ទោះបីជា ខ្ញី ជាឱសថធម្មជាតិដ៏មានអត្ថប្រយោជន៍ក៏ដោយ ការប្រើប្រាស់វាជាមួយអាហារ ឬថ្នាំមួយចំនួនអាចបង្កជាផលប៉ះពាល់ និង គ្រោះថ្នាក់ ដល់សុខភាពរបស់អ្នក។
១. អាហារដែលគួរប្រុងប្រយ័ត្ន៖
អាហារហឹរ និងរសជាតិខ្លាំង: ការទទួលទានខ្ញីច្រើនពេក រួមជាមួយនឹងអាហារហឹរខ្លាំង អាចធ្វើឲ្យមាន ការរលាកក្រពះ និង បង្កើនហានិភ័យនៃការច្រាលអាស៊ីត (GERD)។
ភេសជ្ជៈមានជាតិកាហ្វេអ៊ីនខ្ពស់: ដូចជា តែ, កាហ្វេ ឬ ភេសជ្ជៈប៉ូវកម្លាំង។ ប្រសិនបើទទួលទានជាមួយខ្ញី វាអាចជំរុញឱ្យ បេះដូងលោតញាប់ ជាងធម្មតា និងធ្វើឱ្យរាងកាយមាន ការប្រុងប្រយ័ត្នខ្លាំងពេក (ថប់បារម្ភ ឬគេងមិនលក់)។
២. ថ្នាំដែលមិនគួរប្រើជាមួយខ្ញី៖
ថ្នាំប្រឆាំងនឹងសម្ពាធឈាម: ខ្ញីមានប្រសិទ្ធភាព ** vasodilating** (ពង្រីកសរសៃឈាម)។ ប្រសិនបើលេបជាមួយថ្នាំបញ្ចុះសម្ពាធឈាម វាអាច បន្ថយសម្ពាធឈាមទាបជាងធម្មតា ដែលធ្វើឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ វិលមុខ ឬ សន្លប់។
ថ្នាំប្រឆាំងនឹងការកកឈាម: ជាឧទាហរណ៍ ថ្នាំ Warfarin និង អាស្ពីរីន។ នៅពេលទទួលទានរួមគ្នាជាមួយខ្ញី វាអាច បង្កើនឥទ្ធិពលនៃការកកឈាម បង្កើនហានិភ័យនៃ ស្នាមជាំ ឬ ហូរឈាម ងាយស្រួល។
ថ្នាំបញ្ចុះជាតិស្ករក្នុងឈាម: ចំពោះអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម ការទទួលទានខ្ញីរួមជាមួយនឹងថ្នាំបញ្ចុះជាតិស្ករ អាចធ្វើឱ្យកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម ធ្លាក់ចុះទាបខ្លាំង (Hypoglycemia) ដែលនាំឱ្យ អស់កម្លាំង ឬ វិលមុខ។
មុននឹងបន្ថែមខ្ញីទៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នក សូមពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យជាមុន ជាពិសេសប្រសិនបើអ្នកកំពុងប្រើថ្នាំព្យាបាលជំងឺរ៉ាំរ៉ៃណាមួយ៕
(ប្រភព៖ បរទេស)
ចែករំលែកព័តមាននេះ