ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

លា​ហើយ​គេង​មិន​លក់​! យល់​ដឹង​ពី​ថាមពល​ដ៏​អស្ចារ្យ​របស់​កញ្ឆែត ដើម្បី​ទទួល​បាន​ដំណេក​សុខសាន្ត​ពេញ​មួយ​យប់​!

5 ម៉ោង មុន

តើ​អ្នក​ធ្លាប់​ដឹង​ទេ​ថា បន្លែ​ដែល​អ្នក​និយម​ធ្វើ​ជា​ម្ហូប អាច​ជា​ឱសថ​ធម្មជាតិ​ដ៏​ពូកែ​ស័ក្តិសិទ្ធិ​សម្រាប់​ព្យាបាល​ជំងឺ​ជា​ច្រើន​មុខ? ថ្ងៃនេះ​យើង​នឹង​មក​ស្វែង​យល់​ពី​គុណប្រយោជន៍​ដ៏​អស្ចារ្យ​របស់ កញ្ឆែត (Neptunia oleraceae Lour.) ដែល​មាន​រសជាតិ ផ្អែម​-​សាប…

តើ​អ្នក​ធ្លាប់​ដឹង​ទេ​ថា បន្លែ​ដែល​អ្នក​និយម​ធ្វើ​ជា​ម្ហូប អាច​ជា​ឱសថ​ធម្មជាតិ​ដ៏​ពូកែ​ស័ក្តិសិទ្ធិ​សម្រាប់​ព្យាបាល​ជំងឺ​ជា​ច្រើន​មុខ? ថ្ងៃនេះ​យើង​នឹង​មក​ស្វែង​យល់​ពី​គុណប្រយោជន៍​ដ៏​អស្ចារ្យ​របស់ កញ្ឆែត (Neptunia oleraceae Lour.) ដែល​មាន​រសជាតិ ផ្អែម​-​សាប និង​ធាតុ​ត្រជាក់​។

លក្ខណៈ​ពិសេស​របស់​ដើម​កញ្ឆែត
កញ្ឆែត គឺជា​ប្រភេទ​រុក្ខជាតិ​វា​រី​ជាតិ ដែល​ដុះ​អណ្តែត​លើ​ផ្ទៃ​ទឹក ដូច​ជា​តាម​ស្រះ ត្រពាំង ឬ​ស្ទឹង​ជាដើម​។

ដើម និង​ស្នាប់​: ដើម​របស់​វា​មាន​លក្ខណៈ​ពិសេស​ត្រង់​ថា មាន​ស្នាប់​ពណ៌​ស​ដូច​សំឡី ដុះ​រុំ​ជាប់​ដើម​ពី​ផ្ទាំង​មួយ​ទៅ​ផ្ទាំង​មួយ​បន្តបន្ទាប់​គ្នា ដែល​ជួយ​ឲ្យ​ដើម​អាច​អណ្តែត​បាន​។
ស្លឹក និង​ផ្លែ​: ស្លឹក​មាន​លក្ខណៈ​រួម​ស្លាប និង​មានកូន​ស្លឹក​រាង​ស៊ុត​ទ្រវែង​។ ចំណែកឯ​ផ្កា​មាន​ពណ៌​លឿង ដែល​ដុះ​ចេញ​តាម​ប្រគាប​ស្លឹក ហើយ​ផ្លែ​មាន​គ្រាប់​ប្រហែល ៦ គ្រាប់ រាង​សំប៉ែត និង​រលោង​។

ផ្នែក​ប្រើប្រាស់ និង​គុណសម្បត្តិ​ឱសថ
រុក្ខជាតិ​នេះ​អាចយ​កមក​ប្រើប្រាស់ បាន​គ្រប់​ផ្នែក និង​គ្រប់​រដូវ​។ យោង​តាម​ឯកសារ​រុក្ខជាតិ​ឱសថ​កម្ពុជា របស់​ក្រសួងសុខាភិបាល កញ្ឆែត​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ខ្ពស់​ក្នុង​ការ​ជួយ​ព្យាបាល​ជំងឺ​មួយ​ចំនួន​ដូច​ជា​៖

ព្យាបាល​បញ្ហា​គ្រុនក្តៅ​៖ ជួយ​បន្ថយកម្តៅ និង​អាកា​រៈ​រសាប់រសល់​ដេក​មិន​លក់​។
ជំនួយ​ដល់​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​: ល្អ​សម្រាប់​ព្យាបាល គ្រុនពោះវៀន រាក​មួល និង​ជួយ​សម្រួល​ដល់​ការ​បត់ជើងតូច​ដែល​ពិបាក​។

ព្យាបាល​ជំងឺពកក​: កញ្ឆែត​ត្រូវ​បាន​ប្រើប្រាស់​ជា​យូរ​មក​ហើយ ដើម្បី​ជួយ​ព្យាបាល​បញ្ហា ពក​ក (Goitre) ដែល​ទាក់ទង​នឹង​ក្រ​ពេញទី​រ៉ូ​អ៊ី​ត​។

របៀប​ប្រើប្រាស់ និង​កម្រិត​ថ្នាំ
អ្នក​អាច​ប្រើប្រាស់​កញ្ឆែត​តាម​វិធី​ផ្សេង​ៗ​គ្នា ដោយ​កម្រិត​ប្រើប្រាស់​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​គឺ​ចាប់ពី ២០ ទៅ ៤០ ក្រាម​៖

ដាំទឹក​ផឹក​: យក​ដើម​កញ្ឆែត​ទៅ​ដាំ​ជាមួយ​ទឹក ហើយ​ផឹក​ជា​ប្រចាំ​។
បុក​ពូត​យក​ទឹក​: បុក​ឲ្យ​ម៉ដ្ឋ រួច​ពូត​យក​ទឹក​ផឹក​ស្រស់​ៗ​។

ធ្វើ​ជា​ម្ហូបអាហារ​: យក​ទៅ​ធ្វើ​ជា​សម្ល ឬ​បបរ ដូច​ជា​សម្លម្ជូរយួន​ក្តាមសេះ ឬ​យក​ទៅ​ញ៉ាំ​ជា អន្លក់ ជាមួយ​ទឹកគ្រឿង​ផ្សេង​ៗ​។

កញ្ឆែត​មិន​ត្រឹមតែ​ជា​បន្លែ​ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​មុខម្ហូប​មាន​រសជាតិ​ឈ្ងុយ​ឆ្ងាញ់​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​វា​គឺជា​ឱសថ​ធម្មជាតិ​ដ៏​មាន​តម្លៃ​ដែល​រួមចំណែក​យ៉ាង​សំខាន់​ដល់​សុខភាព​រាង​កាយ​។ សូមកុំ​ភ្លេច​បន្ថែមបន្លែ​ដ៏​អស្ចារ្យ​នេះ​ទៅ​ក្នុង​របប​អាហារ​របស់​អ្នក​!

ប្រភព​៖ រុក្ខជាតិ​ឱសថ​កម្ពុជា​នៃ​ក្រសួងសុខាភិបាល