រាជធានីភ្នំពេញ ៖ ការឱ្យកុមារចូលរួមក្នុងដំណើរការចម្អិនអាហារមានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើន ។ ដំបូងជាវិធីសប្បាយមួយដើម្បីរៀនជាមួយគ្នា និងផ្សារភ្ជាប់ចំណងទំនាក់ទំនងគ្នាក្នុងគ្រួសារ ។ ទីពីរការរៀបចំ និងការចម្អិនអាហារ គឺជាវិធីមិនគួរឱ្យជឿក្នុងការបង្កើនទំនុកចិត្ត និងបង្កើតការគោរពខ្លួនឯងពេញមួយជីវិត ហើយវាបង្កើនឱកាសនៃការឱ្យកូនញ៉ាំអាហារដែលមានសុខភាពល្អ ។ បន្ថែមពីលើឥទ្ធិពលវិជ្ជមានលើការទទួលទានអាហារូបត្ថម្ភ និងគំរូអាហារគ្រួសារក៏អាចរួមចំណែកជាវិជ្ជមានដល់ជំនឿ និងអាកប្បកិរិយាចំពោះអាហារូបត្ថម្ភរបស់កុមារ ។

ប្រសិនបើអ្នកមិនធ្លាប់ចម្អិនជាមួយកូនរបស់អ្នកពីមុនមក អ្នកប្រហែលជាព្រួយបារម្ភអំពីសុវត្ថិភាពផ្ទះបាយ ។ ការយល់ដឹងពីវិធីទាំងអស់ដែលកូនរបស់អ្នកអាចចូលរួមដោយរីករាយ និងដោយសុវត្ថិភាព អាចជួយបន្ធូរបន្ថយការភ័យខ្លាចរបស់អ្នក ។ ការរៀនអំពីការប្រើកាំបិតដែលសមស្របតាមអាយុ ការលាងដៃត្រឹមត្រូវ និងការចាត់ចែងអាហារ ព្រមទាំងការត្រៀមខ្លួនសម្រាប់ការប្រើប្រាស់ចង្ក្រានអាចបណ្តាលឱ្យមានពេលទទួលទានអាហារប្រកបដោយសន្តិភាព និងរីករាយសម្រាប់ទាំងអស់គ្នា ។

របៀបបង្រៀនកុមារអំពីសុវត្ថិភាពផ្ទះបាយចាប់ពីអាយុ ១០ ឆ្នាំឡើង ៖ ក្មេងវ័យជំទង់អាចប្រើប្រាស់សេរីភាពកាន់តែច្រើននៅក្នុងផ្ទះបាយ ។ នៅអាយុនេះ កូនរបស់អ្នកនឹងអាចធ្វើតាមរូបមន្តដ៏សាមញ្ញមួយ ហើយប្រើប្រាស់ឧបករណ៍ដូចជា ៖ ឡ ចង្ក្រាន និងម៉ៃក្រូវ៉េវ ។ មិនមែនទាល់តែពួកគេមានភាពចាស់ទុំពេញលេញ និងមានសមត្ថភាពពេញលេញនោះទេ ប្រសិនបើពួកគេមិនត្រូវបានត្រួតពិនិត្យ ។ កម្រិតនៃការត្រួតពិនិត្យនឹងអាស្រ័យលើទំនុកចិត្ត ភាពចាស់ទុំ បទពិសោធន៍ និងចំណេះដឹងរបស់មាតាបិតារបស់ពួកគេ ។ អ្នកស្គាល់កូនរបស់អ្នកល្អបំផុត ហើយគួរប្រើការប្រុងប្រយ័ត្នគ្រប់ពេលវេលា ។

ជំនាញមួយចំនួនដែលពួកគេនឹងទទួលបានរួមមាន ៖ ដោយប្រើម៉ាស៊ីន ឬចង្ក្រានកម្តៅម្ហូប, ដាំទឹក, កំដៅអាហារឡើងវិញក្នុងមីក្រូវ៉េវ, ប្រើចង្ក្រានដើម្បីចៀនពង ឬឆាបន្លែ និងដុតនំ ឬ សាច់មាន់ ។ល។ ដើម្បីធានាសុវត្ថិភាពរបស់កុមារ មានសារៈសំខាន់ណាស់ក្នុងការបង្រៀនពួកគេអំពីវិធានការសុវត្ថិភាពដែលបានរៀបរាប់ខាងលើ និងបន្ថែមចំណុចទាំងនេះ ៖ ត្រូវប្រាកដថា កុមារដឹងពីរបៀបពន្លត់ភ្លើង ការប្រើប្រាស់បំពង់ពន្លត់អគ្គីភ័យ និងតេទៅនរណាម្នាក់ ប្រសិនបើចាំបាច់ ។ នៅពេលប្រើម៉ៃក្រូវ៉េវ សូមបង្រៀនកូនរបស់អ្នកពីរបៀបកូរ និងលាយអាហារដែលមានកំដៅមុនពេលភ្លក់ ។ អាហារម៉ៃក្រូវ៉េវអាចកំដៅមិនស្មើគ្នា ហើយការកូរជួយចែកចាយកំដៅពេញអាហារ និងចៀសវាងកន្លែងក្តៅ ។ កុំយកអាហារចេញពីម៉ៃក្រូវ៉េវដោយគ្មានស្រោមដៃទប់កម្តៅ ដែលអាចធ្វើឱ្យរលាកដៃកូនអ្នក ។

អប់រំភាពខុសគ្នារវាងអាហារដែលអាចរលួយបាន និងអាហារមិនរលួយ ឬវត្ថុណាត្រូវដាក់ក្នុងទូរទឹកកក ដូចជាសាច់ ទឹកដោះគោ ឈីស ទឹកដោះគោជូរ ស៊ុត។ល។ សារៈសំខាន់នៃការប្រើប្រាស់ស្រោមដៃក្រណាត់ ដើម្បីការពារការរលាក ។ ណែនាំពួកគេឱ្យប្រើអាវចុងភៅ ដើម្បីការពារពីជាតិខាញ់ ទឹកដែលពុះកញ្ជ្រោល និងកំពប់ ។ ពាក់ស្បែកជើងនៅក្នុងផ្ទះបាយ ដើម្បីការពារជើងពីការរលាក ឬរអិល ។ កុំចាកចេញពីផ្ទះបាយនៅពេលអ្នកកំពុងចម្អិនអាហារ ។ វិធីព្យាបាលការរលាក ដាច់ មុត ឬរបួសផ្សេងៗ ។

ចុះបើកូនមិនចាប់អារម្មណ៍ ? ៖ កុមារភាគច្រើនរំភើបក្នុងការជួយឪពុកម្តាយរបស់ពួកគេនៅក្នុងផ្ទះបាយ ប៉ុន្តែប្រសិនបើកូនរបស់អ្នកមិនចាប់អារម្មណ៍ អ្នកអាចព្យាយាមទាក់ទាញឆន្ទៈរបស់ពួកគេក្នុងការជួយ ដោយអនុញ្ញាតឱ្យពួកគេជួយរៀបចំអាហារដែលពួកគេចូលចិត្ត ។ ប្រើបច្ចេកទេសសាមញ្ញ និងរូបមន្តសាមញ្ញ បន្ទាប់មកណែនាំពួកគេបន្តិចម្តងៗអំពីអាហារផ្សេងៗ និងបង្កើនជំនាញរបស់ពួកគេនៅពេលពួកគេប្រសើរឡើង ៕
អត្ថបទនេះផលិតឡើងក្រោមកិច្ចសហប្រតិបតិ្តការជាមួយបណ្តាញគ្រឹះស្ថានអប់រំ វេសឡាញ អេឌ្យូខេសិន គ្រុប ។ បណ្តាញគ្រឹះស្ថាអប់រំ វេសឡាញ អេឌ្យូខេសិន គ្រុប នឹងបើកដំណើរការបណ្តាញអប់រំថ្មីបន្ថែមទៀតគឺ «សាលារៀនសហគមន៍ ២១» នៅតំបន់ក្រាំងធ្នង់ និងតំបន់ព្រែកអញ្ចាញ ។
សាលារៀនមានកម្មវិធីមត្តេយ្យភាសាអង់គ្លេស និងភាសាខ្មែរ កម្មវិធីចំណេះទូទៅខ្មែរ កម្មវិធីភាសាអង់គ្លេសជាមួយតម្លៃសមរម្យ និងបញ្ចូលកម្មវិធីទម្លាប់ល្អទាំង ៧ សម្រាប់បុគ្គលឆ្មើម កម្មវិធីបណ្តុះបណ្តាលផ្នែកហិរញ្ញវត្ថុ និងកម្មវិធី STEM ។ សាខាទាំងពីរចាប់ទទួលចុះឈ្មោះសិស្សចូលរៀនរៀងរាល់ថ្ងៃ ។ ព័ត៌មានបន្ថែម សូមទំនាក់ទំនងលេខទូរស័ព្ទ 092 24 31 68 / 071 95 55 837 ។
ចែករំលែកព័តមាននេះ