មិនថាដំឡូងជ្វាពណ៌ស្វាយ ឬពណ៌លឿងទេ សុទ្ធតែជាប្រភពអាហារូបត្ថម្ភដ៏អស្ចារ្យ និងមានអត្ថប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាព។ ដំឡូងជ្វាទាំងពីរប្រភេទនេះ មានផ្ទុកវីតាមីន សារធាតុរ៉ែ និងជាតិសរសៃខ្ពស់ ហើយមានកាឡូរីទាប ដែលល្អបំផុតសម្រាប់ការសម្រកទម្ងន់។ យ៉ាងណាមិញ ពួកវាមានលក្ខណៈសម្បត្តិខុសគ្នាបន្តិចបន្តួចទៅតាមប្រភេទពណ៌របស់វា។
ដំឡូងជ្វាពណ៌ស្វាយ
ដំឡូងជ្វាពណ៌ស្វាយសម្បូរទៅដោយសារធាតុ Anthocyanin ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពល ធ្វើឱ្យវាមានពណ៌ស្វាយស្រស់ស្អាត។
ប្រឆាំងនឹងជំងឺរ៉ាំរ៉ៃ: សារធាតុ Anthocyanin ជួយកាត់បន្ថយការរលាក និងការពារកោសិកាពីការខូចខាត។ វាអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺរ៉ាំរ៉ៃដូចជាជំងឺបេះដូង និងមហារីក។
ជួយដល់សុខភាពខួរក្បាល: ការសិក្សាបង្ហាញថា Anthocyanin អាចជួយពង្រឹងការចងចាំ និងមុខងារខួរក្បាលបានល្អ។
ល្អសម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម: សារធាតុម្សៅនៅក្នុងដំឡូងជ្វាពណ៌ស្វាយរំលាយយឺតៗ ជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមបានល្អ។
ដំឡូងជ្វាពណ៌លឿង
ដំឡូងជ្វាពណ៌លឿងសម្បូរទៅដោយសារធាតុ Beta-carotene ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដូចគ្នាទៅនឹងការ៉ុត។ រាងកាយរបស់យើងនឹងបំលែង Beta-carotene ទៅជា វីតាមីន A។
បំប៉នភ្នែក: វីតាមីន A មានសារៈសំខាន់ណាស់សម្រាប់សុខភាពភ្នែក ការពារភ្នែកឡើងបាយ និងបញ្ហាភ្នែកផ្សេងទៀត។
ពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ: វីតាមីន A ក៏ដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការថែរក្សាប្រព័ន្ធភាពស៊ាំឱ្យរឹងមាំ ដើម្បីប្រឆាំងនឹងមេរោគ។
ជួយដល់សុខភាពស្បែក: វីតាមីន A ជួយបំប៉នស្បែកឱ្យមានសុខភាពល្អ និងភ្លឺថ្លា។
សេចក្តីសន្និដ្ឋាន
ដំឡូងជ្វាពណ៌ស្វាយ និងពណ៌លឿងសុទ្ធតែមានប្រយោជន៍រៀងខ្លួន ហើយមិនមានប្រភេទណាមួយល្អជាងមួយទៀតនោះទេ។ ប្រសិនបើអ្នកចង់ពង្រឹង ការចងចាំ និង ការពារជំងឺរ៉ាំរ៉ៃ គួរជ្រើសរើសដំឡូងជ្វាពណ៌ស្វាយ។ ប៉ុន្តែប្រសិនបើអ្នកចង់ បំប៉នភ្នែក និង ពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ គួរជ្រើសរើសដំឡូងជ្វាពណ៌លឿង។
វិធីល្អបំផុតដើម្បីទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ពេញលេញពីដំឡូងជ្វា គឺទទួលទានទាំងពីរប្រភេទឆ្លាស់គ្នា៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ