នៅពេលអ្នកបំបែកស៊ុត អ្នកប្រហែលជាធ្លាប់ឆ្ងល់ថា ហេតុអ្វីបានជាស៊ុតខ្លះមាន ស៊ុតលឿងពណ៌ដិត (ក្រមៅ) ខណៈខ្លះទៀតមាន ពណ៌លឿងស្លេក (ស្រាល)? តើភាពខុសគ្នានៃពណ៌នេះមានន័យយ៉ាងណាចំពោះអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពរបស់យើង? ហើយតើអ្នកគួរជ្រើសរើសបរិភោគមួយណាទើបល្អ?
ចម្លើយគឺស្ថិតនៅលើ របបអាហាររបស់មាន់ មិនមែនគុណភាពស៊ុតដោយផ្ទាល់នោះទេ។
១. តើអ្វីទៅដែលកំណត់ពណ៌ស៊ុតលឿង?
ពណ៌នៃស៊ុតលឿងត្រូវបានកំណត់ស្ទើរតែទាំងស្រុងដោយ សារធាតុពណ៌ (Pigments) ដែលមាននៅក្នុងចំណីរបស់មាន់។ សារធាតុពណ៌ទាំងនោះត្រូវបានគេហៅថា Carotenoids។
ពណ៌លឿងដិត(ក្រមៅ): កើតឡើងនៅពេលមាន់ត្រូវបានចិញ្ចឹមដោយចំណីដែលមាន សារធាតុ Carotenoids ខ្ពស់។ អាហារធម្មជាតិដែលសម្បូរ Carotenoids រួមមាន៖
ស្មៅបៃតងខ្ចី
ពោតលឿង
ផ្កាអាហ្វ្រិក (Marigolds)
ពណ៌លឿងស្លេក (ស្រាល): កើតឡើងនៅពេលមាន់ត្រូវបានចិញ្ចឹមដោយចំណីដែលមាន សារធាតុ Carotenoids ទាប។ អាហារធម្មតាគឺស្រូវសាលី ឬពោតស។
២. ភាពខុសគ្នានៃជីវជាតិ និងអត្ថប្រយោជន៍ (Nutritional Value)
ជារឿយៗ មនុស្សភាគច្រើនមានជំនឿថា ស៊ុតលឿងដែល ក្រមៅ គឺមានជីវជាតិល្អជាងស៊ុតលឿងដែល ស្រាល។ តើជំនឿនេះត្រឹមត្រូវទេ?

សរុបមក: ស៊ុតលឿងពណ៌ដិត មិនចាំបាច់មានបរិមាណប្រូតេអ៊ីន ឬខ្លាញ់ខ្ពស់ជាងនោះទេ ប៉ុន្តែវាទំនងជាមានបរិមាណ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម (Lutein និង Zeaxanthin) ដែលល្អសម្រាប់ភ្នែក ច្រើនជាង បន្តិច។
៣. តើអ្នកគួរជ្រើសរើសបរិភោគមួយណា?
ការសម្រេចចិត្តគួរតែពឹងផ្អែកលើចំណង់ចំណូលចិត្ត និងអាទិភាពសុខភាពរបស់អ្នក៖
ជ្រើសរើសស៊ុតលឿងដិត: ប្រសិនបើអ្នកចង់បាន រសជាតិដិត និងចង់ទទួលបាននូវ អត្ថប្រយោជន៍អតិបរមា ពីសារធាតុ Lutein និង Zeaxanthin ដើម្បីថែរក្សាភ្នែក។ ជាធម្មតា ស៊ុតលឿងដិតក៏បង្ហាញថាមាន់នោះត្រូវបានចិញ្ចឹមដោយចំណីធម្មជាតិល្អ។
ជ្រើសរើសស៊ុតលឿងស្រាល: ប្រសិនបើអ្នកមិនខ្វល់ពីភាពខុសគ្នាតិចតួចនៃសារធាតុ Carotenoids ទេ ព្រោះស៊ុតទាំងពីរប្រភេទនៅតែជា ប្រភពដ៏ល្អនៃប្រូតេអ៊ីន និងជីវជាតិមូលដ្ឋាន។
គន្លឹះសំខាន់បំផុត: មិនថាស៊ុតលឿងមានពណ៌អ្វីក៏ដោយ ស៊ុតនៅតែជា អាហារដ៏មានជីវជាតិ សម្រាប់មនុស្សភាគច្រើន។ អ្វីដែលសំខាន់ជាងពណ៌ គឺត្រូវប្រាកដថាអ្នកទិញស៊ុតដែលមាន គុណភាពល្អ និងស្រស់ សម្រាប់បរិភោគ!
(ប្រភព៖ បរទេស)
សូមជួយចែករំលែកប្រសិនអ្នកពេ
ចែករំលែកព័តមាននេះ