សណ្ដែកខ្មៅជាគ្រាប់ធញ្ញជាតិដែលគេស្គាល់ថាជា “ស្តេចជាតិដែក” មិនត្រឹមតែផ្តល់នូវតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភដ៏អស្ចារ្យជាមួយនឹងមាតិកាប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ជាងស៊ុតប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែវាក៏ជាជម្រើសដ៏ល្អសម្រាប់ត្រជាក់នៅក្នុងរដូវក្តៅផងដែរ។ យ៉ាងណាមិញ មានមនុស្ស៥ក្រុមដែលត្រូវប្រុងប្រយ័ត្ន។
សណ្ដែកខ្មៅ គឺជាអាហារមួយប្រភេទរបស់គ្រួសារសណ្តែកកួរ ដែលពូកែជាមួយនឹងតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភ និងអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពដ៏សម្បូរបែប ដែលបានក្លាយជាជម្រើសដ៏ពេញនិយមរបស់មនុស្សជាច្រើន។ សណ្តែកទាំងនេះផ្ទុកនូវសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗជាច្រើនដូចជា ប្រូតេអ៊ីន anthocyanin កាល់ស្យូម ម៉ាញ៉េស្យូម រួមជាមួយនឹងវីតាមីន B មួយចំនួន។
សណ្តែកខ្មៅ មានរសជាតិផ្អែម លក្ខណៈសម្បត្តិសន្តិភាព និងមិនមានជាតិពុល។ វាមានសមត្ថភាពចិញ្ចឹមក្រលៀន ជំនួយដល់ការរំលាយអាហារ បញ្ចុះទឹកនោម កាត់បន្ថយការហើម និងជួយជម្រះកម្ដៅ និងបន្សាបជាតិពុល។
សណ្តែកខ្មៅច្រើនតែត្រូវបានគេប្រើដើម្បីព្យាបាលជំងឺដូចជា ស្រេកទឹក, វិលមុខ, ខ្សោយការមើលឃើញដោយសារតែតម្រងនោមខ្សោយ, នោមញឹកញាប់, ឈឺខ្នង, អស់កម្លាំងនិងបែកញើសច្រើនពេក។ លើសពីនេះ ទឹកសណ្តែកខ្មៅក៏ជួយកែលម្អសក់ស្ងួត ការពារសក់ស្កូវមុនអាយុ និងពង្រឹងភ្នែកផងដែរ។
ការសិក្សាវិទ្យាសាស្ត្របង្ហាញថា សណ្តែកខ្មៅមានប្រសិទ្ធភាពបញ្ចុះទឹកនោម ការពារការហើមពោះ ខណៈដែលធ្វើអោយសកម្មភាពពោះវៀនប្រសើរឡើង និងព្យាបាលការទល់លាមក។ លើសពីនេះ ជាមួយនឹងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏សម្បូរបែប សណ្តែកខ្មៅជួយកម្ចាត់រ៉ាឌីកាល់សេរីក្នុងរាងកាយ ពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ គាំទ្រភាពស្រស់ស្អាត និងថែរក្សាភ្នែក។ ជាពិសេស ទឹកសណ្តែកខ្មៅក៏ត្រូវបានចាត់ទុកថាជាភេសជ្ជៈដ៏មានអត្ថប្រយោជន៍សម្រាប់ស្ត្រីក្រោយឆ្លងទន្លេ ជួយជំរុញការបំបៅដោះ និងស័ក្តិសមបំផុតសម្រាប់បុគ្គលិកការិយាល័យ។
សណ្តែកខ្មៅផ្តល់កាល់ស្យូម និងម៉ាញ៉េស្យូម ដែលជួយកែលម្អសុខភាពឆ្អឹង និងការពារជំងឺពុកឆ្អឹង។ អាហារនេះសម្បូរទៅដោយសារធាតុ isoflavones និង lecithin ដែលមានឥទ្ធិពលវិជ្ជមានក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺក្រិនសរសៃឈាម និងកាត់បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុលអាក្រក់។ លើសពីនេះ ជាតិសរសៃនៅក្នុងសណ្តែកខ្មៅក៏ជួយកាត់បន្ថយកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុល និងការពារជំងឺសរសៃឈាមបេះដូងផងដែរ។
ការផឹកទឹកសណ្តែកខ្មៅមួយទៅពីរពែងជារៀងរាល់ថ្ងៃគឺគ្រប់គ្រាន់ ប៉ុន្តែអ្នកក៏គួរតែយកចិត្តទុកដាក់ផឹកទឹកបន្ថែមទៀតផងដែរ។ បរិមាណទឹកសណ្តែកខ្មៅប្រចាំថ្ងៃមិនគួរលើសពី 1/3 នៃបរិមាណទឹកសរុបដែលត្រូវការទេ មានន័យថាមនុស្សពេញវ័យគួរតែទទួលទានទឹកសណ្តែកខ្មៅតិចជាង 500ml ដើម្បីទទួលបានលទ្ធផលល្អបំផុត ។
ខាងក្រោមនេះជាកំណត់សម្គាល់សំខាន់ៗសម្រាប់អ្នកដែលគួរប្រយ័ត្នពេលទទួលទានទឹកសណ្តែកខ្មៅ៖
មនុស្សដែលមានកម្រិតអាស៊ីតអ៊ុយរិកខ្ពស់
អ្នកជំងឺដែលមានកម្រិតអាស៊ីតអ៊ុយរិកក្នុងឈាមខ្ពស់មិនគួរប្រើទឹកសណ្តែកខ្មៅទេ។ ដោយសារតែសារធាតុ purine នៅក្នុងសណ្តែកខ្មៅមានបរិមាណច្រើន សារធាតុ purine នឹងត្រូវបានបំប្លែងទៅជាអាស៊ីតអ៊ុយរិចនៅក្នុងខ្លួន។ ដូច្នេះ អ្នកដែលមានជំងឺរលាកសន្លាក់ហ្គោត ឬកម្រិតអាស៊ីតអ៊ុយរិកខ្ពស់ត្រូវមានការប្រុងប្រយ័ត្នដើម្បីចៀសវាងការធ្វើឱ្យស្ថានភាពកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ ។
មនុស្សងាយនឹងហើមពោះ
ទោះបីជាហានិភ័យនៃការហើមពោះនៅពេលទទួលទានទឹកសណ្តែកខ្មៅគឺទាបជាងការទទួលទានវាដោយផ្ទាល់ក៏ដោយ ក៏ទឹកសណ្តែកខ្មៅនៅតែអាចផ្ទុកសារធាតុ oligosaccharides ដែលមិនអាចរំលាយបាន។ អ្នកដែលងាយនឹងហើមពោះ ឈឺក្រពះ ឬមិនរំលាយអាហារ គួរតែប្រយ័ត្នពេលផឹក។
អ្នកជំងឺខ្សោយតំរងនោម
ចំពោះអ្នកដែលមានមុខងារតម្រងនោមខ្សោយ (eGFR ក្រោម 60ml/min/1.73m² នៃស្បែក) សមត្ថភាពបញ្ចេញប៉ូតាស្យូមអ៊ីយ៉ុងគឺអាក្រក់ជាងធម្មតា។ ទឹកសណ្តែកខ្មៅមានផ្ទុកប៉ូតាស្យូមច្រើន ដូច្នេះការទទួលទានច្រើនពេកអាចនាំឱ្យកើតជំងឺលើសឈាម ដែលបណ្តាលឱ្យមានរោគសញ្ញាដូចជា អស់កម្លាំង ខ្សោយ ស្ពឹក ចង្វាក់បេះដូង និងតឹងទ្រូង។
ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះនៅដំណាក់កាលដំបូង
នៅដំណាក់កាលដំបូងនៃការមានផ្ទៃពោះ ស្ត្រីគួរតែជៀសវាងការទទួលទានទឹកសណ្តែកខ្មៅ ព្រោះសណ្តែកខ្មៅមានផ្ទុកសារធាតុ estrogen ធម្មជាតិ (isoflavone) ដែលអាចជំរុញការកន្ត្រាក់ស្បូន។
អ្នកដែលមានប្រវត្តិអាឡែស៊ី
អ្នកដែលមានប្រតិកម្មអាលែហ្សីជាមួយសណ្តែកត្រូវបានណែនាំមិនឱ្យផឹកទឹកសណ្តែកខ្មៅ ដើម្បីជៀសវាងប្រតិកម្មធ្ងន់ធ្ងរដូចជារមាស់ស្បែក ហើម និងហើមក្នុងមាត់ និងបំពង់ក។
លើសពីនេះ ជៀសវាងការទទួលទានទឹកសណ្តែកខ្មៅមុនពេលចូលគេង ព្រោះលក្ខណៈសម្បត្តិបញ្ចុះទឹកនោមរបស់វាអាចបណ្តាលឱ្យនោមញឹកញាប់នៅពេលយប់ ប៉ះពាល់ដល់គុណភាពនៃការគេង។
ចែករំលែកព័តមាននេះ