ភាពតានតឹង ឬស្ត្រេស មិនត្រឹមតែប៉ះពាល់ដល់សុខភាពផ្លូវចិត្តប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងជាកត្តាចម្បងមួយដែលបង្កឱ្យមានបញ្ហាសុខភាពបេះដូងផងដែរ។ នៅពេលដែលអ្នកមានអារម្មណ៍ស្ត្រេស រាងកាយរបស់អ្នកបញ្ចេញអ័រម៉ូនដែលបង្កើនសម្ពាធឈាម និងអត្រាចង្វាក់បេះដូង។ ដូច្នេះហើយ ការថែទាំបេះដូងរបស់អ្នកគឺជារឿងចាំបាច់ ជាពិសេសប្រសិនបើអ្នកជាមនុស្សឧស្សាហ៍មានស្ត្រេស។
ខាងក្រោមនេះជាអាហារទាំង ៥ ប្រភេទដែលអ្នកគួរតែបញ្ចូលក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នកដើម្បីជួយថែរក្សាបេះដូង៖
១. ត្រីសមុទ្រសម្បូរជាតិខ្លាញ់ (Fatty Fish)
ត្រីដូចជា ត្រីសាលម៉ុន (Salmon) ត្រីធូណា (Tuna) និងត្រីសាឌីន (Sardines) សម្បូរទៅដោយ អូមេហ្គា-៣ (Omega-3) ដែលជាខ្លាញ់ល្អមានប្រសិទ្ធភាពជួយកាត់បន្ថយការរលាក និងសម្ពាធឈាម។ អូមេហ្គា-៣ ជួយកាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុលមិនល្អ (LDL) និងធ្វើឱ្យចង្វាក់បេះដូងមានស្ថិរភាព។
២. គ្រាប់ធញ្ញជាតិ និងគ្រាប់ផ្លែឈើ (Nuts and Seeds)
គ្រាប់អាល់ម៉ុន (Almonds) គ្រាប់វ៉ាល់ណាត់ (Walnuts) និងគ្រាប់ឈៀ (Chia Seeds) សម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃ ខ្លាញ់ល្អ និងវីតាមីន E។ អាហារទាំងនេះជួយកាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុល និងការពារសរសៃឈាមរបស់អ្នក។ ការទទួលទានគ្រាប់ធញ្ញជាតិមួយក្តាប់តូចជាប្រចាំថ្ងៃ គឺជាទម្លាប់ដ៏ល្អសម្រាប់បេះដូង។
៣. បន្លែស្លឹកបៃតងខ្មៅ (Dark Leafy Greens)
បន្លែដូចជា ស្ពៃពួយឡេង (Spinach) និងស្ពៃក្តោប (Kale) មានផ្ទុកវីតាមីន K និង nitrates ដែលជួយការពារសរសៃឈាម និងកាត់បន្ថយសម្ពាធឈាម។ លើសពីនេះ បន្លែទាំងនេះក៏សម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលអាចកាត់បន្ថយការរលាកបានផងដែរ។
៤. ផ្លែប៊ឺរី (Berries)
ផ្លែឈើដូចជា ផ្លែស្ត្របឺរី (Strawberries) ប្ល៊ូប៊ឺរី (Blueberries) និងរ៉ាសប៊ឺរី (Raspberries) មានផ្ទុកសារធាតុ polyphenols ដែលជួយការពារជំងឺបេះដូង។ សារធាតុទាំងនេះជួយកាត់បន្ថយសម្ពាធឈាម និងធ្វើឱ្យសរសៃឈាមមានភាពបត់បែនល្អ។
៥. ផ្លែបឺរ (Avocado)
ផ្លែបឺរមានផ្ទុកនូវខ្លាញ់ monounsaturated ដែលល្អសម្រាប់សុខភាពបេះដូង។ ខ្លាញ់ប្រភេទនេះជួយកាត់បន្ថយកម្រិតកូលេស្តេរ៉ុលមិនល្អ និងអាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង។ លើសពីនេះ ផ្លែបឺរក៏សម្បូរទៅដោយប៉ូតាស្យូម ដែលជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាមផងដែរ។
ការបន្ថែមអាហារទាំងនេះទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក មិនត្រឹមតែជួយឱ្យបេះដូងអ្នករឹងមាំទេ ថែមទាំងអាចជួយកាត់បន្ថយផលប៉ះពាល់អវិជ្ជមាននៃភាពតានតឹងមកលើរាងកាយរបស់អ្នកទៀតផង៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ