ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

បេះដូង និង​អ័រម៉ូន​ចុះ​ខ្សោយ​! ៣ ជំងឺ​ធ្ងន់ធ្ងរ​ដែល​អាច​កើត​ពី​ទម្លាប់​ញ៉ាំ​អាហារ​ដាក់​ក្នុង​ប្រអប់​ប្លា​ស្ទិ​ក​

7 ម៉ោង មុន

ការ​ប្រើប្រាស់ ប្រអប់​ប្លា​ស្ទិ​ក វេច​ខ្ចប់​អាហារ​ក្តៅ ឬ​អាហារ​រៀបចំ​រួច គឺជា​ទម្លាប់​ងាយស្រួល​និង​ពេញ​និយម​បំផុត​នា​ពេល​បច្ចុប្បន្ន​។ ប៉ុន្តែ តើ​អ្នកដឹង​ទេ​ថា ទម្លាប់​នេះ​កំពុង​បង្ក​ហានិភ័យ​ធ្ងន់ធ្ងរ​ដល់​សុខភាព​របស់​អ្នក? នៅ​ពេល​ដែល​ប្លា​ស្ទិ​ក​ប៉ះ​នឹង​កម្ដៅ ឬ​អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់…

ការ​ប្រើប្រាស់ ប្រអប់​ប្លា​ស្ទិ​ក វេច​ខ្ចប់​អាហារ​ក្តៅ ឬ​អាហារ​រៀបចំ​រួច គឺជា​ទម្លាប់​ងាយស្រួល​និង​ពេញ​និយម​បំផុត​នា​ពេល​បច្ចុប្បន្ន​។ ប៉ុន្តែ តើ​អ្នកដឹង​ទេ​ថា ទម្លាប់​នេះ​កំពុង​បង្ក​ហានិភ័យ​ធ្ងន់ធ្ងរ​ដល់​សុខភាព​របស់​អ្នក?

នៅ​ពេល​ដែល​ប្លា​ស្ទិ​ក​ប៉ះ​នឹង​កម្ដៅ ឬ​អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់ សារធាតុ​គីមី​គ្រោះថ្នាក់​មួយ​ចំនួន​ដែល​នៅ​ក្នុង​ប្លា​ស្ទិ​ក​នឹង​រលាយ​ជ្រាប​ចូល​ទៅ​ក្នុង​អាហារ ដែល​បង្ក​ជា​ជំងឺ​ផ្សេង​ៗ​។

១. សារធាតុ​គីមី​គ្រោះថ្នាក់​ដែល​ចេញពី​ប្លា​ស្ទិ​ក
ហានិភ័យ​ចម្បង​នៃ​ការ​ប្រើប្រាស់​ប្រអប់​ប្លា​ស្ទិ​ក គឺ​ការ​បញ្ចេញ​សារធាតុ​គីមី​ដូច​ជា​៖

BPA (Bisphenol A): សារធាតុ​នេះ​ត្រូវ​បាន​ប្រើប្រាស់​យ៉ាង​ទូលំទូលាយ​ក្នុង​ការ​ផលិត​ប្លា​ស្ទិ​ក polycarbonates និង​ជ័រ epoxy​។
Phthalates: ត្រូវ​បាន​ប្រើ​ដើម្បី​ធ្វើ​ឱ្យ​ប្លា​ស្ទិ​ក​ទន់ និង​អាច​បត់បែន​បាន​។
សារធាតុ​គីមី​ទាំងនេះ​មាន​លក្ខណៈ​ស្រ​ដៀង​នឹង​អ័រម៉ូន​អេ​ស្ត្រូ​សែន (Estrogen) របស់​មនុស្ស ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​វា​អាច បង្ក​អន្តរាយ​ដល់​ប្រព័ន្ធ​អ័រម៉ូន (Endocrine System) ក្នុង​រាង​កាយ​។

២. ជំងឺ​ដែល​បង្ក​ឡើង​ដោយ​ការ​ប៉ះពាល់​សារធាតុ​គីមី​ប្លា​ស្ទិ​ក
ការ​ប៉ះពាល់​ជា​ប្រចាំ​ទៅ​នឹង​សារធាតុ BPA និង Phthalates អាច​រួមចំណែក​ដល់​ការ​កើត​ជំងឺ​ធ្ងន់ធ្ងរ​ជា​ច្រើន​៖

៣. វិធានការ​ការពារ​ខ្លួន និង​គ្រួសារ
ដើម្បី​កាត់​បន្ថយ​ហានិភ័យ​ទាំងនេះ សូម​អនុវត្ត​តាម​គន្លឹះ​ងាយ​ៗ​ខាងក្រោម​៖

ជៀសវាង​ការ​ដាក់​កម្តៅ​: កុំ យក​ប្រអប់​ប្លា​ស្ទិ​ក​ទៅ​កម្តៅ​ក្នុង​មីក្រូ​វ៉េវ (Microwave) ទោះបីជា​ប្រអប់​នោះ​មាន​ស្លាក​សញ្ញា “Microwave Safe” ក៏​ដោយ​។ ត្រូវ​ផ្ទេរ​អាហារ​ទៅ​ក្នុង​ចាន​កែវ ឬ​សេ​រ៉ា​មិច​សិន​។
កុំ​ដាក់​អាហារ​ក្តៅ​ខ្លាំង​: ជៀសវាង​វេច​ខ្ចប់​អាហារ​ដែល ក្តៅ​ខ្លាំង ពេក (​ដូច​ជា​ស៊ុប ឬ​បបរ​ទើបនឹង​ដួស​) ទៅ​ក្នុង​ប្រអប់​ប្លា​ស្ទិ​ក​។ រង់ចាំ​ឲ្យ​ត្រជាក់​បន្តិច​សិន​។
ប្រើ​សម្ភារៈ​ជំនួស​: គួរ​ប្រើ​ប្រអប់​ដែល​ធ្វើ​ពី កែវ (Glass) ដែក​អ៊ី​ណុ​ក (Stainless Steel) ឬ​សម្ភារៈ​ផ្សេង​ទៀត​ដែល​មិន​មាន​សារធាតុ BPA នៅ​ពេល​រក្សា​ទុក​អាហារ​។
ពិនិត្យ​ស្លាក​សញ្ញា​: ជ្រើសរើស​ប្លា​ស្ទិ​ក​ដែល​មាន​ស្លាក​សញ្ញា “BPA-Free” (​គ្មាន​សារធាតុ BPA) នៅ​ពេល​ចាំបាច់​។
ការ​ប្លា​ស់​ប្តូរ​ទម្លាប់​វេច​ខ្ចប់​អាហារ គឺជា​ការ​វិនិយោគ​រយៈពេល​វែង​ដ៏​សំខាន់​សម្រាប់​សុខភាព​របស់​អ្នក និង​ក្រុម​គ្រួសារ​។ សូម​ចាប់ផ្តើម​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន​ចាប់ពី​ពេល​នេះ​តទៅ​!

(​ប្រភព​៖ បរទេស​)

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ