពោះ norovirus គឺ​ស្មុគស្មាញ ហើយ​ប្រែប្រួល​ពី​មនុស្ស​ម្នាក់​ទៅ​មនុស្ស​ម្នាក់​ទៀត​។ សមត្ថភាព​នៃ​មេរោគ​នេះ​ក្នុង​ការ​ទប់ទល់​នឹង​លក្ខខណ្ឌ​បរិស្ថាន​ធ្វើ​ឱ្យ​ការ​ផលិត​វ៉ាក់សាំង និង​ការ​ផ្ទុក​បច្ចេកវិទ្យា​មាន​ភាព​ស្មុគស្មាញ​។ ទោះបីជា​មាន​ឧបសគ្គ​ទាំងនេះ​ក៏​ដោយ ការ​ស្រាវជ្រាវ និង​ការ​អភិវឌ្ឍន៍​វ៉ាក់សាំង norovirus នៅ​តែ​បន្ត​។

អង្គការ​សុខភាព​ពិភពលោក​បាន​និយាយ​ថា ខណៈ​ពេល​ដែល​បច្ចុប្បន្ន​មិន​មាន​វ៉ាក់សាំង​សម្រាប់​ការពារ​មេរោគ norovirus នៅ​តែ​មាន​ក្តី​សង្ឃឹម​សម្រាប់​វ៉ាក់សាំង​ដ៏​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​មួយ​ដែល​ត្រូវ​បាន​បង្កើត​ឡើង​។ អ្វី​ដែល​សំខាន់​បំផុត ដើម្បី​ការពារ​ខ្លួន​អ្នក​ពី​ការ​ឆ្លង​មេរោគ norovirus គឺ​ត្រូវ​អនុវត្ត​យ៉ាង​តឹងរ៉ឹង​នូវ​វិធានការ​អនាម័យ​ផ្ទាល់ខ្លួន ដូច​ជា​លាងដៃ​ឱ្យ​បាន​ញឹកញាប់ ចម្អិន​អាហារ​ឱ្យ​បាន​ត្រឹមត្រូវ ជៀសវាង​ការ​ប៉ះពាល់​ជាមួយ​មនុស្ស​ឈឺ និង​សម្អាត​អនាម័យ​បរិស្ថាន​ឱ្យ​បាន​ទៀងទាត់​។

តើ​អ្នកដឹង​ទេ​៖ មនុស្ស​ជា​ច្រើន​តែងតែ​ច្រឡំ “norovirus” ជាមួយ “rhinovirus” ។ ទាំង​ពីរ​នេះ​ជា​មេរោគ ប៉ុន្តែ​បង្ក​ជា​ជំងឺ​ខុស​គ្នា​ទាំងស្រុង​។ ការ​យល់​ដឹង​ពី​ភាព​ខុស​គ្នា​រវាង​មេរោគ​ទាំង​ពីរ​នេះ នឹង​ជួយ​ឪពុក​ម្តាយ​ក្នុង​ការ​ថែរក្សា​សុខភាព​កូន​របស់​ពួក​គេ​ឱ្យ​បាន​ត្រឹមត្រូវ និង​សម​ស្រប​។

Norovirus គឺជា​មូលហេតុ​ចម្បង​នៃ​ជំងឺ​រាគ​រូស​ធ្ងន់ធ្ងរ ក្អួត និង​ឈឺក្រពះ ដែល​ជា​រឿយ​ៗ​ត្រូវ​បាន​គេ​ហៅ​ថា “​ជំងឺ​ផ្តាសាយ​ក្នុង​ក្រពះ​” ហើយ​ជា​រឿយ​ៗ​ត្រូវ​បាន​គេ​រក​ឃើញ​ចំពោះ​កុមារ​តូច​ៗ ដោយសារ​តែ​ពួក​គេ​មិន​មានការ​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន​ចំពោះ​អនាម័យ​ដូច​មនុស្ស​ពេញវ័យ​។ មេរោគ Rhinovirus គឺជា​មូលហេតុ​ចម្បង​នៃ​ជំងឺ​ផ្តាសាយ​ធម្មតា ដែល​បណ្តាល​ឱ្យ​តឹង​ច្រមុះ ហៀរ​សំបោរ ក្អក និង​ឈឺបំពង់ក ដែល​ទាំង​អស់នេះ​ជា​រោគ​សញ្ញា​ផ្លូវដង្ហើម​ផ្នែក​ខាងលើ​៕​

Foodborne infection, conceptual illustration. A foodborne infection is an infectious disease that develops after ingestion of pathogenic microorganisms with food. Many bacteria are causative agents of foodborne infections including Staphylococcus aureus (spherical bacteria), Escherichia coli, Shigella sp. and Salmonella sp. (rod-shaped bacteria). Food-related viruses include hepatitis A and noroviruses.

កែសម្រួលដោយ