ជំងឺពក.ក គឺជាការរីកធំមានលក្ខណៈខុសប្រក្រតីនៃក្រពេញទីរ៉ូអុីតរបស់អ្នក។ បើទោះបីជាការពក.ក ជាធម្មតាមិនមានការឈឺចាប់អ្វីក៏ដោយ តែការពក.កដ៏ធំអាចបណ្តាលឲ្យអ្នកក្អក និងធ្វើឲ្យវាមានការលំបាកក្នុងការលេបអាហារ ឬដកដង្ហើម។
មូលហេតុជាទូទៅបំផុតនៃការពកកនៅទូទាំងពិភពលោក គឺកង្វះជាតិអ៊ីយ៉ូតនៅក្នុងរបបអាហារ។ នៅក្នុងសហរដ្ឋអាមេរិកដែលជាកន្លែងដែលមានការប្រើប្រាស់អំបិលអុីយ៉ូតជាទូទៅ ការពកក គឺកើតឡើងដោយសារតែការផលិតអ័រម៉ូនទីរ៉ូអុីតតិចពេក ឬច្រើនពេក ឬមកពីការមានដុំដែលលូតលាស់នៅក្នុងក្រពេញរបស់វា។
ការព្យាបាល គឺអាស្រ័យទៅលើទំហំនៃពក.ក រោគសញ្ញារបស់អ្នក និងមូលហេតុ។ ពក.កតូចដែលមិនអាចសម្គាល់ឃើញបាន និងមិនបណ្តាលឲ្យមានបញ្ហាជាធម្មតាមិនត្រូវការការព្យាបាលនោះទេ។ ប្រសិនបើអ្នកមានពក.កត្រូវបានបង្កឡើងដោយរបបអាហារដែលអ្នកញ៉ាំ សូមអនុវត្តតាមយោបល់ទាំងនេះ ៖
• ទទួលទានជាតិអុីយ៉ូតឲ្យបានគ្រប់គ្រាន់ ៖ ដើម្បីធានាថា អ្នកទទួលបានជាតិអុីយ៉ូតបានគ្រប់គ្រាន់ សូមប្រើអំបិលអុីយ៉ូត ឬបរិភោគអាហារសមុទ្រ ឬសារ៉ាយ (សូសី គឺជាប្រភពដ៏ល្អនៃសារ៉ាយសមុទ្រ) ២ដងក្នុងមួយសប្តាហ៍។ បង្គា និងខ្យងដទៃទៀតមានជាតិអុីយ៉ូតខ្ពស់។
ប្រសិនបើអ្នករស់នៅជិតឆ្នេរ ផ្លែឈើ និងបន្លែដែលដាំដុះក្នុងស្រុកទំនងជាមានជាតិអុីយ៉ូតមួយចំនួនផងដែរ ក៏ដូចជាទឹកដោះគោ និងយ៉ាអួរផងដែរ។ អ្នករាល់គ្នាត្រូវការប្រហែលជា១៥០មីក្រូក្រាមនៃជាតិអុីយ៉ូតក្នុងមួយថ្ងៃ (ចំនួននេះគឺតិចជាងពាក់កណ្តាលស្លាបព្រាកាហ្វេទៅទៀត)។ ប៉ុន្តែបរិមាណគ្រប់គ្រាន់គឺមានសារៈសំខាន់ជាពិសេសសម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ និងស្ត្រីបំបៅដោះកូន និងសម្រាប់ទារកព្រមទាំងកុមារផងដែរ។
• កាត់បន្ថយការប្រើប្រាស់ជាតិអុីយ៉ូត ៖ បើទោះបីជាវាជារឿងដែលកម្រ ការទទួលទានជាតិអុីយ៉ូតច្រើនពេក ពេលខ្លះក៏នាំឲ្យមានពកកផងដែរ។ ប្រសិនបើលើសអុីយ៉ូតគឺជាបញ្ហា សូមជៀសវាងការញ៉ាំអំបិលអុីយ៉ូត ខ្យង សារ៉ាយ និងអាហារបំប៉នជាតិអុីយ៉ូត (ប្រភពពី៖ Health.com.kh)៕ (កែសម្រួលដោយ ៖ បុប្ផា)
ចែករំលែកព័តមាននេះ