រាជធានីភ្នំពេញ ៖ កិច្ចព្រមព្រៀងពាណិជ្ជកម្មសេរីរវាងកម្ពុជា-កូរ៉េ នឹងចាប់ចរាចរណ៍នាពេលខាងមុខ ដ៏ខ្លីនេះ ហើយមុនឈានឆ្ពោះទៅរកកិច្ចចរចាជាផ្លូវការ កម្ពុជាបានធ្វើកិច្ចប្រជុំពិគ្រោះយោបល់ផ្តល់ និងទទួលព័ត៌មានជាមួយវិស័យឯកជន។ ក្នុងនោះវិស័យឯកជនមើលឃើញថា ការចរចពាណិជ្ជកម្មសេរី ទ្វេភាគី នេះគឺជាការបើកច្រក ឬបើកផ្លូវឱ្យកម្ពុជាពង្រីកសក្តានុពលនាំចេញអង្កររបស់ខ្លួន ទទួលបាន ជោគជ័យ។
បើតាមសហព័ន្ធស្រូវអង្ករកម្ពុជាបានអះអាងថា «សម្រាប់វិស័យស្រូវអង្ករកម្ពុជា កិច្ចព្រមព្រៀងពាណិជ្ជកម្មសេរីកម្ពុជា-កូរ៉េ នឹងបើកផ្លូវដល់កម្ពុជាពង្រីកនូវសក្តានុពលការនាំចេញអង្ករ ក៏ដូចជាកេរ្តិ៍ឈ្មោះអង្ករកម្ពុជា តួយ៉ាងផ្តោតលើអង្ករដែលមានលក្ខណៈពិសេសដូចជា អង្ករសរីរាង្គ និងអង្ករសំរូបជាដើម។ នេះជាការលើកឡើងជាធាតុចូលពីសហព័ន្ធស្រូវអង្ករកម្ពុជា»។ លោក ស៊ីម សុខខេង រដ្ឋលេខាធិការក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម និងជាប្រធានក្រុមការងារចរចាលើកកិច្ចព្រមព្រៀង ពាណិជ្ជកម្មសេរីជាមួយកូរ៉េ បានឱ្យតាមប្រព័ន្ធទំនាក់ទំនងសង្គមតេឡេក្រាមនៅថ្ងៃទី១២ សីហា នេះថា ការចរចាលើកិច្ចព្រមព្រៀងពាណិជ្ជកម្មសេរីជាមួយនឹងកូរ៉េនឹងចាប់ផ្តើមក្នុងពេលឆាប់ៗខាងមុខនេះ ហើយការចរចា ឬកិច្ចព្រមព្រៀងពាណិជ្ជកម្មសេរីជាមួយកូរ៉េផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់កម្ពុជា។
តាមសហព័ន្ធស្រូវអង្ករកម្ពុជាបង្ហាញថា កម្ពុជាបាននាំចេញអង្ករចំនួន ៤២៦.០៧៣ តោន ក្នុងរយៈពេល ៧ខែ នៅក្នុងឆ្នាំ២០២០ ដែលគិតជាកំណើន មានប្រមាណជា ៣៨.៣៣% ធៀបទៅនឹងរយៈពេលដូចគ្នា ឆ្នាំ២០១៩។ បើយើងប្រៀបធៀបកំណើនក្នុងរយៈពេល៥ឆ្នាំចុងក្រោយ (២០១៥-២០១៩) នោះ យើងឃើញថា កំណើននៃការនាំចេញរបស់យើង ក្នុងរយៈពេល៧ខែ ដូចគ្នាទៅនឹងឆ្នាំ២០២០នេះ មានភាពមិននឹងនរ ដែលមានមធ្យមភាគក្រោម១%។ បើតាមសហព័ន្ធស្រូវអង្ករកម្ពុជាគូសបញ្ជាក់ថា « ចំពោះកំណើននៃការនាំចេញអង្ករក្នុងរយៈពេល៧ខែ ឆ្នាំ២០២០នេះ មានការកើនឡើងគួរឱ្យកត់សម្គាល់ នេះគឺដោយសារ៖
១- តម្រូវការស្បៀងក្នុងកាលៈទេសៈនៃការរីករាលដាលជំងឺឆ្លងកូវីដ-១៩ នៅតាមបណ្តាប្រទេសនាំចូល, ២-ការថយចុះនៃអត្រាពន្ធនាំចូលរបស់អង្ករកម្ពុជា ទៅកាន់ទីផ្សារ សហគមន៍អឺរ៉ុបពី ១៧០អឺរ៉ូ មក ១៥០អឺរ៉ូ, ៣-បរិមាណ និងសុពលភាពនៃកូតានាំចូលអង្ករកម្ពុជា ទៅកាន់ទីផ្សារចិននៅមានចំនួនច្រើន រួមនឹងការធ្វើពិពិធកម្មទីផ្សារទៅកាន់ទីផ្សារហុងកុង អូស្ត្រាលី រុស្សី និង ញូហ្សេឡេនជាដើម, ៤-ការធ្វើពិពិធកម្មប្រភេទអង្ករ ពីអង្ករកិនធម្មតាទៅរកទីផ្សារអង្ករសម្រូប អង្ករសរីរាង្គ, ៥-ការរក្សាបានកំណើនទីផ្សារនៅក្នុងប្រទេសម៉ាឡេស៊ី ប្រទេសប្រ៊ុយណេ និង ប្រទេសហ្កាប៊ុង ដែលប្រទេសទាំងបីនេះកាន់កាប់ចំណែកទីផ្សារប្រទេសកម្ពុជា ជិត១៥% នៃបរិមាណអង្ករនាំចេញសរុប»៕ ដោយ ៖ ឡុង សារ៉េត
ចែករំលែកព័តមាននេះ