បាយដំណើប គឺជាមុខម្ហូបដែលតែងតែលេចឡើងក្នុងអាហារប្រចាំថ្ងៃ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ មិនមែនគ្រប់គ្នាគួរញ៉ាំម្ហូបនេះទេ។
ដូច្នេះ តើអ្នកណាមិនគួរញ៉ាំបាយដំណើប?
-អ្នកដែលឈឺក្រពះ៖ បាយដំណើបមិនស័ក្តិសមសម្រាប់អ្នកដែលមានការឈឺចាប់ក្រពះ ព្រោះវាជាអាហារដែលមិនអាចរំលាយបាន ងាយបង្កើនអាស៊ីតក្រពះ បង្កបញ្ហាច្រាល ក្រហាយទ្រូង និងមិនស្រួលចំពោះអ្នកដែលមានប្រវត្តិជំងឺក្រពះ។
-មនុស្សធាត់ និងលើសទម្ងន់៖ មនុស្សលើសទម្ងន់ និងធាត់ត្រូវកំណត់បរិមាណម្សៅដែលពួកគេទទួលទានជារៀងរាល់ថ្ងៃ។ ដូច្នេះអាហារដែលធ្វើពីបាយដំណើបត្រូវប្រើក្នុងបរិមាណល្មម និងមិនគួរញ៉ាំច្រើនពេកទេ។
-មនុស្សចាស់ មនុស្សទើបតែជាពីជំងឺ ក្មេងតូច៖ ទាំងនេះគឺជាមនុស្សដែលមានប្រព័ន្ធរំលាយអាហារមិនល្អ ដូច្នេះពួកគេគួរតែកំណត់ការទទួលទានបាយដំណើប។ អង្ករដំណើបមានផ្ទុកសារធាតុ amylopectin ដែលពិបាករំលាយ ដែលអាចបង្កើនបន្ទុកលើប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ។
-មនុស្សដែលមានរាងកាយក្តៅ៖ ការទទួលទានបាយដំណើបច្រើនអាចបង្កឱ្យមានកម្ដៅក្នុងរាងកាយ ដែលនាំឱ្យស្បែកឡើងក្រហម និងកើតមុន ។ ដូច្នេះ អ្នកដែលមានសរីរាង្គខាងក្នុងក្តៅ គួរកំណត់ការទទួលទានបាយដំណើប។ ពេលញ៉ាំបាយដំណើប អ្នកគួរញ៉ាំវាជាមួយភេសជ្ជៈត្រជាក់។
-អ្នកដែលទើបតែវះកាត់ហើយមានរបួសចំហ៖ បាយដំណើបគឺក្តៅ ងាយបង្កឱ្យហើម និងខ្ទុះក្នុងរបួសចំហ និងរបួសដែលមិនទាន់ជាសះស្បើយ។ ដូច្នេះ អ្នកដែលទើបវះកាត់ ឬមានរបួសចំហ គួរចៀសវាងការទទួលទានអាហារដែលធ្វើពីអង្ករដំណើប៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ