សុខភាព៖ ជំងឺលើសឈាម គឺជាឃាតករស្ងាត់ស្ងៀមដែលអាចនាំឱ្យមានបញ្ហាបេះដូង និងតម្រងនោមធ្ងន់ធ្ងរ។ យោងតាមការសិក្សាថ្មីៗដែលផ្សព្វផ្សាយដោយសារព័ត៌មានបរទេស បានបង្ហាញថា ការបង្កើនការទទួលទានអាហារសម្បូរជាតិ ប៉ូតាស្យូម អាចដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម។
តួនាទីសំខាន់នៃប៉ូតាស្យូមក្នុងស្ពៃក្ដោប
ស្ពៃក្ដោប ត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជា ប្រភពដ៏ល្អនៃប៉ូតាស្យូម។ ប៉ូតាស្យូមគឺជាជាតិរ៉ែ និងអេឡិចត្រូលីតដ៏សំខាន់ ដែលមានមុខងារផ្ទាល់ក្នុងការជួយរក្សាលំនឹងសម្ពាធឈាមតាមរយៈយន្តការដូចជា៖
- ប្រឆាំងសូដ្យូម: ប៉ូតាស្យូមជួយ ប្រឆាំងនឹងផលប៉ះពាល់អវិជ្ជមានរបស់សូដ្យូម (អំបិល) ក្នុងរាងកាយ ដែលជាកត្តាបង្កឱ្យមានសម្ពាធឈាមខ្ពស់។
- បញ្ចេញសូដ្យូមលើស: វាជួយ បញ្ចេញសូដ្យូមដែលលើស ចេញពីរាងកាយតាមរយៈទឹកនោម។
- សម្រួលសរសៃឈាម: ប៉ូតាស្យូមជួយ សម្រួលសរសៃឈាម ឱ្យមានសភាពធូររលុង ដែលជាហេតុធ្វើឱ្យសម្ពាធឈាមត្រូវបានបញ្ចុះ។
អនុសាសន៍៖ របបអាហារសម័យថ្មីតែងតែមានសូដ្យូមច្រើនជាងប៉ូតាស្យូម។ ដូច្នេះ ការបន្ថែមស្ពៃក្ដោបទៅក្នុងអាហារប្រចាំថ្ងៃ គឺជាមធ្យោបាយដ៏ល្អដើម្បីទទួលបានជាតិប៉ូតាស្យូមគ្រប់គ្រាន់ និងជួយការពារខ្លួនពីជំងឺលើសឈាម៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ