១. អ្វីទៅជាជំងឺទឹកនោមផ្អែម ? ជំងឺទឹកនោមផែ្អម គឺជាជំងឺមួយដែលបង្កឡើងដោយភាពខុសបែ្លកនៃអ័រម៉ូន វាអាចបណ្តាលឱ្យមានបញ្ហាជាច្រើនដូចជា បញ្ហាក្រលៀន ហើមប្រអប់ជើង បញ្ហាភែ្នក បញ្ហាបេះដូង បញ្ហាប្រព័ន្ធប្រសាទ និងបញ្ហាចរន្តឈាម ។ បើសិនជាយើងទុកវាមិនព្យាបាលទេនោះបញ្ហាទាំងអស់នេះនឹងនាំឱ្យអ្នកខ្សោយក្រលៀន កើតដំបៅ ស្លាប់អវៈយវៈ ងងឹតភែ្នក ឬនាំឲ្យមានការដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាលទៀតផង ។ ជំងឺទឹកនោមផែ្អមច្រើនតែកើតលើមនុស្សដែលមានអាយុច្រើន ធាត់ ហើយអសកម្មក្នុងជីវភាពរស់នៅ ។
២. តើជំងឺទឹកនោមផ្អែម មានប៉ុន្មានប្រភេទ ? ជំងឺទឹកនោមផែ្អមដែលគេស្គាល់ច្រើន មាន ២ ប្រភេទ ដូចខាងក្រោម ៖
ជំងឺទឹកនោមផែ្អមប្រភេទទី ១ ៖
ជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ១ ជាជំងឺទឹកនោមផែ្អម ដែលអាស្រ័យទៅលើអ័រម៉ូនអាំងស៊ុយលីនដែលមាននៅក្នុងខ្លួន ឬជាជំងឺដែលធ្វើឱ្យភាពស៊ាំរបស់រាងកាយចុះខ្សោយ ។ វា បំផ្លាញកោសិកាលំពែង ដែលជាអ្នកផលិតអ័រម៉ូនអាំងស៊ុយលីន ដែលយើងត្រូវការជាចាំបាច់ដើម្បី គ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករនៅក្នុងឈាម ។ ចំពោះអ្នកដែលកើតជំងឺទឹកនោមផែ្អមទាំងនៅកេ្មងនោះពួកគេមិនអាចផលិតអ័រម៉ូនអាំងស៊ុយលីន បានឡើយ ។ អ្នកកើតជំងឺទឹកនោមផែ្អមប្រភេទទី ១ នេះ ត្រូវតែបង្កើនបរិមាណអ័រម៉ូនអាំងស៊ុយលីននៅក្នុងខ្លួនមិនថាតាមរយៈការចាក់ថ្នាំអាំងស៊ុយលីន ឬពាក់ឧបករណ៍ដើម្បីបំភាយអាំងស៊ុយលីន នៅក្រោមស្បែកនោះទេ ។ សូមបញ្ជាក់ថា អ័រម៉ូនអាំងស៊ុយលីន មិនអាចទទួលបានតាមរយៈថ្នាំគ្រាប់ទេ ពីព្រោះវានឹងត្រូវបំផ្លាញនៅពេលដែលយើងលេបចូលទៅដោយមិនទាន់ទាំងបានផ្តល់ដល់រាងកាយនៅឡើយ ។
ជំងឺទឹកនោមផែ្អមប្រភេទទី ២ ៖
ជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២ គឺគ្រោះថ្នាក់បំផុត ហើយវាមានកម្រិតធ្ងន់ធ្ងរជាងប្រភេទទី ១ ដោយសារវាមិនអាស្រ័យទៅលើអ័រម៉ូនអាំងស៊ុយលីនឡើយ ។ មនុស្សដែលមានវ័យចាប់ពីអាយុ ៤៥ ឆ្នាំឡើងទៅ និងអ្នកដែលលើសទម្ងន់ច្រើនតែកើតជំងឺនេះ ហើយពួកគេមិនអាចផលិតអ័រម៉ូនអាំងស៊ុយលីនបានគ្រប់គ្រាន់ទេ ឬមិនអាចប្រើប្រាស់អ័រម៉ូនអាំងស៊ុយលីនបានតែម្តង ។ ដោយសារកង្វះអ័រម៉ូនអាំងស៊ុយលីននេះហើយ ទើបរាងកាយមិនអាចបញ្ជូនជាតិស្ករក្នុងឈាម ចូលទៅក្នុងកោសិកាបានទេ ។ ជាតិស្ករកើនឡើងនៅក្នុងឈាម បង្កឲ្យមានបញ្ហាដល់សុខភាព ។
៣. តើរោគសញ្ញារបស់ជំងឺទឹកនោមផ្អែមទាំង ២ មានអ្វីខ្លះ ? ចំពោះជំងឺទឹកនោមផែ្អមប្រភេទទី ១ គឺភាគច្រើនបង្ហាញញរោគសញ្ញាភ្លាមៗ ។ រោគសញ្ញារបស់វាមាន ៖
-កម្រិតជាតិស្ករនៅក្នុងឈាម និងទឹកនោម ឡើងខ្ពស់
-នោមញឹក
-មានអាការៈឃ្លានខុសពីធម្មតា
-ស្រកទម្ងន់ដោយពុំដឹងមូលហេតុ
-មានអាការៈខ្សោយ និងឆាប់នឿយហត់
-ឆាប់ខឹង និងមិនមានតុល្យភាពអារម្មណ៍
-អ្នកចង់ក្អួត ឬ ក្អួតតែម្តង ។
ចំណែកឯរោគសញ្ញារបស់ជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២ វិញ ភាគច្រើនវាមានការរាតត្បាតយឺត ។ អ្នកជំងឺប្រភេទនេះ ភាគច្រើនមានអាការៈស្រេកទឹកខ្លាំង និងនោមញឹក ។ មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះ ពួកគេមានអារម្មណ៍នឿយហត់ ឆាប់ខឹង និងចង់ក្អួត ឃ្លានខ្លាំងតែស្រកទម្ងន់ ។ ខាងក្រោមនេះ គឺជារោគសញ្ញាផ្សេងៗទៀត អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២ នឹងប្រឈម ៖
-មានជំងឺសើស្បែក ជំងឺអញ្ចាញធេ្មញ រលាករន្ធភេទ ឬរលាកផ្លោកនោមជាញឹកញាប់ ហើយពិបាកព្យាបាល
-ស្រវាំងភែ្នក
-ស្ពឹកស្រពន់ដៃជើង
-មានស្បែកស្ងួត រមាស់ ។
រោគសញ្ញា ខាងលើនេះអាចមានលក្ខណៈស្រាល ដែលជាហេតុធ្វើឲ្យគេមិនបានចាប់អារម្មណ៍ ។ មានមនុស្សរាប់លាននាក់នៅលើពិភពលោកដែលកើតជំងឺទឹកនោមផែ្អមប្រភេទទី ២ នេះដោយមិនដឹងខ្លួន ។
៤. តើមូលហេតុអ្វីបង្កជាជំងឺទឹកនោមផ្អែមទាំង ២ ប្រភេទ ? ចំពោះជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ១ គេនៅមិនទាន់ដឹងច្បាស់នៅឡើយទេ អំពីមូលហេតុ បើទោះបីជាមានភស្តុតាងបញ្ជាក់ថា វាអាចជាជំងឺតពូជក៏ដោយ តែក៏មានកត្តាមជ្ឈដ្ឋាន និងជំងឺដទៃដែលនាំឲ្យកើតជំងឺនេះបានដែរ ។
ចំណែកឯមូលហេតុនៃការបង្កជាជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២ វិញ គឺមិនទាន់ដឹងច្បាស់ លាស់នៅឡើយទេ ។ គេតែងអះអាងថា វាអាចជាជំងឺតពូជ តែពុំមានភស្តុតាងនោះទេ ។ មានកត្តាផ្សេងទៀតដែលគេរកឃើញ ចំពោះអ្នកកើតជំងឺនេះដូចជាការធាត់ លើសទម្ងន់ លើសសំពាធឈាម លើសជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម ជាដើម ។
៥. តើគេអាចគ្រប់គ្រងជំងឺទឹកនោមផ្អែមបានដែរ ឬទេ ? ចំពោះអ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផែ្អម ប្រភេទទី ១ ពួកគេអាចរស់នៅដោយរីករាយ និងមានសុខភាពធម្មតា បើសិនជាគេអនុវត្តតាមការព្យាបាល ។ ការកម្រិតជាតិស្ករ ត្រូវបានគ្រប់គ្រង ឲ្យមានសភាពធម្មតារហូតតាមរយៈការចាក់បញ្ចូលអ័រម៉ូនអាំងស៊ុយលីន ការហាត់ប្រាណ និងការទទួលទានអាហារឲ្យបានត្រឹមត្រូវ ។ យើងអាចដឹងបានថា តើជំងឺនេះ អាចគ្រប់គ្រងបាន ឬអត់ តាមរយៈការធ្វើតេស្តលើទឹកនោម និងឈាម ។ ចំណែកឯ ជំងឺទឹកនោមផែ្អមប្រភេទទី ២ អាចគ្រប់គ្រងបានដោយការរក្សាបរិមាណ ជាតិស្ករឲ្យស្ថិតនៅក្នុងកម្រិតធម្មតាជានិច្ច តាមដែលអាចធ្វើទៅបាន ដោយការហាត់ប្រាណឲ្យបានទៀងទាត់ និងការគ្រប់គ្រងលើរបបអាហារឲ្យបានម៉ត់ចត់ ។ ចំពោះអ្នកលើសទម្ងន់ ការសម្រកទម្ងន់ ជាវិធីដ៏ល្អមួយក្នុងការរក្សាកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមបាន ។
៦. អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម ប្រឈមមនឹងគ្រោះថ្នាក់អ្វីខ្លះ ? បើសិនជាគ្រប់គ្រងមិនបានល្អទេនោះ ជំងឺទឹកនោមផ្អែមនឹងបង្កឱ្យមានបញ្ហាជំងឺមួយចំនួន ដូចខាងក្រោមនេះ ៖
–ការកើនឡើងនូវហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងជំងឺដាច់សសៃឈាមខួរក្បាល ៖
ជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ក៏ជាអ្វីមួយដែលអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺគាំងបេះដូង និងដាច់សសៃឈាមខួរក្បាលផងដែរ ។ នេះក៏ព្រោះតែសសៃឈាមអាចនឹងត្រូវបំផ្លាញដោយសារការឡើងខ្ពស់នៃកម្រិតជាតិស្ករ ។ ជាលទ្ធផលវាកាត់ផ្ដាច់ការផ្គត់ផ្គង់ឈាម អុកស៊ីសែន ទៅកាន់តែសាច់ដុំបេះដូង និងជាលិកាខួរក្បាល ។
–អស់កម្លាំង ៖
អ្នកអាចនឹងមានអារម្មណ៍អស់កម្លាំងស្ទើរគ្រប់ពេលនៅពេលជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ ។ នេះក៏ព្រោះតែកោសិកាមិនទទួលបានជាតិស្ករគ្រប់គ្រាន់តាមតម្រូវការទោះបីវាមានច្រើនក្នុងលំហូរឈាមក៏ដោយ ។ ហើយថាមពលដែលរាងកាយទទួលបានមកពីជាតិផ្អែម គឺមិនមានរយៈពេលយូរឡើយ ។ ម្យ៉ាងវិញទៀតនោះ គឺបេះដូងត្រូវធ្វើការកាន់តែខ្លាំងជាង មុនដើម្បីសម្រួលចរន្តឈាមដែលខាប់ពេញដោយជាតិស្ករ ។ អ្នកក៏អស់កម្លាំងព្រោះមិនអាចគេងបានស្កប់គ្រប់គ្រាន់ដោយសារ ឈឺនោមញឹក និងស្រេកទឹកពេលគេងដែលជារោគសញ្ញានៃបញ្ហាជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ ។
–សុខភាពភ្នែកចុះខ្សោយ ៖
រ៉េទីនភ្នែកជាអ្វីដែលជួយឱ្យអ្នកមើលឃើញ ។ ហើយវាត្រូវការឈាមដែលមានផ្ទុកសម្បូរ ដោយអុកស៊ីសែន និងសារធាតុចិញ្ចឹមដើម្បីអាចរក្សាដំណើរការមុខងារត្រឹមត្រូវ ។ ប៉ុន្តែសរសៃឈាមដែលផ្គត់ផ្គង់ឈាមទៅកាន់រ៉េទីនអាចត្រូវទទួលរងការបំផ្លាញ ឬខូចខាតដោយសារជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ ។ ជាលទ្ធផលសុខភាពភ្នែកថយចុះមើលលែងសូវច្បាស់ ។
–បញ្ហាតម្រងនោម ៖
មួយក្នុងចំណោមមុខងារច្រើនផ្សេងទៀតនៃតម្រងនោម គឺកម្ចាត់កាកសំណល់ និងជាតិពុលពីក្នុងឈាម ។ ប្រសិនបើឈាមមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយជាតិស្ករច្រើនពេកស្ទើរគ្រប់ពេលនោះតម្រងនោមត្រូវទទួលបន្ទុកខ្លាំងជាងធម្មតា ។ ជាលទ្ធផលហានិភ័យនៃបញ្ហាខ្សោយតម្រងនោមនឹងកើតមានឡើង ។
–ខូចសសៃប្រសាទ ៖
មួយក្នុងចំណោមបញ្ហាគួរឱ្យបារម្ភផ្សេងទៀតនៃបញ្ហាជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ គឺសសៃប្រសាទទទួលរងការខូចខាត ។ ដូច្នេះអ្នកអាចនឹងជួបប្រទះបញ្ហាក្រហាយ ឬស្ពឹកឈឺឆៀបៗត្រង់ប្រអប់ដៃ ដើមដៃ ជើង និងប្រអប់ជើងជាដើម ។
៧. តើអ្នកជំងឺទឹមនោមផ្អែមគួរទទួលទាន ឬមិនគួរទទួលទានអាហារអ្វីខ្លះ ? គ្រូពេទ្យជំនាញបានណែនាំថា អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមត្រូវយល់ដឹងអំពីអាហារដែលខ្លួនគួរទទួល និងមិនគួរទទួលទានដើម្បីគ្រប់គ្រងជំងឺទឹកនោមផ្អែម ។
–ផ្ដោតសំខាន់លើអាហារប្រាំក្រុម ៖ វាពិតជាសំខាន់ណាស់ដែលអ្នកគួររួមបញ្ចូលប្រភេទត្រឹមត្រូវនៃអាហារក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ ។ ហើយគ្មានអាហារអ្វីអាចផ្ដល់នូវវីតាមីន និងជាតិរ៉ែដែលរាងកាយ ត្រូវការចាំបាច់ជាងអាហារប្រាំក្រុមរួមមានផ្លែឈើ បន្លែបៃតង សាច់គ្មានខ្លាញ់ ប្រូតេអ៊ីនគ្មានខ្លាញ់ ផលិតផលអាហារផ្សំឡើងពីទឹកដោះគោមានខ្លាញ់ទាប ឬគ្មានខ្លាញ់ និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិ ។
–បង្កើនការទទួលទានអាហារមានផ្ទុកសម្បូរដោយជាតិសសៃ ៖ ជាតិសសៃ គឺសំខាន់បំផុតសម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម ។ វាជួយពន្យឺតបរិមាណនៃជាតិស្ករដែលត្រូវបញ្ចេញទៅក្នុងឈាមដែលរក្សាកម្រិតនៃជាតិស្ករក្នុងឈាមឱ្យមានស្ថេរភាព ។
–ជ្រើសរើសទទួលទានប្រភេទខ្លាញ់ល្អ ៖ រួមមានគ្រាប់អាល់ម៉ុន គ្រាប់វាល់ណឺត ប្រេងសណ្ដែងដី ផ្លែបឺរ ប្រេងអូលីវ និងផ្លែអូលីវ ជាដើមសុទ្ធតែជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃជាតិខ្លាញ់ល្អ ។ ទោះជាយ៉ាងណាអ្នកមិនគួរ ទទួលទានច្រើនលើសកម្រិតឡើយ។
–កុំរំលងត្រីសម្បូរខ្លាញ់ ៖ ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃប្រូតេអ៊ីនគ្មានខ្លាញ់ និងអាស៊ីដខ្លាញ់អូមេហ្គា ៣ ដែលមានប្រសិទ្ធភាព ជួយកាត់បន្ថយភាពធន់នឹងអាំងស៊ុយលីនចំពោះអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម ក៏ដូចជាអ្នកកំពុង ប្រឈមមុខនឹងហានិភ័យនៃជំងឺនេះ ។
–កាត់បន្ថយអាហារមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយកាបូអ៊ីដ្រាត ៖ ការកាត់បន្ថយការទទួលទានអាហារសម្បូរដោយកាបូអ៊ីដ្រាតជាគន្លឹះចម្បងមួយដែលអ្នកគួរអនុវត្តដើម្បីគ្រប់គ្រងជំងឺទឹកនោមផ្អែម ។ បរិមាណនៃកាបូអ៊ីដ្រាតច្រើន ពេកធ្វើឱ្យកោសិកា ធន់នឹងអាំងស៊ុយលីនបង្កបញ្ហាជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ ។ ទោះជាយ៉ាងណាមិនមែនមានន័យថា អ្នកត្រូវឈប់ទទួលទានអាហារមានផ្ទុកកាបូអ៊ីដ្រាតតែម្ដងឡើយក៏ព្រោះរាងកាយនូវត្រូវការវា ! អ្វីដែលសំខាន់ គឺត្រូវកាត់បន្ថយ ការទទួលទាន ។
–កម្រិតការទទួលទានអាហារមានផ្ទុកប្រូតេអ៊ីនពីសាច់ខ្ពស់ ៖ ប្រូតេអ៊ីន គឺជាក្រុមនៃអាហារដ៏សំខាន់បំផុតមួយដែលរាងកាយ ត្រូវការដើម្បីរក្សាបាន នូវសុខភាពល្អរឹងមាំ ។ ទោះជាយ៉ាងណាមិនមែនមានន័យថា អ្នកអាចទទួលទានបានតាមចិត្តចង់ឡើយ ពិសេសចំពោះអ្នកចូលចិត្តទទួលទានសាច់ក្រហម ! នេះក៏ព្រោះតែការទទួលទានច្រើនពេកអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងជំងឺមហារីក ។ អ្នកគួរកម្រិតការទទួលទានមិនលើសពី ២ ដងក្នុងមួយសប្តាហ៍ដោយជំនួសមកវិញនូវត្រី សាច់មាន់ (គ្មានស្បែក) និងបន្លែច្រើនដើម្បីទទួលបានប្រូតេអ៊ីនគ្រប់គ្រាន់ ។
–ប្រយ័ត្នក្នុងការទទួលទានអាហារចៀនបំពង ៖ អាហារចៀន ឬបំពងភាគច្រើន គឺមានផ្ទុកជាតិខ្លាញ់មិនល្អ ។ ដូច្នេះដើម្បីជាការប្រសើរ ចូរជ្រើសរើសវិធីចម្អិនផ្សេងទៀតដូចជាស្ងោ អាំង ឬចំហុយជំនួសវិញ ។ ប្រសិនបើអ្នកឈប់ទទួលទានអាហារចៀន ឬបំពងមិនបានចូរជ្រើសរើសប្រើប្រាស់ខ្លាញ់ល្អដូចជា ប្រេងអូលីវ ។
–កម្រិតការទទួលទានអាហារសម្បូរជាតិខ្លាញ់មិនល្អ ៖ ថ្វីត្បិតតែអាហារដែលមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយជាតិខ្លាញ់មិនបណ្ដាលឱ្យកម្រិតនៃជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ដោយផ្ទាល់ ប៉ុន្តែវារួមចំណែកបង្កើនភាពធន់នឹងអាំងស៊ុយលីន របស់រាងកាយ ។ លើសពីនេះទៅទៀតអាហារសម្បូរជាតិខ្លាញ់ត្រូវការពេល យូរ ដើម្បីរំលាយដែលអាចជះឥទ្ធិពលដល់កម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ ។ ទោះជាយ៉ាងណានេះមិនមែនមានន័យថា អ្នកកំពុងមានបញ្ហាជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ និងអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមមិនអាចទទួលទានអាហារសម្បូរជាតិខ្លាញ់បានតែម្ដងនោះទេ គឺអាចញ៉ាំបានក្នុងបរិមាណ ឬកម្រិតសមល្មម ។
–ចៀសវាងប្រភេទអាហារកញ្ចប់ ៖ អ្នកមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២ ឬអ្នកដែលមិនចង់កើតជំងឺនេះ គួរចៀសឱ្យផុតពីការទទួលទានអាហារកញ្ចប់ ឬអាហារកែច្នៃ ។ អាហារប្រភេទនេះមិនត្រឹមតែ ធ្វើឱ្យអ្នកពិបាក ក្នុងការសម្រកទម្ងន់ប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែវាមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយជាតិខ្លាញ់មិនល្អដែលអាច បង្កើនកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូលអាក្រក់ ហើយកាត់បន្ថយកម្រិតនៃកូឡេស្តេរ៉ូលល្អក្នុងឈាម បង្កទៅជាបញ្ហាសុខភាពគួរឱ្យព្រួយបារម្ភ ។ លើសពីនេះទៅទៀតការទទួលទានអាហារកញ្ចប់ច្រើនក៏បង្កការរលាកផ្សេងៗក្នុងរាងកាយដែលអាចនាំឲ្យកើតមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម ។
–ប្រយ័ត្នក្នុងការទទួលទានអាហារមានផ្ទុកជាតិស្ករខ្ពស់ ៖ អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមត្រូវប្រយ័ត្នក្នុងការទទួលទានអាហារសម្បូរជាតិស្ករ និងមានផ្ទុកកាបូអ៊ីដ្រាតគុណភាពទាប ។ នេះក៏ព្រោះតែវាអាចបង្កើនកម្រិតនៃជាតិស្ករក្នុងឈាម គួរឱ្យកត់សម្គាល់ ។ ក្រៅជំងឺទឹកនោមផ្អែម ការទទួលទានអាហារសម្បូរជាតិស្ករ លើសកម្រិតក៏នាំឱ្យកើនទម្ងន់ ព្រមទាំងបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងដាច់សសៃឈាមខួរក្បាលផងដែរ ៕
កំណត់សម្គាល់ ៖ អ្នកអាចទាញយកកម្មវិធី Tovpet ដើម្បីពិគ្រោះ និងព្យបាលជំងឺកូវីដ ១៩ ជាមួយគ្រូពេទ្យជំនាញ ដោយមិនបាច់ទៅកាន់មន្ទីរពេទ្យ តាមរយ: Link ខាងក្រោមនេះដោយឥតគិតថ្លៃ ៖
– App Store: https://apple.co/3vcDKG1
– Play Store: https://bit.ly/3tJGJpa
– Register here: https://tovpet.com/register
ទៅពេទ្យ (Tovpet) ជាកម្មវិធី ពិនិត្យ និងព្យាបាលជំងឺតាម អនឡាញ ឈានមុខគេនៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជា ។
ចែករំលែកព័តមាននេះ