ការផោម គឺជារឿងធម្មតារបស់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារដែលមានសុខភាពល្អ ហើយក៏ជាសញ្ញាល្អដែលបញ្ជាក់ថា រាងកាយមិនមានជំងឺ ។ ជាមធ្យមមនុស្សយើងត្រូវការផោមពី៥ ទៅ១០ដងក្នុងមួយថ្ងៃ ។
មានអាហារមួយចំនួនធ្វើឲ្យផោមច្រើន ជាពិសេសពពួកអាហារសម្បូរ Complex Carbohydrates ដូចជា ដំឡូងជ្វា សណ្តែក និងអាហារមានជីវជាតិពេញលេញ ច្រើនតែធ្វើឲ្យផោមមានក្លិនស្អុយខ្លាំង ។ មិនខ្វល់ថាអ្នកផោម ៥ ឬ៥០ដងក្នុងមួយថ្ងៃឡើយ ខាងក្រោមនេះគឺជាហេតុផលដែលអ្នកមិនគួរណាទប់វាចោលមិនលែងវាចេញឡើយ។
១-បន្ថយការហើមពោះ ៖ មូលហេតុញឹកញាប់បំផុតនៃការហើមពោះដោយសារតែខ្យល់ក្នុងពោះវៀនច្រើនពេក ។ មែនហើយការដែលពោះទៅជាតឹង ប្រហែលជាអ្នកត្រូវការផោមហើយ ។ ដូច្នេះចូរកុំទប់ផោមទៀតអី។
២-ជួយរក្សាតុល្យភាពរបបអាហារ ៖ មនុស្សគ្រប់គ្នាសុទ្ធតែមានពោះវៀនពិសេសរៀងៗខ្លួន ហើយវាក៏មានការរក្សាទុកអាហារខុសៗគ្នាដែរ ។ បើសិនជាអ្នកកំពុងតែសាអាហារមានជីវជាតិ នោះការផោមគឺជាសញ្ញាដ៏ល្អមួយនៃការមានតុល្យភាព ឬមិនមានតុល្យភាពអាហារក្នុងខ្លួនហើយ ។
ឧទាហរណ៍ករណីញ៉ាំសាច់ក្រហមច្រើនពេក ច្រើនតែធ្វើឲ្យផោមមានក្លិនស្អុយខ្លាំង ខណៈពេលដែលអាហារប្រភេទ Complex Carbohydrates ងាយនឹងមានផោមច្រើន តែមិនមានក្លិនវិញ ។
៣-បំបាត់ការឈឺចាប់ក្នុងពោះ ៖ វាប្រហែលជាមិនមែនជារឿងសមស្របឡើយក្នុងការផោមក្នុងស្ថានភាពគ្រប់ពេល ប៉ុន្តែការទប់ផោមជាពិសេសពេលមានខ្យល់ច្រើនក្នុងពោះវៀន អាចធ្វើឲ្យពោះវៀនរីកធំរហូតដល់ឈឺបាន ។ បើសិនជាអ្នកមានអារម្មណ៍ថាត្រូវការផោម តែមិនអាចធ្វើបាន ចូរម៉ាស្សាពោះ ថ្នមៗដើម្បីជំរុញដល់ចលនារបស់ខ្យល់ក្នុងពោះវៀនទៅ ។
៤-ទប់ផោមមិនល្អចំពោះវៀនធំឡើយ ៖ ការទប់ផោមអាចធ្វើឲ្យជំងឺឫសដូងបាតកាន់តែធ្ងន់ ។ គោលការណ៍ដ៏ល្អបំផុតគឺត្រូវបណ្តោយទៅតាមធម្មជាតិវាទៅ ។ អ្នកដែលមានបញ្ហាជំងឺក្នុងពោះវៀនក៏មិនត្រូវទប់ផោមដែរ ។
៥-ហិតក្លិនផោមល្អចំពោះមនុស្ស ៖ រឿងនេះបើស្តាប់ទៅពិតជាឆ្គួតមែន ប៉ុន្តែការសិក្សាមួយដែលធ្វើឡើងដោយសាកលវិទ្យាល័យ Exeter បានរកឃើញថា ការហិតក្លិនផោមតិចតួច ឬហៅថា Hydrogen Sulfide Gas (ដែលជាឧស្ម័នផលិតចេញពីក្នុងពោះវៀន) ប្រហែលជាជួយបង្ការកុំឲ្យខូចខាតកោសិកា ហើយក៏ជួយបង្ការជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល ជំងឺបេះដូង និងរលាកសន្លាក់បានដែរ ។
៦-ការផោមនឹងប្រាប់អំពីសុខភាពយើង ៖ ចូរយកចិត្តទុកដាក់ទៅលើការផោមរបស់អ្នករាល់ថ្ងៃផង។ តើវាញឹកញាប់ទេ ? តើវាមានក្លិនស្អុយទេ ? តើមានការឈឺចាប់អ្វីខ្លះ ? ការផោមអាចជាសញ្ញាព្រមាន ភ្លាមៗនៃបញ្ហាសុខភាពជាច្រើន ។ បើសិនជាអ្នកមានការឈឺចាប់ ឬមានការប្រែប្រួលរបៀបផោមដែលមិនគិតថា វាជារបបអាហារទេ នោះគួរតែជាអ្វីដែលអ្នកគួរទៅជួបពេទ្យហើយ ។
បញ្ជាក់ថាមានបញ្ហាអាលែកហ្ស៊ីនឹងអាហារការអាលែកហ្ស៊ីនឹងអាហារមួយចំនួននឹងធ្វើឲ្យយើងមានការផោមច្រើន ជាពិសេសការមានបញ្ហាអាលែកហ្ស៊ីនឹងជាតិឡាក់តូស និងជំងឺ Celiac តែម្តង ។ បើសិនជាអ្នកសម្គាល់ឃើញថា មានការផោមច្រើនក្រោយពីញ៉ាំអាហារណាមួយ ចូរពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យបន្ថែម ។
៧-ធ្វើឲ្យមានអារម្មណ៍ល្អ ៖ ការដែលអាចបណ្តោយឲ្យផោមចេញមកយ៉ាងស្រួល នោះក៏ធ្វើឲ្យយើងមានអារម្មណ៍ថាស្រួលខ្លួនផងដែរ ។ ការទប់ផោមអាចធ្វើឲ្យយើងមានអារម្មណ៍ឆេវឆាវទៅវិញទេ (ប្រភពពី៖ Health.com.kh) ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ