ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ហានិភ័.យណាស់​! អាហារដ៏ពេញនិយមទាំង២​​ក្រុម​នេះ ​មាន​ជាតិពុ.ល​សម្រាប់​ខួរក្បាល

2 អាទិត្យ មុន

តើ​អ្នក​ណា​នឹង​គិត​ថា​អាហារ​ដែល​ហាក់ដូចជា​គ្មាន​គ្រោះថ្នាក់​គឺជា “​សត្រូវ​” នៃ​ខួរក្បាល​។ អាហារ​ដ៏​ពេញ​និយម​ទាំង​ពីរ​នេះ មាន​ហានិភ័យ​ដែល​អាច​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព​ខួរក្បាល​។ អាហារ​ពីរ​ក្រុម​អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​ខួរក្បាល ប្រសិនបើ​ទទួលទាន​ច្រើន​ពេក យោង​តាម​អ្នកជំនាញ​អាហារូបត្ថម្ភ ការ​ទទួលទាន​អាហារ​មួយ​ចំនួន​ច្រើន​ពេក​អាច​បំផ្លាញ​ខួរក្បាល ប៉ះពាល់​ដល់​ការ​ចង​ចាំ…

តើ​អ្នក​ណា​នឹង​គិត​ថា​អាហារ​ដែល​ហាក់ដូចជា​គ្មាន​គ្រោះថ្នាក់​គឺជា “​សត្រូវ​” នៃ​ខួរក្បាល​។ អាហារ​ដ៏​ពេញ​និយម​ទាំង​ពីរ​នេះ មាន​ហានិភ័យ​ដែល​អាច​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព​ខួរក្បាល​។

អាហារ​ពីរ​ក្រុម​អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​ខួរក្បាល ប្រសិនបើ​ទទួលទាន​ច្រើន​ពេក

យោង​តាម​អ្នកជំនាញ​អាហារូបត្ថម្ភ ការ​ទទួលទាន​អាហារ​មួយ​ចំនួន​ច្រើន​ពេក​អាច​បំផ្លាញ​ខួរក្បាល ប៉ះពាល់​ដល់​ការ​ចង​ចាំ និង​ការ​ចល័ត​។ របប​អាហារ​មិនល្អ​អាច​នាំ​ឱ្យ​ខូច​ទំនាក់ទំនង​សរសៃប្រសាទ​សំខាន់​ៗ​។

ទី​១ ភេសជ្ជៈ​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ជា​ពិរុទ្ធជន​សំខាន់​មួយ​។ ការ​ទទួលទាន​ភេសជ្ជៈ​ដែល​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើន​អាច​បណ្តាល​ឱ្យ​មាន​បញ្ហា​មេតាបូលីស និង​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​ទី 2 ហើយ​វា​ក៏​ត្រូវ​បាន​ផ្សារ​ភ្ជាប់​ជាមួយនឹង​ហានិភ័យ​នៃ​កា​រវិ​វត្ត​ទៅ​ជា​ជំងឺ​វង្វេង​ចំពោះ​មនុស្ស​វ័យក្មេង​ផង​ដែរ​។

ការ​ស្រាវជ្រាវ​បាន​បង្ហាញ​ថា​អាហារ​ដែល​មាន​ស​ន្ទ​ស្សន៍ glycemic ខ្ពស់ (GI) រួម​ទាំង​ភេសជ្ជៈ​ដែល​មាន​ជាតិ​ស្ករ​មាន​ឥទ្ធិពល​អវិជ្ជមាន​លើ​ការ​ចង​ចាំ​ទាំង​កុមារ និង​មនុស្ស​ពេញវ័យ​។

លើស​ពី​នេះ ផល​ប៉ះពាល់​នៃ​សារធាតុ​ផ្អែម​សិប្បនិម្មិត ដូច​ជា aspartame ដែល​ជា​រឿយ​ៗ​ត្រូវ​បាន​រក​ឃើញ​នៅ​ក្នុង​ផលិតផល​គ្មាន​ជាតិ​ស្ករ​។ Aspartame មាន​សមត្ថភាព​ជ្រាប​ចូល​ទៅ​ក្នុង​របាំង​ឈាម​-​ខួរក្បាល រំខាន​ដល់​ការ​បញ្ជូន​សរសៃប្រសាទ និង​អាច​នាំ​ឱ្យ​មាន​បញ្ហា​អាកប្បកិរិយា និង​ការ​យល់​ដឹង​។ នេះ​អាច​ប៉ះពាល់​យ៉ាង​ខ្លាំង​ដល់​អារម្មណ៍ និង​សមត្ថភាព​គិត​របស់​អ្នក​ប្រើប្រាស់​។

ក្រៅពី​ភេសជ្ជៈ​ដែល​មាន​ជាតិ​ស្ករ អាហារ​កែ​ច្នៃ​ក៏​ជា​ការ​គំរាមកំហែង​យ៉ាង​សំខាន់​ចំពោះ​សុខភាព​ខួរក្បាល​ផង​ដែរ​។ អាហារ​ទាំងនេះ​អាច​នាំ​អោយ​មានការ​កើនឡើង​នៃ​ជាតិ​ខ្លាញ់​លើស​នៅ​ក្នុង​ខ្លួន ដែល​ជះ​ឥទ្ធិពល​អវិជ្ជមាន​ដល់​រចនាសម្ព័ន្ធ និង​សកម្មភាព​នៃ​ជាលិកា​ខួរក្បាល​។

នៅ​ពេល​ទទួលទាន​ច្រើន​ពេក អាហារ​កែ​ច្នៃ​មិន​ត្រឹមតែ​កាត់​បន្ថយ​ការ​ស្រូប​យក​កត្តា​អាហារូបត្ថម្ភ​សំខាន់​ៗ​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​ថែម​ទាំង​មាន​សក្តានុពល​ក្នុង​ការ​កាត់​បន្ថយ​កម្រិត BDNF (​កត្តា neurotrophic ដែល​មក​ពី​ខួរក្បាល​) ដែល​ជា​ប្រូតេអ៊ីន​ដ៏​សំខាន់​ក្នុង​ការ​ថែរក្សា និង​អភិវឌ្ឍ​កោសិកា​សរសៃប្រសាទ​។ BDNF ដើរតួ​នាទី​យ៉ាង​សំខាន់​នៅ​ក្នុង​ផ្នែក​ផ្សេង​ៗ​នៃ​ខួរក្បាល ជា​ពិសេស​នៅ​ក្នុង hippocampus ដែល​ទាក់ទង​យ៉ាង​ជិត​ស្និទ្ធ​ទៅ​នឹង​ការ​រៀនសូត្រ និង​ការ​ចង​ចាំ​រយៈពេល​វែង​។

លើស​ពី​នេះ សារធាតុ​ញៀន​ដូច​ជា អាល់កុល និង​ជាតិ​នីកូទីន​ពី​បារី ជះ​ឥទ្ធិពល​អវិជ្ជមាន​មិន​ត្រឹមតែ​លើ​សុខភាព​ទូទៅ​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ថែម​ទាំង​ជា​ពិសេស​ទៅ​លើ​មុខងារ​ខួរក្បាល​ទៀត​ផង​។ សារធាតុ​ទាំងនេះ​អាច​បណ្តាល​ឱ្យ​មានការ​ថយ​ចុះ​នៃ​ម៉ូ​ទ័​រ និង​ការ​យល់​ដឹង ក៏​ដូច​ជា​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​បញ្ហា​ផ្លូវចិត្ត​ផង​ដែរ​។ ដូច្នេះ​ហើយ ការ​យកចិត្តទុកដាក់​លើ​របប​អាហារ​របស់​យើង និង​នៅ​ឱ្យ​ឆ្ងាយ​ពី​សារធាតុ​រំញោច គឺ​ចាំបាច់​ដើម្បី​ការពារ​សុខភាព​ខួរក្បាល​របស់​យើង​។

អាហារ​ដែល​លើកកម្ពស់​សុខភាព​ខួរក្បាល

មានការ​សិក្សា​ជា​ច្រើន​ដែល​បាន​បង្ហាញ​ថា អាហារ និង​ឱសថ​មួយ​ចំនួន​មិន​ត្រឹមតែ​ជួយ​ដល់​សកម្មភាព​ខួរក្បាល​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​ថែម​ទាំង​ជួយ​ការពារ​កោសិកា​សរសៃប្រសាទ​ពី​ការ​បំផ្លាញ​ផង​ដែរ​។ ក្នុង​ចំណោម​ទាំងនេះ រមៀត និង​ខ្ញី ដែល​ជា​គ្រឿងផ្សំ​ដែល​ធ្លាប់​ស្គាល់​នៅ​គ្រប់​ផ្ទះបាយ លេចធ្លោ​ជា​អាហារ​ដែល​មាន​ប្រយោជន៍​សម្រាប់​សុខភាព​ខួរក្បាល​។

រមៀត

រមៀត ដែល​ធាតុ​ផ្សំ​សំខាន់​គឺ curcumin ត្រូវ​បាន​គេ​ស្គាល់​ថា​មាន​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ប្រឆាំង​នឹង​ការ​រលាក និង​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ដ៏​មាន​ឥទ្ធិពល​។ ការ​ស្រាវជ្រាវ​បាន​បង្ហាញ​ថា សមាសធាតុ​នៅ​ក្នុង​រមៀត​មិន​ត្រឹមតែ​ជួយ​កែ​លម្អ​សុខភាព​ខួរក្បាល​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ថែម​ទាំង​មាន​សមត្ថភាព​កាត់​បន្ថយ​រោគ​សញ្ញា​នៃ​ជំងឺសរសៃប្រសាទ​ដែល​ទាក់ទង​នឹង​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម ក៏​ដូច​ជា​បញ្ហា​ផ្លូវចិត្ត​ដូច​ជា​ជំងឺ​ធ្លាក់ទឹក​ចិត្ត​ជាដើម​។

ខ្ញី

ខ្ញី​ល្អ​ដូច​គ្នា​ក្នុង​ការ​ថែរក្សា​សុខភាព​ប្រព័ន្ធ​ប្រសាទ​។ ខ្ញី​ជួយ​បង្កើន​សកម្មភាព​នៃ​ប្រព័ន្ធ​សរសៃប្រសាទ​កណ្តាល និង​មាន​ឥទ្ធិពល​ប្រឆាំង​នឹង​ភាព​ចាស់​។

ដូច្នេះ​ហើយ ការ​បន្ថែម​រមៀត និង​ខ្ញី ទៅ​ក្នុង​របប​អាហារ​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​របស់​យើង មិន​ត្រឹមតែ​ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៍​ដល់​សុខភាព​របស់​យើង​ជា​ទូទៅ​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​ក៏​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ច្រើន​សម្រាប់​សុខភាព​ខួរក្បាល​របស់​យើង​ផង​ដែរ​៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ