ខេត្តព្រះវិហារ ៖ ច្រកទ្វារអានសេះជាច្រកដោះដូរទំនិញរវាងអាជីវករខ្មែរ និងថៃដ៏សំខាន់មួយ ដែលធ្វើឡើងតាមទម្លាប់យូរឆ្នាំមកហើយ ។ ទំនិញដែលអាជីវករនៃប្រទេសទាំងពីរតែងធ្វើការដោះដូរមានដូចជា ត្រីសាច់ មាន់ ទា កសិផល និងបន្លែព្រៃជាដើម ប៉ុន្តែអ្វីដែលគួរឲ្យកត់សម្គាល់នោះ នៅក្នុងរដូវវស្សានេះ ប្រជាជនកម្ពុជាកំពុងកាក់កបជាមួយនឹងការលក់សត្វកណ្តូបទៅឲ្យជនជាតិថៃ ដោយក្នុង១ថ្ងៃៗរាប់រយគីឡូក្រាមសម្រាប់យកទៅធ្វើជាអាហារដ៏ពេញនិយមរបស់ពួកគេ ។
លោក ម៉ក់ បារាំង ជាឈ្មួញទទួលទិញកណ្តូបនៅក្នុងផ្សារច្រកទ្វារអានសេះលើទឹកដីកម្ពុជា បានប្រាប់កោះសន្ដិភាពថា សត្វកណ្តូបនេះក្នុងមួយថ្ងៃ អាជីវករទាំងអស់អាចលក់ទៅឲ្យថៃ ចន្លោះពី៥០០គីឡូក្រាមទៅ១តោន ហើយថ្ងៃខ្លះ អាចនាំចេញទៅថៃពី២ទៅ៣តោនក៏មាន ប៉ុន្តែក្នុងឆ្នាំនេះ ពុំសូវមានកណ្តូបដូចឆ្នាំមុននោះទេ ។
លោកបន្ដថា ៖« នៅពេលរដូវលំហើយមកដល់ សត្វកណ្តូបក៏ចាប់ផ្តើមអស់ដែរ ហើយសត្វកណ្តូបដែលពួកគាត់យកមកលក់នេះ ភាគច្រើនឈ្មួញនៅខេត្តកំពង់ធំ ជាអ្នកដឹកមកដល់លើភ្នំដងរែកតែម្តងដើម្បីលក់ឲ្យពួកគាត់ជាឈ្មួញកណ្ដាលសម្រាប់លក់ឲ្យថៃ»។
ស្រដៀងគ្នានេះដែរ អ្នកស្រី លី ដានីន ជាអាជីវករលក់ដូរនៅទីនោះ បាននិយាយថា អាជីវកររកស៊ីនៅទីនេះគឺលក់ដូរតាមរដូវកាលដូចជារដូវប្រាំង លក់ផ្សិតរងា ផ្សិតឈើ ចុងផ្តៅ និងកសិផលផ្សេងៗជាដើម ។ ចំណែកនៅរដូវវស្សានេះ មានសត្វកណ្តូប, កង្កែប, ដំឡូងទៀន និងចុងផ្តៅ សម្រាប់លក់ទៅឲ្យជនជាតិថៃ ដែលចូលមកលេងកម្សាន្តនៅច្រកទ្វារអានសេះ ។
អ្នកស្រីបញ្ជាក់ថា ៖« ក្នុងមួយថ្ងៃ អាជីវករម្នាក់ៗអាចលក់សត្វកណ្តូបទៅឲ្យថៃ ក្នុងចន្លោះពី២០ទៅ២៥គីឡូក្រាម ក្នុងតម្លៃ៣០០បាត ស្មើនឹងជាង៣ម៉ឺនរៀល ក្នុង១គីឡូក្រាម »។
អ្នកស្រីបន្ថែមថា ៖« ក្រោយពេលផុតរដូវសត្វកណ្តូប ពួកគាត់មានទំនិញដូចជា បន្លែ ផ្សេងៗទៀតទៅតាមរដូវរបស់បន្លែព្រៃ ដូចជា ចុងផ្តៅ ស្លឹកព្រិច ផ្សិត និងកសិផលកសិកម្មផ្សេងៗជាដើម ។
បើតាមការលើកឡើងរបស់ជនជាតិថៃម្នាក់ ដែលបាននាំគ្នាចូលមកទិញសត្វកណ្តូបនៅក្នុងផ្សារអានសេះទឹកដីកម្ពុជា បានប្រាប់ថា សត្វកណ្តូបពេញនិយមខ្លាំងសម្រាប់យកទៅធ្វើជាអាហាររបស់ជនជាតិថៃ ដែលមានរសជាតិឆ្ងាញ់ ពិសេសនោះ គេយកសត្វកណ្តូបទៅបំពង រួចហូបជាមួយបុកល្ហុងជាដើម ។
ជនជាតិថៃរូបនេះបញ្ជាក់ថា ៖« នៅប្រទេសថៃពុំមានសត្វកណ្តូបដូចកម្ពុជានោះទេ ហើយកណ្តូបនេះភាគច្រើនមាននៅតាមចម្ការ ពិសេសចម្ការពោត ប៉ុន្តែនៅថៃ កសិករប្រើប្រាស់ថ្នាំ សម្លាប់សត្វល្អិតច្រើន ទើបធ្វើឲ្យស្រុកពួកគេ ពុំមានសត្វកណ្តូបដូចកម្ពុជាឡើយ »៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ