ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

របរ​ដាំ​បន្លែ​លក់​ត​បី​ជំនាន់​​បាន​ជួយ​លើកកម្ពស់​ជីវភាព​គ្រួសារ​មួយ​កម្រិត

7 ម៉ោង មុន
  • កំពង់ចាម

ខេត្ត​កំពង់ចាម​ ៖ ប្រជាពលរដ្ឋ​មួយ​ចំនួន​រស់នៅ​ក្នុងភូមិ​និង​ស្នាយ បឹង​បា​សាក់​និង​ព្រែកជីក សង្កាត់​សំបួរមាស ក្រុង​កំពង់ចាម បាន​ប្រកប​របរ​ដាំ​បន្លែ​លក់​តកូនតចៅ ។ ​ហើយ​របរ​មួយ​នេះ​ បាន​ជួយ​លើកកម្ពស់​ជីវភាព​គ្រួសារ​ឱ្យ​បាន​ធូរស្រាល​មួយ​កម្រិត…

ខេត្ត​កំពង់ចាម​ ៖ ប្រជាពលរដ្ឋ​មួយ​ចំនួន​រស់នៅ​ក្នុងភូមិ​និង​ស្នាយ បឹង​បា​សាក់​និង​ព្រែកជីក សង្កាត់​សំបួរមាស ក្រុង​កំពង់ចាម បាន​ប្រកប​របរ​ដាំ​បន្លែ​លក់​តកូនតចៅ ។ ​ហើយ​របរ​មួយ​នេះ​ បាន​ជួយ​លើកកម្ពស់​ជីវភាព​គ្រួសារ​ឱ្យ​បាន​ធូរស្រាល​មួយ​កម្រិត របរ​នេះ​រាង​លំបាក​បន្តិច​​ តែ​តម្រូវ​ឲ្យ​មាន​ការ​អត់ធ្មត់​ ។

លោកតា​ទូច ឆាន អាយុ​៧៧​ឆ្នាំ មានមុខ​របរ​ដាំ​ស្ពៃចង្កឹះ​ មាន​ប្រសាសន៍​ឲ្យ​ដឹង​​កាលពី​​ព្រឹក​ថ្ងៃ​ទី​២០​ សីហា ឆ្នាំ​២០២៥ ​ថា រាល់ថ្ងៃ​គាត់​បាន​ដាំ​ដុះ​ស្ពៃ​នៅ​ខាងក្រោយ​ផ្ទះ​ចម្ងាយ​ប្រមាណ​​៣០​ម៉ែត្រ ដែល​មាន​សរុប​ចំនួន​រហូត​ដល់​៤០​ថ្នាល ពេល​ថែ​ដិត​ដល់​ស្រោច​ទឹក​ដាក់​ជី​ជាង​មួយ​ខែ​ និង​ហុច​ផល​បាន​លក់​នៅ​លើ​ទីផ្សារ​ដោយ​កូនស្រី​ជួល​គេ​កាត់​យក​មក​លក់​នៅ​ផ្សា​របឹង​កុក ក្រុង​កំពង់ចាម បោះ​ឲ្យ​គេ​មួយ​គីឡូ​បាន​តម្លៃ​១៥០០​រៀល ​។

លោកតា​រូប​នេះ​បាន​រំលឹក​ថា នៅ​ពេល​ដែល​គាត់​ដឹងក្តី ពី​កុមារភាព​គឺ​ឃើញ​ឪពុក​បាន​ដាំ​ស្ពៃ​ដែល​ស្ថិត​នៅ​ក្រោយ​ផ្ទះ​។ ​ដើម្បី​យក​ទៅ​លក់​គ្រាន់​ហ្នឹង​ដោះស្រាយ​ជីវភាព​គ្រួសារ ហើយ​របរ​មួយ​នេះ​ គាត់​បាន​បន្ត​ពី​ឪពុក​រហូត​មក​ដល់​សព្វថ្ងៃ​ និង​បន្ត​ដល់​កូនស្រី​មិនជា​ពិបាក​ប៉ុន្មាន​នោះ​ទេ ដែល​ទាមទារ​ឲ្យ​មានការ​អត់ធ្មត់​ព្រោះ​ត្រូវ​ថែទាំ​បន្លែ​ស្រោច​ទឹក​ដាក់​ជី​នៅ​ក្រោម​កម្ដៅថ្ងៃ​ ។

លោកតា​បាន​ពន្យល់​ពី​ការ​ដាំ​ដុះ​ស្ពៃចង្កឹះ​ដំបូង​យើង​ត្រូវ​មាន​ថ្នាល​សម្រាប់​ព្រោះ​គ្រាប់​ស្ពៃ​រយៈ​ពេល​កន្លះ​ខែ​ ទើប​យើង​យក​កូន​ទៅ​ដាំ​ដុះ​នៅ​ថ្នាល​ផ្សេង​ទៀត​ក្បែរ​នោះ​ហើយ​ថែទាំ​ដឹក​ដល់​រយៈពេល​១៨​ថ្ងៃ​ និង​អាច​កាត់​យក​ទៅ​លក់​លើ​ទីផ្សារ​បាន​។​

មាន​ពេល​ខ្លះ​ម៉ូយ​មក​ទិញ​ដល់​ផ្ទះ​ដោយ​គេ​កាត់​ខ្លួនឯង​មួយ​គីឡូ​លក់​បាន​១៥០០៛ បើ​កូនស្រី​ជួល​គេ​កាត់​យក​ទៅ​លក់​នៅ​ផ្សារ​អាច​បាន​២០០០​រៀល​ ។​ សព្វ​ថ្ងៃនេះ​ បន្លែ​ច្រើន​ប្រភេទ​ត្រូវ​បាន​ឈ្មួញ​នាំ​ចូល​មក​ពី​ប្រទេស​ជិតខាង កត្តា​នេះ​ ដែល​ធ្វើ​ឱ្យ​បន្លែ​យើង​ខិតខំ​ផលិត​បាន​លក់​ក៏​មិនសូវ​បាន​ថ្លៃ​ប៉ុន្មាន​ទេ​។

​កន្លង​មក ​មាន​មន្ត្រី​កសិកម្ម​ខេត្ត​បាន​ចុះ​មក​ពិនិត្យ​មើល​ពី​ការ​ដាំ​ដុះ​បន្លែ​របស់​គាត់​ តែ​មួយ​រយៈពេល​ចុង​ក្រោយ​នេះ​​មិន​ដែល​ឃើញ​មកទេ ។ លោកតា​លើក​ឡើង​ថា ​ស្ពៃចង្កឹះ​នេះ​ពេល​ពូន​ថ្នាល​ហើយ​ត្រូវ​ដាក់​លាមក​គោ និង​ប្រើ​ជីសរីរាង្គ​កាត់​បន្ថយ​ការ​ប្រើប្រាស់​ជា​គីមី​ដើម្បី​កុំ​ឲ្យ​ប៉ះពាល់​សុខភាព​។

​មួយទៀត​ លោកតា​ចង់បាន​ពី​ការ​ដាំ​ដុះ​បច្ចេកទេស​បែប​ទំនើប ពី​មន្ត្រី​កសិកម្ម​ដើម្បី​ធ្វើ​យ៉ាងណា​ឲ្យ​ទិន្នផល​បាន​ខ្ពស់​ហើយ​មិន​ប៉ះពាល់​សុខភាព​ទាំង​អ្នក​ដាំ​ដុះ​ និង​អ្នកទិញ​យក​ទៅ​ចម្អិន​ធ្វើ​ម្ហូប​សម្រាប់​ទទួលទាន​គឺ​មាន​សុខភាព​ល្អ​ទាំងអស់​គ្នា​ ។

ចំណែក​លោក ​ប៊ុ​ន ចាន់ ប្រធាន​ការិយាល័យ​កសិកម្ម​ក្រុង​កំពង់ចាម​ប្រាប់​ឲ្យ​ដឹង​ នៅ​​រសៀល​ថ្ងៃ​ទី​២០​សីហា ថា បន្លែបង្ការ​ជា​ច្រើន​ប្រភេទ​ ក្នុង​នោះ​មាននៅ​ភូមិ​បឹង​ស្នាយ ភូមិ​បឹង​បា​សាក់ ​និង​ព្រៃ​ជីក ក្នុង​សង្កាត់​សំបូ​រមាស សរុប​ទាំងអស់​ជិត​៥០​គ្រួសារ ។​

កន្លង​មក​ មុន​ពេល​covid 19​ ផ្ទុះ​ឡើង ​ជំនាញ​កសិកម្ម​បាន​ចុះ​បង្រៀន​ពី​ការ​ដាំ​ដុះ​បែប​ទំនើប​ដើម្បី​ឲ្យ​ពួក​គាត់​ផលិត​បន្លែ​សុវត្ថិភាព​បាន​មិន​ប៉ះពាល់​សុខភាព​លក់​ទៅ​តាម​ម៉ាត​ និង​ទីផ្សារ ។ របរ​មួយ​នេះ​បាន​ជួយ​លើកកម្ពស់​ជីវភាព​គ្រួសារ​របស់​ពួក​គាត់​បាន​មួយ​សម្រិត​បន្ថែម​​ទៀត​ ។​

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ