ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ផ្លែ​ម៉ាក់​ប្រា​ង​នឹង​ដាក់​បញ្ចូល​ជា​ផលិត​មួយ​ភូមិ​មួយនៅ​ខេត្តស្ទឹងត្រែង

1 ឆ្នាំ មុន
  • ស្ទឹងត្រែង

ខេត្តស្ទឹងត្រែង​៖ ផ្លែ​ម៉ាក់​ប្រា​ង​ជា​ប្រភេទ​ដំណាំ​ឈើ​ហូប​ផ្លែ​ម្យ៉ាង មាន​រូបរាង​តូច​ជាង​ពង់​មាន់នៅ​ពេល​ខ្ចី​វា​មាន​ពណ៌​បៃតង និង​ពេល​ទុំ​មាន​ពណ៌​លឿង មាន​សំបក​ស្តើង​សាច់​ពណ៌​លឿងទុំ​សរសៃ និង​មាន​រស់ជាតិ​ជូរ និង​ផ្អែម មាន​គ្រាប់​ដ៏​រឹង​មាំ​នៅ​កណ្តាល​គ្រាប់​នៃ​ផ្លែ ។ ម៉ាក់​ប្រាង​ចាប់ផ្តើម​ចេញ​ផ្កា​នៅ​កំឡុង​ខែធ្នូ…


ខេត្តស្ទឹងត្រែង​៖ ផ្លែ​ម៉ាក់​ប្រា​ង​ជា​ប្រភេទ​ដំណាំ​ឈើ​ហូប​ផ្លែ​ម្យ៉ាង មាន​រូបរាង​តូច​ជាង​ពង់​មាន់នៅ​ពេល​ខ្ចី​វា​មាន​ពណ៌​បៃតង និង​ពេល​ទុំ​មាន​ពណ៌​លឿង មាន​សំបក​ស្តើង​សាច់​ពណ៌​លឿងទុំ​សរសៃ និង​មាន​រស់ជាតិ​ជូរ និង​ផ្អែម មាន​គ្រាប់​ដ៏​រឹង​មាំ​នៅ​កណ្តាល​គ្រាប់​នៃ​ផ្លែ ។ ម៉ាក់​ប្រាង​ចាប់ផ្តើម​ចេញ​ផ្កា​នៅ​កំឡុង​ខែធ្នូ និង​ចាប់ផ្តើម​ទុំ​អាច​ប្រមូល​ផល​បាន​ក្នុង​កំឡុង​ខែមីនា ។

លោកស្រី ថៃ បាក់​លី កសិករ​នៅ​ភូមិ​រា​ជានុ​កូ​ល ​សង្កាត់​ក្រុង​ស្ទឹង​ត្រែង​ បាន​រៀបរាប់​ថា គ្រា​រដូវ​ប្រមូល​ផល​លោកស្រី​អាច​លក់​ទៅ​កាន់​ទីផ្សារ​ក្នុង​តម្លៃ​៨.០០០​រៀល ក្នុង​មួយ​គីឡូក្រាម ។ លោក​ស្រី​បន្ត​ថា ម៉ាក់​ប្រា​ង​មួយ​ដើម​ត្រូវ​ចំណាយពេល​ថែទាំ​រយៈពេល​៥​ទៅ​៦​ឆ្នាំ ដំបូង​បាន​ផល​ចន្លោះ​ពី​១០​ទៅ​២០​គីឡូក្រាម និង​កើន​ឡើងជា​បន្តបន្ទាប់​ទៅ​តាម​អាយុកាល​ឆ្នាំ​បន្តបន្ទាប់​ផង​ដែរ ។

នេះ​ជាដើម​ដែល​ផ្សាំ​មែក ចំណែក​ដើម​បណ្តុះ​ពី​គ្រាប់​តាម​បែប​ល​ក្ខ​ណៈ​ធម្មជាតិ​អាច​មាន​អាយុ​រហូត​១០​ឆ្នាំ​និង​លើស​ពី​នោះ ទើប​អាច​ប្រមូល​ផល​បាន​។ លោកស្រី​បន្ត​ថា ដើម​ម៉ាក់​ប្រា​ង​ដែល​មាន​វ័យ​កណ្តាល ប្រមូល​ផល​បាន​ចន្លោះ​៣០០​គីឡូក្រាម​រីឯ​ដើម​ធំ ផ្តល់​ផល​ចាប់ពី​៥០០​ទៅ​៦០០​គីឡូក្រាម ហើយ​ផ្លែ​វា​អតិថិជន​និយម​ទិញ​ទៅ​បរិភោគ ព្រោះ​ជា​ផ្លែ​ឈើ​ធម្មជាតិ ក្នុង​មួយ​ឆ្នាំ​មាន​តែ​ម្តង និង​មាន​រស់ជាតិ​ឆ្ងាញ់ ។

ម៉ាក់​ប្រា​ង​ជា​ឈើ​ហូប​ផ្លែ​មួយ​មុខ មានឈ្មោះ​នៅ​ក្នុង​បញ្ជី​កសិកម្ម​តាំងពី​ដើម​តរៀង​មក ហើយ​កាលពី​សម័យ​ដើម​ច្រើន​ព្រះសង្ឃ​ដាំ​នៅ​ក្នុង​ទី​អារាម មាន​ម៉ាក់​ប្រេង ម៉ាក់​ប្រា​ង បច្ចុប្បន្ន កសិករ​ដាំ​ដុះ បាន​ផល​ច្រើន ធ្វើ​អាជីវកម្ម​ជា​លក្ខណៈ​គ្រួសារ និង​បាន​នាំ​ចេញ​ទៅ​លក់​នៅ​ទីផ្សារ​ផង​ដែរ​។

នា​ពេល​ថ្មី​ៗ​នេះ​ប្រធាន​មន្ទីរ​កសិកម្ម​រុក្ខា​ប្រមាញ់​និង​នេសាទ​បាន​បង្កើត​គណៈកម្មាធិការ​តម្រង់​ទិស​នៃ​គម្រោង​បន្លែ​ផ្លែ​ឈើ​កម្ពុជា វាយតម្លៃ​ដាក់​បញ្ចូល ផ្លែ​ម៉ាក់​ប្រា​ង​ចូល​ជា​ផលិតផល​មួយ​ភូមិ​មួយ ដើម្បី​ឈាន​ដល់​ការ​នាំ​ចេញ​ទៅ​កាន់​ទីផ្សារ​។ លោក​ទុំ នី​រ៉ូ ប្រធាន​មន្ទីរ​កសិកម្ម​រុក្ខា​ប្រមាញ់ និង​នេសាទ​ខេត្ត​បាន​បញ្ចា​ក់ថា លោក​និង​ចាត់​អោយ​មន្ត្រី​ជំនាញ​ផ្តល់​នូវ​បច្ចេកទេស​ថែទាំ​លើ​ដំណាំ​ឈើ​ហូប​ផ្លែ​មួយ​ប្រភេទ​នេះ​បន្ថែម ដើម្បី​ទទួល​បាន​ទិន្នផល​កាន់តែ​ល្អ ហើយ​រៀបចំ​ដាក់​បញ្ចូល​ទៅ​ជា​ផលិតផល​មួយ​ភូមិ​មួយ​ទៅ​តាម​រដូវ​កាល ។

លោក​បន្ត​ថា ផ្លែ​ឈើ​មួយ​មុខ​នេះ​មាន​ទីផ្សារ​ល្អ ព្រោះ​មាន​រស់ជាតិ​ឆ្ងាញ់​ប្លែក​ពី​ផ្លែ​ឈើ​ផ្សេង​ៗ​ទៀត ហើយ​នៅ​ក្នុង​ខេត្ត ក៏​ត្រូវការ​បញ្ជា​ទិញ​ច្រើន មួយ​ចំណែក​ទៀត​បាន​នាំ​ចេញ​ទៅ​ទីផ្សារ​នានា​នៅ​តាម​បណ្តា​ខេត្ត ជា​ពិសេស​ទៅ​រាជធានី​ភ្នំពេញ ៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ