ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

មិន​នឹក​ស្មាន ​! មីក្រូ​ប្លា​ស្ទិ​ក ដែល​យើង​ញ៉ាំ​រាល់ថ្ងៃ បាន​ទៅ​ប្រមូលផ្តុំ​នៅ​ក្នុង​ឆ្អឹង​យើង

1 នាទី មុន

ក្រសួងបរិស្ថានបានប្រកាសនាថ្ងៃទី២៩ ខែកញ្ញានេះថា ៖ កា​រវិ​វត្ត​នៃ​គ្រោងឆ្អឹង និង​ភាពរឹងមាំ​របស់​វា មាន​តួនាទី​សំខាន់​សម្រាប់​សុខភាព​មនុស្ស ។ តាម​រយៈ​ការ​សិក្សា​មួយ នា​ពេល​ថ្មី​ៗ​នេះ បាន​បង្ហាញ​ថា…

ក្រសួងបរិស្ថានបានប្រកាសនាថ្ងៃទី២៩ ខែកញ្ញានេះថា ៖ កា​រវិ​វត្ត​នៃ​គ្រោងឆ្អឹង និង​ភាពរឹងមាំ​របស់​វា មាន​តួនាទី​សំខាន់​សម្រាប់​សុខភាព​មនុស្ស ។ តាម​រយៈ​ការ​សិក្សា​មួយ នា​ពេល​ថ្មី​ៗ​នេះ បាន​បង្ហាញ​ថា ទោះបីជា​យើង​រស់នៅ​ក្នុង​សម័យ​ទំនើប​ស៊ី​វី​ល័យ យ៉ាងណា​ក្តី ក៏​បញ្ហា​សុខភាព​ទាក់ទង​នឹង​កត្តា​ហានិភ័យ​ថ្មី​សម្រាប់​ជំងឺ​ឆ្អឹង មិន​ត្រូវ​បាន​បង្ហាញ​ឱ្យ​ឃើញ​ទូលំទូលាយ​នៅឡើយ ។

ក្រសួងបរិស្ថាន បានបញ្ជាក់ថា មីក្រូ​ប្លា​ស្ទិ​ក និង​លម្អង​ប្លា​ស្ទិ​ក (Micro-nanoplastics, MPs) បាន​បង្ក​ជា​បញ្ហា​យ៉ាង​ខ្លាំង​ដល់​បរិស្ថាន និង​សុខភាព ដោយសារ​វា​មានការ​កើនឡើង​ច្រើន​នៅ​ក្នុង​បរិស្ថាន​ជុំវិញ ។

គេហទំព័រ Springer Link បាន​ផ្សាយ​អត្ថបទ​ស្រាវជ្រាវ របស់​ស្ថាប័ន Osteoporosis International បានឱ្យ​ដឹង​ថា ការ​ស្រាវជ្រាវ​លម្អិត​មួយ​ត្រូវ​បាន​ធ្វើ​ឡើង​ដើម្បី​រក​មូលហេតុ​ដែល​មីក្រូ​ប្លា​ស្ទិ​ក និង​លម្អង​ប្លា​ស្ទិ​ក MPs ប៉ះពាល់​ទៅ​លើ​ឆ្អឹង និង​ខួរឆ្អឹង នា​ពេល​បច្ចុប្បន្ន និង​បញ្ហា​ចម្បង​ដែល​នាំ​ឱ្យ​មាន​ជំងឺ​ឆ្អឹង ដូច​ជា ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង​ជាដើម ។

រូបតំណាង

ការ​ស្រាវជ្រាវ​បាន​បង្ហាញ​ឱ្យ​ឃើញ​លទ្ធផល គួរ​ឱ្យ​ព្រួយបារម្ភ ដោយសារ​ធាតុ MPs នេះ ត្រូវ​បាន​គេ​រក​ឃើញ​នៅ​ក្នុង​ជាលិកា​ឆ្អឹង​របស់​មនុស្ស ។ ក្នុង​រយៈពេល​ប៉ុន្មាន​ឆ្នាំ​ចុង​ក្រោយ​នេះ MPs បាន​បង្ក​ផល​ប៉ះពាល់​ដល់​លទ្ធភាព​នៃ​ការ​រីក​ចម្រើន​របស់​កោសិកា ជំរុញ​ឱ្យ​កោសិកា​ឆាប់​ចាស់ ផ្លាស់​ប្តូរ​រូបរាង​នៃ​កោសិកា ការ​ផលិត​ជាលិកា​នៃ​ស្រទាប់​ខ្លាញ់ និង​ឆ្អឹង​ធ្វើ​ឱ្យ​មានការ​ប្រែប្រួល​ហ្សែ​ន បង្កើន​ប្រតិកម្ម​លើ​ការ​ផលិត​អុកស៊ីហ្សែន ក្នុង​កោសិកា បង្ក​ឱ្យ​មានការ​រលាក និង​ជំរុញ​ឱ្យ​ឆ្អឹង​ពុក​ជាដើម ។

ប្លា​ស្ទិ​ក MPs ក៏​ត្រូវ​បាន​រក​ឃើញ​មាន​ទំនាក់ទំនង​នឹង​ការ​ចុះ​ខ្សោយ​នៃ​ចំនួន​គ្រាប់​ឈាម​ក្នុង​ខួរឆ្អឹងខ្នង​ផង​ដែរ ។ ការ​ធ្វើ​ពិសោធន៍​លើ​សត្វ បាន​បង្ហាញ​ថា ការ​ទទួលទាន​អាហារ​ច្រក​ដោយ​ប្លា​ស្ទិ​ក ឬ​មាន​សារធាតុ​ប្លា​ស្ទិ​ក បាន​បង្ក​ឱ្យ​មាន​មីក្រូ​ប្លា​ស្ទិ​ក MPs បង្ក​ជា​បញ្ហា​ដល់​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ ពោះវៀន និង​កាត់​បន្ថយ​ចំនួន​កោសិកា​ឈាមស ដែល​បង្ហាញ​ពីមុខ​ងារ​ខួរឆ្អឹង មិន​បាន​ដំណើរការ​ជា​ប្រក្រតី ។

រូបតំណាងដោយ AI

សារធាតុ​ប្លា​ស្ទិ​ក ត្រូវ​បាន​គេ​រក​ឃើញ​នៅ​ក្នុង​កោសិកា​ឆ្អឹង និង​នៅ​ក្នុង​កោសិកា​ឈាម​ផ្សេង​ទៀត ។ លើស​ពី​នេះ មីក្រូ​ប្លា​ស្ទិ​ក និង​លម្អង​ប្លា​ស្ទិ​ក (MPs) បាន​ប្រមូលផ្តុំ​នៅ​ក្នុង​ឆ្អឹង និង​បាន​កាត់​បន្ថយ​ការ​លូតលាស់​របស់​ឆ្អឹង និង​ការ​ចុះ​ខ្សោយ​នៃ​ប្រព័ន្ធ​ការពារ​របស់​ខួរឆ្អឹង ដែល​មានមុខ​ងារ​ជួយ​បង្កើត​ប្រព័ន្ធ​ការពារ​រាង​កាយ ។

ទោះបីជា​ការ​សិក្សា​ជា​ច្រើ ន​បាន​រក​ឃើញ​ផល​ប៉ះពាល់​របស់ មីក្រូ និង​លម្អង​ប្ល​ស្ទិ​ក MPs លើ​សំណាក​កោសិកា និង​ជាលិកា​ឆ្អឹង​របស់​សត្វ​ក៏​ដោយ ប៉ុន្តែ​វា​ក៏​អាច​កើត​មាននៅ​ក្នុង​ឆ្អឹង ឬ​ខួរឆ្អឹង​របស់​មនុស្ស​រួច​ទៅ​ហើយ ។ ជាមួយ​គ្នា​នេះ ការ​សិក្សា​ឱ្យ​ច្បាស់លាស់​ជាង​នេះ​នឹង​បន្ត​ធ្វើ​បន្ថែម​ទៀត ៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ