រាជធានីភ្នំពេញ ៖ ម្ចាស់សហគ្រាសផលិតទឹកត្រីមួយកន្លែងចង់ឱ្យសហគ្រាសដទៃទៀត ក្នុងប្រទេសកម្ពុជាដាក់ពាក្យសុំនិមិត្តសញ្ញាគុណភាពផលផលិតផលជលផលកម្ពុជា (CQS) ដើម្បីជាស្ពានចម្លងសហគ្រាសធន់តូច និងមធ្យមកម្ពុជាឱ្យកាន់តែទទួលបាននូវទំនុកចិត្តពីអ្នកប្រើប្រាស់ទៅលើគុណភាព និងសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ ព្រមទាំងទទួលបានប្រាក់ចំណេញច្រើន ។
លោក លាង ឡេង ម្ចាស់សហគ្រាសផលិតទឹកត្រី លាង ឡេង បាននិយាយថា ក្រោយពីទទួលគម្រោង CAPFish សហគ្រាសបានអភិវឌ្ឍន៍ផលិតកម្ម និងបានការកាត់បន្ថយថ្លៃដើមផលិត ព្រមទាំងបានបង្កើននូវទំនុកចិត្តជូនដល់អតិថិជនរបស់ខ្លួន ។ ហើយក្រោពីសហការជាមួយគម្រោង CAPFish សហគ្រាសបានព្យាយាមអនុវត្តឱ្យបាននូវស្តង់ដារថ្មី គឺនិមិត្តសញ្ញាគុណភាពផលផលិតផលជលផលកម្ពុជា (CQS) ។ លោកបញ្ជាក់ថា យើងមិនចង់ឱ្យគេដៀលថា ផលិតផលខ្មែរធ្វើឱ្យរួចតែពីដៃដោយមិនខ្វល់ពីសុខភាពអ្នកប្រើប្រាស់នោះទេ ។ ដូច្នេះគោលនយោបាយរបស់សហគ្រាសចង់ផលិតនូវផលិតផលដែលមានគុណភាព និងសុវត្ថិភាព ។
លោកបន្តថា ការទទួលបានស្តង់ដារ CQS នេះ ឬស្តង់ដារផ្សេងៗទៀត ថ្មីត្បិតតែមានការលំបាកខ្លះមែន តែចំណូលបានមកវិញ គឺទ្វរដង ព្រោះការផលិតត្រូវបានកាត់បន្ថយថ្លៃដើម ហើយថែមទាំងបានលើកកម្ពស់ផលិតផលជាតិខ្មែរ និងការផ្តល់ទំនុកចិត្តពីអតិថិជនទៀតផង ។ លោកបញ្ជាក់ថា កន្លងមកផលិតផលទឹកត្រីរបស់សហគ្រាសបាននាំចេញ ទៅប្រទេសកូរ៉េខាងត្បូង ហើយកំពុងសិក្សាជាមួយដៃគូនៅសហរដ្ឋអាមេរិក និងសហគមន៍អឺរ៉ុប ចំនួន ២ ក្រុមហ៊ុនដែលគ្រោងនឹងនាំចេញទឹកត្រី និងទឹកម្ទេស នាពេលខាងមុខ ។
សូមបញ្ជាក់ថា គម្រោងអភិវឌ្ឍន៍ជលផលក្រោយប្រមូលផល (CAPFish) របស់អង្គការសហប្រជាជាតិអភិវឌ្ឍន៍ឧស្សាហកម្ម (UNIDO) ក្រោមសហហិរញ្ញប្បទានពីសហភាពអឺរ៉ុប សហការជាមួយក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ គឺគាំទ្រដល់សហគ្រាសជលផល ក្នុងការធ្វើទំនើបកម្មប្រតិបត្តិការអាជីវកម្ម ការបង្កើតការងារ ការប្រើប្រាស់ធនធានប្រកបដោយប្រសិទ្ធភាព និងបង្កើនប្រាក់ចំណេញបានកាន់តែប្រសើរ ។
លោកស្រី ឃឹម ចរិយា អ្នកសម្របសម្រួលគម្រោង CAPFish-Capture នៃអង្គការ UNIDO បានឱ្យដឹងថា សហគ្រាសនេះគ្រោងនឹងរៀបចំនាំចេញផលិតផលរបស់ខ្លួនទៅកាន់ ទីផ្សារអន្តរជាតិ ជាពិសេសទីផ្សារអឺរ៉ុប ។ ដូច្នេះដើម្បីរៀបចំឱ្យសហគ្រាសនេះមានលទ្ធភាពចូលទីផ្សាទាំងនេះបាន គឺត្រូវមានស្តង់ដារ ប្រព័ន្ធដែលកំណត់អត្តសញ្ញាណវាយតម្លៃ និងត្រួតពិនិត្យភ្នាក់ងារបង្កគ្រោះថ្នាក់ដែលជាចំណុចសំខាន់សម្រាប់សុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ (HACCP) ពេញលេញ ទាំងការវេចខ្ចប់ និងកន្លែងបន្ទំ ។ ចូច្នេះហើយអ្វីដែលគម្រោងធ្វើការជាមួយសហគ្រាសនេះ គឺរៀបចំប្រពន្ធ MISTI និង HACCP ដោយត្រូវធ្វើការជាមួយតួអង្គពាក់ព័ន្ធច្រើនទៀតដូចជា ៖ អ្នកផ្គត់ផ្គង់អំបិល ទឹកកក និងអ្នកផ្គត់ផ្គង់ត្រីដែលមានដាយត្រីចុះបញ្ជីរត្រឹមត្រូវ ។
សហគ្រាសផលិតទឹកត្រី លាង ឡេង ស្ថិតនៅក្នុងសង្កាត់ជ្រោយចង្វារ ខណ្ឌជ្រោយចង្វារ រាជធានីភ្នំពេញ ឈានមុខគេមួយនៅកម្ពុជាលើការផ្គត់ផ្គង់ទឹកត្រី ទឹកស៊ីអីវ ទទួលបាន ISO900 នៅក្នុងឆ្នាំ ២០១៥ និង ISO22000 ក្នុងឆ្នាំ ២០១៨ និងវិញ្ញាបនប័ត្រ HACCP ។ សហគ្រាសបានលក់ទឹកត្រីជាមធ្យម គឺ ២០០០០ ប្រអប់ក្នុងមួយខែ ឬ ប្រហែល ៦០០ តោន ។ ផលិតផលសំខាន់ៗរបស់សហគ្រាសនេះ រួមមាន ៖ ទឹកត្រី ទឹកស៊ីអីវ ទឹកម្ទេស ប្រេងខ្យង ទឹកសៀង និងទឹកខ្មេះ ដោយម្ចាស់សហគ្រាសនេះអះអាងថា បានប្រើប្រាស់ផលិតផលក្នុង ស្រុកជាង ៩០ % ។
គម្រោង CAPFish បានគាំទ្រដល់សហគ្រាសនេះកាលពីឆ្នាំ ២០២០ ដោយបានចុះកិច្ចព្រមព្រៀងផ្គត់ផ្គង់ផលិតផលទឹកត្រីមានគុណភាព សុវត្ថិភាពជាមួយនឹងរដ្ឋាភិបាល ។ ឆ្លើយតបទៅនឹងកំណើនតម្រូវការអតិថិជន សហគ្រាសគ្រោងនឹងវិនិយោគលើខ្សែសង្វាក់ផលិតកម្មថ្មី កែលម្អរោងចក្រស្លទឹកត្រីមានស្រាប់ បង្កើនចំណេះដឹងបុគ្គលិកស្តីពីតម្រូវការ សុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ ស្នើសុំវិញ្ញាបនប័ត HACCP ថ្មី និង CQS ។ តាមរយៈកិច្ចឧបត្ថម្ភគាំទ្រពី គម្រោង CAPFish សហគ្រាសនឹងអាចពង្រីកទៅកាន់ ១៦ ខេត្តផ្សេងទៀតនៅទូទាំងប្រទេស និងបង្កើតប្រព័ន្ធមួយដែលអាចឆ្លើយតបទៅនឹងតម្រូវការរបស់ទីផ្សារសហភាពអឺរ៉ុប និងទីផ្សារក្រៅស្រុក ។ មកដល់ពេលនេះសហគ្រាសនេះបានទទួលវិញ្ញាបនបត្រ CQS ពេញលេញ និងកំពុងរៀបចំត្រៀមសម្រាប់សវនកម្ម HACCP សម្រាប់នាំចេញផលិតផលទៅទីផ្សារអន្តរជាតិនានាថែមទៀតផង ។
ក្នុងដំណើរទស្សនកិច្ចសិក្សា និងផ្សព្វផ្សាយអំពីសហគ្រាសជលផលក្រោយប្រមូលផល ដែលទទួលផលពីគម្រោង CAPFish កាលពីថ្ងៃទី ២០ ខែកញ្ញា ឆ្នាំ ២០២៣ កន្លងមកនេះ កញ្ញា អ៉ឹម រចនា អនុរដ្ឋលេខាធិការ និងជាអ្នកនាំពាក្យក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ បានឱ្យដឹងថា មូលហេតុដែលយើងចង់ជំរុញឱ្យសហគ្រាសអនុវត្តតាមស្តង់ដារ CQS ព្រោះវាផ្តល់នូវផលប្រយោជន៍ច្រើន គឺទីមួយសហគ្រាសកាត់បន្ថយថ្លៃដើម ទីពីរពេលផលិត ផលិតផលចេញទៅអាចទទួលបានផលចំណេញកាន់តែច្រើន ព្រោះនៅលើទីផ្សារលក់បានតម្លៃខ្ពស់ជាងផលិតផលធម្មតា ។
អ្នកនាំពាក្យរូបនេះបន្តថា យើងដឹងហើយថា CQS ជាស្តង់ដារមួយដែលមានសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ និងមានអនាម័យល្អ ។ អ៊ីចឹងហើយពេលប្រជាជនទូទៅទិញយកទៅបរិភោគ ជួយកាត់បន្ថយនូវហានិភ័យសុខភាពផ្សេងៗ និងកាត់បន្ថយការចំណាយទៅលើបញ្ហាខុសភាពដោយសារតែបរិភោគចំណីអាហារដែលគ្មានសុវត្ថិភាព ។ បញ្ហាសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ គឺជាអ្វីដែលរាជរដ្ឋាភិបាលយកចិត្តទុកដាក់ខ្លាំង ហើយនេះគឺជាឧទាហរណ៍មួយក្នុងចំណោមឧទាហរណ៍ជាច្រើនទៀតដែលក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ កំពុងធ្វើ ហើយក្រៅតែពីក្នុងវិស័យជលផល ក៏កំពុងតែរៀបចំស្តង់ ដារដូចគ្នានេះសម្រាប់វិស័យបន្លែ ផ្លែឈើ ក៏ដូចជាផលិតផលផ្សេងទៀតដែរ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ