ភាគច្រើននៃពួកយើងសុទ្ធតែធ្លាប់បានដឹងអំពីអត្ថប្រយោជន៍នៃការទទួលទានផ្លែត្របែកចំពោះសុខភាពរួចមកហើយ ប៉ុន្តែប្រហែលជាមិនធ្លាប់ឮទេថា ស្លឹកត្របែកក៏មានផ្ទុកសារធាតុចិញ្ចឹម និងវីតាមីន សំខាន់ៗដែលជួយទប់ស្កាត់ និងព្យាបាលបញ្ហាសុខភាពមួយចំនួនបាន ។អត្ថប្រយោជន៍ដ៏អស្ចារ្យនៃស្លឹកត្របែក រួមទាំងរបៀបឆុងតែស្លឹកត្របែក ៖ – របៀបឆុងតែស្លឹកត្របែក អ្វីដែលអ្នកត្រូវការ គឺស្លឹកត្របែកស្រស់៦ ស្លឹក, ទឹកធម្មតា១ លីត្រ និងទឹកឃ្មុំ ។
អ្វីដែលអ្នកត្រូវធ្វើ គឺជាដំបូងត្រូវលាងសម្អាតស្លឹកត្របែកឱ្យស្អាតសព្វជាមុនសិន ។ បន្ទាប់មកដាក់ដាំស្លឹកត្របែកក្នុងទឹករហូតដល់ពុះ ។ ក្រោយពីពុះប្រហែល១០នាទី សឹមត្រងយកស្លឹកត្របែកចេញ ។ បន្ថែមទឹកឃ្មុំចូលដើម្បីបន្ថែមរសជាតិក្នុងតែស្លឹកត្របែកជាការស្រេច ។ ទទួលទានឱ្យទាន់នៅក្ដៅ ឧណ្ហៗ។
១. បញ្ចុះកូឡេស្តេរ៉ូលមិនល្អ ៖ តែស្លឹកត្របែកមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងប្រឆាំងការរលាកដែលជួយកម្ចាត់ និងបញ្ចុះកូឡេស្តេរ៉ូលមិនឱ្យប្រមូលផ្ដុំនៅក្នុងសរសៃឈាម ។ ដូច្នេះអ្នកនឹងអាចចៀសផុតពីហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង ។
២. កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក ៖ អ្នកអាចចៀសផុតពីហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកដោយគ្រាន់តែទទួលទានតែស្លឹកត្របែកឱ្យបានទៀងទាត់ ។ នោះក៏ព្រោះតែស្លឹកត្របែកមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលជួយទប់ស្កាត់ភាពការផ្លាស់ប្ដូរមិនប្រក្រតីនៃកោសិកាដែលជាកត្តាបង្កជំងឺមហារីក ។ ស្លឹកត្របែកក៏មានប្រសិទ្ធភាពទប់ទល់នឹងការរលាករ៉ាំរ៉ៃដែលអាចបណ្តាលឱ្យកើតជំងឺមហារីកផងដែរ ។
៣.ព្យាបាលជំងឺរាក ៖ មួយក្នុងចំណោមមូលហេតុ ផ្សេងៗទៀតដែលបង្កជំងឺរាក គឺការទទួលទានអាហារមិនស្អាតមានផ្ទុកមេរោគបាក់តេរី ។ ស្លឹកត្របែក ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃសារធាតុដែលជួយកម្ចាត់បាក់តេរីមិនល្អ ដូច្នេះហើយទើបការទទួលទានតែស្លឹកត្របែកអាចព្យាបាលជំងឺរាកបានយ៉ាងប្រសើរ ។
៤. ព្យាបាលអាការហើមអញ្ចាញធ្មេញ ៖ គ្រាន់តែទំពាស្លឹកត្របែកខ្ចីមួយចំនួនក្នុងមាត់ ក៏អាចជួយព្យាបាលអាការហើម និងហូរឈាមអញ្ចាញបានយ៉ាងប្រសើរ ។ នោះក៏ព្រោះតែស្លឹកត្របែកមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយវីតាមីន C ដែលល្អសម្រាប់ដោះស្រាយបញ្ហាសុខភាពមាត់ធ្មេញ ។
៥. គ្រប់គ្រងជំងឺទឹកនោមផ្អែម ៖ តែស្លឹកត្របែក ជាភេសជ្ជៈធម្មជាតិមួយប្រភេទដែលជួយទប់ស្កាត់ និងព្យាបាលជំងឺទឹកនោមផ្អែមបានគួរឱ្យកត់សម្គាល់ ។ នោះក៏ព្រោះតែសមាសធាតុនៅក្នុងតែស្លឹកត្របែកជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតនៃជាតិស្ករក្នុងឈាមក្រោយទទួលទានអាហារ ដោយរារាំងការស្រូបយកជាតិស្ករ២ប្រភេទ គឺ sucrose និង maltose ។
តែស្លឹកត្របែកក៏ជួយទប់ស្កាត់អង់ស៊ីមផ្សេងៗដែលបម្លែងកាបូអ៊ីដ្រាតនៅក្នុងបំពង់រំលាយអាហារទៅជាជាតិស្ករគ្លុយកូសផងដែរ ។ ហេតុនេះហើយទើបការទទួលទានតែស្លឹកត្របែកមានប្រយោជន៍ណាស់សម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម ក៏ដូចជាអ្នកដែលកំពុងប្រឈមមុខខ្ពស់នឹងជំងឺនេះ (ប្រភពពី៖ Health.com.kh)៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ