ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

កសិករខេត្ត​ប៉ៃលិន ​ដាំ​បន្លែ​​ប្រើ​ជីធម្មជាតិ ជៀសវាង​ផល​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​ប្រជា​ពលរដ្ឋ

14 ម៉ោង មុន

ខេត្ត​ប៉ៃលិន ៖ រហូត​មក​ដល់​ថ្ងៃ​ទី​២៧ ខែវិច្ឆិកា ឆ្នាំ​២០២៥​នេះ គេ​សង្កេត​ឃើញ​កសិករ​មួយ​ចំនួន បាន​ប្រកប​មុខរបរ​ដាំ​បន្លែ​ត្រសក់ទ្រើង ឬ​ត្រសក់ផ្អ និង​បន្លែ​សណ្តែកកួរ​ជា​ច្រើន​រង ដើម្បី​ប្រមូល​ផល​លក់…

ខេត្ត​ប៉ៃលិន ៖ រហូត​មក​ដល់​ថ្ងៃ​ទី​២៧ ខែវិច្ឆិកា ឆ្នាំ​២០២៥​នេះ គេ​សង្កេត​ឃើញ​កសិករ​មួយ​ចំនួន បាន​ប្រកប​មុខរបរ​ដាំ​បន្លែ​ត្រសក់ទ្រើង ឬ​ត្រសក់ផ្អ និង​បន្លែ​សណ្តែកកួរ​ជា​ច្រើន​រង ដើម្បី​ប្រមូល​ផល​លក់ យក​ថវិកា​ផ្គត់ផ្គង់​ជីវភាព​ប្រចាំ​ថ្ងៃ និង​សង​ជំពាក់​បំណុល​គេ​។ តែ​ដោយ​ពួក​គាត់ គិតគូរ​អំពី​ផល​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​ប្រជាពលរដ្ឋ​ខ្មែរ​នៅ​តាម​ភូមិ​នានា ដែល​ទិញ​បន្លែ​យក​ទៅ​ទទួលទាន​ជួបជុំ​គ្រួសារ ទើប​ពួក​គាត់​មិន​ប្រើ​ថ្នាំពុល និង​ដាក់​ជីគីមី ស្រោច​ទៅ​លើ​ដំណាំ​បន្លែ​របស់​ខ្លួន ដើម្បី​ឱ្យ​ឆាប់​ធំ​លឿន​នោះ​ឡើយ គឺ​ប្រើ​តែ​ជីធម្មជាតិ ដូច​ជា​លាមក​សត្វ​គោ សត្វ​មាន់ ឬ​អង្កាម ហើយនឹង​ជីកំប៉ុស ដាក់​នៅ​លើ​គល់​ដំណាំ​ប៉ុណ្ណោះ ​។

បើ​តាម​ប្រភព​ព័ត៌មាន​ពី​ស្ត្រី​ម្នាក់ ឈ្មោះ ហាក់ នី អាយុ​៥៧​ឆ្នាំ រស់នៅ​ក្នុងភូមិ​ព្រៃ​សន្ទះ ឃុំ​ស្ទឹង​ត្រង់ ស្រុក​សាលា​ក្រៅ ខេត្ត​ប៉ៃលិន បាន​រៀបរាប់​ឱ្យ​ភ្នាក់ងារ​យើង​ដឹង​ថា គាត់​បាន​ដាំ​បន្លែ​ត្រសក់ទ្រើង​ចំនួន​៣០​រង និង​បន្លែ​សណ្តែកកួរ​ចំនួន​១៤​រង ​នៅ​លើ​ដីចំការ​ក្បែរ​ផ្ទះ​របស់​ខ្លួន ​។

គាត់​បន្ត​ទៀត​ថា ការ​ដាំ​បន្លែ​ទាំង​អស់នេះ មិន​ប្រើ​ជីគីមី ឬ​ប្រើ​ថ្នាំពុល បាញ់​ស្រោច​ទៅ​លើ​បន្លែ​របស់​ខ្លួន​ឡើយ ដើម្បី​ជៀសវាង​ផល​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​ខ្លួនឯង​ផង និង​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​បងប្អូន​ប្រជាពលរដ្ឋ​ ដែល​ទិញ​យក​ទៅ​ទទួលទាន​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​ថែម​ទៀត​។ ម្យ៉ាងវិញទៀត ការ​ដាំ​បន្លែ​ខ្លួនឯង គាត់​ក៏​មិនសូវ​ចំណាយ​ថវិកា​ទៅ​ទិញ​បន្លែ​អន្លក់​នៅ​ឯ​ទីផ្សារ ពោល​គឺ​ទិញ​តែ​ត្រី ឬ​សាច់​ប៉ុណ្ណោះ​យក​មក​ធ្វើ​ម្ហូប​។ ដូច្នេះ​ហើយ ទើប​គាត់​មិន​ប្រើ​ជីគីមី ដែល​ធ្វើ​ឱ្យ​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព ព្រោះ​គាត់​សង្កេត​ឃើញ​បច្ចុប្បន្ន​ប្រជាពលរដ្ឋ​ទទួល​រង​ការ​រលាក​ក្រពះ ពោះវៀន និង​កើត​ជំងឺលើសឈាម ក៏​ដូច​ជា​ជា​ជំងឺ​ផ្សេង​ៗ ដោយសារ​តែ​បញ្ហា​ម្ហូបអាហារ​មួយ​ចំនួន ឬ​បន្លែ​ដែល​ទិញ​យក​ទៅ​ទទួលទាន​មាន​សារធាតុ​គីមី ដែល​គេ​ប្រើ​ច្រើន ហើយ​យើង​មិនដឹង​ ។

ចំណែក​កសិករ​ម្នាក់ ឈ្មោះ យ៉​ន់ ភេទ​ប្រុស ប្រពន្ធឈ្មោះ នួន រស់នៅ​ក្នុងភូមិ​ខាងលើ ក៏​បាន​ប្រាប់​ភ្នាក់ងារ​យើង​ឱ្យ​ដឹង​ដែរ​ថា ពួក​គាត់​បាន​ដាំ​បន្លែ​ត្រសក់ទ្រើង និង​បន្លែ​សណ្តែកកួរ​ជិត​កន្លះ​ហិ​កតា ដោយ​ដាំ​ឆ្លាស់គ្នា ហើយ​ក៏​ប្រមូល​ផល​ជា​បន្តបន្ទាប់ ខណៈ​ដែល​ប៉ុន្មាន​ខែ​នេះ គាត់​ប្រមូល​ផល​លក់​បាន​សរុប​ជាង​៧​លាន​រៀល ហើយ​ក៏​បាន​យក​ទៅ​សង​ជំពាក់​បំណុល​គេ​ជា​បណ្តើរ​ៗ​។ ចំណែកឯ​បន្លែ​របស់​ពួក​គាត់ ក៏​មិន​ប្រើ​ជីគីមី ឬ​ថ្នាំពុល​ដែល​ធ្វើ​ឱ្យ​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​ប្រជាពលរដ្ឋ​នោះ​ឡើយ​។ ពួក​គាត់​ក៏​ធានា​ចំពោះ​បន្លែ​របស់​ខ្លួន ព្រោះ​ពួក​គាត់​សព្វ​ថ្ងៃនេះ មិនសូវ​ហ៊ាន​ទិញ​បន្លែ ដែល​ឈ្មួញ​លក់ដូរ​នៅ​តាម​ទីផ្សារ​នោះ​ឡើយ ដោយ​ព្រួយបារម្ភ​ក្រែងលោ​គេ​ប្រើ​ថ្នាំពុល ឬ​ជីគីមី​ខ្ពស់ អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព ទើប​គាត់​សុខចិត្ត​បេះ​បន្លែ​នៅ​ក្នុង​ចំការ​របស់​ខ្លួន​យក​ទៅ​ទទួលទាន​ជួបជុំ​ក្រុម​គ្រួសារ​។ លើស​ពី​នេះ ពួក​គាត់​ដាំ​បន្លែ​បន្តបន្ទាប់​គ្នា ដោយ​បេះ​អស់​ផ្នែក​ម្ខាង មិនយូរ​ប៉ុន្មាន នៅ​ផ្នែក​ម្ខាង​ទៀត​ក៏​ប្រមូល​ផល​ដែរ​។ ដូច្នេះ​ហើយ ទើប​ធ្វើ​ឱ្យ​បន្លែ​នៅ​ក្នុង​ដីចំកា​របស់​ខ្លួន​មាន​ជាប់​ជា​ប្រចាំ​មិន​ខ្វះខាត ក្នុង​ការ​យក​ទៅ​ទទួលទាន​ជាមួយ​ក្រុម​គ្រួសារ និង​បេះ​លក់ដូរ​នោះ​ទេ ​។

ប្រភព​ដដែល​បញ្ជាក់​បន្ថែម​ថា បន្លែ​ត្រសក់ និង​សណ្តែកកួរ​បច្ចុប្បន្ន​នេះ ឈ្មួញ​ទិញ​ត្រឹមតែ​១​គីឡូក្រាម តម្លៃ​៥០០​ទៅ​៦០០​រៀល​ប៉ុណ្ណោះ​។ តែ​បើសិនជា​នៅ​ពេល​ណា​មានការ​ខ្វះខាត​បន្លែ​ខ្លាំង បន្លែ​របស់​ពួក​គាត់ អាច​លក់​បាន​ក្នុង​១​គីឡូក្រាម​ចាប់ពី​២៥០០​ទៅ​៣០០០​រៀល​ឯណោះ​។ ជាក់ស្តែង បើសិនជា​បន្លែ​របស់​ខ្លួន​លក់​បាន​តម្លៃ​ត្រឹមនេះ​ជាប់​ជា​ប្រចាំ នោះ​នឹង​មិន​ខ្វះខាត​ថវិកា​សម្រាប់​ចំណាយ​ប្រចាំ​ថ្ងៃ និង​យក​ទៅ​សង​ជំពាក់​គេ​បាន​គ្រប់គ្រាន់​ផង​ដែរ​៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ