អត្ថប្រយោជន៍​ និង​ប្រភព​ដ៏​ប្រសើរ​នៃ​វីតាមីន B12


ភាគច្រើន​នៃ​ពួក​យើង​ប្រហែលជា​មិន​ធ្លាប់​ដឹង​ទេ​ថា​វីតាមីន b12 ក្រៅពី​ល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​ខួរ​ក្បាល​ហើយ​នោះ​ក៏​ចាំបាច់​សម្រាប់​សុខភាព​រាង​កាយ​ទាំងមូល​ផង​ដែរ​។​ថា​តើ​វីតាមីន​នេះ​អាច​ផ្ដល់​អត្ថប្រយោជន៍​យ៉ាងណា​ខ្លះ​ចំពោះ​សុខភាព? ថ្ងៃនេះ​វេ​ប​សាយ​សុខភាព Health.com.kh នឹង​បង្ហាញ​ឱ្យ​ដឹង​ពី​ឥទ្ធិពល​ល្អ​ៗ​នៃ​វីតាមីន b12 ចំពោះ​សុខភាព ៖

ប្រភព​ដ៏​ប្រសើរ​នៃ​វីតាមីន B12

១. ត្រី​សា​ឌី​ន ៖ ការ​ទទួលទាន​ត្រី​សា​ឌី​ន​ត្រឹម​ជាង ៩០ ក្រាម​អាច​ផ្ដល់​ឱ្យ​រាង​កាយ​នូវ​វីតាមីន B12 ប្រចាំ​ថ្ងៃ​ដល់​ទៅ ៣៣៨​ភាគរយ​។ ត្រី​សា​ឌី​ន​ក៏​ជា​ប្រភព​ដ៏​ប្រសើរ​នៃ​សេ​លេ​ញ៉ូ​ម ផូស្វ័រ វីតាមីន D ប្រូតេអ៊ីន និង​អាស៊ីត​ខ្លាញ់​អូ​មេ​ហ្កា ៣ ផង​ដែរ​។ ត្រី​សា​ឌី​ន​កំប៉ុង​អាច​ទទួលទាន​បាន​ទាំង​ឆ្អឹង​ដូច្នេះ​វា​ក៏​អាច​ផ្ដល់​ជាតិ​កាល់ស្យូម​ខ្ពស់​ដល់​រាង​កាយ​គួរ​ឱ្យ​កត់សម្គាល់​។

២. ត្រី​សាល​ម៉ុ​ន ៖ រាង​កាយ​អាច​ទទួល​បាន​វីតាមីន b12 ប្រចាំ​ថ្ងៃ​ដល់​ទៅ ២៣៦ ភាគរយ​ពី​ការ​ទទួលទាន​ត្រី​សាល​ម៉ុ​ន​ប្រមាណ ១១៣ ក្រាម​។ ត្រី​សម្បូរ​ខ្លាញ់​នេះ​ក៏​មាន​ផ្ទុក​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​ប្រូតេអ៊ីន អាស៊ីត​ខ្លាញ់​អូ​មេ​ហ្កា ៣ សេ​លេ​ញ៉ូ​ម អ៊ី​យ៉ូ​ដ ផូស្វ័រ វីតាមីន b3 វីតាមីន b6 និង​វីតាមីន D ផង​ដែរ​។

៣. ត្រី​ធូ​ណា ៖ ការ​ទទួលទាន​ត្រី​ធូ​ណា​ប្រមាណ ១១៣ ក្រាម​អាច​ផ្ដល់​ឱ្យ​រាង​កាយ​នូវ​វីតាមីន b12 ប្រចាំ​ថ្ងៃ​ដល់​ទៅ ១១១​ភាគរយ​។ វា​ក៏​ជា​ប្រភព​ដ៏​ប្រសើរ​នៃ​សេ​លេ​ញ៉ូ​ម​ដែល​សំខាន់​សម្រាប់​សុខភាព​ក្រ​ពេញទី​រ៉ូ​អ៊ី​ដ​និង​ជួយ​ពង្រឹង​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​រាង​កាយ​។ ធូ​ណា​ក៏​មាន​ផ្ទុក​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​ប្រូតេអ៊ីន ផូស្វ័រ សារធាតុ choline ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម អាស៊ីត​ខ្លាញ់​អូ​មេ​ហ្កា ៣ វីតាមីន b1 វីតាមីន b3 វីតាមីន b6 និង​វីតាមីន D​។

៤. សាច់​ចៀម ៖ ប្រមាណ​ត្រឹម ១១៣ ក្រាម​នៃ​សាច់​ចៀម​អាច​ផ្ដល់​ឱ្យ​រាង​កាយ​នូវ​តម្រូវការ​វីតាមីន b12 ប្រចាំ​ថ្ងៃ​ដល់​ទៅ ១០៥ ភាគរយ​។ សាច់​ចៀម​ក៏​ជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​បំផុត​មួយ​នៃ​ប្រូតេអ៊ីន សេ​លេ​ញ៉ូ​ម ស័ង្កសី ផូស្វ័រ និង​វីតាមីន b3 ដែល​មាន​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​និង​ចាំបាច់​សម្រាប់​ការ​ផលិត​ថាមពល​។

៥. បង្គា ៖ ប្រភព​ដ៏​ប្រសើរ​មួយទៀត​នៃ​វីតាមីន b12 គឺ​បង្គា​។ ការ​ទទួលទាន​បង្គា​ប្រមាណ ១១៣ ក្រាម​អាច​ផ្ដល់​ឱ្យ​រាង​កាយ​នូវ​តម្រូវការ​វីតាមីន b12 ចាំបាច់​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​ដល់​ទៅ ៧៨ ភាគរយ​។ អាហារ​សមុទ្រ​នេះ​ក៏​មាន​ផ្ទុក​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​ផូស្វ័រ ទង់ដែង អ៊ី​យ៉ូ​ដ ប្រូតេអ៊ីន វីតាមីន b3 b6 និង​វីតាមីន E ផង​ដែរ​។ លើស​ពី​នេះ​ទៅ​បង្គា​ក៏​ជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​វីតាមីន A ដែល​សំខាន់​សម្រាប់​សុខភាព​ភ្នែក​គួរ​ឱ្យ​កត់សម្គាល់​។

៦. សាច់​គោ ៖ រាង​កាយ​អាច​ទទួល​បាន​នូវ​វីតាមីន B12 ចាំបាច់​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​ដល់​ទៅ ៦០ ភាគរយ​ពី​ការ​ទទួលទាន​សាច់​គោ​ប្រមាណ ១១៣ ក្រាម​។ សាច់​គោ​ក៏​ជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​ប្រូតេអ៊ីន​និង​ជាតិ​ដែក​ដែល​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ខ្វះ​គ្រាប់​ឈាមក្រហម​។

៧. យ៉ា​អួរ ៖ ប្រសិនបើ​អ្នក​ចូល​ចិត្ត​ទទួលទាន​យ៉ា​អួរ​ជា​ប្រចាំ​នោះ​គ្មាន​អ្វី​ដែល​ត្រូវ​ខ្វាយខ្វល់​ពី​បញ្ហា​ខ្វះ​វីតាមីន b12 ឡើយ​។ ត្រឹម ១ ពែង​នៃ​យ៉ា​អួរ​អាច​ផ្ដល់​ឱ្យ​រាង​កាយ​នូវ​វីតាមីន b12 ចាំបាច់​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​ដល់​ទៅ ៣៨ ភាគរយ​។

៨. ទឹកដោះគោ ៖ ត្រឹម​ប្រមាណ ១១៨ មី​លី​លី​ត្រ​នៃ​ទឹកដោះគោ​សុទ្ធ​ផ្ដល់​ឱ្យ​រាង​កាយ​នូវ​វីតាមីន b12 ចាំបាច់​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​ដល់​ទៅ ២៣ ភាគរយ​។ ទឹកដោះគោ​ក៏​ជា​ប្រភព​ដ៏​ប្រសើរ​នៃ​អ៊ី​យ៉ូ​ដ សេ​លេ​ញ៉ូ​ម ប្រូតេអ៊ីន កាល់ស្យូម និង​វីតាមីន D ដែល​សំខាន់​សម្រាប់​ការ​ស្រូប​យកជាតិ​កាល់ស្យូម​បាន​ត្រឹមត្រូវ​ផង​ដែរ​។

អត្ថប្រយោជន៍​នៃ​វីតាមីន B12

១. ផ្ដល់​ថាមពល​បន្ថែម ៖ វីតាមីន b12 ជួយ​បំ​លែង​អាហារ​ទៅ​ជា​ថាមពល​។ ដូច្នេះ​ហើយ​ទើប​ការ​ទទួលទាន​អាហារ​មាន​ផ្ទុក​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​វីតាមីន b12 គ្រប់គ្រាន់​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​ភាព​អស់​កម្លាំង​ដែល​នឹង​ធ្វើ​ឱ្យ​អ្នកមាន​ថាមពល​ប្រសើរ​ជាង​មុន​។ វីតាមីន​នេះ​ក៏​ជួយ​ធ្វើ​ឱ្យ​ដំណើរការ​នៃ​ការ​ដុត​រំលាយ​អាហារ​ក្នុង​រាង​កាយ​មាន​លក្ខណៈ​កាន់តែ​ប្រសើរ​ឡើង​ដែល​អាច​បង្កើន​និង​រក្សា​ថាមពល​ផង​ដែរ​។

២. លើកកម្ពស់​អារម្មណ៍ល្អ​ប្រសើរ ៖ ធ្លាប់​ដឹង​ទេ​ថា​កង្វះ​វីតាមីន b12 អាច​បណ្ដាល​ឱ្យ​មាន​បញ្ហា​អារម្មណ៍មិនល្អ? នោះ​ក៏​ព្រោះតែ​វីតាមីន b12 មាន​ប្រសិទ្ធិ​ភាព​គ្រប់គ្រង​អារម្មណ៍ល្អ​ប្រសើរ​ជួយ​រក្សា​សុខភាព​ផ្លូវចិត្ត​។ ម្យ៉ាងវិញទៀត វីតាមីន b12 ក៏​ជួយ​រក្សា​ថាមពល​ខួរក្បាល​ទប់ទល់​នឹង​ភាព​អស់កម្លាំង​ដោយសារ​បញ្ហា​ស្ត្រេ​ស​ផង​ដែរ​។ ហេតុនេះ​ប្រសិនបើ​អ្នក​ចង់​ចៀស​ផុត ឬ​ទប់ទល់​ជាមួយ​បញ្ហា​ធ្លាក់​ទឹកចិត្ត (depression) និង​ថប់​បារម្ភ ចូរ​ព្យាយាម​រួម​បញ្ចូល​អាហារ​មាន​ផ្ទុក​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​វីតាមីន b12 ក្នុង​របប​អាហារ​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​។

៣. ពង្រឹង​សុខភាព​ខួរក្បាល ៖ វីតាមីន b12 ជួយ​ការពារ​កោសិកា​ខួរក្បាល​ដែល​ធ្វើ​ឱ្យ​មុខងារ​នៃ​ខួរក្បាល​កាន់តែ​មាន​លក្ខណៈ​ប្រសើរ​ឡើង​។ ប្រសិនបើ​អ្នកមាន​អារម្មណ៍​ថា​ខ្សោយ​ការ​ចង​ចាំ ឬ​សមត្ថភាព​នៃ​ការ​ចង​ចាំ​មាន​លក្ខណៈ​អន់​ថយ​ជាង​មុន ចូរ​ព្យាយាម​ទទួលទាន​អាហារ​មាន​ផ្ទុក​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​វីតាមីន b12​។

៤. ពង្រឹង​សុខភាព​បេះដូង ៖ នោះ​ក៏​ព្រោះតែ​វីតាមីន b12 ជួយ​កាត់​បន្ថយ​អាស៊ីត​អា​មី​ណូ homocystein ក្នុង​ឈាម​។ ការ​កើនឡើង​ខ្ពស់​នៃ homocystein បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង​។ អ្នកជំនាញ​ផ្នែក​សុខភាព​ច្រើន​បាន​និយាយ​ថា​វីតាមីន b12 ក៏​ជួយ​ទប់ស្កាត់​ការ​កើនឡើង​នៃ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​មិនល្អ រួម​ទាំង​បញ្ហា​សម្ពាធ​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់​ដែល​ជួយ​រក្សា​សុខភាព​បេះដូង​ល្អ​ប្រសើរ​ផង​ដែរ​។

៥. បង្កើន​សុខភាព​ស្បែក​និង​សក់ ៖ ដើម្បី​រក្សា​បាន​នូវ​ស្បែក​និង​សក់​ស្រស់​ស្អាត​មាន​សុខភាព​ល្អ​នោះ​ត្រូវ​ប្រាកដ​ថា​អ្នក​បាន​រួម​បញ្ចូល​អាហារ​មាន​ផ្ទុក​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​វីតាមីន b12 ក្នុង​របប​អាហារ​​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​រួច​ហើយ​។ នោះ​ក៏​ព្រោះតែ​វីតាមីន b12 គឺ​ចាំបាច់​សម្រាប់​សុខភាព​ស្បែក​និង​សក់ (​ប្រភព​ពី​៖ Health.com.kh)៕ (​កែសម្រួល​ដោយ ៖ បុប្ផា​)

Facebook Google Twitter Email

សុខភាព

អត្រាប្តូរប្រាក់

អត្រាប្តូរប្រាក់ផ្សេងទៀត

Sponsored News

ការស្ទង់មតិគេហទំព័រថ្មី




សូម​អរគុណ