ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ក្លិនក្រអូប​ឈ្ងុយ​ប្រហើរ​នៃ​មៀន​កោះក្របី​ចាប់ផ្តើម​ប្រមូល​ផល​តែ​ជួប​បញ្ហា​ធ្លាក់​ចុះ​នៃ​ទិន្នផល

5 ឆ្នាំ មុន
  • កណ្តាល

កណ្តាល ៖ ឈាន​ចូល​ដល់​ខែកញ្ញា​នេះ មៀន​កោះក្របី ដែល​មានកេរ្តិ៍ឈ្មោះ​ល្បី​ថា​មាន​រសជាតិ​ផ្អែម​ឈ្ងុយ​ឆ្ងាញ់ មាន​ក្លិនក្រអូប​ប្រហើរ​ខុស​ប្លែក​ពី​ផ្លែ​មៀន​ពី​បណ្តា​ខេត្ត​-​ក្រុង​ផ្សេង​ៗ​នោះ បាន​ចាប់ផ្តើម​ប្រមូល​ផល​សម្រាប់​លក់​កាច់​លក់​លើ​ទីផ្សារ​ហើយ ។ លោក​ព្រំ សីលា…

កណ្តាល ៖ ឈាន​ចូល​ដល់​ខែកញ្ញា​នេះ មៀន​កោះក្របី ដែល​មានកេរ្តិ៍ឈ្មោះ​ល្បី​ថា​មាន​រសជាតិ​ផ្អែម​ឈ្ងុយ​ឆ្ងាញ់ មាន​ក្លិនក្រអូប​ប្រហើរ​ខុស​ប្លែក​ពី​ផ្លែ​មៀន​ពី​បណ្តា​ខេត្ត​-​ក្រុង​ផ្សេង​ៗ​នោះ បាន​ចាប់ផ្តើម​ប្រមូល​ផល​សម្រាប់​លក់​កាច់​លក់​លើ​ទីផ្សារ​ហើយ ។

លោក​ព្រំ សីលា ដែល​កំពុង​តែ​តថ្លៃ​ផ្លែ​មៀនបាន​និយាយ​ថា លោក​តែងតែ​មក​លេង​វត្ត​គល់​ទទឹង​នា​ចុង​ស​ប្តា​ហ៍ ហើយ​លោក​និង​ភរិយា​តែងតែ​ទិញ​មៀន​កោះក្របី​ជា​និច្ច ព្រោះ​រសជាតិ​ផ្អែម​ឈ្ងុយ​ពិតមែន ។ «​បើ​ធៀប​នឹង​ផ្លែ​មៀន​តំបន់​ផ្សេង​ទៀត គឺ​មៀន​កោះក្របី​វ៉ា​ដាច់​តែ​ម្តង ព្រោះ​វា​មាន​រសជាតិ​ផ្អែម​ឈ្ងុយ បើ​ទោះជា​ផ្លែ​មៀន​កោះក្របី​ខ្លះ​សាច់​រាងស្តើង​បន្តិច​ក្តី​» ។លោក​ព្រំ សីលា ពោល​បញ្ជាក់ ខណៈ​កំពុង​តថ្លៃ​ផ្លែ​មៀន​ក្នុង​តម្លៃ ១៥០០០ រៀល ក្នុង​មួយ​គីឡូក្រាម ។ លោក​បាន​បន្ត​ថា «​ដោយសារ​តែ​ខ្ញុំ​ឧស្សាហ៍​មក​ទិញ​សឹង​រាល់​ឆ្នាំ អ៊ីចឹង​ខ្ញុំ​ដឹង​តម្លៃ​គ្រាន់បើ ព្រោះ​ថាបើ​សាច់​មៀន​កោះក្របី​រាង​ក្រាស់​ល្មម​គឺ​តម្លៃ​ខ្ទង់ ១៥០០០ រៀល តែបើ​សាច់​ស្តើង​គឺ​តថ្លៃ​ឲ្យ​ត្រឹម ១​ម៉ឺន​រៀល​អី គឺ​គាត់​ព្រម​លក់​ហើយ​» ។

ប្រាកដ​ណាស់​ពលរដ្ឋ​នៅ​ក្រុងភ្នំពេញ​ពេញ​និយម​មៀន​កោះក្របី ប៉ុន្តែ​បើ​ទោះបីជា​រដូវ​ប្រមូល​ទិន្នផល​ផ្លែ​មៀន​កោះក្របី​ចូល​មក​ដល់​ក៏​ពិតមែន តែ​ចំនួន​ទិន្នផល​បាន​ធ្លាក់​ចុះ​ខ្លាំង​មិន​ដូច​បណ្តា​ឆ្នាំ​មុន​ៗ​ឡើយ ។ នេះ​បើ​តាម​ការ​អះអាង​របស់​អ្នកស្រី គឹ​ម សុភា​រម្យ អ្នក​ដាំ​មៀន​ស្ថិត​នៅ​ភូមិ​កោះក្របី សង្ការ​ព្រែក​ថ្មី ខណ្ឌ​ច្បារ​អំពៅ រាជធានី​ភ្នំពេញ ។

ម្ចាស់​ចំការ​រូប​នេះ​បាន​បន្ត​ថា ដំណាំ​មៀននៅ​កោះក្របី​ឆ្នាំ​នេះ​មិនសូវ​បាន​ផល​ដូច​ឆ្នាំ​មុន​ៗ​នោះ​ទេ ដោយសារ​មៀន​ឆ្នាំ​នេះ​មាន​បញ្ហា​សត្វល្អិត និង​ង​ដ​ង្ហូ​វ​ស៊ី​ច្រើន ធ្វើ​ឲ្យ​វា​ជ្រុះ​នៅ​ពេល​ផ្កា​ចេញ​ក្លាយជា​ក្តិ​ប​មៀន​មក​ម្លេះ ។ ម្ចាស់​ចំការ​មៀន​កោះក្របី បាន​និយាយ​បន្ថែម​ទៀត​ថា «​ឆ្នាំ​នេះ​មិនសូវ​ទទួល​បាន​ផល​ទេ ឬ​មិនសូវ​មាន​ផ្លែ​ដូច​ឆ្នាំ​មុន​ៗ ព្រោះ​មក​ពី​សត្វល្អិត​ច្រើន​ពេក​វា​មក​ខាំ​ទិច​ធ្វើ​ឲ្យ​ជ្រុះ​។ ដូច​ឆ្នាំ​កន្លង​មក​ក្នុង​មួយ​ដើម យើង​ទទួល​បាន​ផល ១០០ ឬ ច្រើន​ជាង ១០០ គីឡូក្រាម​។ ប៉ុន្តែ​ឆ្នាំ​នេះ គឺ​ធ្លាក់​ទិន្នផល​ចុះ​មក​ត្រឹមតែ ៣០ ឬ​៤០​គីឡូក្រាម​ក្នុង​មួយ​ដើម ។ ឆ្នាំ​នេះ​ដំណាំ​យើង​ហុច​ផល​ឲ្យ​អន់​ជាង​ឆ្នាំ​មុន​ៗ» ។

អ្នកស្រី គឹ​ម សុភា​រម្យ បាន​បន្ត​ថា មៀន​របស់​អ្នកស្រី​មិន​បាន​ប្រើប្រាស់​ថ្នាំ​ដូច​គេ​នោះ​ទេ ពោល គឺ​ដាំ​បែប​ធម្មជាតិ ទើប​ជួប​បញ្ហា​សត្វល្អិត​ស៊ី​ច្រើន តែ​ការ​មិន​ប្រើ​ជីគីមី គឺ​ជួយ​រក្សា​កេរ្តិ៍ឈ្មោះ​របស់​មៀន​កោះក្របី ដែល​ល្អ​ទាំង​រសជាតិ និង​មាន​សុវត្ថិភាព​សម្រាប់​អតិថិជន​ដែល​ជាវ​យក​ទៅ​ទទួលទាន ។

យ៉ាងណាមិញ អ្នកស្រី​បញ្ជាក់​ថា បើសិនជា​ម្ចាស់​ចំការ​ប្រើ​ថ្នាំ​គីមី​វិញ គេ​ទទួល​បាន​ផល​ក្នុង​មួយ​ដើម អាច​ទទួល​បាន​ផល​ពី​៥០​ទៅ​៦០​គីឡូក្រាម សម្រាប់​ឆ្នាំ​នេះ ។ ប៉ុន្តែ​អ្នក​ដែល​ប្រើ​ថ្នាំ​នៅ​ពេល​ប៉ះ​ចំ​រដូវភ្លៀង​ក៏​មិន​ទ ទួល​បាន​ផល​ច្រើន​ដែរ ។ ងាក​ទៅ​តម្លៃ​ផ្លែ​មៀន​កោះក្របី​វិញ អ្នកស្រី​បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា ផ្លែ​មៀន​ដែល​អ្នក​មីង​ទទួល​បាន​ផល​នេះ​លក់​បោះ​ដុំ​បាន​មួយ​គីឡូ​៨ ពាន់ ទៅ ៩​ពាន់​រៀល ក្នុង​មួយ​គីឡូក្រាម (​រដូវ​មៀន​ច្រើន​) តែបើ​លក់​នៅ​ក្នុង​តម្លៃ​រាយ​វិញ បាន​តម្លៃ ១៣ ពាន់ ទៅ​១៥ ពាន់​រៀល​ក្នុង​មួយ​គីឡូក្រាម ដែល​តម្លៃ​នេះ​គឺជា​តម្លៃ​ថេរ លក់​រៀង​រាល់​ឆ្នាំ ។

អ្នកស្រី​បាន​បញ្ជាក់​ថា «​ពេល​មៀន​ទុំ​ចំ​រដូវ​បុណ្យ​ទាន ដូច​ជា​សែន​ក្បាលទឹក ឬ​សែន​ផ្សេង​មៀនបាន​តម្លៃ​ខ្ពស់​គឺ​ពី​១៥​ពាន់​រៀល ទៅ​២​ម៉ឺន ឬ​២៥ ពាន់ ជួនកាល​ក៏​ឡើងថ្លៃ​ដល់ ៣​ម៉ឺន​រៀល​ឯណោះ ក្នុង​មួយ​គីឡូក្រាម ទៅ​តាម​ប្រភេទ​មៀន (​សាច់​ក្រាស់ ឬ​សាច់​ស្តើង​) ។ សាច់​មៀន​ក្រាស ផ្លែ​ធំ សំបុរ​ល្អ បាន​តម្លៃ ៣​ម៉ឺន​រៀល ឬ ២៥​ពាន់​រៀល ក្នុង​មួយ​គីឡូក្រាម ។ មៀន ខ្ញុំ​រើស​ពូជ​គឺ​សាច់​ល្អ សំបុរ​ល្អ និង​ផ្លែ​ល្អ​»​។

ជុំវិញ​បទ​ពិសោធន៍​នៃ​ការ​ដាំ​ដុះ​និង​ថែរក្សា​ដើម​មៀន ដើម្បី​ទទួល​បាន​ទិន្នផល​ល្អ​នោះ អ្នកស្រី គឹ​ម សុភា​រម្យ​ក៏​បាន​ឲ្យ​ដឹងផង​ដែរ​ថា មៀន​ដែល​ទទួល​បាន​រហូត​ដល់​បេះ​យក​ទៅ​លក់​មាន​ភាព​ខុស​គ្នា​គឺ​នៅ​ពេល​មានទឹក​គ្រប់គ្រាន់ វា​នឹង​ឲ្យ​ផល​រយៈពេល​៣ ឬ​៤​ខែ​មាន​អាច​ប្រមូល​បាន​។ ប៉ុន្តែ​មៀន​ដែល​អ្នក មីង​ដាំ​មិន​បាន​ប្រើប្រាស់​ថ្នាំ​គីមី​នោះ​ទេ​ព្រោះថា​អ្នក​មីង​ទុក​សម្រាប់​ហូប​ខ្លួនឯង​ផង​ដែរ​។ តែ​អ្នកខ្លះ​គេ​បាន​ប្រើប្រាស់​ថ្នាំ​គីមី ដើម្បី​ឲ្យ​មៀន​របស់​គេ​មាន​ពណ៌​ល្អ និង​សាច់​ក្រាស ជាដើម​។

យ៉ាងណា​ក្តី​អ្នក​មីង​ក៏​បាន​លើក​ឡើង​ថា​មៀន ដែល​អ្នក​មីង​ដាំ​សុទ្ធតែ​ជា​មៀន​ដែល បណ្តុះ​កូន​ដោយ​ខ្លួន ព្រោះ​មាន​សាច់​ល្អ ផ្លែ ល្អ បើ​គិត​ចាប់ពី​ដាំ​មៀន​រយៈពេល​២ ឬ​៣ ឆ្នាំ​មាន ផ្កា​។ អ្នកស្រី​បាន​បន្ត​ថា​មៀន​អាច​ប្រមូល​ផល​ក្នុង​មួយ​ឆ្នាំ​បាន​២​ដង ដោយ​ក្នុង​មួយ​ឆ្នាំ​អ្នក​មីង​ប្រមូល ផល​ពី​ផ្លែ​មៀន​លក់​បាន​ប្រាក់​៨​លាន​រៀន ឬ​ច្រើន​ជាង​នេះ ទៅ​តាម​លទ្ធផល មៀន​ដែល​ទទួល​បាន​មួយ​ឆ្នាំ​ៗ​។

អ្នក​មីង​ក៏​បាន​ឲ្យ​ដឹង​ទៀត​ថា​ពេល​នេះ​អ្នក​មីង​មាន​ចំការ​មៀន​ច្រើន​ដើម ហើយ​កំពុង​តែ​ដាំ​បន្ថែម​ទៀត ព្រោះ​មៀន​ក៏​កំពុង​មាន​ទីផ្សារ​ខ្លាំង​ផង​ដែរ​។ ទាក់ទិន​នឹង​សំណួរ​ថា តើ​ផ្លែ​មៀន​កោះក្របី និង​កោះអន្លង់ចិន​ខុស​គ្នា​បែរ​ណា? អ្នក​មីង​ដែល​ជា​អ្នក​ប្រកប​រប​ដាំ​មៀន បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា​មៀន​កោះអន្លង់ចិន​មាន​ភាព​ខុស​គ្នា​ទាំង​រសជាតិ និង​សំបុរ​ផ្លែ ។ ព្រោះថា​មៀន​កោះអន្លង់ចិន ភាគច្រើន​គេ​ប្រើប្រាស់​ថ្នាំ​គីមី​បាញ់​ដើម្បី​ឲ្យ​មៀន​មាន​សាច់​ក្រាស់​ល្អ ពណ៌​ល្អ ប៉ុន្តែ​រសជាតិ​មិនសូវ​ឆ្ងាញ់​ដូច​មៀន​កោះក្របី​នោះ​ទេ​។ អ្នក​មីង​បញ្ជាក់​ថា «​មៀន​កោះក្របី​ផ្អែម​ឈ្ងុយ​ជាង​មៀន​កោះអន្លង់ចិន ។

ហេតុ​បាន​និយាយ​ដូច្នេះ​ព្រោះថា​នៅ​កោះ​អន្លង​ចិន​គេ​ដាក់​ភាគច្រើន​បាញ់ថ្នាំ​គីមី ហើយ​សាច់​មៀន​ក្រាស់ ពណ៌​ល្អ ប៉ុន្តែ​រសជាតិ​មិន​ដូច​មៀន​កោះក្របី​ទេ គឺ​ផ្អែម​មិន​មុត​នោះ​ទេ ។ មៀន​កោះអន្លង់ចិន ផ្អែម តែ​រាង​សាប​ជាង​មៀន​កោះក្របី ។ មៀន​កោះក្របី​ផ្អែម​ជាប់មាត់ ហើយ​ឈ្ងុយ​ទៀត​»​។

ជាមួយ​គ្នា​នោះ​ដែរ​អ្នក​មីង​ក៏​បាន​លើក​ឡើង​ថា​ការ​ដាំ​មៀន​ក៏​មាន​ឆាប់​បាន​ទទួលផល​ក៏​អាស្រ័យ​លើ​គុណភាព​ដី​និង​ពូជ​ផង​ដែរ គឺ​បើ​ដី​ល្បប់​មៀន​នឹង​ឆាប់​ទទួលផល​ផ្លែ​ល្អ​សាច់​ល្អ​។ បើ​តាំ​អ្នក​មីង​ដែល​ជា​អ្នក​មៀនបាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា​នៅ​ពេល​ដល់​រដូវ​ប្រមូល​ផល​មៀន​ម្តង​ៗ​នៅ​ពេល​ដើរ​ចូល​ចម្ការ​មាន​ខ្លិ​ន​ប្រ​អូ​ប​ឈ្ងុយ ប្រហើរ​៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ