អាហារប្រឆាំងការរលាក គួរញ៉ាំទៀងទាត់
ការរលាកអាចបង្កទាំងផលល្អ និងអាក្រក់ ។ ការរលាក គឺជាប្រតិកម្មរបស់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំក្នុងការឆ្លើយតបនឹងការរបួស ការរលាក ឬការបង្ករោគ ។ វាគឺជាការឆ្លើយតបធម្មតាមួយ ដែលជារឿងល្អ…
ការរលាកអាចបង្កទាំងផលល្អ និងអាក្រក់ ។ ការរលាក គឺជាប្រតិកម្មរបស់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំក្នុងការឆ្លើយតបនឹងការរបួស ការរលាក ឬការបង្ករោគ ។ វាគឺជាការឆ្លើយតបធម្មតាមួយ ដែលជារឿងល្អ…
ការរលាកអាចបង្កទាំងផលល្អ និងអាក្រក់ ។ ការរលាក គឺជាប្រតិកម្មរបស់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំក្នុងការឆ្លើយតបនឹងការរបួស ការរលាក ឬការបង្ករោគ ។ វាគឺជាការឆ្លើយតបធម្មតាមួយ ដែលជារឿងល្អ ហើយក៏ជារបៀបធ្វើឲ្យរបួសជាតាមបែបធម្មជាតិដែរ ប៉ុន្តែការរលាករ៉ាំរ៉ៃវិញ អាចនាំឲ្យមានជំងឺនិងឡើងទម្ងន់បាន ។ មានអាហារខ្លះអាចជួយប្រឆាំងការរលាកបាន ដូច្នេះតើវាមានអាហារអ្វីខ្លះទៅ ?
១-ផ្លែអាល់ម៉ុន ៖ ផ្លែអាល់ម៉ុនគឺជាប្រភពដ៏អស្ចារ្យមួយជាតិខ្លាញ់ Monounsaturated Fats ដែលស្រដៀងគ្នានឹងប្រេងអូលីវ ម៉ងហ្គាណេស និងវីតាមីន E ដែរ ។ ក្រៅពីនេះវាគឺជាប្រភពដ៏ល្អមួយនៃប្រូតេអ៊ីនរុក្ខជាតិ និងម៉ាញ៉េស្យូម ។ ការសិក្សាបានរកឃើញថា ការញ៉ាំផ្លែអាល់ម៉ុនមានជាប់ទាក់ទងនឹងការថយចុះការប្រឈមនឹងជំងឺបេះដូងសរសៃឈាម ដោយសារតែជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាមល្អ ហើយក៏បន្ថយការរលាកក្នុងខ្លួនថែមទៀត។
២-ផ្លែប៊័រ ៖ ផ្លែប៊័រផ្ទុកទៅដោយជាតិខ្លាញ់ Monounsaturated Fats ដែលល្អចំពោះសុខភាពបេះដូង ប្រភពដ៏ឆ្លាតវៃនៃជាតិសរសៃ ម៉ាញ៉េស្យូម និងប៉ូតាស្យូម និងមានជាតិសូដ្យូមទាបទៀត ។ ការញ៉ាំផ្លែប៊័រកន្លះផ្លែក៏ជួយឲ្យអ្នកទទួលបានវីតាមីន A, C, E និងB កំផ្លេចប្រចាំថ្ងៃដែរ ។ ការផ្សំចូលគ្នានៃសារធាតុ Polyphenols និងជីវជាតិជាច្រើន ធ្វើការជាអង់ទីអុកស៊ីដង់ នឹងធ្វើឲ្យផ្លែប៊័រនេះក្លាយទៅជារបបអាហារប្រឆាំងការរលាកបានយ៉ាងល្អ ។
៣-ត្រីសម្បូរខ្លាញ់ ៖ ការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថា អាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គាបីដែលមានក្នុងត្រីសម្បូរខ្លាញ់ដូចជា ត្រីសាល់ម៉ុន ឬធូណា អាចជួយបន្ថយចំនួនសារធាតុបង្កការរលាកបានយ៉ាងគួរឲ្យកត់សម្គាល់ ហើយក៏បង្កើនសុខភាពបេះដូង និងខួរក្បាលដែរ ។ ក្រៅពីនេះត្រីសម្បូរខ្លាញ់មានវីតាមីន B ច្រើន ក្នុងការជួយបំលែងអាហារទៅជាថាមពល និងជួសជុលដល់ DNA ក្នុងខ្លួនទៀត ។
៤-ខ្ញី ៖ ខ្ញីគឺជាអាហារមួយប្រភេទ ដែលអាចជួយប្រឆាំងការរលាកបានតាមរយៈការបញ្ឈប់រាងកាយកុំឲ្យផលិតសារធាតុ Cytokines ដែលជាប្រូតេអ៊ីនបង្កការរលាករ៉ាំរ៉ៃ ។ ខ្ញីក៏ត្រូវបានគេប្រើប្រាស់ជាវិធីព្យាបាលលើការចង្អោរ និងឈឺក្រពះដែរ ។ តាមការសិក្សាបានបង្ហាញថា ខ្ញីប្រហែលជួយសម្រួលដល់ជាតិស្ករក្នុងឈាមបាន ។
៥-បន្លែពណ៌បៃតង ៖ បន្លែពណ៌បៃតងគ្រប់ប្រភេទ ជាពិសេសស្ពៃស្ពីណាចគឺសម្បូរទៅដោយអង់ទីអុកស៊ីដង់ ដែលអាចជួយស្តារសុខភាពកោសិកា និងសារធាតុ Flavonoids ប្រឆាំងការរលាកថែមទៀត។ បន្លែពណ៌បៃតងផ្តល់នូវជាតិរ៉ែ និងវីតាមីនយ៉ាងច្រើន ហើយវាក៏ជួយការពារខួរក្បាលពីការធ្វើអុកស៊ីតកម្មថែមទៀតផង ។
៦-ផ្លែក្រូច ៖ ផ្លែក្រូចគឺជាប្រភពដ៏អស្ចារ្យមួយនៃជាតិប៉ូតាស្យូម វីតាមីន C កាលស្យូម ជាតិសរសៃ និងFolate។ Folate និងជាតិសរសៃក្នុងផ្លែក្រូចប្រហែលជាជួយដល់សុខភាពបេះដូង ។ វីតាមីន C គឺជាសារធាតុដ៏សំខាន់មួយក្នុងការជួយឲ្យជាលិកាតភ្ជាប់រឹងមាំ បង្កើនមុខងារប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ និងសុខភាពសរសៃឈាម (ប្រភពពី៖ Health.com.kh) ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ