ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ជន​ជាតិ​វៀតណាម​ពុល​នំ​ប៉័ង​ប៉ាតេ​រហូត​ដល់​ចូល​ដេក​ពេទ្យ​៣២៨​នាក់

7 ខែ មុន

ទី​ក្រុង​ហូជីមិញ៖ មាន​ករណី​ពុល​នំ​ប៉័ង​ប៉ាតេ​​ ​(Pâté)​ ​នៅ​ខេត្ត​ដូន​ណាយ (Dong Nai) វៀតណាម​ខាង​ត្បូង​​បណ្ដាល​ឱ្យ​មនុស្ស​៣២៨​នាក់​ធ្លាក់​ខ្លួន​ឈឺ​​កាល​ពី​ថ្ងៃ​ពុធ និង​ថ្ងៃ​ព្រហស្បតិ៍​។ ពួកគេ​​ទិញ​នំ​ប៉័ង​ប៉ា​តេ​យក​មក​ញ៉ាំ​​ពី​​​ហាង​លក់​តែ​មួយ​ជា​មួយ​គ្នា​។ ហេតុ​នេះ​ហើយ​គេ​សន្និ​ដ្ឋាន​ថា​នៅ​ក្នុង​ចំណី​អាហារ​មិន​ដឹង​ថា​ដាក់​សារ​ធាតុ​អ្វី​ខ្លះ​ទេ​ទើប​បាន​ជា​មនុស្ស​ពុល​ដល់​ថ្នាក់​ហ្នឹង​​។…

ទី​ក្រុង​ហូជីមិញ៖ មាន​ករណី​ពុល​នំ​ប៉័ង​ប៉ាតេ​​ ​(Pâté)​ ​នៅ​ខេត្ត​ដូន​ណាយ (Dong Nai) វៀតណាម​ខាង​ត្បូង​​បណ្ដាល​ឱ្យ​មនុស្ស​៣២៨​នាក់​ធ្លាក់​ខ្លួន​ឈឺ​​កាល​ពី​ថ្ងៃ​ពុធ និង​ថ្ងៃ​ព្រហស្បតិ៍​។ ពួកគេ​​ទិញ​នំ​ប៉័ង​ប៉ា​តេ​យក​មក​ញ៉ាំ​​ពី​​​ហាង​លក់​តែ​មួយ​ជា​មួយ​គ្នា​។ ហេតុ​នេះ​ហើយ​គេ​សន្និ​ដ្ឋាន​ថា​នៅ​ក្នុង​ចំណី​អាហារ​មិន​ដឹង​ថា​ដាក់​សារ​ធាតុ​អ្វី​ខ្លះ​ទេ​ទើប​បាន​ជា​មនុស្ស​ពុល​ដល់​ថ្នាក់​ហ្នឹង​​។ នេះ​បើ​តាម​ការ​ផ្សាយ​របស់​កាសែត​​​វៀតណាម​អ៊ិច​ប្រែស និង​កាសែត​យុវជន​ទួយ​ជែ (Vietnam Express & Tuổi Trẻ)។​

ជន​រង​គ្រោះ​ទាំង​នេះ​ត្រូវ​គេ​ដឹក​ទៅ​សង្គ្រោះ​បន្ទាន់​នៅ​មន្ទីរ​ពេទ្យ​រដ្ឋ​ប្រចាំ​ទី​ក្រុង​ឡុង​ខាញ់​ ខេត្ត​ដូន​ណាយ​​ដែល​ជាប់​នឹង​ទី​ក្រុង​ហូជីមិញ​។ សាក្សី​និយាយ​ថា​ជន​រង​គ្រោះ​ចាប់​ផ្ដើម​មាន​អាការៈ​ពុល​ចំណី​អាហារ​ ក្អួត​ចង្អោរ រាគ​​រូស ក្ដៅ​ខ្លួន​ស្ទេញ​ៗ និង​ចុក​ពោះ​មិន​ព្រម​បាត់​ទាល់​តែ​សោះ​។ នៅ​ពេល​គ្រូ​ពេទ្យ​ពិនិត្យ​ទៅ​ទើប​ដឹង​ថា​ពួក​គាត់​រង​ការ​ប៉ះ​ពាល់​ពោះ​វៀន​ធំ​។

នៅ​ក្នុង​ចំណោម​​ជន​រង​គ្រោះ​ទាំង​នោះ គេ​ដឹង​ថា​១៦០​នាក់​មិន​ទាន់​បាន​ស្រួល​ខ្លួន​មែន​ទែន​នៅ​ឡើយ​ទេ​។ ពួកគាត់​ត្រូវ​តែ​​ស្ថិត​នៅ​ក្នុង​មន្ទីរ​ពេទ្យ​ជា​បន្ត​ទៀត​ដើម្បី​ទទួល​សេវា​ថែ​ទាំ និង​ពិនិត្យ​តាម​ដាន​ពី​ក្រុម​គ្រូ​ពេទ្យ​។ អ្នក​ក្រៅ​ពី​នេះ​ប្រហែល​ជា​មាន​កម្លាំង​កំហែង​ល្អ​ដូច​ដើម​វិញ​​​ ហើយ​ត្រូវ​​​មន្ទីរ​ពេទ្យ​អនុញ្ញាត​ឱ្យ​វិល​ត្រឡប់​ទៅ​ប្រកប​ជីវ​ភាព​ដូច​ធម្ម​តា​នៅ​ផ្ទះ​ឡើង​វិញ​។​​

អ្នក​នាំ​ពាក្យ​មន្ទីរ​ពេទ្យ​ខាង​លើ​នេះ​បង្ហើប​ឱ្យ​ដឹង​ថា​អ្នក​ជំងឺ​ភាគ​ច្រើន​ហាក់​ដូច​ជា​លែង​មាន​គ្រោះ​ថ្នាក់​ដល់​អាយុ​ជីវិត​ហើយ​។ ជាក់​ស្ដែង​ពួក​គេ​បង្ហាញ​អាការៈ​បានគ្រាន់​បើ​ឡើង​វិញ​ជា​បណ្ដើរ​ៗ​។ សូម​ជម្រាប​ថា​ហាង​លក់​នំ​ប៉័ងប៉ា​តេ​ដែល​បណ្ដាល​ឱ្យ​អ្នក​បរិភោគ​ពុល​ជាង​២​រយ​នាក់​នេះ​មិន​មែន​ទើប​តែ​បើក​ដំណើរ​ការ​ថ្មី​ៗ​នេះ​ទេ​ ប៉ុន្តែ​បើក​តាំង​ជាង​១០​ឆ្នាំ​មុន​មក​ម៉្លេះ។​

ដូច្នេះ​បើ​គេ​និយាយ​ថា​ពួក​គាត់​គ្មាន​វិជ្ជា​ជីវៈ​នៅ​ក្នុង​ការ​ប្រកប​អាជីព​មួយ​នេះ​​ក៏​មិន​ត្រូវ​។ ទំនង​ជា​ពួក​គាត់​ក៏​គ្មាន​ចេតនា​ធ្វើ​ឱ្យ​អតិថិ​ជន​របស់​ខ្លួន​មាន​បញ្ហា​បែប​នេះ​ដែរ​។ អ្នក​ខ្លះ​គិត​ថា​អាច​មក​ពី​គ្រឿង​ផ្សំ​ដែល​ពួក​គាត់​ទិញ​យក​មក​ធ្វើ​នំ​ប៉័ង​ប៉ា​តេ​នោះ​អាច​មាន​បញ្ហា​។ សមត្ថ​កិច្ច​បាន​​លើក​កម្លាំង​ចុះ​ឆែក​ឆេរ​ដល់​កន្លែង​លក់​នោះ​ ហើយ​រក​ឃើញ​ថា​ហាង​នេះ​មិន​ទាន់​ឈាន​ដល់​កម្រិត​ស្តង់​ដារ​របស់​វៀតណាម​នៅ​​ឡើយ​ទេ​នៅ​​ក្នុង​ការ​បម្រើ​សេវា​ចំណី​អាហារ​ជូន​អតិថិ​ជន​។

​ដូច្នេះ ហាង​នេះ​ត្រូវ​បិទ​ទ្វារ​ជា​បណ្ដោះ​អាសន្ន​​​ដើម្បីរង់​ចាំ​ការ​ស៊ើប​អង្កេត​បន្ថែម​។ គេ​មិន​ទាន់​ដឹង​ថា​តើ​សមត្ថ​កិច្ច​ចាត់​វិធាន​ការ​បែប​ណា​នៅ​ក្នុង​ផ្លូវ​ច្បាប់​ចំពោះ​ហាង​នេះ ឬ​ក៏​ចាត់​វិធាន​ការ​បែប​ណា​ចំពោះ​អ្នក​ម្ចាស់​ហាង​។​ ករណី​ពុល​នំប៉័ង​ប៉ា​តេ​នៅ​វៀតណាម​មិន​មែន​ទើប​តែ​កើត​ឡើង​នៅ​ពេល​នេះ​ទេ​។ ប៉ុន្តែ​បាន​កើត​ឡើង​កាន់​តែ​ញឹក​ញាប់​នៅ​​ដំណាក់​កាល​ចុង​ក្រោយ​។

បញ្ហា​ធំ​បំផុត​ដោយ​សារ​ភាព​ស្មោគ​គ្រោក, ការ​​​ខ្វះ​អនាម័យ ហើយ​អាច​គួប​ផ្សំ​នឹង​ការ​និយម​ចូល​ចិត្ត​ប្រើ​ប្រាស់​សារ​ធាតុ​គីមី​នៅ​ក្នុង​ចំណី​អាហារ​ដើម្បី​បន្ថែម​រស​ជាតិ​ធ្វើ​ឱ្យ​អតិថិជន​មាន​អារម្មណ៍​ឆ្ងាញ់​ និង​ចាប់​មាត់​។ ជួន​កាល​ អ្នក​ខ្លះ​ទៅ​​ញ៉ាំ​ចំណី​អាហារ​នៅ​កន្លែង​​ណា​មួយ​ហើយ​ស្រាប់​តែ​មាន​​​អារម្មណ៍​ញ៉ាម​ និង​ញៀន​។ លើក​ក្រោយ​​ចង់​​តែ​មក​ញ៉ាំ​នៅ​​កន្លែង​ហ្នឹង​​ទៀត​។

កាល​ពី​ខែ​មីនា ឆ្នាំ​២០២៤​​​​មាន​ករណី​ពុល​នំ​ប៉័ង​ប៉ា​តេ​នៅ​ខេត្ត​គ័ង​ង៉ាយ​ (Quang Ngai) វៀតណាម​កណ្ដាល​ធ្វើ​ឱ្យ​​អ្នក​បរិ​ភោគ​២៣​នាក់​ពុល​ស្ទើរ​ស្លាប់​​ស្ទើរ​រស់​។ កាល​ណោះ អាជ្ញាធរ​ពិន័យ​ម្ចាស់​ហាង​៩០​លាន​ដុង​ ឬ​ស្មើ​នឹង​ជាង​៣៥០០​ដុល្លារ និង​បិទ ​ទ្វារ​​៤​​ខែ​។ មាន​ន័យ​ថា​សព្វ​ថ្ងៃ​នេះ​មិន​ទាន់​​​បើកទ្វារ​​​ឡើង​វិញ​​ទេ​​ដើម្បី​ធ្វើ​​​ធានា​​បញ្ហា​​​អនាម័យ​ និង​​​សុវត្ថិ​ភាព​ចំណី​អាហារ​។

ករណី​មួយ​ទៀត​កើត​ឡើង​​កាល​ខែ​កញ្ញា ឆ្នាំ​២០២៣​​នៅ​ខេត្ត​ហយ​អាន​ (Hoi An) បណ្ដាល​ឱ្យ​​ពុល​អ្នក​ញ៉ាំ​នំ​ប៉័ង​ប៉ាតេ​៣១៣​នាក់​​។ ទី​នោះ​ជា​តំបន់​ទេស​ចរណ៍​ដ៏​ពេញ​និយម​ប្រចាំ​ខេត្ត​គ័ង​ណាម (Quang Nam)។ កាល​នោះ អាជ្ញាធរ​ពិន័យ​ម្ចាស់​ហាង​៩៦​លាន​ដុង​ ឬ​ស្មើ​នឹង​ជាង​៣៧០០​ដុល្លារ​ និង​បិទ​ដំណើរ​ការ​ហាង​រយៈពេល​៣​ខែ​ទុក​ជា​ការ​ព្រ​មាន​លើក​ទី​មួយ​៕​

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ