រាជធានីភ្នំពេញ ៖ ក្នុងមួយឆ្នាំៗ កម្ពុជាបាននាំចូលបន្លែ ផ្លែឈើ សាច់ និងគ្រឿងឧបភោគបរិភោគពីប្រទេសជិតខាងមកផ្គត់ផ្គង់ស្ទើរតែទាំងស្រុង ខណៈការផលិតក្នុងស្រុកមិនឆ្លើយតបនឹងតម្រូវការទីផ្សារ គួបផ្សំនឹងមិនសូវឲ្យតម្លៃលើផលិតផលក្នុងស្រុកផងនោះ ធ្វើឲ្យអ្នកផលិតអស់ទំនុកចិត្ត គ្មានទីផ្សារ ហើយចុងក្រោយបោះបង់ការផលិតរបស់ខ្លួនតែម្ដង។ កត្ដាទាំងនេះបានធ្វើឲ្យតម្រូវការម្ហូបអាហារ គ្រឿងឧបភោគបរិភោគកាន់តែកើនឡើងថែមទៀត ដែលជាឱកាសដល់ឈ្មួញនាំចូលពីប្រទេសជិតខាង ស្របពេលសមត្ថកិច្ចតាមព្រំដែន ក៏ដូចជាស្ថាប័នពាក់ព័ន្ធហាក់មិនបានរឹតបន្ដឹងលើបញ្ហាសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារដែលកំពុងក្លាយជាកង្វល់របស់ពលរដ្ឋខ្មែរទូទៅ ។
តាមរយៈការធ្វើបទសម្ភាសន៍ជាមួយអ្នកលក់ និងអ្នកទិញយកទៅបរិភោគពីផ្សារនានាក្នុងរាជធានីភ្នំពេញ មិនមែនពួកគាត់មិនព្រួយបារម្ភទេ គឺពួកគាត់បារម្ភយ៉ាងខ្លាំងលើបញ្ហាសុខភាព ដោយសារការប្រើប្រាស់ថ្នាំគីមីខ្ពស់លើបន្លែ ផ្លែឈើ និងសាច់ ដើម្បីឱ្យនៅស្រស់បានយូរ ។
ប្រជាពលរដ្ឋទាំងអស់សុទ្ធតែចង់បានរបស់ល្អ និងផលិតក្នុងស្រុកយកទៅបរិភោគ ប៉ុន្តែពួកគាត់មិនអាចដឹងថា ផលិតផលទាំងនោះមានប្រភពមកពីណាឡើយ ព្រោះគ្មានអ្វីសម្គាល់ថា ជារបស់ប្រទេសណាគឺមានតែអ្នកនាំចូលប៉ុណ្ណោះទើបដឹង ។
ស្ត្រីកម្មការិនីរោងចក្រមួយរូបដែលតែងតែទិញបន្លែ និងសាច់សម្រាប់ធ្វើម្ហូបក្រោយចេញពីធ្វើការ បានផ្ដល់បទសម្ភាសន៍ជាមួយកោះសន្តិភាពថា តាមពិត នាងចង់បានសាច់ និងបន្លែដាំដោយកសិករខ្មែរ ប៉ុន្តែបន្លែនៅលើទីផ្សាររាល់ថ្ងៃនេះមិនអាចដឹងទេថា យកពីប្រទេសជិតខាង ឬក្នុងស្រុក។ នាងនិយាយថា ៖ « រាល់ថ្ងៃ ខ្ញុំទិញបន្លែនៅផ្សារហ្នឹងពេលចេញពីធ្វើការ តែបន្លែនិងសាច់ដែលខ្ញុំទិញអត់ដឹងថាមកពីណាទេ។ ខ្ញុំឃើញតែគេផ្សាយព័ត៌មានពីរឿងនាំចូលបន្លែ ផ្លែឈើ និងសាច់ពីប្រទេសជិតខាង ជាពិសេស ពីវៀតណាម ហើយឮគេនិយាយថា វៀតណាមខ្លាំងខាងដាក់ថ្នាំ ដូចជាត្រសក់តូចៗ ដាក់ឱ្យធំត្រឹមតែមួយយប់ជាដើម ។ អីចឹងហើយខ្ញុំចេះតែខ្លាច តែមិនដឹងធ្វើម៉េច » ។
អ្នកលក់បន្លែមួយរូបនៅជាប់របងសួនឧស្សាហកម្មកាណាឌីយ៉ា តាមបណ្ដោយផ្លូវវេងស្រេង និយាយថា បន្លែដែលគាត់លក់នៅទីនេះ គឺយកបន្តពីផ្សារដើមគ និងផ្សារនាគមាស ហើយក៏មិនដឹងថា មានប្រភពពីណាទេ តែបើតាមការស្មាន ប្រហែលជាយកពីវៀតណាមច្រើនជាង ។ អ្នកលក់បន្លែរូបនេះថា ៖ «តាមពិតទៅ ទាំងខ្ញុំ ទាំងគេសុទ្ធតែចង់បានរបស់ល្អ ដែលហូបទៅមិនប៉ះពាល់សុខភាព តែធ្វើម៉េច បើគ្មានជម្រើស។ បន្លែដាំក្នុងស្រុកពិបាករកណាស់ បើបន្លែនាំចូលពីវៀតណាមសម្បូរ ក្នុងមួយយប់ៗដឹកទាំងឡានៗមកទម្លាក់នៅផ្សារដើមគ និងផ្សារនាគមាស សម្រាប់ចែកចាយបន្ត ហើយពួកខ្ញុំក៏ឡើងទៅយកនៅទីនោះដែរ » ។
បើតាមបណ្ដាញព័ត៌មានក្នុងស្រុកមួយចំនួន បានផ្សាយទាក់ទងនឹងគុណភាពអាហាររបស់វៀតណាម ជាពិសេស បន្លែ ផ្លែឈើ និងសាច់ ក្នុងនោះមន្ត្រីជំនាញវៀតណាមបានរកឃើញសារធាតុគីមីអាចប៉ះពាល់សុខភាពដូចជា សាច់ជ្រូក និងបន្លែជាដើម ។
ចំណែកសារព័ត៌មានអន្តរជាតិមួយចំនួន ក៏បានចុះផ្សាយដែរពីបញ្ហាសុវត្ថិភាពចំណីអាហាររបស់វៀតណាម ហើយអ្វីដែលគួរឱ្យកត់សម្គាល់នោះ សូម្បីតែប្រជាពលរដ្ឋវៀតណាមខ្លួនឯង ក៏ខ្លាចរអាផលិតផលរបស់ខ្លួនដែរ ហើយនាំចូលពីប្រទេសជិតខាងជំនួសទៅវិញ ព្រោះតែផលិតក្នុងស្រុករបស់វៀតណាមប្រើប្រាស់សារធាតុគីមីខ្ពស់ហួសកម្រិតពេក ។
គួរបញ្ជាក់ថា ក្នុងមួយថ្ងៃៗ កម្ពុជាបាននាំចូលបន្លែ ផ្លែឈើ និងសាច់ពីប្រទេសជិតខាងរាប់រយតោនមកផ្គត់ផ្គង់តម្រូវការក្នុងស្រុក ជាពិសេស ពីប្រទេសថៃ និងវៀតណាម ខណៈបន្លែបង្ការរបស់ប្រជាពលរដ្ឋដែលផលិតបានម្ដងម្កាលគ្មានទីផ្សារ និងមានតម្លៃទាបជាងផលិតផលនាំចូលពីប្រទេសជិតខាង ។ នេះជាមូលហេតុធ្វើឱ្យកសិករកម្ពុជាបោះបង់ចោលការចិញ្ចឹមសត្វ និងដាំដុះបន្លែ ហើយធ្វើចំណាកស្រុកទៅប្រទេសក្រៅ ។ ជាក់ស្ដែង ប្រទេសថៃ មានពលករខ្មែរទៅធ្វើការរាប់សិបម៉ឺននាក់ ដែលការងារនោះក៏មិនខុសពីការងារក្នុងស្រុកប៉ុន្មានដែរ ដូចជា កសិកម្ម នេសាទ និងធ្វើការក្នុងរោងចក្រ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ