រាជធានីភ្នំពេញ ៖ ជំងឺពុកឆ្អឹង ជាជំងឺរ៉ាំរ៉ៃ បណ្តាលមកពីការថយចុះនូវកំហាប់ឆ្អឹង ដែលធ្វើឱ្យអ្នកជំងឺងាយរងនូវការបាក់ឆ្អឹងជាងមនុស្សទូទៅ។ នេះជាការលើកឡើងរបស់លោកវេជ្ជបណ្ឌិត វណ្ណ វិចិត្រ ឯកទេសវេជ្ជសាស្ដ្រទូទៅនៃមន្ទីរពេទ្យកាល់ម៉ែត ។
លោកវេជ្ជបណ្ឌិត វណ្ណ វិចិត្រ បានឲ្យដឹងទៀតថា ៖ ជំងឺនេះច្រើនកើតលើមនុស្សអាយុច្រើនចាប់ពី៥០ឆ្នាំឡើងទៅ និងក្រុមស្ត្រីក្រោយអស់រដូវ។ យើងក៏ជួបផងដែរ លើមនុស្សវ័យក្មេង ដោយសារកត្តាតំណរពូជ និងកត្តាផ្សេងៗ ដែលធ្វើឱ្យកំហាប់ឆ្អឹងថយចុះ ដូចជា ៖
- កង្វះអ័រម៉ូន អ៊ឺស្ត្រូហ្សែន
- កត្តាហ្សេនេទិច
- ស្គម
- មិនសូវហាត់កីឡា
- បរិភោគអាហារដែលមានសារជាតិកាល់ស្យូមតិច
- ការជក់បារី និងពិសារស្រា ។
១) ហេតុអ្វីយើងគួរស្វែងយល់ពីជំងឺនេះ?
- វាបង្កឱ្យមានការឈឺចាប់
- វាងាយនឹងបាក់ឆ្អឹង
- វាបង្កពិការភាពយូរអង្វែង ។
២) រោគសញ្ញាសំខាន់ៗ ៖
- បាក់ឆ្អឹង ក្រោយពីរងគ្រោះថ្នាក់ស្រាល
- ឈឺឆ្អឹងកងចង្កេះ (ឈឺបន្តិចម្ដងៗ ច្រើនខែ)
- បាក់ក្បាលឆ្អឹងភ្លៅ ក្រោយរអិលដួលតិចតួច រឺបាក់កដៃក្រោយច្រត់ ឬទប់ខ្លួន
- ប៉ុន្តែពាក់កណ្ដាលនៃករណី អ្នកជំងឺពុំមានរោគសញ្ញាគួរឱ្យចាប់អារម្មណ៍ទេ ។
៣) ការធ្វើរោគវិនិច្ឆ័យ ៖
- ធើ្វរោគវិនិច្ឆ័យ ដោយម៉ាស៊ីនវាស់កំហាប់ឆ្អឹង
- ថតកាំរស្មីពិនិត្យឆ្អឹង
- ពិនិត្យឈាម (កំរិតជាតិកាល់ស្យូម កំរិតជាតិផូសស្វ័រ អ័រម៉ូនទីរ៉ូអ៊ីត ប៉ារ៉ាទីរ៉ូអ៊ីត…
- ពិគ្រោះយោបល់ជាមួយគ្រូពេទ្យឯកទេស ។
៤) តើយើងអាចការពារ និងព្យាបាលជំងឺនេះបានដែរឬទេ?
- ជំងឺនេះអាចការពារ និងព្យាបាលបាន ដោយទទួលការណែនាំ និងពិសារថ្នាំ
- ការព្យាបាលទៅតាមមូលហេតុរបស់វា ។
៥) ការណែនាំសំរាប់អ្នកជំងឺឆ្អឹងពុក ៖
- បរិភោគអាហារដែលសំបូរជាតិកាល់ស្យូម វីតាមីន D3 (កូនត្រីតូចៗ ទឹកដោះគោស្រស់ អាហារបំប៉ន….)
- ទទួលនូវកំដៅថ្ងៃបានគ្រប់គ្រាន់
- ឈប់ពិសារស្រា និងបារី
- ព្យាបាលជំងឺរួមផ្សំ ដែលបណ្តាលអោយកំហាប់ឆ្អឹងថយ
- ជៀសវាងការដួល បុក ប៉ះទង្គិច
- ជៀសវាងការប្រើថ្នាំផ្តេសផ្តាស (ស្តេរ៉ូអ៊ីត) ។
លោកវេជ្ជបណ្ឌិត វណ្ណ វិចិត្រ ឯកទេសវេជ្ជសាស្ដ្រទូទៅនៃមន្ទីរពេទ្យកាល់ម៉ែត ក៏បានរំលឹកដល់លោកអ្នកបើមានបញ្ហាដូចបានរៀបរាប់ខាងលើ សូមលោកអ្នកអញ្ជើញមកពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យឯកទេស នៃមន្ទីរពេទ្យកាល់ម៉ែត ដើម្បីទទួលបាននូវការការពារ និងព្យាបាលដ៏មានប្រសិទ្ធភាព និងប្រកបដោយគុណភាព ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ