ត្រកួន គឺជាបន្លែមួយប្រភេទដែលមានរសជាតិឆ្ញាញ់ តម្លៃថោក និងងាយស្រួលរក ហើយថែមទាំងអាចយកទៅធ្វើជាអន្លក់ ឬម្ហូបស្ងោរ ឆា បានច្រើនមុខទៀតផង ។ ភាគច្រើននៃពួកយើងស្គាល់ត្រកួនច្បាស់ ហើយក៏ចូលចិត្តទទួលទានវាដែរ ប៉ុន្តែប្រហែលជាមិនបានចាប់អារម្មណ៍ដឹងទេថា បន្លែនេះអាចផ្ដល់អត្ថប្រយោជន៍គួរឲ្យភ្ញាក់ផ្អើលចំពោះសុខភាពតាមរយៈវីតាមីន និងសារធាតុចាំបាច់សម្រាប់រាងកាយជាច្រើនដែលវាមានផ្ទុក ។
១. ការពារប្រឆាំងនឹងជំងឺបេះដូង ៖ ត្រកួនមានផ្ទុកនូវសារធាតុចិញ្ចឹមចាំបាច់ជាច្រើនដូចជា វីតាមីន A, C និង beta-carotene ដែលដើរតួជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងជួយក្នុងការកាត់បន្ថយរ៉ាឌីកាល់សេរីក្នុងរាងកាយ ដូច្នេះទប់ស្កាត់កូឡេស្តេរ៉ូលមិនល្អ ហើយអ្នកនឹងចៀសឆ្ងាយពីជំងឺទាក់ទងជាមួយសសៃឈាមដូចជា ជំងឺបេះដូង, ជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល និងជំងឺស្ទះសរសៃឈាមជាដើម ។
លើសពីនេះទៅទៀត ត្រកួន ក៏មានផ្ទុកជាតិ folate ដែលជួយបំលែងសារធាតុគីមីគ្រោះថ្នាក់ homocysteine ហើយកម្រិតខ្ពស់នៃសារធាតុគីមីនេះ គឺបណ្ដាលឲ្យកើតជំងឺដាច់សសៃឈាមខួរក្បាល ឬគាំងបេះដូង ។ បន្លែនេះក៏មានផ្ទុកជាតិម៉ាញ៉េស្យូម ដែលជាជាតិរ៉ែមួយកាត់បន្ថយសម្ពាធឈាម និងការពារប្រឆាំងជំងឺបេះដូង ។
២.ទប់ស្កាត់ជំងឺទឹកនោមផ្អែម ៖ ត្រកួន គឺមានផ្ទុកនូវសារធាតុជាច្រើនដែលអាចជួយស្រូបយកជាតិស្ករក្នុងឈាមដែលលើស ហើយប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺទឹកនោមផ្អែម ។
៣.ទប់ស្កាត់ជំងឺមហារីក ៖ ត្រកួន គឺមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម១៣ប្រភេទ ផ្សេងៗពីគ្នា ដែលធ្វើឲ្យវាក្លាយជាអាហារដ៏ល្អដើម្បីទប់ស្កាត់ជំងឺមហារីក ។ អុកស៊ីតកម្មទាំងនេះជួយកម្ចាត់រ៉ាឌីកាល់សេរីចេញពីរាងកាយ និងបញ្ឈប់ការរីកលូតលាស់កោសិកាមហារីក ។ បន្លែនេះ គឺល្អប្រសើរបំផុតដើម្បីទប់ស្កាត់បញ្ហាជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ, មហារីកក្រពះ, មហារីកសុដន់ និងជំងឺមហារីកស្បែក ។
៤. ពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំនៃរាងកាយ ៖ ត្រកួន គឺមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយវីតាមីន C ដែលមានន័យថាបន្លែនេះមានប្រយោជន៍បំផុតដើម្បីពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំក្នុងរាងកាយ ។ បរិមាណវីតាមីនc ក្នុងត្រកួន គឺមានច្រើនជាងនៅក្នុងផ្លែឈើ ។
៥. ព្យាបាលជំងឺខ្វះគ្រាប់ឈាមក្រហម ៖ ត្រកួនមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយជាតិដែក នេះជាហេតុធ្វើឲ្យវាក្លាយជាបន្លែដ៏មានប្រយោជន៍ព្យាបាលបញ្ហាជំងឺខ្វះគ្រាប់ឈាមក្រហម ក៏ដូចជាសម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះដែលត្រូវការជាតិដែកក្នុងរបបអាហារ។ រាងកាយត្រូវការជាតិដែកចាំបាច់ ដើម្បីបង្កើនគ្រាប់ឈាមក្រហមតាមរយៈការបង្កើតជាតិអេម៉ូក្លូប៊ីន ។
៦.ល្អសម្រាប់សុខភាពភ្នែក ៖ ត្រកួន ក៏ជាប្រភពដ៏ល្អនៃសារធាតុ carotenoids, lutein និងវីតាមីន A ដែលចាំបាច់សម្រាប់សុខភាពភ្នែក។ លើសពីនេះទៅទៀត ក្រកួន ក៏ជួយជម្រុញកម្រិតនៃ glutathione ដែលដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការទប់ស្កាត់ជំងឺភ្នែកឡើងបាយ (ប្រភពពី៖ Health.com.kh)៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ