ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ចុងភៅ​ណា​ក់ ល្បី​ពេញ​ពិភពលោក ដោយសារ​សៀវភៅ​ម្ហូប

1 ឆ្នាំ មុន
  • ភ្នំពេញ

ម្ចាស់​ពានរង្វាន់ «​សៀវភៅ​ធ្វើ​ម្ហូប​ល្អ​បំផុត​នៅ​លើ​ពិភពលោក​» នៅ​ក្នុង​ទីក្រុង​រី​យ៉ា​ដ (Riyadh) ប្រទេស​អា​រ៉ា​ប៊ី​សា​អូឌីត ដែល​បាន​ទទួល​កាលពី

ម្ចាស់​ពានរង្វាន់ «​សៀវភៅ​ធ្វើ​ម្ហូប​ល្អ​បំផុត​នៅ​លើ​ពិភពលោក​» នៅ​ក្នុង​ទីក្រុង​រី​យ៉ា​ដ (Riyadh) ប្រទេស​អា​រ៉ា​ប៊ី​សា​អូឌីត ដែល​បាន​ទទួល​កាលពី​ថ្ងៃ​ទី​២៩ ខែវិច្ឆិកា ឆ្នាំ​២០២៣ គឺ​សាក​សម​នឹង ទទួល​បានការ​គោរព​ស្ញប់ស្ញែង​ពី​មហាជន​នៅ​កម្ពុជា​។

សៀវភៅ​ធ្វើ​ម្ហូប​ដែល​មាន​ចំណងជើង​ថា «​សោយ​» ជា​ស្នាដៃ​របស់​ក្រុមការងារ ដែល​គេ​ស្គាល់​ថា ចុង​ភៅ​ណា​ក់ ត្រូវ​បាន​គេ​ដឹង​ថា គឺជា​ឈ្មោះ​របស់​ស្ត្រី​ខ្មែរ​ម្នាក់ ដែល​ស្រលាញ់​វិជ្ជា​ធ្វើ​ម្ហូប​មួយ​រូប ដោយ​មានឈ្មោះ​ដើម​ថា «​រស់ រតនៈ​»​។

នៅ​ក្នុង​នាម​ជា​ពលរដ្ឋ​ខ្មែរ នៅ​ពេល​ដែល​ទទួល​បាន​សារ​របស់​អ្នកស្រី រស់ រតនៈ តាម​សំ​ណេ​រ​ជា​មួយនឹង​រូបភាព​វី​ដេ​អូ​ដែល​បង្ហោះ​នៅ​លើ​បណ្តាញ​សង្គម ពិតជា​មាន​មោទកភាព​ចំពោះ​អ្នកស្រី និង​ក្រុមការងារ ដែល​អាច​បង្កើត​នូវ​ស្នាដៃ​រហូត​ដល់​ទទួល​បានការ​ទទួលស្គាល់​ជា​លក្ខណៈ​អន្តរជាតិ​បែប​នេះ ។

អ្នកស្រី​បាន​បង្ហោះ​សារ​ដែល​មាន​ខ្លឹមសារ​ថា «​ខ្មែរ​ធ្វើ​បាន​ហើយ​!!! យើង​ទទួល​បាន​ជ័យ​លា​ភី «​សៀវ​ភៅ​ធ្វើ​ម្ហូប​ល្អ​បំផុត​នៅ​លើ​ពិភពលោក​» ដែល​នេះ ជា​មោទកភាព​ដ៏​អស្ចារ្យ​សម្រាប់​ប្រជាជន​កម្ពុជា​យើង​ទាំងអស់​គ្នា​។ ខ្ញុំ​មាន​សេចក្តី​សោមនស្ស​រីករាយ​ដែល​សៀវភៅ​ធ្វើ​ម្ហូប​ខ្មែរ​របស់​យើង «​សោយ​» ជា​ស្នាដៃ​របស់​ខ្មែរ ទទួល​បាន​ពានរង្វាន់ Gourmand Award ដោយសារ​ព័ត៌មាន​អន្តរជាតិ​បាន​ដាក់​រហស្សនាម​ថា ជា «​ពានរង្វាន់​អូ​ស្ការ​» ក្នុង​វិស័យ​ពានរង្វាន់​ធ្វើ​ម្ហូបអាហារ​»​។

សៀវភៅ​ធ្វើ​ម្ហូប​ដែល​ទទួល​បាន​ជ័យ​ភាគី​នេះ ត្រូវ​បាន​គេ​ដឹង​ថា អ្នកស្រី រស់ រតនៈ និង​ក្រុមការងារ​បាន​ចំណាយ​រយៈពេល​រហូត​ដល់​៤​ឆ្នាំ​ក្នុង​ការ​ចងក្រង ដោយ​សៀវភៅ​មួយ​ក្បាល​នេះ ពុំ​គ្រាន់តែ​ជា​សៀវភៅ​ធ្វើ​ម្ហូប​ធម្មតា​នោះ​ទេ ។

សៀវភៅ​នេះ ត្រូវ​បាន​គេ​ដឹង​ហើយ​អាច​និយាយ​បាន​ថា ជា​បញ្ជី​សារពើ​ភណ្ឌ​ផ្នែក​វប្បធម៌​អរូបី​របស់​ប្រទេស​កម្ពុជា បង្ហាញ​ពី​មរតក​រសជាតិ រូបមន្ត និង​គ្រឿងផ្សំ មក​ពី​ព្រះរាជ​ដំណាក់​ខ្មែរ ដែល​បាន​បន្សល់​ទុកជា​យូរ​ឆ្នាំ​មក​ហើយ​។

សៀវភៅ​នេះ ត្រូវ​គេ​ដឹង​ថា គឺ​បាន​ចងក្រង​នូវ​រូបមន្ត​នៃ​ការ​ធ្វើ​ម្ហូប​ដែល​ធ្លាប់​បាន​បោះពុម្ពផ្សាយ និង​បង្រៀន​នៅ​តាម​សាលា​ក្នុង​រាជធានី​ភ្នំពេញ រវាង​ទសវត្សរ៍​ឆ្នាំ​១៩៥០ និង​១៩៦០ ដោយ​សម្តេច​ព្រះរាជ កន្និដ្ឋា នរោត្តម រស្មី​សោភ័ណ​។ ហើយ​ត្រូវ​បាន​ចុងភៅ​ណា​ក់ យក​មក​ចងក្រង​សើរ​រើ​វិជ្ជា ដែល​ជា​ឬ​ស​គល់​នៃ​វប្បធម៌ និង​អរិយធម៌​ខាង​ធ្វើ​ម្ហូប ដែល​បាន​កប់​ទុក​អស់​ជា​ច្រើន​ទសវត្សរ៍ ដោយសារ​តែ​សង្គ្រាម យក​មក​ច្នៃប្រឌិត និង​អភិវឌ្ឍន៍​ឲ្យ​ចេញ​ជា​រូបរាង​ពិតប្រាកដ​ឡើង​វិញ​នៅ​សម័យកាល​បច្ចុ​ប្បន្ន ។

អ្នកស្រី រស់ រតនៈ បាន​ថ្លែង​នៅ​ពេល​ឡើង​លើ​វេទិកា​ទទួល​ពានរង្វាន់​នោះ​ជា​ភាសា​អង់គ្លេស ទាំង​អួល​​ដើម​.​កថា «​យើងខ្ញុំ​បាន​ខិតខំ​រៀបចំ​ចងក្រង​សៀវភៅ​នេះ​ឡើង គឺ​ដោយសារ​យើងខ្ញុំ​ចង់​បង្ហាញ​នូវ​ប្រវត្តិសាស្ត្រ​ដ៏​សម្បូរ​បែប​របស់​ខ្មែរ ហើយ​យើងខ្ញុំ​នៅ​ទី​នេះ​ដើម្បី​ប្រាប់​អ្នក​ថា យើង​មាន​អ្វី​ជា​ច្រើន​ណាស់​ដែល​មិនមែន​ត្រឹមតែ​ប្រាសាទអង្គរវត្ត​ដ៏​ស្រល់​ស្អាត ប្រាសាទ​របស់​យើង​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ​។ ប៉ុន្តែ​យើង​នៅ​មាន​វត្ថុ​អស្ចារ្យ​ជា​ច្រើន​ទៀត ដែល​មិន​គួរ​មើល​រំលង​» ។

តាម​ព័ត៌មាន​បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា សៀវភៅ​ធ្វើ​ម្ហូប «​សោយ​» នេះ ជា​ស្នាដៃ​ទី​២ បន្ទាប់​ពី​សៀវភៅ​ដំបូង «​ញ៉ាំ​» ដោយ​សៀវភៅ​នោះ មាន​តម្លៃ​៣៩​ដុល្លារ ជា​ភាសា​ខ្មែរ ហើយ​ចំណែក​ភាសា​អង់គ្លេស មាន​តម្លៃ​៤៥​ដុល្លារ​។

បន្ទាប់​ពី​ទទួល​បាន​ដំណឹង​នេះ នៅ​ក្នុង​នាម​ប្រជាពលរដ្ឋ​កម្ពុជា សម្តេច​ធិ​បតី ហ៊ុន ម៉ា​ណែ​ត នាយក​រដ្ឋមន្ត្រី​កម្ពុជា ក៏​បាន​ថ្លែង​សារ​អបអរសាទរ​នេះ​ផង​ដែរ ។ ក្រៅពី​នោះ នៅ​មាន​ថ្នាក់ដឹកនាំ និង​សាធារណៈជន​នានា​ផង​ដែរ​។

សរុប​មក​វិញ អ្វី​ដែល​អ្នកស្រី រស់ រតនៈ ឬ​ចុងភៅ​ណា​ក់ បាន​ធ្វើ គឺ​ពិតជា​បាន​កសាង​នូវ​សមិទ្ធ ផល​ថ្មី​មួយ ដែល​នឹង​រួមចំណែក​ក្នុង​ការ​អភិរក្ស​ការ​ផ្សព្វផ្សាយ​វប្បធម៌ និង​ម្ហូប​ខ្មែរ ជា​សម្បត្តិ​ដែល​ខ្មែរ​គួរតែ​មានការ​ចងក្រង ខណៈ​គេ​ដឹង​ថា ម្ហូប គឺជា​តម្លៃ និង​ជា​សម្បត្តិ វប្បធម៌ ព្រមទាំង​ជា​អត្តសញ្ញាណ​ជាតិ​របស់​កម្ពុជា​។ ហើយ​យើង​គួរតែ​រិះគិត និង​ខិតខំ​ចងក្រង​នូវ​ស្នាដៃ​បែប​នេះ​អោយ​បាន​ច្រើន ដើម្បី​កសាង​នូវ​តឹក​តាំង​ទុក​សម្រាប់​អ្នក​ជំនាន់​ក្រោយ​បានដឹង និង​យល់​ពី​ឬ​ស​គល់​របស់​យើង​។

អត្ថបទ​ដោយ ៖ ហេង ចេស្តារ

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ