ខេត្តកណ្តាល ៖ បើនិយាយពីនំអន្សមដែលមានរសជាតិឆ្ងាញ់ និងល្បីសម្រាប់អ្នករស់នៅរាជធានីភ្នំពេញ ជាពិសេសនៅតំបន់ផ្សារអូឡាំពិក អាចនិយាយបានថាគ្មាននរណាម្នាក់មិនស្គាល់ស្ត្រីឈ្មោះ បាន ស៊ន ឬគេនិយមហៅ «អ៊ុំអន្សម» ដែលចាប់អាជីពវេចនំអន្សមលក់ជិត២០ឆ្នាំមកហើយនោះទេ ។
អ្នកស្រីបាន ស៊ន បច្ចុប្បន្នរស់នៅភូមិព្រែកសំពៅ សង្កាត់ដើមមៀន ក្រុងតាខ្មៅ ខេត្តកណ្តាល បានរៀបអាពាហ៍ពិពាហ៍ក្នុងអំឡុងទសវត្ស៦០ មានកូន៣នាក់ តែកូនម្នាក់បានស្លាប់នៅជំនាន់ប៉ុលពត ។ គាត់បានចាប់មុខរបរវេចនំអន្សមលក់តាំងពីឆ្នាំ១៩៩៦មក ។
បើតាមការរៀបរាប់របស់អ្នកស្រីបាន ស៊ន កាលពីពេលថ្មីៗកន្លងមកថា មុខរបរវេចនំអន្សមនេះ គាត់ចាប់ផ្តើមឡើងតាំងពីបែកជំនាន់ប៉ុលពតមកម្ល៉េះ តែកាលនោះគាត់វេចត្រឹមតែមួយល្អីប៉ុណ្ណោះ ហើយយកទៅលក់នៅម្តុំផ្សារទួល ទំពូង ។ លុះក្រោយមកដោយសារតែនំអន្សមរបស់គាត់បានទទួលការសរសើរពីអ្នកទិញនៅទីនោះ ក៏មានគេនាំណែនាំឲ្យគាត់យកទៅលក់នៅផ្សារអូឡាំពិកបន្ថែមទៀត ដោយហេតុថានៅទីនោះមានមនុស្សច្រើន ។ ក្រោយពីទៅលក់នៅផ្សារអូឡាំពិកនោះ ក៏បានជាប់ម៉ូយជាហូរហែមក រហូតនៅពេលមានពិធីបុណ្យទាន ម្តងៗ នំរបស់គាត់ដឹកមួយរថយន្តសាំយ៉ុងក៏មានដែរ ហើយចំនួនប៉ុណ្ណឹងពេលខ្លះលក់មិនគ្រាន់ផង ។
អ្នកស្រីបាន ស៊ន ឲ្យដឹងថា នំដែលគាត់ធ្វើលក់ជារៀងរាល់ថ្ងៃនេះមាននំអន្សមចេក អន្សមជ្រូក នំល្ពៅ នំចេកបុក អន្សមខ្នុរ អន្សមចំហុយ និងនំកន្សែងស្រស់ និងនំផ្សេងទៀតតម្រូវច្រើនជាងគេគឺនំអន្សមចេក អន្សមជ្រូក និងនំបត់ ក្នុងរដូវការ រីឯក្នុងខែបុណ្យកឋិនដាច់នំគម នំបត់ និងអន្សមខ្នុរ ។
ចំពោះគ្រឿងផ្សំ អ្នកស្រីបាន ស៊ន ឱ្យដឹងថា គឺមិនខុសអ្វីច្រើនពីអ្នកវេចអន្សមទូទៅឡើយគឺមានខ្ទិះដូង អំបិល ប៊ីចេង ដែលជាគ្រឿងផ្សំសំខាន់ ប៉ុន្តែអ្វីដែលពិសេសនោះគឺសាច់ជ្រូកបីជាន់ ។ សាច់ជ្រូកបីជាន់គាត់ទិញសាច់ជ្រូកណាដែលគេចិញ្ចឹមបែបលក្ខណៈធម្មជាតិ(ជ្រូកស្រែ) និងចេកគឺយកពីចម្ការលើ ។ ចំណែកចំណងគឺគាត់មិនប្រើខ្សែជ័រឡើយ ពោលគឺប្រើក្រចៅដែលយកពីខេត្តបាត់ដំបង ។ ភាពល្បីល្បាញពីនំអន្សមរបស់អ្នកស្រីបាន ស៊ន នេះ ក៏គួបផ្សំពីការធ្វើប្រកបដោយអនាម័យផងដែរ ។
អ្នកស្រីបាន ស៊ន បញ្ជាក់ថា កាលដើមឡើយគាត់វេចនំអន្សមយកទៅលក់នៅផ្សារដោយក្នុងមួយថ្ងៃដឹកតាមម៉ូតូ ពេញៗ ហើយលក់បានលុយប្រមាណពី៧០ទៅ៨០ម៉ឺនរៀល ប៉ុន្តែបច្ចុប្បន្នដោយសារតែវ័យគាត់កាន់តែចាស់ទៅលក់លែងកើត ទើបគាត់វេចទៅតាមគេបញ្ជាទិញវិញ ។ បើទោះបីជាការបញ្ជាទិញបច្ចុប្បន្នមានតិច ឬច្រើនក្តី ប៉ុន្តែមានរៀងរាល់ថ្ងៃមិនដាច់ឡើយ ។ នៅរដូវបុណ្យ ម្តងៗ ជាពិសេសបុណ្យភ្ជុំ គាត់បានធ្វើច្រើន ដោយប្រើប្រាស់អង្ករ២៥តៅ សាច់ជ្រូក១៥០គីឡូក្រាម ចេកពី១៣០ទៅ១៤០ស្និត ព្រោះខែនោះមានគេបញ្ជាទិញច្រើន ហើយសល់ខ្លះទៀតសម្រាប់លក់ ។
អ្នកស្រីបាន ស៊ន ឱ្យដឹងថា នំរបស់គាត់ភាគច្រើនទទួលបានអតិថិជនក្នុងស្រទាប់គ្រួសារដែលគ្រាន់បើ ព្រោះបើនិយាយពីតម្លៃវាហាក់ថ្លៃជាងគេបន្តិច ។ ចំពោះនំអន្សមជ្រូកដែលវេចទំហំតូចគឺ១តម្លៃ១.៧០០រៀល រីឯនំគម នំបត់ នំល្ពៅ និងអន្សមខ្នុរមួយ៨០០រៀល ។
ចំពោះតម្លៃនោះ អ្នកស្រីបាន ស៊ន កំណត់ទៅតាមតម្លៃអុស និងតម្លៃគ្រឿងផ្សំមួយចំនួនទៀត ខណៈពេលដែលគុណភាពនៃនំ គាត់ធានាដដែលដោយមិនភូតភរ និងបន្លំចំពោះអតិថិជនដែលផ្តោតការទុកចិត្តលើគាត់ឡើយ ។
ស្ថិតក្នុងវ័យជាង៦០ឆ្នាំទៅហើយ អ្នកស្រី បាន ស៊ន នៅតែខំខិតបន្តអាជីពមួយនេះដដែល ប៉ុន្តែការផ្ទេរអាជីពមួយនេះទៅឱ្យកូនទៀតនោះ គាត់នៅមិនទាន់ច្បាស់នៅឡើយទេ ព្រោះយល់ថា មុខរបរនេះមានការនឿយបន្តិច ហើយម្នាក់ឯងក៏មិនអាចទៅរួចដែរ ។ ទោះជាយ៉ាងណាក្តី អ្នកស្រីបាន ស៊ន តាំងចិត្តនៅបន្តអាជីពចាស់របស់គាត់យូរឆ្នាំទៀត ។
បើអតិថិជនចាប់អារម្មណ៍ និងមានបំណងចង់បញ្ជាទិញនំអន្សមដែលមានរសជាតិឆ្ងាញ់អាចទាក់ទងតាមលេខទូរស័ព្ទរបស់អ្នកស្រី បាន ស៊ន លេខ ០១៦ ៧០៨ ១០៦ ឬអាចទាក់ទងតាមអាសយដ្ឋានរបស់គាត់នៅភូមិព្រែកសំពៅ សង្កាត់ដើមមៀន ក្រុងតាខ្មៅ ខេត្តកណ្តាល ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ