ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ឈប់​ច្រឡំ​! ទៀបបារាំង និង​ទៀប​ធម្មតា ផ្ដល់​អត្ថប្រយោជន៍​ខុស​គ្នា​ដូច​មេឃ​និង​ដី​៖ ចុច​មើល​ដឹង​ថា​ត្រូវ​ញ៉ាំ​អ្វី​!

1 ថ្ងៃ មុន

ផ្លែទៀប គឺជា​ប្រភេទ​ផ្លែ​ឈើ​ត្រូ​ពិ​ក​ដែល​ពេញ​និយម​នៅ​ក្នុង​ប្រទេស​កម្ពុជា​។ ក្នុង​ចំណោម​ផ្លែទៀប​ជា​ច្រើន​ប្រភេទ មាន​ពីរ​ប្រភេទ​ដែល​ត្រូវ​បាន​គេ​ប្រៀបធៀប​ញឹកញាប់​បំផុត​គឺ ទៀបបារាំង និង ទៀប​ធម្មតា​។ ផ្លែ​ឈើ​ទាំង​ពីរ​នេះ​មាន​រូបរាង និង​រសជាតិ​ប្រហាក់ប្រហែល​គ្នា ប៉ុន្តែ​មាន​សមាសធាតុ​អាហារូបត្ថម្ភ…

ផ្លែទៀប គឺជា​ប្រភេទ​ផ្លែ​ឈើ​ត្រូ​ពិ​ក​ដែល​ពេញ​និយម​នៅ​ក្នុង​ប្រទេស​កម្ពុជា​។ ក្នុង​ចំណោម​ផ្លែទៀប​ជា​ច្រើន​ប្រភេទ មាន​ពីរ​ប្រភេទ​ដែល​ត្រូវ​បាន​គេ​ប្រៀបធៀប​ញឹកញាប់​បំផុត​គឺ ទៀបបារាំង និង ទៀប​ធម្មតា​។ ផ្លែ​ឈើ​ទាំង​ពីរ​នេះ​មាន​រូបរាង និង​រសជាតិ​ប្រហាក់ប្រហែល​គ្នា ប៉ុន្តែ​មាន​សមាសធាតុ​អាហារូបត្ថម្ភ និង​អត្ថប្រយោជន៍​ខុស​គ្នា​។

១. គុណសម្បត្តិ​សំខាន់​ៗ​នៃ​ទៀបបារាំង
ទៀបបារាំង​មាន​រសជាតិ​ជូរអែម (​ជូរ​លាយ​ផ្អែម​) និង​មាន​សម្បក​គ្រើម​ៗ​។ វា​ត្រូវ​បាន​គេ​ស្គាល់​ច្បាស់​បំផុត​ដោយសារ​សមត្ថភាព​ឱសថ និង​សារធាតុចិញ្ចឹម​ពិសេស​ៗ៖

សម្បូរ​វីតាមីន C ខ្ពស់​៖ ទៀបបារាំង​មាន​វីតាមីន C ច្រើន​ជាង ដែល​ល្អ​សម្រាប់​ពង្រឹង​ប្រព័ន្ធ​ការពារ​រាង​កាយ និង​ជួយ​ប្រឆាំង​នឹង​ជំងឺ​ផ្តាសាយ​។
មាន​ជាតិ​សរសៃ (Fiber) ខ្ពស់​៖ ជាតិ​សរសៃ​ជួយ​ដល់​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ ការពារ​ការ​ទល់លាមក និង​ជួយ​គ្រប់គ្រង​ទម្ងន់​។

ស​ន្ទ​ស្សន៍​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ទាប ស​ន្ទ​ស្សន៍​ជាតិ​ស្ករ​របស់​ទៀបបារាំង​គឺ​ទាប​ជាង (​ប្រហែល 32) ដែល​ជួយ​រក្សា​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ឲ្យ​មាន​លំនឹង ជា​ពិសេស​ចំពោះ​អ្នកជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។
លក្ខណៈសម្បត្តិ​ប្រឆាំង​មហារីក​៖ ការ​សិក្សា​មន្ទីរពិសោធន៍​មួយ​ចំនួន​បាន​បង្ហាញ​ថា សារធាតុ​ម្យ៉ាង​ដែល​មាននៅ​ក្នុង​ទៀបបារាំង​អាច​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ក្នុង​ការ​ទប់ស្កាត់​ការ​លូតលាស់​នៃ​កោសិកា​មហារីក​។

២. គុណសម្បត្តិ​សំខាន់​ៗ​នៃ​ទៀប​ធម្មតា
ទៀប​ធម្មតា​មាន​រសជាតិ​ផ្អែម ក្លិនក្រអូប និង​មាន​សាច់​ទន់ល្មើយ​។ វា​ផ្តល់​នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​ចំពោះ​សុខភាព​ដូច​ខាងក្រោម​៖

សម្បូរ​ប្រូតេអ៊ីន និង​ជាតិ​ខ្លាញ់​៖ ទៀប​ធម្មតា​មាន​បរិមាណ​ប្រូតេអ៊ីន និង​ខ្លាញ់​បន្តិចបន្តួច​ខ្ពស់​ជាង​ទៀបបារាំង ដែល​អាច​ជួយ​ទ្រទ្រង់​កម្លាំង និង​ការ​លូតលាស់​សាច់ដុំ​។
សម្បូរ​វីតាមីន B6៖ វា​មាន​ផ្ទុក​វីតាមីន B6 ច្រើន​ជាង ដែល​មាន​សារៈសំខាន់​សម្រាប់​ការ​បង្កើត​កោសិកា​ឈាមក្រហម និង​ទ្រទ្រង់​មុខងារ​ប្រព័ន្ធ​ប្រសាទ​។

ប្រភព​ម៉ា​ញ៉េ​ស្យូ​ម និង​ជាតិ​ដែក​៖ សារធាតុ​រ៉ែ​ទាំងនេះ​ចាំបាច់​សម្រាប់​សុខភាព​ឆ្អឹង និង​ការពារ​ភាពស្លេកស្លាំង​។
ជំនួយ​ដល់​ថាមពល​: ដោយសារ​តែ​វា​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ធម្មជាតិ​ខ្ពស់ ទៀប​ធម្មតា​ផ្តល់​ថាមពល​ភ្លាម​ៗ​ដល់​រាង​កាយ​។

៣. សេចក្ដីសន្និដ្ឋាន​៖ តើ​មួយ​ណា​ល្អ​ជាង?
ការ​ពិត​គឺ ផ្លែ​ឈើ​ទាំង​ពីរ​ប្រភេទ​សុទ្ធតែ​ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៍​ល្អ​ចំពោះ​សុខភាព ដោយ​ផ្អែក​លើ​សមាសធាតុ​ចិញ្ចឹម​រៀង​ៗ​ខ្លួន​។


សរុប​មក​:

បើ​អ្នក​កំពុង​ស្វែងរក​ផ្លែ​ឈើ​ដែល​មាន ជាតិ​ស្ករ​ទាប វីតាមីន C ខ្ពស់ និង​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ប្រឆាំង​មហារីក គួរតែ​ជ្រើសរើស ទៀបបារាំង​។
បើ​អ្នក​ត្រូវការ វីតាមីន B6 សម្រាប់​សុខភាព​ប្រព័ន្ធ​ប្រសាទ និង​ប្រភព​ថាមពល​ខ្លាំង ទៀប​ធម្មតា គឺជា​ជម្រើស​ដ៏​ល្អ​។

អ្វី​ដែល​សំខាន់​បំផុត គឺ​អ្នក​គួរតែ​បញ្ចូល​ផ្លែ​ឈើ​ទាំង​ពីរ​ប្រភេទ​នេះ​ទៅ​ក្នុង​របប​អាហារ​របស់​អ្នក ដើម្បី​ទទួល​បាន​នូវ​សារធាតុចិញ្ចឹម​ចម្រុះ និង​ពេញលេញ​។ តើ​អ្នក​ចូល​ចិត្ត​រសជាតិ​ផ្លែទៀប​មួយ​ណា​ជាង?

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ