កាល់ស្យូមគឺជាសារធាតុរ៉ែដ៏សំខាន់បំផុតសម្រាប់សុខភាពមនុស្ស ជាពិសេសឆ្អឹង និងធ្មេញ។ នៅពេលគិតអំពីអាហារបំប៉នជាតិកាល់ស្យូម មនុស្សជាច្រើនតែងតែគិតពីទឹកដោះគោ និងផលិតផលទឹកដោះគោ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ តាមពិតមានបន្លែមួយចំនួនដែលមានកម្រិតកាល់ស្យូមខ្ពស់ជាងទឹកដោះគោ។
ខាងក្រោមនេះគឺជាបន្លែដែលសម្បូរជាតិកាល់ស្យូម ល្អជាងទឹកដោះគោ ដែលអ្នកគួរបន្ថែមទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ។
ខាត់ណា
ខាត់ណា គឺជាបន្លែមួយប្រភេទ ដែលត្រូវបានគេវាយតម្លៃខ្ពស់ចំពោះសារធាតុចិញ្ចឹមរបស់វា ជាពិសេសកាល់ស្យូម។ ជាមធ្យម ខាត់ណាឆ្អិនមួយពែង (ប្រហែល 100 ក្រាម) អាចផ្តល់ជាតិកាល់ស្យូមដល់ទៅ 150 មីលីក្រាម ប្រហែលស្មើនឹងបរិមាណកាល់ស្យូមក្នុងទឹកដោះគោមួយកែវ។ បន្ថែមពីលើកាល់ស្យូម ខាត់ណាក៏មានវីតាមីន K វីតាមីន C និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជួយពង្រឹងសុខភាពឆ្អឹង និងសន្លាក់ និងគាំទ្រដល់ប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ។
ស្ពៃស្ពីណាច
ស្ពៃស្ពីណាច មានភាពល្បីល្បាញសម្រាប់មាតិកាកាល់ស្យូមដ៏អស្ចារ្យរបស់វា។ ស្ពៃស្ពីណាចឆ្អិនមួយពែងមានផ្ទុកជាតិកាល់ស្យូមប្រហែល 245 មីលីក្រាម ដែលលើសពីបរិមាណកាល់ស្យូមក្នុងទឹកដោះគោមួយកែវ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ គួរកត់សំគាល់ថា ស្ពៃស្ពីណាចក៏មានផ្ទុកសារធាតុ oxalate ដែលជាសមាសធាតុដែលអាចកាត់បន្ថយការស្រូបយកជាតិកាល់ស្យូមផងដែរ។
ស្ពៃតឿ
ស្ពៃតឿ ជាបន្លែដែលគេស្គាល់ច្រើនក្នុងអាហារជាលក្ខណៈគ្រួសារ ជាពិសេសម្ហូបអាស៊ី។ យ៉ាងណាមិញ មានមនុស្សតិចណាស់ដែលដឹងថា ស្ពៃតឿ ក៏ជាប្រភពកាល់ស្យូមដ៏អស្ចារ្យផងដែរ។ ស្ពៃតឿឆ្អិនមួយពែង (ប្រហែល 100 ក្រាម) អាចផ្តល់ជាតិកាល់ស្យូមប្រហែល 160 mg ជួយបន្ថែមបរិមាណកាល់ស្យូមដែលចាំបាច់សម្រាប់រាងកាយ។
លើសពីនេះ ស្ពៃតឿក៏មានផ្ទុកនូវវីតាមីន A និង C ជាច្រើន ដែលមានឥទ្ធិពលប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ។
ស្ពៃខ្មៅ
ស្ពៃខ្មៅ គឺជាបន្លែដែលសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹម ជាពិសេសកាល់ស្យូម។ ស្ពៃខ្មៅ ឆ្អិនមួយពែងអាចផ្តល់កាល់ស្យូមប្រហែល 200 mg ខ្ពស់ជាងទឹកដោះគោមួយកែវ។ មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះ ស្ពៃខ្មៅ ក៏មានផ្ទុកនូវជាតិសរសៃ និងវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែជាច្រើន ដែលជួយការពារបេះដូង និងបង្កើនការរំលាយអាហារ។
ផ្កាខាត់ណាខៀវ
ផ្កាខាត់ណាខៀវ មិនត្រឹមតែសម្បូរវីតាមីន C ប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងមានជាតិកាល់ស្យូមច្រើនទៀតផង។ ផ្កាខាត់ណាខៀវឆ្អិនមួយពែងមានផ្ទុកជាតិកាល់ស្យូមប្រហែល 180 mg ដែលល្អសម្រាប់សុខភាពឆ្អឹង និងសន្លាក់។ ក្រៅពីជាតិកាល់ស្យូម ផ្កាខាត់ណាខៀវក៏ផ្តល់ជាតិសរសៃច្រើន និងសារធាតុប្រឆាំងមហារីក ដែលជួយលើកកម្ពស់សុខភាពទូទៅ។
ផ្ទី
ផ្ទីជាពិសេស ផ្ទីក្រហម គឺជាបន្លែដែលសម្បូរទៅដោយជាតិកាល់ស្យូម និងជាតិដែក។ ជាមធ្យម ផ្ទីឆ្អិនមួយពែងអាចផ្តល់ជាតិកាល់ស្យូមប្រហែល 275 មីលីក្រាម លើសពីបរិមាណកាល់ស្យូមនៅក្នុងទឹកដោះគោ។ ផ្ទីក៏មានប្រសិទ្ធិភាពជម្រះកំដៅ បន្សាបជាតិពុល និងបង្កើនចរន្តឈាម។
ស្លឹកគូឆាយ
គូឆាយ មិនត្រឹមតែត្រូវបានគេស្គាល់ថាជាគ្រឿងទេសប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏ជាប្រភពកាល់ស្យូមដ៏អស្ចារ្យផងដែរ។ គូឆាយឆ្អិនមួយពែងអាចផ្ទុកជាតិកាល់ស្យូមប្រហែល ២០០មីលីក្រាម។ គូឆាយ ក៏មានផ្ទុកនូវសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជាច្រើន និងមានឥទ្ធិពលប្រឆាំងនឹងការរលាក ពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ