ផ្លែឈើខាងក្រោមសម្បូរជាតិកាល់ស្យូម ដែលល្អសម្រាប់សុខភាពឆ្អឹង និងសន្លាក់ ដូច្នេះកុំព្រងើយកន្តើយ។
១-ផ្លែក្រូច៖ សមាសធាតុអាហារូបត្ថម្ភនៃក្រូចគឺជាផ្លែឈើមួយប្រភេទដែលសម្បូរទៅដោយជាតិកាល់ស្យូម។ ផ្លែក្រូចមានផ្ទុកជាតិកាល់ស្យូមពី 45 ទៅ 50 មីលីក្រាមក្នុង 100 ក្រាម។ ផ្លែក្រូចក៏ផ្តល់វីតាមីន ជាតិសរសៃ និងសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មផងដែរ។
២-ផ្លែល្វា៖ ផ្លែល្វាគឺជាប្រភពសម្បូរនៃជាតិកាល់ស្យូម ជាមួយនឹង 160mg ក្នុង 100g បម្រើ។ អ្នកអាចរួមបញ្ចូលផ្លែល្វានៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នកទាំងមូល ស្ងួត ទឹកក្រឡុក និងបង្អែម។
៣-គីវី៖ គីវីជាផ្លែឈើដែលមានរសជាតិឆ្ងាញ់ សម្បូរទៅដោយជាតិកាល់ស្យូម និងវីតាមីនសំខាន់ៗជាច្រើនទៀតដែលមានអត្ថប្រយោជន៍សម្រាប់រាងកាយ។ ផ្លែគីវី 100 ក្រាមមានកាល់ស្យូម 30 មីលីក្រាម។
៤-ក្រូចថ្លុង៖ ក្រូចថ្លុង គឺជាផ្លែឈើមួយប្រភេទដែលមានរសជាតិឆ្ងាញ់ និងសម្បូរទៅដោយជាតិកាល់ស្យូម ដែលជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម និងរក្សាបេះដូងឱ្យមានសុខភាពល្អ។ ទឹកក្រូចថ្លុងមួយពែងមានផ្ទុកជាតិកាល់ស្យូម 50mg។ លើសពីនេះ ទឹកក្រូចថ្លុងក៏ជួយស្ត្រីសម្រកទម្ងន់បានយ៉ាងល្អ។ ដូច្នេះហើយ កុំព្រងើយកន្តើយចំពោះទឹកក្រូចថ្លុងនេះ!
៥-ក្រូចឆ្មា៖ ក្រូចឆ្មាក៏ជាផ្លែឈើសម្បូរជាតិកាល់ស្យូមផងដែរ។ ក្រូចឆ្មា ១០០ ក្រាមមានផ្ទុកកាល់ស្យូម ៣៣ មីលីក្រាម។ លើសពីនេះ ក្រូចឆ្មារក៏មានសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនទៀតដូចជា វីតាមីន C និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជួយប្រឆាំងនឹងជំងឺ រក្សាស្បែកភ្លឺថ្លាមានសុខភាពល្អ និងកាត់បន្ថយបញ្ហាក្រពះពោះវៀន ដូចជាទល់លាមកជាដើម។
៦-ផ្លែល្ហុង៖ មានជាតិកាល់ស្យូមប្រហែល 20mg ក្នុងផ្លែល្ហុង 100 ក្រាម។ សារធាតុចិញ្ចឹមនៅក្នុងផ្លែល្ហុងក៏អាចការពារអ្នកពីហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ និងលើកកម្ពស់សុខភាពបេះដូងផងដែរ។ ផ្លែល្ហុងក៏មានអង់ស៊ីមម្យ៉ាងហៅថា papain ដែលជួយបន្ថយការឈឺចាប់។
៧-ផ្លែស្ត្របឺរី៖ ផ្លែស្ត្របឺរីមានផ្ទុកជាតិកាល់ស្យូម 16mg ក្នុង 100g។ ផ្លែស្ត្របឺរីមានអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពជាច្រើនផ្សេងទៀត ដូចជាជួយបង្កើនភាពស៊ាំ និងធ្វើឲ្យភ្នែកប្រសើរឡើង។ ដូច្នេះហើយ កុំព្រងើយកន្តើយនឹងផ្លែឈើនេះ តែត្រូវបន្ថែមវាទៅក្នុងម៉ឺនុយប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នកភ្លាម!
៨-ផ្លែចេក៖ ផ្លែឈើដ៏ពេញនិយមគឺជាប្រភពដ៏ល្អនៃជាតិកាល់ស្យូម។ ចេកមួយពែងផ្តល់ជាតិកាល់ស្យូមប្រហែល 8mg។
លើសពីនេះ ផ្លែចេកក៏ល្អសម្រាប់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ បង្កើនភាពស៊ាំ គ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម និងជួយការពារជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។ ទន្ទឹមនឹងនោះ ផ្លែចេកក៏ជាផ្លែឈើងាយស្រួលទទួលទាន ដែលល្អសម្រាប់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហាររបស់កុមារ និងមនុស្សចាស់ផងដែរ។
៩-ត្របែក៖ មិនត្រឹមតែឆ្ងាញ់ទេ ត្របែកក៏ជាប្រភពសម្បូរជាតិកាល់ស្យូមផងដែរ។ ផ្លែត្របែកមានផ្ទុកជាតិកាល់ស្យូម 18mg ក្នុង 100 ក្រាម។
លើសពីនេះ ផ្លែត្របែកសម្បូរទៅដោយវីតាមីន C សារធាតុ Lycopene និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម … ដែលជួយពង្រឹងភាពស៊ាំ ហើយជាពិសេសសម្បូរទៅដោយអាស៊ីតហ្វូលិក ដែលល្អសម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ។ ដូច្នេះហើយ អ្នកពិតជាអាចបន្ថែមទឹកផ្លែត្របែកទៅក្នុងម៉ឺនុយប្រចាំថ្ងៃសម្រាប់ម្តាយមានផ្ទៃពោះ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ