ខេត្តមណ្ឌលគិរី ៖ អស់រយៈពេលពេញមួយសប្តាហ៍មកហើយ មានការភ្ញាក់ផ្អើលតៗគ្នាថា សាច់គោដែលឈ្មួញដាក់លក់នៅលើផ្សារស្រុកកែវសីមា ខេត្តមណ្ឌលគិរីនោះ មានរសជាតិចត់ដូចផ្លែខ្វិត ដោយសារតែមូលហេតុនេះ ឯកឧត្តម ស្វាយ សំអ៊ាង អភិបាលខេត្ត បានបញ្ជាឲ្យមន្ត្រីជំនាញចុះស៊ើបអង្កេត ហើយលទ្ធផលមិនដូចពាក្យចចាមអារ៉ាមទេ។
លោក ណាល់ វិចិត្រ ប្រធានសាខាការពារអ្នកប្រើប្រាស់ កិច្ចការប្រកួតប្រជែង និងបង្ក្រាបការក្លែងបន្លំខេត្តមណ្ឌលគិរី បានឲ្យដឹងថា បន្ទាប់ពីទទួលបានព័ត៌មានខាងលើ ក្រុមការងារបានចុះអង្កេតស្រាវជ្រាវដល់ទីកន្លែង ដោយមិនបង្ហាញអត្តសញ្ញាណ។ ជាលទ្ធផល តាមការសាកសួរព័ត៌មានពីអ្នកលក់ (ភាគច្រើនជាជនជាតិចាម) សាច់គោដែលបានដាក់លក់មាន៣ប្រភព គឺ ៖
១- បងប្អូនប្រជាពលរដ្ឋក្នុងភូមិជាអ្នកកាប់គោដែលគាត់ចិញ្ចឹម ឬទិញបានយកមកដាក់លក់ ។
២- សាច់គោដែលនាំយកមកពីភ្នំពេញ ឬពីតំបន់ផ្សេង ដែលមានចំនួនតិចតួច ហើយពេលនេះ គឺមិនមានទេ ព្រោះជាពេលវេលាដែលបិទខ្ទប់តាមតំបន់ និងការចរាចរណ៍ឆ្លងខេត្ត និង
៣- សាច់គោនាំចូលមកពីប្រទេសជិតខាង ដែលគ្មានប្រភពច្បាស់លាស់ (មិនផ្លូវការ) ហើយពេលនេះគឺមិនមានទេ ព្រោះជាពេលវេលាដែលបិទខ្ទប់ការឆ្លងព្រំដែន ។
លោក វិចិត្រ បន្តថា ករណីពីមុនមក មានការនាំចូលសាច់គោពីប្រទេសជិតខាងមែន នោះជាសមត្ថកិច្ចរបស់កម្លាំងជំនាញដែលឈរជើងនៅតាមមាត់ច្រកព្រំដែន ។ តែបើផ្អែកតាមវិធានការពាណិជ្ជកម្ម យើងមិនមានសិទ្ធិហាមឃាត់ការនាំចូលពីក្រៅប្រទេសនោះទេ លើកលែងតែ យើងបានរកឃើញហេតុផលតាមបែបវិទ្យាសាស្ត្រ ជាពិសេសគឺការប៉ះពាល់ដល់សុខភាពអ្នកប្រើ មិនមែនសំអាងតាមព័ត៌មានដែលបានទទួលនោះទេ ។
ចំពោះការប្រែប្រួលរសជាតិ គឺអាចកើតមានឡើង បណ្តាលមកពីមូលហេតុចំនួន២ គឺ ៖
១- សាច់គោដែលដាក់លក់ដោយខ្វះអនាម័យ ឬលក់មិនអស់ ហើយរក្សាទុកមិនត្រឹមត្រូវតាមបទដ្ឋានបច្ចេកទេសនៃការរក្សាទុកម្ហូបអាហារ ទើបបណ្តាលឲ្យមានការប្រែប្រួលគុណភាព ពណ៌ រូបរាង ក្លិន និងរសជាតិ ។ សាច់ប្រភេទនេះ យើងងាយសម្គាល់បានជាបឋម គឺតាមរយៈ ពណ៌ រូបរាង និងក្លិនតែម្តង មុននឹងឈានទៅដល់ការភ្លក្សរសជាតិ ។
២- សាច់គោដែលលក់មិនអស់ ហើយរក្សាទុកដោយប្រើប្រាស់សារធាតុគីមីបន្ថែម ដើម្បីរក្សាពណ៌ និងរូបរាងខាងក្រៅ តែមិនអាចរក្សាគុណភាព ក្លិន និងរសជាតិបានទេ ។ សាច់ប្រភេទនេះ យើងមិនអាចសម្គាល់ដោយភ្នែកទទេបានឡើយ ។ យើងអាចដឹងបានតាមរយៈការធ្វើតេស្តបឋម មុននឹងឈានទៅដល់ការបញ្ជូនទៅមន្ទីរពិសោធន៍ ។
ក្រុមការងារក៏បានយកសាច់គោមួយចំនួន ដោយវិធីសាស្ត្រចៃដន្យ មកធ្វើតេស្តបឋម ដើម្បីរកសារធាតុគីមីដែលហាមឃាត់មិនឲ្យប្រើប្រាស់បន្ថែមលើម្ហូបអាហារ ជាពិសេសការប្រើប្រាស់សារធាតុគីមីក្នុងការរក្សាទុកឲ្យបានយូរ ជាលទ្ធផលគឺអវិជ្ជមាន ។ តែការដាក់តាំងលក់ គឺពុំអាចគោរពបាន ១០០% ទៅតាមវិធានការអនាម័យទាំងស្រុងនៅឡើយទេ ។ ជាប្រចាំថ្ងៃ សាច់គោភាគច្រើនត្រូវបានលក់អស់ទាំងស្រុង តាំងពីពេលថ្ងៃត្រង់ មានថ្ងៃខ្លះសល់ដល់ពេលរសៀល ឬពេលល្ងាចផងដែរ ។ ក្នុងករណីដែលនៅសល់បន្តិចបន្តួច គាត់ទុកបរិភោគក្នុងគ្រួសារ ឬយកទៅធ្វើជាងៀតគោជាដើម ។
មិនខុសពីក្រុមការងារការពារអ្នកប្រើប្រាស់ កិច្ចការប្រកួតប្រជែង និងបង្ក្រាបការក្លែងបន្លំ មន្ត្រីមន្ទីរកសិកម្ម បានបញ្ជាក់ថា លទ្ធផលការចុះប្រមូលព័ត៌មានស្តីពីសាច់គោមានគុណភាពខុសធម្មតា។
នៅថ្ងៃទី៤ ខែឧសភា ឆ្នាំ២០២១ លោកស្រី វ៉ែន សុភារម្យ អនុប្រធានមន្ទីរកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទខេត្ត ក៏បានដឹកនាំមន្រី្តការិយាល័យផលិតកម្ម និងបសុព្យាបាល បានសហការជាមួយមន្រី្តសាលាស្រុកកែវសីមា បានចុះទៅដល់ប៉ុស្តិ៍ទ្វេភាគីឡាប៉ាខេ និងបានជួបលោកមេប៉ុស្តិ៍ផ្ទាល់ ហើយលោកបានអះអាងថា ផលិតផលពីសាច់ លោកមិនអនុញ្ញាតឲ្យចូលទេ ដោយបានទទួលការណែនាំពីស្រុកហើយ ពាក្យនេះនិយាយតៗគ្នាលោកក៏បានដឹងដែរ ។
បន្ទាប់មក ក្រុមកាងារបន្ដដំណើរចុះមកផ្សារកែវសីមា (អាជីវករ ស្មាន សំរ៉ូត ប៉ាច សេន )សាកសួរអាជីវករលក់សាច់គោ លោកបានអះអាងដូចគ្នាថា សាច់គោកាប់ក្នុងសត្តឃាតដ្ឋានស្រុកកែវសីមា លក់នៅទីផ្សារ និងគ្មានការនាំចូលឡើយ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ