- ភ្នំពេញ
ពលរដ្ឋយើងគួរតែកែទម្លាប់ហូបចុ.ក ជាពិសេសគឺសា.ច់ បើមិនព្រមកែទេ ហានិភ័យនៃសុខភាពទៅថ្ងៃមុខ ជាពិសេសគឺហានិភ័យនៃជំងឺ គឺមានខ្ពស់ ដោយសារតែនៅក្នុងរយៈពេលមួយថ្ងៃៗ
ពលរដ្ឋយើងគួរតែកែទម្លាប់ហូបចុ.ក ជាពិសេសគឺសា.ច់ បើមិនព្រមកែទេ ហានិភ័យនៃសុខភាពទៅថ្ងៃមុខ ជាពិសេសគឺហានិភ័យនៃជំងឺ គឺមានខ្ពស់ ដោយសារតែនៅក្នុងរយៈពេលមួយថ្ងៃៗ
ពលរដ្ឋយើងគួរតែកែទម្លាប់ហូបចុ.ក ជាពិសេសគឺសា.ច់ បើមិនព្រមកែទេ ហានិភ័យនៃសុខភាពទៅថ្ងៃមុខ ជាពិសេសគឺហានិភ័យនៃជំងឺ គឺមានខ្ពស់ ដោយសារតែនៅក្នុងរយៈពេលមួយថ្ងៃៗ ពលរដ្ឋយើងនិយមហូបសា.ច់ច្រើនណាស់ ។
សម្រាប់អ្នកដែលខ្សត់ខ្សោយមិនជាបញ្ហាទេ ដោយសារតែនៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ គ្រួសារខ្លះគឺបានទិញសា.ច់ត្រឹមតែ១ខាំ ឬ២ខាំ ឬក៏ចាប់ ពី១០០ក្រាម ទៅ ២០០ក្រាម យកមកហាន់ផ្សំធ្វើម្ហូបជាមួយនឹងបន្លែ ឆា ឬស្ងោរ ឬក៏ចម្អិនចែកគ្នាហូបនៅក្នុងគ្រួសារតែប៉ុណ្ណោះ ប៉ុន្តែសម្រាប់អ្នកដែលមានជីវភាពធូរធាខ្លះ គឺអាចនិយាយបានថា ហូបមិនអាសូរខ្លួនតែម្តង។
ទម្លាប់ហូប ឬក៏ទទួលទានសា.ច់ច្រើនបែបនេះ គឺដោយសារតែផ្នត់គំនិតមួយដែលដក់ជាប់តាំងតែពីសម័យសង្គ្រាមស៊ីវិល ជាពិសេសគឺសម័យប៉ុលពត ដែលពលរដ្ឋស្រេកឃ្លានខ្លាំង។ ពួកគេយល់ ឬក៏ច្រើន តែនិយាយលេងថា «ហូបដល់ងា.ប់ វាប្រសើរជាងអត់អីហូប ហើយងា.ប់»។
សុខភាពមិនមែនជារឿងលេងសើចនោះទេ ដូច្នេះហើយសូមលើកកម្ពស់ការប្រុងប្រយ័ត្ន ហើយប្រសិនបើអាចកែបាន គួរតែកែ បើមិនដូច្នេះទេ ជីវិ.តបា.ត់ប.ង់ទៅហើយ យើងមិនអាចហៅមកវិញបានឡើយ ។
ការបរិភោគសា.ច់ច្រើន នេះវាមិនមែនជាបច្ច័យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពទាំងអស់នោះទេ ប៉ុន្តែវារួមផ្សំជាមួយនឹងកត្តាមួយចំនួនទៀតដែរ។ នៅពេលនេះ បច្ច័យដែលគ្រោះថ្នាក់មួយដែរនោះ គឺការគ្រប់គ្រងគុណភាពសា.ច់នេះតែម្តង ។ សា.ច់ហូបច្រើនមិនល្អស្រាប់ទៅហើយ ចុះបើសា.ច់នោះ ជាសា.ច់បង្កកដែលគ្មានស្តង់ដា ឬលាយផ្សំនឹងសាធាតុគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពថែមទៀតនោះ តើសរីរាង្គខាងក្នុងយើងអាចទប់ទល់បានទេ បើយើងហូបច្រើនយ៉ាងនោះ?។ បច្ច័យនេះហើយ បានជាមកដល់ពេលនេះ អ្នកខ្លះមានអាយុមិនដល់៤០ឆ្នាំផង ខ្លះទៀតត្រូវគេប្រទះឃើញគេងស្លា.ប់ ខ្លះអង្គុយស្លា.ប់ ដោយមិនដឹងខ្លួនមានជាច្រើនករណី ។
សូមបញ្ឈប់ទៅ ប្រសិនបើអាច ពីព្រោះតាមក្បួនសុខាភិបាល គេបានព្រមា.នថា សម្រាប់មនុស្សពេញវ័យម្នាក់ សូមកុំបរិភោគសា.ច់លើសពី ៤៥៥ ក្រាម សម្រាប់សា.ច់ដែលចម្អិនហើយ ប៉ុន្តែសម្រាប់សា.ច់ដែលមិនទាន់ចម្អិន នៅក្នុងម្នាក់សូមកុំអោយលើសពី ៦០០ ទៅ៧០០ ក្រាម នៅក្នុងមួយសប្តាហ៍។
តាមក្បួនវេជ្ជសាស្ត្រនេះ សម្រាប់មួយថ្ងៃ ការទទួលទានសា.ច់សូមកុំអោយលើសពី ៦៥ ក្រាមសម្រាប់សា.ច់ដែលឆ្អិន ហើយសម្រាប់សាច់ឆៅ គឺកុំលើសពី១០០ ក្រាម។ បើមិនដូច្នេះទេ វាអាចនឹងប្រឈមមុខនឹងជំងឺខ្លាញ់រុំសរីរាង្គក្នុង តាំងពីថ្លើម បេះដូង តម្រងនោម ក្រពះ ពោះវៀន ខ្លាញ់នៅក្នុងឈា.ម ដែលអាចនឹងបង្កឲ្យមានជំងឺស្រូក បេះដូង រលាកថ្លើម ខ្សោយសរីរាង្គរំលាយអាហារជាដើម។
ដើម្បីរក្សាសុខភាព សូមលើកកម្ពស់ការទទួលទានត្រី និងបន្លែអោយបានច្រើន ប៉ុន្តែទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ គឺត្រូវតែព្យាយាមដាក់កម្រិតនៃការញ៉ាំ និងគ្រប់គ្រងរបបអាហារអោយបានត្រឹមត្រូវ ។ សម័យមុនយើងអត់ យើងឃ្លាន យើងត្រូវការទទួលទានច្រើន តែនៅពេលនេះ យើងដូចជាទទួលទានច្រើនហួសហើយ គួរពិនិត្យ និងពង្រឹងការត្រួតពិនិត្យការហូបចុ.ក ជា ពិសេសគឺការដាក់កម្រិតការទទួលទានសា.ច់ បើមិនដូច្នេះទេ យើងអាចនឹងត្រូវចំណាយលុយច្រើន ដើម្បីព្យាបាល ហើយពេលខ្លះ ទោះជាមានលុយក៏មិនអាចព្យាបាលបានផង។
អត្ថបទដោយ ៖ហេង ចេស្តារ
ចែករំលែកព័តមាននេះ