ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

តើ​ពណ៌​ស៊ុត​លឿង​សំខាន់​ទេ? អាថ៌​កំបាំង​នៃ​ពណ៌​ស៊ុត​លឿង​ប្រាប់​ពី​ជីវជាតិ និង​គុណភាព​របស់​វា​!

3 ម៉ោង មុន

នៅ​ពេល​អ្នក​បំបែក​ស៊ុត អ្នក​ប្រហែលជា​ធ្លាប់​ឆ្ងល់​ថា ហេតុ​អ្វី​បានជា​ស៊ុត​ខ្លះ​មាន ស៊ុត​លឿង​ពណ៌​ដិត (​ក្រមៅ​) ខណៈ​ខ្លះ​ទៀត​មាន ពណ៌​លឿង​ស្លេក (​ស្រាល​)​? តើ​ភាព​ខុស​គ្នា​នៃ​ពណ៌​នេះ​មាន​ន័យ​យ៉ាងណា​ចំពោះ​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​របស់​យើង? ហើយ​តើ​អ្នក​គួរ​ជ្រើសរើស​បរិភោគ​មួយ​ណា​ទើប​ល្អ?…

នៅ​ពេល​អ្នក​បំបែក​ស៊ុត អ្នក​ប្រហែលជា​ធ្លាប់​ឆ្ងល់​ថា ហេតុ​អ្វី​បានជា​ស៊ុត​ខ្លះ​មាន ស៊ុត​លឿង​ពណ៌​ដិត (​ក្រមៅ​) ខណៈ​ខ្លះ​ទៀត​មាន ពណ៌​លឿង​ស្លេក (​ស្រាល​)​? តើ​ភាព​ខុស​គ្នា​នៃ​ពណ៌​នេះ​មាន​ន័យ​យ៉ាងណា​ចំពោះ​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​របស់​យើង? ហើយ​តើ​អ្នក​គួរ​ជ្រើសរើស​បរិភោគ​មួយ​ណា​ទើប​ល្អ?

ចម្លើយ​គឺ​ស្ថិត​នៅ​លើ របប​អាហារ​របស់​មាន់ មិនមែន​គុណភាព​ស៊ុត​ដោយ​ផ្ទាល់​នោះ​ទេ​។

១. តើ​អ្វី​ទៅ​ដែល​កំណត់​ពណ៌​ស៊ុត​លឿង?
ពណ៌​នៃ​ស៊ុត​លឿង​ត្រូវ​បាន​កំណត់​ស្ទើរតែ​ទាំងស្រុង​ដោយ សារធាតុ​ពណ៌ (Pigments) ដែល​មាននៅ​ក្នុង​ចំណី​របស់​មាន់​។ សារធាតុ​ពណ៌​ទាំងនោះ​ត្រូវ​បាន​គេ​ហៅ​ថា Carotenoids​។

ពណ៌​លឿង​ដិត​(​ក្រមៅ​): កើតឡើង​នៅ​ពេល​មាន់​ត្រូវ​បាន​ចិញ្ចឹម​ដោយ​ចំណី​ដែល​មាន សារធាតុ Carotenoids ខ្ពស់​។ អាហារ​ធម្មជាតិ​ដែល​សម្បូរ Carotenoids រួម​មាន​៖
ស្មៅ​បៃតងខ្ចី

ពោត​លឿង
ផ្កា​អាហ្វ្រិក (Marigolds)
ពណ៌​លឿង​ស្លេក (​ស្រាល​): កើតឡើង​នៅ​ពេល​មាន់​ត្រូវ​បាន​ចិញ្ចឹម​ដោយ​ចំណី​ដែល​មាន សារធាតុ Carotenoids ទាប​។ អាហារ​ធម្មតា​គឺ​ស្រូវ​សាលី ឬ​ពោតស​។

២. ភាព​ខុស​គ្នា​នៃ​ជីវជាតិ និង​អត្ថប្រយោជន៍ (Nutritional Value)
ជា​រឿយ​ៗ មនុស្ស​ភាគច្រើន​មាន​ជំនឿ​ថា ស៊ុត​លឿង​ដែល ក្រមៅ គឺ​មាន​ជីវជាតិ​ល្អ​ជាង​ស៊ុត​លឿង​ដែល ស្រាល​។ តើ​ជំនឿ​នេះ​ត្រឹមត្រូវ​ទេ?

សរុប​មក​: ស៊ុត​លឿង​ពណ៌​ដិត មិន​ចាំបាច់​មាន​បរិមាណ​ប្រូតេអ៊ីន ឬ​ខ្លាញ់​ខ្ពស់​ជាង​នោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​វា​ទំនងជា​មាន​បរិមាណ សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម (Lutein និង Zeaxanthin) ដែល​ល្អ​សម្រាប់​ភ្នែក ច្រើន​ជាង បន្តិច​។

៣. តើ​អ្នក​គួរ​ជ្រើសរើស​បរិភោគ​មួយ​ណា?
ការ​សម្រេចចិត្ត​គួរតែ​ពឹងផ្អែក​លើ​ចំណង់​ចំណូលចិត្ត និង​អាទិភាព​សុខភាព​របស់​អ្នក​៖

ជ្រើសរើស​ស៊ុត​លឿង​ដិត​: ប្រសិនបើ​អ្នក​ចង់បាន រសជាតិ​ដិត និង​ចង់​ទទួល​បាន​នូវ អត្ថប្រយោជន៍​អតិបរមា ពី​សារធាតុ Lutein និង Zeaxanthin ដើម្បី​ថែរក្សា​ភ្នែក​។ ជា​ធម្មតា ស៊ុត​លឿង​ដិត​ក៏​បង្ហាញ​ថា​មាន់​នោះ​ត្រូវ​បាន​ចិញ្ចឹម​ដោយ​ចំណី​ធម្មជាតិ​ល្អ​។

ជ្រើសរើស​ស៊ុត​លឿង​ស្រាល​: ប្រសិនបើ​អ្នក​មិន​ខ្វល់​ពី​ភាព​ខុស​គ្នា​តិចតួច​នៃ​សារធាតុ Carotenoids ទេ ព្រោះ​ស៊ុត​ទាំង​ពីរ​ប្រភេទ​នៅ​តែ​ជា ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​ប្រូតេអ៊ីន និង​ជីវជាតិ​មូលដ្ឋាន​។

គន្លឹះ​សំខាន់​បំផុត​: មិន​ថា​ស៊ុត​លឿង​មាន​ពណ៌​អ្វី​ក៏​ដោយ ស៊ុត​នៅ​តែ​ជា អាហារ​ដ៏​មាន​ជីវជាតិ សម្រាប់​មនុស្ស​ភាគច្រើន​។ អ្វី​ដែល​សំខាន់​ជាង​ពណ៌ គឺ​ត្រូវ​ប្រាកដ​ថា​អ្នកទិញ​ស៊ុត​ដែល​មាន គុណភាព​ល្អ និង​ស្រស់ សម្រាប់​បរិភោគ​!

(​ប្រភព​៖ បរទេស​)

សូម​ជួយ​ចែករំលែក​ប្រ​សិន​អ្នក​ពេ

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ