ហេតុអ្វីទើបអ្នកមិនគួរគេង ភ្លាមៗ ក្រោយពេលទទួលទានអាហារ ។ បើទោះជាការគេង និងការទទួលទានអាហារ គឺសំខាន់ចំពោះសុខភាពក៏ដូចជាក្នុងការទ្រទ្រង់ជីវិតក៏ដោយ ប៉ុន្តែការគេង ភ្លាមៗ ក្រោយពេលទទួលទានអាហារពេលថ្ងៃត្រង់ ឬល្ងាច នោះអាចនឹងផ្ដល់នូវប៉ះពាល់ធ្ងន់មួយចំពោះសុខភាពបានគួរឲ្យព្រួយបារម្ភ ។ ចន្លោះពេលដ៏សមស្របបំផុតនៃការទទួលទានអាហារ និងការគេង គឺគម្លាតពី២ ទៅ៣ម៉ោង ។ បញ្ហាសុខភាពដែលនឹងកើតឡើង ប្រសិនបើអ្នកបន្តទម្លាប់គេង ភ្លាមៗ ក្រោយពេលទទួលទានអាហារ ៖
១.ឡើងទម្ងន់ ៖ ការគេងភ្លាមក្រោយពេលទទួលទានអាហារ គឺអាចបណ្ដាលឲ្យឡើងទម្ងន់ ។ ដើម្បីរក្សាបាននូវទម្ងន់សមតុល្យ វាចាំបាច់ក្នុងការដុតបំផ្លាញកាឡូរី ប៉ុន្តែនៅពេលយើងគេង ភ្លាមៗ បន្ទាប់ពីអាហារថ្ងៃត្រង់នោះការដុតបំផ្លាញកាឡូរី គឺមិនអាចកើតឡើងបានឡើយ ។ ផ្ទុយទៅវិញ កាឡូរីទាំងអស់ គឺត្រូវស្ដុកទុកក្នុងរាងកាយ ។ ប្រសិនបើអ្នកបន្តអនុវត្តទម្លាប់មិនល្អនេះយូរទៅ អ្នកនឹងជួបប្រទះនូវបញ្ហានៃការឡើងទម្ងន់យ៉ាងខ្លាំង ។
២.ពិបាកក្នុងការរំលាយអាហារ ៖ ជាធម្មតាយើងតម្រេតខ្នងគេងផ្ងារ ឬបែរទៅម្ខាង បន្ទាប់ពីទទួលទាន ។ ក្នុងទីតាំងបែបនេះ ឳកាសដែលទឹកអាស៊ីតក្រពះហូរត្រឡប់ទៅកាន់បំពង់អាហារវិញ គឺមានខ្ពស់ណាស់ ហើយវានឹងបង្កឲ្យមានការផលិតអាស៊ីតលើសកម្រិត។ ដំណើរការនេះអាចបណ្ដាលឲ្យអ្នកជួបប្រទះនូវបញ្ហាក្រហាយទ្រូង ហើយក៏រំខានដល់ការគេងផងដែរ ។
៣.បង្កើនជាតិអាស៊ីត ៖ នៅពេលអាហារចួលដល់ក្នុងប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ ការបញ្ចេញទឹកអាស៊ីតនឹងចាប់ផ្ដើមឡើង ។ ការគេង ភ្លាមៗ បន្ទាប់ពីទទួលទានអាហារ គឺនឹងធ្វើឲ្យអាស៊ីត និងអាហារហូរត្រឡប់ទៅក្នុងបំពង់អាហារវិញដែលបណ្ដាលឲ្យមានជំងឺច្រាលទឹកអាស៊ីតក្រពះ។
៤.បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល ៖ ការស្រាវជ្រាវជាច្រើនបានបង្ហាញថា គម្លាតពេលរាល់២០នាទីនៃការគេង និងការទទួលទាន កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាលដល់ទៅ២០ភាគរយ ។ នៅពេលយើងគេងភ្លាមក្រោយពេលអាហារ ប្រព័ន្ធរំលាយអាហាររបស់យើងត្រូវទទួលបន្ទុកធ្វើការបន្ថែមដើម្បីបំពេញដំណើរការនៃការរំលាយអាហារ ។ នេះអាចជះឥទ្ធិពលដល់ការកើនឡើងនៃជាតិស្ករនៅក្នុងឈាម និងសម្ពាធឈាមឡើងខ្ពស់ដែលវាអាចនាំឲ្យមានគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំងចំពោះសុខភាព និងបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល ។
៥.រំខានដល់ដំណេក ៖ ការទទួលទានអាហារច្រើន យ៉ាងហោចណាស់ត្រូវការពេលពី២ទៅ៣ម៉ោងដើម្បីរំលាយ ដូច្នេះវាត្រូវតែមានចន្លោះម៉ោងរវាងការទទួលទាន និងការគេង ។ បើមិនដូច្នោះទេ វាអាចបណ្ដាលឲ្យឈឺពោះដោយសារតែការរំលាយអាហារ ហើយនាំឲ្យគេងមិនលក់ (ប្រភពពី៖ Health.com.kh) ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ