រាជធានីភ្នំពេញ ៖ ក្នុងមួយឆ្នាំកម្ពុជាអាចប្រមូលផលបន្លែនៅទូទាំងប្រទេសប្រមាណជាង ៧១ ម៉ឺនតោន ស្មើប្រមាណ ៦៨% ដោយក្នុងនោះនៅរដូវប្រាំងអាចផ្គត់ផ្គង់បាន ៦៩% និងនៅរដូវ រំហើយខ្ពស់បំផុត ៧៥% នៅសល់ក្រៅពីត្រូវការនាំចូលពីខាងក្រៅ ។
យោងតាមរបាយការ ណ៍របស់អគ្គនាយកដ្ឋានកសិកម្មថ្មីៗបានបង្ហាញថា នៅ ឆ្នាំ ២០១៩ ផ្ទៃដីផលិតកម្មដំណាំបន្លែ សរុបទូទាំងប្រទេសមានចំនួន ៥៧. ២០៨ហិកតា អាចប្រមូលផលបានសរុបចំនួន ៦៨១. ០៩៩តោន ហើយតាមការប៉ាន់ស្មានតម្រូវការបន្លែនៅ ក្នុងឆ្នាំ ២០២០ មានចំនួនសរុប ១. ០៤៥. ៧២៥តោន ។
របាយការណ៍គូសបញ្ជាក់ថា ជាក់ស្តែងផលិតកម្មបន្លែក្នុងស្រុកមាន លទ្ធភាពផ្គត់ផ្គង់ ប្រមាណត្រឹមតែ ៧១៦.១១៣តោន ស្មើនឹង ៦៨% ក្នុងនេះ នៅរដូវប្រាំង ៦៩% និងរដូវរំហើយ ៧៥% ក្រៅពីនេះ កម្ពុជាចាំបាច់ត្រូវនាំចូលបន្លែសរុបចំនួន ៣២៩. ៦១២តោន ដែលភាគច្រើន កម្ពុជាមិនអាចផលិតបាន ។
ពាក់ព័ន្ធនិងផលិតកម្មបន្លែរបស់កម្ពុជានៅប៉ុន្មានឆ្នាំចុងក្រោយនេះ កសិករដាំបន្លែមាន ការយល់ដឹងអំពីនិន្នាការទីផ្សារ និងការផ្គត់ផ្គង់បន្លែ ជាហេតុធ្វើអ្នកដាំបន្លែនៅតាមតំបន់មួយ ចំនួនបានងាកមកដាំបន្លែសេរីរាង្គ ឬបន្លែសុវត្ថិភាពជំនួសការដាំបន្លែដោយប្រើប្រាស់ថ្នាំគីមី ។
យោងតាម ឯកឧត្តម វេង សាខុន រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ បានឱ្យដឹងថា ដើម្បីឆ្លើយតបតាមសេចក្តីត្រូវការយ៉ាងទទួចរបស់អ្នកបរិភោគបន្លែ និងផ្លែឈើ មានគុណភាព និងសុវត្ថិភាពល្អ និងជាពិសេសស្របពេលដែលរាជរដ្ឋាភិបាលបានជំរុញ លើកទឹកចិត្ត និងគាំទ្រឱ្យ ប្រជាពលរដ្ឋខិតខំយកចិត្តទុកដាក់បង្កើនការដាំដុះបន្លែក្នុងស្រុក ដើម្បីផ្គត់ផ្គង់ឱ្យទីផ្សារ ជួយបង្កើនប្រាក់ចំណូលក្នុងគ្រួសារ បង្កើតការងារ និងឆក់យកកាលា នុវត្តភាព ដែលពិភពលោកកំពុងប្រឈមនឹងវិបត្តនៃការរីករាលដាលជាសកលនៃជំងឺឆ្លងកូវីដ-១៩ ដើម្បីពង្រីកសក្តានុពលផលិតកម្មបន្លែសុវត្តិភាព ឈានទៅកាត់បន្ថយការនាំចូល ។
ឯកឧត្តម វេង សាខុន គូសបញ្ជាក់ថា ឆ្លើយតបទៅតាមសេចក្តីត្រូវការចាំបាច់នេះ ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ ដែលមានអគ្គនាយកដ្ឋានកសិកម្មជាសេនាធិការ ដោយទទួលបានការគាំទ្រទាន់ពេលវេលាពីរាជរដ្ឋាភិបាលតាមរយ:ក្រសួងសេដ្ឋកិច្ច និងហិ រញ្ញវត្ថុ និងដៃគូអភិវឌ្ឍន៍ ជាពិសេសមូនិធិអន្តរជាតិសម្រាប់ការអភិវឌ្ឍន៍វិស័យកសិកម្ម បាន និងកំពុងជំរុញ គាំទ្រ និងលើកទឹកចិត្តឱ្យវិស័យឯកជន រួមជាមួយដៃគូអភិវឌ្ឍន៍ជាច្រើនដូចជា គម្រោង កម្មវិធី ASPIRE, CASDP, LEAP, និង CHAIN អនុវត្តគម្រោងផលិតកម្មបន្លែសុវត្ថិ ភាពជាមួយកសិករ និងដៃគូរនានានៅទូទាំងប្រទេស ហើយតាមរយ:កិច្ចសហការដ៏ល្អនេះ ក្រសួងសង្ឃឹម និងជឿជាក់យ៉ាងមុតមាំថាអនាគតដ៏ខ្លី កម្ពុជានឹងមានបន្លែសុវត្ថិភាពគ្រប់គ្រាន់ សម្រាប់ផ្គត់ផ្គង់ឲ្យទីផ្សាក្នុងស្រុក និងធ្វើការនាំចេញ ។
ជាងនេះទៅទៀត ក្រសួងក៏បានគិត គូយកចិត្តទុកដាក់សិក្សា ស្រាវជ្រាវផងដែរអំពីលទ្ធភាពពង្រីកនៃការផលិតបន្លែសំខាន់ៗមួយ ចំនួនដូចជាស្ពៃក្តោប ស្ពៃបូកគោ ការ៉ុត ដំឡូងបារាំង និងមើមខ្ទឹមស ។ ខេត្តមណ្ឌលគីរី ជា ខេត្តមានលក្ខណៈភូមិសាស្ត្រ និងសក្តានុពលក្នុងការផលិតបន្លែសំខាន់ៗទាំងនេះ ដើម្បីរួមចំ ណែកបំពេញបន្ថែមសេចក្តីត្រូវការ ។
ឯកឧត្តមរដ្ឋមន្ត្រីលើកឡើងថា ក្នុងឆន្ទ:ចូលរួមលើកកម្ពស់គុណភាពផលិត ប្រសិទ្ធ ភាពសេដ្ឋកិច្ច ផ្តល់ភាពយុត្តិធម៌ និងជំនឿទុកចិត្តដល់អ្នកបរិភោគ អគ្គនាយកដ្ឋានកសិកម្ម សហការជាមួយមន្ទីរកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទរាជធានី-ខេត្ត ធ្វើការបណ្តុះបណ្តាលស្តី ពីគោលការណ៍កសិកម្មល្អលើដំណាំបន្លែ (GAP) គោលការណ៍បច្ចេកទេសសរីរាង្គ បចេ្ចក ទេសដាំដុះបន្លែទំនើបតាមគោលការណ៍ GAP និងសរីរាង្គ លក្ខណៈទូទៅនៃការគ្រប់គ្រង ចម្ការ ការគ្រប់គ្រងធាតុចូលកសិកម្ម ការទប់ស្កាត់ការចម្លងពីកត្តាចង្រៃ និងវិធីសាស្ត្រកំចាត់ កត្តាចង្រៃតាមបែបជីវសាស្ត្រ បច្ចេកទេសប្រមូលផល និងក្រោយពេលប្រមូលផល និងនីតិវិធី ដើម្បីទទួលបានវិញ្ញាបនបត្រ ការអនុវត្តកសិកម្មល្អ (GAP) និងសរីរាង្គ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ