ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​មួយប្រភេទនេះ ជា «​ស្តេច​ជាតិ​ដែក​» សម្បូរ​ប្រូតេអ៊ីន​ជាង​ស៊ុត

1 ខែ មុន

សណ្ដែកខ្មៅ​ជា​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ដែល​គេ​ស្គាល់​ថា​ជា “​ស្តេច​ជាតិ​ដែក​” មិន​ត្រឹមតែ​ផ្តល់​នូវ​តម្លៃ​អាហារូបត្ថម្ភ​ដ៏​អស្ចារ្យ​ជាមួយនឹង​មាតិកា​ប្រូតេអ៊ីន​ខ្ពស់​ជាង​ស៊ុត​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​វា​ក៏​ជា​ជម្រើស​ដ៏​ល្អ​សម្រាប់​ត្រជាក់​នៅ​ក្នុង​រដូវក្តៅ​ផង​ដែរ​។ យ៉ាងណាមិញ មាន​មនុស្ស​៥​ក្រុម​ដែល​ត្រូវ​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន​។ សណ្ដែកខ្មៅ គឺជា​អាហារ​មួយ​ប្រភេទ​របស់​គ្រួសារ​សណ្តែកកួរ ដែល​ពូកែ​ជាមួយនឹង​តម្លៃ​អាហារូបត្ថម្ភ និង​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​ដ៏​សម្បូរ​បែប…

សណ្ដែកខ្មៅ​ជា​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ដែល​គេ​ស្គាល់​ថា​ជា “​ស្តេច​ជាតិ​ដែក​” មិន​ត្រឹមតែ​ផ្តល់​នូវ​តម្លៃ​អាហារូបត្ថម្ភ​ដ៏​អស្ចារ្យ​ជាមួយនឹង​មាតិកា​ប្រូតេអ៊ីន​ខ្ពស់​ជាង​ស៊ុត​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​វា​ក៏​ជា​ជម្រើស​ដ៏​ល្អ​សម្រាប់​ត្រជាក់​នៅ​ក្នុង​រដូវក្តៅ​ផង​ដែរ​។ យ៉ាងណាមិញ មាន​មនុស្ស​៥​ក្រុម​ដែល​ត្រូវ​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន​។

សណ្ដែកខ្មៅ គឺជា​អាហារ​មួយ​ប្រភេទ​របស់​គ្រួសារ​សណ្តែកកួរ ដែល​ពូកែ​ជាមួយនឹង​តម្លៃ​អាហារូបត្ថម្ភ និង​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​ដ៏​សម្បូរ​បែប ដែល​បាន​ក្លាយជា​ជម្រើស​ដ៏​ពេញ​និយម​របស់​មនុស្ស​ជា​ច្រើន​។ សណ្តែក​ទាំងនេះ​ផ្ទុក​នូវ​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់​ៗ​ជា​ច្រើន​ដូច​ជា ប្រូតេអ៊ីន anthocyanin កាល់ស្យូម ម៉ា​ញ៉េ​ស្យូ​ម រួម​ជាមួយនឹង​វីតាមីន B មួយ​ចំនួន​។

សណ្តែកខ្មៅ មាន​រសជាតិ​ផ្អែម លក្ខណៈសម្បត្តិ​សន្តិភាព និង​មិន​មាន​ជាតិពុល​។ វា​មាន​សមត្ថភាព​ចិញ្ចឹម​ក្រលៀន ជំនួយ​ដល់​ការ​រំលាយ​អាហារ បញ្ចុះ​ទឹកនោម កាត់​បន្ថយ​ការ​ហើម និង​ជួយ​ជម្រះ​កម្ដៅ និង​បន្សាប​ជាតិពុល​។

សណ្តែកខ្មៅ​ច្រើន​តែ​ត្រូវ​បាន​គេ​ប្រើ​ដើម្បី​ព្យាបាល​ជំងឺ​ដូច​ជា ស្រេកទឹក​, វិលមុខ​, ខ្សោយ​ការ​មើលឃើញ​ដោយសារ​តែ​តម្រងនោម​ខ្សោយ​, នោម​ញឹកញាប់​, ឈឺ​ខ្នង​, អស់កម្លាំង​និង​បែកញើស​ច្រើន​ពេក​។ លើស​ពី​នេះ ទឹក​សណ្តែកខ្មៅ​ក៏​ជួយ​កែ​លម្អ​សក់​ស្ងួត ការពារ​សក់ស្កូវ​មុន​អាយុ និង​ពង្រឹង​ភ្នែក​ផង​ដែរ​។

ការ​សិក្សា​វិទ្យាសាស្ត្រ​បង្ហាញ​ថា សណ្តែកខ្មៅ​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​បញ្ចុះ​ទឹកនោម ការពារ​ការ​ហើមពោះ ខណៈ​ដែល​ធ្វើ​អោយ​សកម្មភាព​ពោះវៀន​ប្រសើរ​ឡើង និង​ព្យាបាល​ការ​ទល់លាមក​។ លើស​ពី​នេះ ជាមួយនឹង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ដ៏​សម្បូរ​បែប សណ្តែកខ្មៅ​ជួយ​កម្ចាត់​រ៉ា​ឌី​កាល់​សេរី​ក្នុង​រាង​កាយ ពង្រឹង​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ គាំទ្រ​ភាព​ស្រស់​ស្អាត និង​ថែរក្សា​ភ្នែក​។ ជា​ពិសេស ទឹក​សណ្តែកខ្មៅ​ក៏​ត្រូវ​បាន​ចាត់​ទុក​ថា​ជា​ភេសជ្ជៈ​ដ៏​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​សម្រាប់​ស្ត្រី​ក្រោយ​ឆ្លងទន្លេ ជួយ​ជំរុញ​ការ​បំបៅ​ដោះ និង​ស័ក្តិសម​បំផុត​សម្រាប់​បុគ្គលិក​ការិយាល័យ​។

សណ្តែកខ្មៅ​ផ្តល់​កាល់ស្យូម និង​ម៉ា​ញ៉េ​ស្យូ​ម ដែល​ជួយ​កែ​លម្អ​សុខភាព​ឆ្អឹង និង​ការពារ​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង​។ អាហារ​នេះ​សម្បូរ​ទៅ​ដោយសារ​ធាតុ isoflavones និង lecithin ដែល​មាន​ឥទ្ធិពល​វិជ្ជមាន​ក្នុង​ការ​ប្រយុទ្ធ​ប្រឆាំង​នឹង​ជំងឺ​ក្រិន​សរសៃឈាម និង​កាត់​បន្ថយ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​អាក្រក់​។ លើស​ពី​នេះ ជាតិ​សរសៃ​នៅ​ក្នុង​សណ្តែកខ្មៅ​ក៏​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​កម្រិត​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល និង​ការពារ​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង​ផង​ដែរ​។

ការ​ផឹកទឹក​សណ្តែកខ្មៅ​មួយ​ទៅ​ពីរ​ពែង​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​គឺ​គ្រប់គ្រាន់ ប៉ុន្តែ​អ្នក​ក៏​គួរតែ​យកចិត្តទុកដាក់​ផឹកទឹក​បន្ថែម​ទៀត​ផង​ដែរ​។ បរិមាណ​ទឹក​សណ្តែកខ្មៅ​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​មិន​គួរ​លើស​ពី 1/3 នៃ​បរិមាណ​ទឹក​សរុប​ដែល​ត្រូវការ​ទេ មាន​ន័យ​ថា​មនុស្ស​ពេញវ័យ​គួរតែ​ទទួលទាន​ទឹក​សណ្តែកខ្មៅ​តិច​ជាង 500ml ដើម្បី​ទទួល​បាន​លទ្ធផល​ល្អ​បំផុត ។

ខាងក្រោម​នេះ​ជា​កំណត់សម្គាល់​សំខាន់​ៗ​សម្រាប់​អ្នក​ដែល​គួរ​ប្រយ័ត្ន​ពេល​ទទួលទាន​ទឹក​សណ្តែកខ្មៅ​៖

មនុស្ស​ដែល​មាន​កម្រិត​អាស៊ីត​អ៊ុយ​រិ​ក​ខ្ពស់

អ្នកជំងឺ​ដែល​មាន​កម្រិត​អាស៊ីត​អ៊ុយ​រិ​ក​ក្នុង​ឈាម​ខ្ពស់​មិន​គួរ​ប្រើ​ទឹក​សណ្តែកខ្មៅ​ទេ​។ ដោយសារ​តែ​សារធាតុ purine នៅ​ក្នុង​សណ្តែកខ្មៅ​មាន​បរិមាណ​ច្រើន សារធាតុ purine នឹង​ត្រូវ​បាន​បំប្លែង​ទៅ​ជា​អាស៊ីត​អ៊ុយ​រិច​នៅ​ក្នុង​ខ្លួន​។ ដូច្នេះ អ្នក​ដែល​មាន​ជំងឺ​រលាក​សន្លាក់​ហ្គោ​ត ឬ​កម្រិត​អាស៊ីត​អ៊ុយ​រិ​ក​ខ្ពស់​ត្រូវ​មានការ​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន​ដើម្បី​ចៀសវាង​ការ​ធ្វើ​ឱ្យ​ស្ថានភាព​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ ។

មនុស្ស​ងាយ​នឹង​ហើមពោះ

ទោះបីជា​ហានិភ័យ​នៃ​ការ​ហើមពោះ​នៅ​ពេល​ទទួលទាន​ទឹក​សណ្តែកខ្មៅ​គឺ​ទាប​ជាង​ការ​ទទួលទាន​វា​ដោយ​ផ្ទាល់​ក៏​ដោយ ក៏​ទឹក​សណ្តែកខ្មៅ​នៅ​តែ​អាច​ផ្ទុក​សារធាតុ oligosaccharides ដែល​មិន​អាច​រំលាយ​បាន​។ អ្នក​ដែល​ងាយ​នឹង​ហើមពោះ ឈឺក្រពះ ឬ​មិន​រំលាយ​អាហារ គួរតែ​ប្រយ័ត្ន​ពេល​ផឹក​។

អ្នកជំងឺ​ខ្សោយតំរងនោម

ចំពោះ​អ្នក​ដែល​មាន​មុខងារ​តម្រងនោម​ខ្សោយ (eGFR ក្រោម 60ml/min/1.73m² នៃ​ស្បែក​) សមត្ថភាព​បញ្ចេញ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​អ៊ីយ៉ុង​គឺ​អាក្រក់​ជាង​ធម្មតា​។ ទឹក​សណ្តែកខ្មៅ​មាន​ផ្ទុក​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ច្រើន ដូច្នេះ​ការ​ទទួលទាន​ច្រើន​ពេក​អាច​នាំ​ឱ្យ​កើត​ជំងឺលើសឈាម ដែល​បណ្តាល​ឱ្យ​មាន​រោគ​សញ្ញា​ដូច​ជា អស់កម្លាំង ខ្សោយ ស្ពឹក ចង្វាក់បេះដូង និង​តឹងទ្រូង​។

ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​នៅ​ដំណាក់កាល​ដំបូង

នៅ​ដំណាក់កាល​ដំបូង​នៃ​ការ​មាន​ផ្ទៃពោះ ស្ត្រី​គួរតែ​ជៀសវាង​ការ​ទទួលទាន​ទឹក​សណ្តែកខ្មៅ ព្រោះ​សណ្តែកខ្មៅ​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ estrogen ធម្មជាតិ (isoflavone) ដែល​អាច​ជំរុញ​ការ​កន្ត្រាក់​ស្បូន​។

អ្នក​ដែល​មាន​ប្រវត្តិ​អា​ឡែ​ស៊ី

អ្នក​ដែល​មាន​ប្រតិកម្ម​អា​លែ​ហ្សី​ជាមួយ​សណ្តែក​ត្រូវ​បាន​ណែនាំ​មិន​ឱ្យ​ផឹកទឹក​សណ្តែកខ្មៅ ដើម្បី​ជៀសវាង​ប្រតិកម្ម​ធ្ងន់ធ្ងរ​ដូច​ជា​រមាស់​ស្បែក ហើម និង​ហើម​ក្នុង​មាត់ និង​បំពង់ក​។

លើស​ពី​នេះ ជៀសវាង​ការ​ទទួលទាន​ទឹក​សណ្តែកខ្មៅ​មុន​ពេល​ចូល​គេង ព្រោះ​លក្ខណៈសម្បត្តិ​បញ្ចុះ​ទឹកនោម​របស់​វា​អាច​បណ្តាល​ឱ្យ​នោម​ញឹកញាប់​នៅ​ពេល​យប់ ប៉ះពាល់​ដល់​គុណភាព​នៃ​ការ​គេង​។

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ