តើអ្នកណានឹងគិតថាអាហារដែលហាក់ដូចជាគ្មានគ្រោះថ្នាក់គឺជា “សត្រូវ” នៃខួរក្បាល។ អាហារដ៏ពេញនិយមទាំងពីរនេះ មានហានិភ័យដែលអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពខួរក្បាល។
អាហារពីរក្រុមអាចប៉ះពាល់ដល់ខួរក្បាល ប្រសិនបើទទួលទានច្រើនពេក
យោងតាមអ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភ ការទទួលទានអាហារមួយចំនួនច្រើនពេកអាចបំផ្លាញខួរក្បាល ប៉ះពាល់ដល់ការចងចាំ និងការចល័ត។ របបអាហារមិនល្អអាចនាំឱ្យខូចទំនាក់ទំនងសរសៃប្រសាទសំខាន់ៗ។
ទី១ ភេសជ្ជៈមានជាតិស្ករជាពិរុទ្ធជនសំខាន់មួយ។ ការទទួលទានភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករច្រើនអាចបណ្តាលឱ្យមានបញ្ហាមេតាបូលីស និងបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ហើយវាក៏ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងហានិភ័យនៃការវិវត្តទៅជាជំងឺវង្វេងចំពោះមនុស្សវ័យក្មេងផងដែរ។
ការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថាអាហារដែលមានសន្ទស្សន៍ glycemic ខ្ពស់ (GI) រួមទាំងភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករមានឥទ្ធិពលអវិជ្ជមានលើការចងចាំទាំងកុមារ និងមនុស្សពេញវ័យ។
លើសពីនេះ ផលប៉ះពាល់នៃសារធាតុផ្អែមសិប្បនិម្មិត ដូចជា aspartame ដែលជារឿយៗត្រូវបានរកឃើញនៅក្នុងផលិតផលគ្មានជាតិស្ករ។ Aspartame មានសមត្ថភាពជ្រាបចូលទៅក្នុងរបាំងឈាម-ខួរក្បាល រំខានដល់ការបញ្ជូនសរសៃប្រសាទ និងអាចនាំឱ្យមានបញ្ហាអាកប្បកិរិយា និងការយល់ដឹង។ នេះអាចប៉ះពាល់យ៉ាងខ្លាំងដល់អារម្មណ៍ និងសមត្ថភាពគិតរបស់អ្នកប្រើប្រាស់។
ក្រៅពីភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករ អាហារកែច្នៃក៏ជាការគំរាមកំហែងយ៉ាងសំខាន់ចំពោះសុខភាពខួរក្បាលផងដែរ។ អាហារទាំងនេះអាចនាំអោយមានការកើនឡើងនៃជាតិខ្លាញ់លើសនៅក្នុងខ្លួន ដែលជះឥទ្ធិពលអវិជ្ជមានដល់រចនាសម្ព័ន្ធ និងសកម្មភាពនៃជាលិកាខួរក្បាល។
នៅពេលទទួលទានច្រើនពេក អាហារកែច្នៃមិនត្រឹមតែកាត់បន្ថយការស្រូបយកកត្តាអាហារូបត្ថម្ភសំខាន់ៗប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងមានសក្តានុពលក្នុងការកាត់បន្ថយកម្រិត BDNF (កត្តា neurotrophic ដែលមកពីខួរក្បាល) ដែលជាប្រូតេអ៊ីនដ៏សំខាន់ក្នុងការថែរក្សា និងអភិវឌ្ឍកោសិកាសរសៃប្រសាទ។ BDNF ដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់នៅក្នុងផ្នែកផ្សេងៗនៃខួរក្បាល ជាពិសេសនៅក្នុង hippocampus ដែលទាក់ទងយ៉ាងជិតស្និទ្ធទៅនឹងការរៀនសូត្រ និងការចងចាំរយៈពេលវែង។
លើសពីនេះ សារធាតុញៀនដូចជា អាល់កុល និងជាតិនីកូទីនពីបារី ជះឥទ្ធិពលអវិជ្ជមានមិនត្រឹមតែលើសុខភាពទូទៅប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងជាពិសេសទៅលើមុខងារខួរក្បាលទៀតផង។ សារធាតុទាំងនេះអាចបណ្តាលឱ្យមានការថយចុះនៃម៉ូទ័រ និងការយល់ដឹង ក៏ដូចជាបង្កើនហានិភ័យនៃបញ្ហាផ្លូវចិត្តផងដែរ។ ដូច្នេះហើយ ការយកចិត្តទុកដាក់លើរបបអាហាររបស់យើង និងនៅឱ្យឆ្ងាយពីសារធាតុរំញោច គឺចាំបាច់ដើម្បីការពារសុខភាពខួរក្បាលរបស់យើង។
អាហារដែលលើកកម្ពស់សុខភាពខួរក្បាល
មានការសិក្សាជាច្រើនដែលបានបង្ហាញថា អាហារ និងឱសថមួយចំនួនមិនត្រឹមតែជួយដល់សកម្មភាពខួរក្បាលប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងជួយការពារកោសិកាសរសៃប្រសាទពីការបំផ្លាញផងដែរ។ ក្នុងចំណោមទាំងនេះ រមៀត និងខ្ញី ដែលជាគ្រឿងផ្សំដែលធ្លាប់ស្គាល់នៅគ្រប់ផ្ទះបាយ លេចធ្លោជាអាហារដែលមានប្រយោជន៍សម្រាប់សុខភាពខួរក្បាល។
រមៀត
រមៀត ដែលធាតុផ្សំសំខាន់គឺ curcumin ត្រូវបានគេស្គាល់ថាមានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងនឹងការរលាក និងប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពល។ ការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថា សមាសធាតុនៅក្នុងរមៀតមិនត្រឹមតែជួយកែលម្អសុខភាពខួរក្បាលប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងមានសមត្ថភាពកាត់បន្ថយរោគសញ្ញានៃជំងឺសរសៃប្រសាទដែលទាក់ទងនឹងជំងឺទឹកនោមផ្អែម ក៏ដូចជាបញ្ហាផ្លូវចិត្តដូចជាជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្តជាដើម។
ខ្ញី
ខ្ញីល្អដូចគ្នាក្នុងការថែរក្សាសុខភាពប្រព័ន្ធប្រសាទ។ ខ្ញីជួយបង្កើនសកម្មភាពនៃប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទកណ្តាល និងមានឥទ្ធិពលប្រឆាំងនឹងភាពចាស់។
ដូច្នេះហើយ ការបន្ថែមរមៀត និងខ្ញី ទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់យើង មិនត្រឹមតែផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់សុខភាពរបស់យើងជាទូទៅប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏មានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនសម្រាប់សុខភាពខួរក្បាលរបស់យើងផងដែរ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ