រាល់កោសិកា នីមួយៗ នៅក្នុងរាងកាយគឺមានផ្ទុកនូវសារជាតិរ៉ែសំខាន់មួយ ដែលត្រូវបានគេហៅថា សារជាតិស័ង្កសី ។ ជាធម្មតាវាត្រូវបានរកឃើញនៅក្នុងសាច់ដុំរឹងមាំរបស់រាងកាយ ហើយវាក៏មានស្តុកទុកផងដែរនៅក្នុងបរិមាណដ៏ខ្ពស់ នៅក្នុងកោសិកាគ្រាប់ឈាមស និងក្រហម,ថ្លើម,ឆ្អឹង,លំពែង,តម្រងនោម,ស្បែក និងរ៉េទីននៃគ្រាប់ភ្នែក ។
ចំពោះបុរសនៅក្នុងទឹកកាម និងក្រពេញប្រូស្តាត គឺមានរួមបញ្ចូលនូវបរិមាណដ៏ច្រើននៃជាតិស័ង្កសី ។ សរុបបញ្ចូលវាទាំងអស់មក សារជាតិស័ង្កសីប្រមាណជា២ទៅ៣ក្រាម ត្រូវបានរកឃើញនៅក្នុងរាងកាយមនុស្សធម្មតា ដែលមានសុខភាពល្អម្នាក់ ។
ជាធម្មតាមនុស្សភាគច្រើនតែងគិតថា អាហារនិងថ្នាំគ្រាប់សារជាតិបន្ថែមគឺជាប្រភពដើមនៃជាតិស័ង្កសី ។ ប៉ុន្តែការពិតនោះគឺថា មានសិរីរៈមួយចំនួននៅក្នុងរាងកាយ ក៏កំពុងតែបង្កើតនូវបរិមាណនៃជាតិស័ង្កសីក្នុងចំនួនមួយជាក់លាក់ផងដែរ ។ វាមានដូចជា លំពែង,ក្រពេញប្រូស្តាត,ក្រពេញទឹកមាត់ និងពពួកកោសិកានៅក្នុងប្រព័ន្ធភាពសុំា។
តែជាសំណាងអាក្រក់ វាមាននូវស្ថានភាពមួយចំនួន ដែលអាចកែប្រែនូវបរិមាណនៃជាតិស័ង្កសីទាំងនេះ នៅក្នុងរាងកាយ ដែលអាចនឹងឈានឲ្យមានកង្វះខាតនូវពួកវាបានផងដែរ ។ ហើយកាន់តែអភ័ព្វជាងនេះនោះ គឺមានមនុស្សជាច្រើនហាក់នឹង បោះបង់ចោលនូវសារប្រយោជន៍របស់ជាតិរ៉ែនេះ ដែលអាចឲ្យពួកគេទទួលបាននូវរាងកាយដ៏មាំមួនមួយ ។
ជាតិស័ង្កសី គឺមានតួនាទីក្នុងការជំរុញឲ្យមានប្រតិកម្មនៃជីវគីមីនៅក្នុងខ្លួនប្រាណតាមរយៈការភ្ញោចឲ្យមាននូវអង់ស៊ីមប្រមាណជា១០០ប្រភេទ ។ វាក៏មានភាពចាំបាច់ចំពោះការវិវឍ្ឍរបស់មេជីវិតឈ្មោល និងមានតម្រូវការផងដែរ ក្នុងអំឡុងពេលនៃការបញ្ចេញគ្រាប់អូវុល និងការបង្កកំណើត ។ ជាតិស័ង្កសី ក៏មានតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ផងដែរ នៅក្នុងការសំយោគរបស់ DNA ។ វាក៏ត្រូវបានគេត្រូវការផងដែរ សម្រាប់ថែរក្សាដល់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំឲ្យមានសុខភាពល្អ និងជួយឲ្យមុខរបួសឆាប់ជាសះស្បើយ ។ ការរីកធំធាត់ និងលូតលាស់នៅក្នុងអំឡុងពេលនៃការមានគភ៌, វ័យកុមារភាព និងវ័យជំទង់គឺ សុទ្ធតែត្រូវបានទ្រទ្រង់ដោយសារជាតិស័ង្កសីនេះ ។
ក្រៅពីមុខងារធម្មតារបស់វាទាំងនេះនៅក្នុងរាងកាយ អ្នកក៏អាចទទួលបានផងដែរនូវ អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាព ដែលមានប្រភពមកពីជាតិរ៉ែប្រភេទនេះ ។ វាជំរុញឲ្យមានការរំលាយអាហារបានត្រឹមត្រូវល្អ និងផ្តល់ថាមពលក្នុងការបំបែកអាហារនៅក្នុងរាងកាយ,ជួយគ្រប់គ្រងនូវជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងការកកើតនៃជំងឺមុន,ធ្វើឲ្យស្ថានភាពនៃស្ត្រេសប្រសើរឡើង,ត្រូវបានគេប្រើសម្រាប់ការថែរក្សាសុខភាពសក់,ជំងឺត្រអក,ការស្រកទម្ងន់ និងជួយក្នុងការគ្រប់គ្រងដល់ការមើលមិនឃើញក្នុងពេលយប់, ផ្តាសាយ,ការថែរក្សាភ្នែក និងការមិនឃ្លានអាហារ ។ សារជាតិស័ង្កសី បានជួយគ្រប់គ្រងនូវរាល់កត្តាទាំងនេះ ដើម្បីរក្សាខ្លួនវានិងធ្វើឲ្យរាងកាយមានមុខងារបានដូចធម្មតា ។
លើសពីនេះទៅទៀត ទាំងនេះគឺជាអត្ថប្រយោជន៍ សំខាន់ៗចំពោះសុខភាព ផ្សេងៗទៀត ដែលយើងអាចទទួលបានពីសារជាតិស័ង្កសី ៖
•ការពារពីការបង្ករោគ ដោយការជំរុញឲ្យប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់រាងកាយមានភាពរឹងមាំ ។ ភាពមិនប្រក្រតីដោយការចម្លងរោគនៃពពួកផ្សិត និងមេរោគដទៃទៀត មានដូចជាជំងឺឈឺភ្នែក និងជំងឺរលាកសួត គឺអាចត្រូវបានទប់ស្កាត់បាននៅពេលដែលរាងកាយត្រូវបានទទួលនូវសារជាតិស័ង្កសីក្នុងបរិមាណមួយដ៏ត្រឹមត្រូវមួយ ។
•មានឥទ្ធិពល នៃសមាសធាតុប្រឆាំងនឹងប្រតិកម្មអុកស៊ីត ។
•បង្ការជំងឺ មហារីកក្រពេញប្រូស្តាត ដោយសារតែជាតិស័ង្កសីដើរតួយ៉ាងសំខាន់ ក្នុងការ ការពារនូវការបំផ្លាញរបស់ក្រពេញប្រូស្តាត តាំងពីពេលដំបូងមកម្ល៉េះ ។
•ជំងឺជ្រុះសក់ដែលកើតមានទាំងមនុស្សពេញវ័យនិងកុមារ គឺត្រូវបានព្យាបាលដោយការបរិភោគនូវអាហារ ដែលមានផ្ទុកជាតិស័ង្កសីខ្ពស់ ។ ការលេបថ្នាំគ្រាប់ដែលមានផ្ទុកជាតិស័ង្កសីខ្ពស់ ក៏អាចជួយផងដែរក្នុងការបង្ការនូវការសក់ជ្រុះបន្ថែមទៀត ៕
ស្រង់ពីគេហទំព័រសុខភាព
ចែករំលែកព័តមាននេះ