ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

វិទ្យា​ស្ថាន​​ស្តង់​ដា​កម្ពុជា​​​ធ្វើ​សិក្ខា​សាលា​​ស្តី​ពី​សុវត្ថិ​​ភាព​​ម្ហូប​អាហារ​​​ និង​អនា​ម័យ

12 ឆ្នាំ មុន

ខេត្ត​សៀម​រាប ៖ ដោយ​​ទទួល​ការ​គាំ​ទ្រ​​​ពី​អង្គ​​ការ​​ជា​ដៃ​គូ​​​ វិទ្យា​ស្ថាន​​ស្តង់​​ដា​​កម្ពុជា​​នៃ​ក្រសួង​​ឧស្សា​ហ​កម្ម​ រ៉ែ និងថាម​ពល បាន​រៀប​ចំ​​សិក្ខា​សាលា​មួ​​យ​ស្តី​​ពី​សុវត្ថិ​ភាព​​ម្ហូប​អាហារ​​ និង​អនា​ម័យ ​​​នៅ​សាល​ប្រជុំ​​នៃ​សណ្ឋា​គារ​​អង្គ​រ​ប៉ារ៉ាឌី ក្នុង​​​​ក្រុង​សៀម​​រាប កាល​ពី​​ព្រឹក​ថ្ងៃ​ទី​​២៥ កញ្ញា កន្លង​​ទៅ​​នេះ ។ សិក្ខា​សាលា​នេះ​​ប្រព្រឹត្ត​ធ្វើ​ក្រោម​​អធិ​បតី​ភាព​លោក​​អ៊ុច បូរ៉ា ប្រធាន​វិទ្យា​ស្ថាន​​ស្តង់​​ដា​កម្ពុជា ដោយ

​ខេត្ត​សៀម​រាប ៖ ដោយ​​ទទួល​ការ​គាំ​ទ្រ​​​ពី​អង្គ​​ការ​​ជា​ដៃ​គូ​​​ វិទ្យា​ស្ថាន​​ស្តង់​​ដា​​កម្ពុជា​​នៃ​ក្រសួង​​ឧស្សា​ហ​កម្ម​ រ៉ែ និងថាម​ពល បាន​រៀប​ចំ​​សិក្ខា​សាលា​មួ​​យ​ស្តី​​ពី​សុវត្ថិ​ភាព​​ម្ហូប​អាហារ​​ និង​អនា​ម័យ ​​​នៅ​សាល​ប្រជុំ​​នៃ​សណ្ឋា​គារ​​អង្គ​រ​ប៉ារ៉ាឌី ក្នុង​​​​ក្រុង​សៀម​​រាប កាល​ពី​​ព្រឹក​ថ្ងៃ​ទី​​២៥ កញ្ញា កន្លង​​ទៅ​​នេះ ។

សិក្ខា​សាលា​នេះ​​ប្រព្រឹត្ត​ធ្វើ​ក្រោម​​អធិ​បតី​ភាព​លោក​​អ៊ុច បូរ៉ា ប្រធាន​វិទ្យា​ស្ថាន​​ស្តង់​​ដា​កម្ពុជា ដោយ​​​មាន​​ការ​អញ្ជើញ​ចូល​រួម​​​​ពីសំណាក់​​អស់​លោក​ លោ​ក​ស្រី​​ជា​​តំណាង​​​មន្ទីរ​​ឧស្សា​​ហកម្ម រ៉ែ និង​​​ថាម​ពល​ខេត្ត​​​ ព្រម​ទាំង​​លោក លោក​ស្រី​​​ជា​តំណាង​​​ក្រុម​ហ៊ុន​​​ រោង​ចក្រ សិប្ប​កម្ម​​​ផលិត​​ម្ហូប​​អាហារ​​ រោង​ម៉ាស៊ីន​​កិន​ស្រូវ សណ្ឋា​គារ​​ ភោជនីយដ្ឋាន ផ្សារ​ទំនើប មក​ពី​​តាម​​ខេត្ត​ចំនួន​៣​គឺ ខេត្ត​​បាត់​ដំបង ខេត្ត​​បន្ទាយ​មាន​ជ័យ និង​​ខេត្ត​សៀម​​រាប ។

មាន​​ប្រសាសន៍​​នា​​ឱ​កាស​​បើក​សិក្ខា​សាលា​​នេះ​​ លោក​អ៊ុច បូរ៉ា ​បាន​ថ្លែង​​​​ថា សិក្ខា​សាលា​នេះ​មាន​​គោល​បំណង​​​ដើម្បី​ផ្តល់​​​ជូន​សមា​ជិក​​ សមា​ជិកា​​នៃ​អង្គ​សិក្ខា​សាលា​​នូវ​ព័ត៌​​មាន​ និង​ចំណេះ​​ដឹង​សំខាន់​ៗ​​អំពី​វិធី​​​សាស្ត្រ​​​ ឬ​របៀ​​ប​​នៃ​ការ​រៀប​ចំ​ខ្សែ​​សង្វាក់​​ផលិត​​កម្ម​​ ទី​តាំង​​ផលិត​​កម្ម ការ​ដឹក​ជញ្ជូន​​​ និង​​ការ​រក្សា​​​ផលិត​ផល​​ម្ហូប​​អាហារ​​ឱ្យ​មាន​​​អនា​ម័យ​​ និង​មាន​សុវត្ថិ​ភាព​​ ។ ជា​មួយ​​គ្នា​នេះ ​​ស្វែង​យល់​​អំពី​​​របៀប​​​នៃ​​ការ​វិភាគ​​ភ្នាក់​ងារ​​បង្ក​គ្រោះ​ថ្នាក់​​​ និង​ការ​កំណត់​​​អំពី​ចំណុច​គ្រោះ​ថ្នាក់​​​ដែល​ត្រូវ​​ត្រួត​ពិនិត្យ​​​នៅ​តាមសង្វាក់​​ផលិត​​កម្ម​ចាប់​​តាំង​ពី​​​កសិដ្ឋាន​​​រហូត​ដល់​​កន្លែង​​​បរិ​ភោគ​ ។

លោក​ប្រធាន​​​វិទ្យា​ស្ថាន​​ស្តង់​ដា​​កម្ពុជា​​ ថ្លែង​​ទៀត​​​ថា អ្វីៗ​​ទាំង​អស់នេះ​​​​គឺ​​ជា​មូល​ដ្ឋាន​​បច្ចេក​ទេស​​​ចាំ​បាច់​​មួយ​ដែល​ជា​ទូ​ទៅ​​យើង​ហៅ​​ថា ស្តង់​​ដា​​ប្រព័ន្ធ​​​គ្រប់​គ្រង​​សុវត្ថិ​ភាព​​​ម្ហូប​អាហារ​​​សម្រាប់​ជួយ​​ជំរុញ​​ និង​​ធ្វើ​​ឱ្យ​​ប្រសើរ​​ឡើង​នូវ​គុណ​​ភាព​ និង​សុវត្ថិ​ភាព​​នៃ​ផលិ​​ផល​​​ម្ហូប​​អាហារ ​​ជួយ​ការ​ពារ​​សុខ​ភាព និង​​សុវត្ថិ​ភាព​​អ្នក​ប្រើ​ប្រាស់​​​ ព្រម​ទាំង​​​ជួយ​សម្រូល​​​ដល់​ការ​នាំ​​​ចេញ​ផលិត​​ផល​​កម្ពុជា​​ឆ្ពោះ​​ទៅ​កាន់​ទី​ផ្សារ​អន្តរ​ជាតិ ។ ដើម្បី​​ឈាន​ដល់​​គោល​​ដៅ​​ខាង​លើ​នេះ ​​រាជ​រដ្ឋា​ភិបាល​​​កម្ពុជា បាន​​យក​ចិត្ត​ទុក​ដាក់​​​ក្នុង​ការ​អនុវត្ត​​​គោល​​ការណ៍​​​សាកល​ភាវូ​បនីយ​កម្ម​សេដ្ឋ​កិច្ច​​​ ដោយ​បាន​ចូល​​ជា​សមា​ជិក​​​របស់​អង្គ​​ការ​ពាណិជ្ជ​កម្ម​ពិភព​លោក (WTO) សំដៅ​​ពង្រីក​​ទី​ផ្សារ​ជូន​​ផលិត​ករ​​កម្ពុជា តាម​រយៈ​​ការ​នាំ​ចេញ​​​ផលិត​ផល​ទៅ​កាន់​​​ទី​ផ្សារ​អន្តរ​ជាតិ។

លោក​បន្ត​ថា បច្ចុប្បន្ន​​​នេះ​រាជ​រដ្ឋា​ភិបាល​​​កម្ពុជា​បាន​​និង​កំពុង​បន្ត​​ធានា​​ឱ្យ​​បាន​​ជា​រួម​នូវ​​បរិស្ថា​​ន​​ម៉ា​ក្រូ​សេដ្ឋ​កិច្ច​​ដែល​មាន​​​ស្ថិរ​ភាព​ និង​​​មាន​​​ភាព​អនុ​គ្រោះ​​​សម្រាប់​​កំណើន​សេដ្ឋ​កិច្ច ​​តាម​រយៈ​​ការ​អនុវត្ត​​​គោល​​នយោ​បាយ​​​ហិរញ្ញ​​វត្ថុ​​គាំ​ទ្រ​​កំណើន​​គោល​នយោ​បាយ​​រូបិ​​​យ​វត្ថុ​​ទន់​ភ្លន់​​ និង​​ជំរុញ​​​ការ​អនុវត្ត​​យ៉ាង​សកម្ម​​​បំផុត​​​នូវ​កម្ម​វិធី​​​កែ​ទម្រ​​ង់​​ដែល​មាន​លក្ខណៈ​​ជា​ប្រព័ន្ធ​​សំដៅ​កែ​​លម្អ​បរិស្ថាន​​​​វិនិយោគ​​ទាំង​​​​ប្រភព​​ក្នុង​ និង​ក្រៅ​​ប្រទេស ។

ចំពោះ​មុខ​​ ប្រទេស​​យើង​​​ជា​សមា​ជិក​​​អាស៊ាន ​​យើង​មិន​អាច​​​រា​រាំង​ផលិត​​ផល​នាំ​ចូល​​ប្រកប​ដោយ​គុណ​​ភាព​​ សុវត្ថិ​ភាព​​​ និង​អនា​ម័យ​​បាន​ទេ ហើយ​យើង​​​ក៏​​មិន​អាច​យក​​ផលិត​ផល​ដែល​ពុំ​មាន​គុណ​ភាព​​ សុវត្ថិ​ភាព​​ និង​អនា​ម័យ​​ទៅ​ប្រកួត​​ប្រជែង​​បាន​ដែរ ។ ការ​នាំ​​ចេញ​​ផលិត​ផល​​​ទៅ​កាន់​​ទី​ផ្សារ​អន្តរ​ជាតិ​​ គឺ​​​ទាម​ទារ​​ឱ្យ​​​ផលិត​​​ផល​​​របស់​​យើង​ត្រូវ​​មាន​គុណ​ភាព​ សុវត្ថិ​ភាព និង​​មាន​លក្ខណ​សម្បត្តិ​​​គ្រប់​គ្រាន់​​ឆ្លើ​យ​តប​ទៅ​នឹង​​តម្រូវ​ការ​​ទី​ផ្សារ​​ ឬ​​តម្រូវ​ការ​​​​របស់​​ប្រទេស​នាំ​​ចូល​ទាំង​នោះ ដោយ​ឆ្លុះ​​បញ្ចាំង​ទៅ​នឹង​អ្វី​​ដែល​បាន​កំណត់​​​នៅ​ក្នុង​ស្តង់​ដា។ ការ​​យល់​ដឹង​យ៉ាង​ត្រឹម​ត្រូវ​​អំពី​​គុណ​ភាព​ សុវត្ថិ​ភាព និង​អនា​ម័យ ​​​គឺ​ជា​គន្លឹះ​មួយ​យ៉ាង​សំខាន់​​​ដែល​អាច​នាំ​​ឱ្យ​អាជីវ​​កម្ម​​ឈាន​ទៅ​​រក​ភាព​ជោគ​ជ័យ​​នៅ​ក្នុង​ទី​ផ្សារ​​​ជាតិ-អន្តរ​ជាតិ​​​​យ៉ាង​ពិត​​​ប្រាកដ ៕​​​​