- ភ្នំពេញ
ភ្នំពេញ៖ មកដល់ពេលនេះ ខណៈដែលចរាចរណ៍កាន់តែកកស្ទះឡើងៗ នាំឲ្យអ្នកធ្វើការងារកាន់តែច្រើន នៅរាជធានីភ្នំពេញ មិនបានវិលត្រឡប់ទៅផ្ទះ ទទួលទានបាយថ្ងៃត្រង់ទេ គឺបាយក្រៅ នៅតាមហាងបាយ តាមផ្លូវជិតៗកន្លែងធ្វើការរបស់ខ្លួន។…
ភ្នំពេញ៖ មកដល់ពេលនេះ ខណៈដែលចរាចរណ៍កាន់តែកកស្ទះឡើងៗ នាំឲ្យអ្នកធ្វើការងារកាន់តែច្រើន នៅរាជធានីភ្នំពេញ មិនបានវិលត្រឡប់ទៅផ្ទះ ទទួលទានបាយថ្ងៃត្រង់ទេ គឺបាយក្រៅ នៅតាមហាងបាយ តាមផ្លូវជិតៗកន្លែងធ្វើការរបស់ខ្លួន។…
ភ្នំពេញ៖ មកដល់ពេលនេះ ខណៈដែលចរាចរណ៍កាន់តែកកស្ទះឡើងៗ នាំឲ្យអ្នកធ្វើការងារកាន់តែច្រើន នៅរាជធានីភ្នំពេញ មិនបានវិលត្រឡប់ទៅផ្ទះ ទទួលទានបាយថ្ងៃត្រង់ទេ គឺបាយក្រៅ នៅតាមហាងបាយ តាមផ្លូវជិតៗកន្លែងធ្វើការរបស់ខ្លួន។ មុខរបរលក់ម្ហូបអាហារ ក៏កាន់តែមានច្រើនឡើងៗ ដោយបង្កើតជាប្រាក់ចំណូល សម្រាប់ប្រជាជនជាច្រើន។
អ្នកមានប្រាក់ខែច្រើនគួរសម រកបាយកម៉្មង់ម្ហូបក្តៅៗ ចម្អិនភ្លាមៗ ដែលតម្លៃម្ហូបមួយចាន និងបាយមួយចម្អែត ចន្លោះពី ៨០០០រៀល ទៅ ១០០០០រៀល។ តែបើអ្នកមានប្រាក់ខែមិនច្រើន ក៏ទទួលទានបាយថ្ងៃត្រង់ នៅហាងបាយ លក់តាមផ្លូវ ជាម្ហូបចម្អិនស្រាប់ ដែលមានតម្លៃត្រឹមតែម្ហូបមួយចាន ៤០០០រៀល ទៅ ៥០០០ រៀលប៉ុណ្ណោះ។
ក្រៅពីនេះ ក៏មានហាងបាយ ក្នុងម៉ាស៊ីនត្រជាក់ តាមហាងកាហ្វេ តាមរបៀបអឺរ៉ុប និងខ្មែរ ដែលអាចកម្ម៉ង់ចម្អិនភ្លាមៗបានដែរ។ ក្នុងហាងម៉ាស៊ីនត្រជាក់នេះ ម្ហូបអាហារថ្លៃបន្តិច ដោយ ១ចាន អាចថ្លៃលើសពី ៥ដុល្លារ តាមប្រភេទមុខម្ហូបនិមួយៗ។ ក្នុងហាងកាហ្វេទំនើប តាមបែបអឺរ៉ុបនេះ គ្រាន់តែកាហ្វេ ១កែវ ថ្លៃចាប់ពី ២,៥ដុល្លារ ឬ ១០០០០រៀល។ ហាងនេះ សម្រាប់អ្នកមានប្រាក់ខែខ្ពស់ ចាប់ពី ១០០០ដុល្លារឡើង ឬក៏យូរៗ គេចូលម្តង តែមិនប្រចាំរាល់ថ្ងៃនោះទេ។
ហាងម៉ាស៊ីនត្រជាក់នេះ ផ្នែកអនាម័យ និងគុណភាពម្ហូបអាហារ គឺអ្នកទទួលទាន ហាក់ មិនបារម្ភនោះឡើយ។ ហាងម៉ាស៊ីនត្រជាក់ ក៏មិនមានសូម្បីតែរុយមួយ ក្នុងហាងនោះទេ។ សេវា អនាម័យ និងគុណភាព ត្រូវបានគេគិតជាចម្បង។
ប៉ុន្តែតាមហាងបាយ កន្លែងលក់ម្ហូបអាហារជាច្រើនទៀត នៅតាមផ្លូវ បញ្ហាអនាម័យ និងគុណភាពចំណីអាហារ ជាក្តីបារម្ភនៅឡើយ។ ចង្ក្រានបាយ កន្លែងធ្វើម្ហូប ទាំងម្ហូបកម្ម៉ង់ ចម្អិនភ្លាមៗ និងទាំងម្ហូបអាហារ ដែលចម្អិនទុក ឬសម្លរស្រាប់ៗ ទាមទារឲ្យមានអនាម័យ ហើយបន្លែ ត្រីសាច់ ដែលយកមកធ្វើម្ហូប ក៏ទាមទារឲ្យមានគុណភាពដែរ។
កត្តានេះ តម្រូវឲ្យអ្នកលក់ ក៏ដូចជាអ្នកចម្អិតម្ហូបអាហារ ត្រូវដាក់ចិត្តដាក់កាយ និងត្រូវស្មោះត្រង់នឹងអ្នកទិញ ព្រមទាំងស្មោះត្រង់នឹងខ្លួនឯង ហើយគិតថា ចំណីម្ហូបអាហារ ដែលខ្លួនចម្អិនលក់ទាំងនេះ ក៏សម្រាប់ខ្លួនឯង សម្រាប់ក្រុមគ្រួសារខ្លួនឯង ទទួលទានរាល់ថ្ងៃដែរ។
ជាការពិតហើយ មិនមាននរណាម្នាក់ ធ្វើចំណីអាហារ សម្រាប់បរិភោគខ្លួនឯង ដោយខ្វះអនាម័យ ឬក៏ចម្អិនដោយមិនបានលាងសម្អាតបន្លែ ត្រីសាច់ឲ្យបានត្រឹមត្រូវនោះឡើយ។
ផ្ទុយទៅវិញ បើសិនជាអ្នកលក់ណានោះ គ្មានអនាម័យ ធ្វើម្ហូបអាហារ ឲ្យរួចតែពីដៃ លក់ឲ្យតែបានលុយ គឺជាការផ្កាប់ឆ្នាំងបាយរបស់ខ្លួនឯង នៅពេលដែលអ្នកទិញ អ្នកទទួលទាន មើលឃើញថា កន្លែងនោះ ខ្វះអនាម័យ ហើយម្ហូបចំណីអាហារ មិនឆ្ងាញ់ ព្រោះតែត្រីសាច់ អន់សាច់ ខ្វះគុណភាព ជាដើមនោះ។
ក្នុងអំឡុងពេលកូវីដនេះ ក៏មានអ្នកធ្វើការមួយចំនួន បានវេចបាយមកពីផ្ទះ ដើម្បីទទួល ទាននៅកន្លែងធ្វើការ នាពេលថ្ងៃៗផងដែរ។ ការធ្វើដូច្នេះ ដើម្បីការពារការឆ្លងកូវីដផង និងក៏ដើម្បីសន្សំសំចៃលុយបានខ្លះដែរ ព្រោះការធ្វើម្ហូបពីផ្ទះ អស់លុយតិចជាងការចេញក្រៅ ទៅញ៉ាំបាយនៅពេលថ្ងៃៗ នៅជិតកន្លែងធ្វើការ ផងដែរ។ ពេលវេលា ក៏ចំណេញមួយផ្នែកដែរ សម្រាប់អ្នកវេចខ្ចប់បាយពីផ្ទះ មកកន្លែងធ្វើការ។
យ៉ាងណាក៏ដោយ ក៏នៅតែមានអ្នកមិនស៊ាំញ៉ាំ ក្រោកពីព្រឹក ធ្វើម្ហូបពីផ្ទះមក នៅតែចេញទៅបាយនៅជិតៗកន្លែងធ្វើការ ដោយសារតែពិបាកក្នុងការធ្វើដំណើរពីកន្លែងធ្វើការ ទៅផ្ទះ ហើយក៏ចង់ចំណេញពេល ក្នុងការសម្រាក និងធ្វើការ។
ដូច្នេះធ្វើអ្វីក៏ដោយ ក៏ទាមទារឲ្យស្អាត អនាម័យ ហើយឆ្ងាញ់។ ឆ្ងាញ់ ទាល់តែរបស់មានគុណភាព និងដាក់គ្រឿងត្រូវដែរ។ បើធ្វើស្អាតល្អ មានអនាម័យ ហើយឆ្ងាញ់ នោះអាជីវកម្មរបស់ខ្លួន មិនថា ម្ហូបអាហារ កាហ្វេ ឬបង្អែម បបរអ្វីណានោះទេ គឺមានអ្នកចូលចិត្តចូលទទួលទាន ទិញប្រជ្រៀតគ្នា ជាមិនបានខានឡើយ។ មុខរបរក៏កាក់កប ហើយអ្នកទទួលទាន ក៏រីករាយ មិនស្តាយលុយ ហើយក៏មិនកើតរោគ គឺល្អទាំងអស់គ្នា ទាំងអ្នកលក់ និងល្អទាំងអ្នកទិញ។
ដូច្នេះ វាចាំបាច់ណាស់ ដែលថាអ្នកលក់បាយ និងម្ហូបអាហារ ត្រូវតែចង ចំាពាក្យមួយឃ្លាគឺ ថាសុខភាពរបស់អតិថិជន គឺជាសុខភាពរបស់ខ្លួន ជាអ្នកលក់ អ្នកធ្វើម្ហូប ដើម្បីធ្វើម្ហូប អោយមានអនាម័យបំផុត ហើយជ្រើសរើសបន្លែ និងសាច់មានគុណភាព មិនប៉ះពាល់ដល់សុខភាពរបស់អតិថិជនខ្លួន។
នៅពេលដែលអ្នកលក់អាចធានាបានគុណភាពអាហារហើយនោះ វានឹងធ្វើអោយអតិថិជន កាន់តែទុកចិត្ត និងមានអ្នកទិញកាន់តែច្រើន។ ដូច្នេះ វានឹងធ្វើអោយមុខរបរកាន់តែរីកចម្រើន និងរកលុយបានច្រើន។ ចំណែកអ្នកទិញ ក៏មានសុខភាពល្អ។
កូវីដ១៩ បានប្រាប់យើងថា យើងត្រូវតែរស់នៅស្អាត និងមានអនាម័យ។ ស្មារតីនេះ ត្រូវតែជ្រួតជ្រាបដល់មនុស្សគ្រប់រូប ដោយរួមទាំងអ្នកលក់ម្ហូបអាហារផង៕ ដោយ៖ មុត ស្រីពៅ
ចែករំលែកព័តមាននេះ