ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

មិន​នឹក​ស្មាន​! ផ្លែ​ត្នោត​ជួយសម្រួល​ដល់​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​ បង្ការជំងឺបេះដូង និងទឹកនោមផ្អែម

17 ម៉ោង មុន

ផ្លែ​ត្នោត​គឺជា​ផ្លែ​ឈើ​មួយ​ដែល​ដុះ​ក្នុង​តំបន់​ត្រូ​ពិ​ក ជា​ពិសេស​នៅ​ប្រទេស​កម្ពុជា​យើង​។ វា​មិន​ត្រឹមតែ​មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់​ទេ ប៉ុន្តែ​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​ជីវជាតិ និង​សារធាតុចិញ្ចឹម​ជា​ច្រើន​។ ទោះបីជា​ផ្លែ​ត្នោត​ត្រូវ​បាន​គេ​ស្គាល់​យ៉ាង​ទូលំទូលាយ​ក៏​ដោយ អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​ជា​ច្រើន​របស់​វា​នៅ​តែ​មិនសូវ​មាន​អ្នកដឹង​ច្បាស់​។ ខាងក្រោម​នេះ​ជា​អត្ថប្រយោជន៍​ដ៏​គួរ​ឱ្យ​ភ្ញាក់ផ្អើល ៦​យ៉ាង​របស់​ផ្លែ​ត្នោត​៖ ១….

ផ្លែ​ត្នោត​គឺជា​ផ្លែ​ឈើ​មួយ​ដែល​ដុះ​ក្នុង​តំបន់​ត្រូ​ពិ​ក ជា​ពិសេស​នៅ​ប្រទេស​កម្ពុជា​យើង​។ វា​មិន​ត្រឹមតែ​មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់​ទេ ប៉ុន្តែ​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​ជីវជាតិ និង​សារធាតុចិញ្ចឹម​ជា​ច្រើន​។ ទោះបីជា​ផ្លែ​ត្នោត​ត្រូវ​បាន​គេ​ស្គាល់​យ៉ាង​ទូលំទូលាយ​ក៏​ដោយ អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​ជា​ច្រើន​របស់​វា​នៅ​តែ​មិនសូវ​មាន​អ្នកដឹង​ច្បាស់​។ ខាងក្រោម​នេះ​ជា​អត្ថប្រយោជន៍​ដ៏​គួរ​ឱ្យ​ភ្ញាក់ផ្អើល ៦​យ៉ាង​របស់​ផ្លែ​ត្នោត​៖

១. ជួយ​សម្រួល​ដល់​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ
ផ្លែ​ត្នោត​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​ជាតិ​សរសៃ ដែល​មាន​សារៈសំខាន់​ក្នុង​ការ​លើកទឹកចិត្ត​ដល់​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​។ ជាតិ​សរសៃ​ជួយ​បង្កើន​បរិមាណ​លាមក ធ្វើ​ឲ្យ​វា​នឹង​ទន់ និង​ងាយស្រួល​បញ្ចេញ ចៀសវាង​ការ​ទល់លាមក​។ ជាង​នេះ​ទៀត វា​ជួយ​បង្កើន​បាក់តេរី​ល្អ​ក្នុង​ពោះវៀន ដែល​អនុញ្ញាត​ឲ្យ​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​ធ្វើការ​បាន​ប្រសើរ​ឡើង​។

២. ផ្ដល់​ថាមពល​យ៉ាង​រហ័ស
ដោយ​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ធម្មជាតិ​ដូច​ជា គ្លុយកូស​, ហ្វ្រុ​យ​តូ​ស និង​ស៊ុ​យ​ក្រូ​ស ផ្លែ​ត្នោត​អាច​ផ្ដល់​ថាមពល​បន្ទាន់​ដល់​រាង​កាយ​។ វា​ជា​ជម្រើស​ដ៏​ល្អ​សម្រាប់​អត្ត​ព​លិ​ក អ្នក​ហាត់ប្រាណ ឬ​អ្នក​ដែល​ត្រូវការ​ថាមពល​ភ្លាម​ៗ​ក្នុង​ការ​ធ្វើការ​ក៏​ដោយ​។

៣. ល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​បេះដូង
ជាតិ​សរសៃ​រលាយ​នៅ​ក្នុង​ផ្លែ​ត្នោត​អាច​ជួយ​បន្ថយ​កម្រិត​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​អាក្រក់ (LDL) នៅ​ក្នុង​ឈាម​។ ការ​រក្សា​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​ឲ្យ​មាន​សមតុល្យ​ភាព​និង​ជួយ​បង្ការ​ជំងឺ​បេះដូង ដូច​ជា​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង និង​ជំងឺ​ស្តុក​។

៤. សម្បូរ​ទៅ​ដោយសារ​ធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម
ផ្លែ​ត្នោត​មាន​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ខ្ពស់ ដូច​ជា flavonoids, carotenoids និង phenolic acids​។ សារធាតុ​ទាំងនេះ​មាន​សមត្ថភាព​ការពារ​កោសិកា​ផ្ទាល់ខ្លួន​ពី​ការ​ខូចខាត​ដោយ​រ៉ា​ឌី​កាល់​សេរី ដែល​ជា​កត្តា​ធ្វើ​ឲ្យ​កើត​ជំងឺ​រ៉ាំរ៉ៃ ដូច​ជា​ជំងឺមហារីក និង​ជំងឺ​ចាស់​ជាង​វ័យ​។

៥. ជំនួយ​សម្រាប់​សុខភាព​ឆ្អឹង
ផ្លែ​ត្នោត​ផ្ទុក​រ៉ែ​សំខាន់​ៗ​ដូច​ជា ផូស្វ័រ ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម កាល់ស្យូម និង​ម៉ាញេស្យូម ដែល​ជា​ចំណែក​សំខាន់​ក្នុង​ការ​រក្សា​ផ្នែក​ឆ្អឹង​ឲ្យ​រឹង​មាំ​។ ការ​បរិភោគ​វា​ជា​ប្រចាំ​អាច​ជួយ​ការពារ​ការ​បាត់បង់​ដង់ស៊ីតេ​ឆ្អឹង និង​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង​។

៦. ជួយ​បន្តឹង​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម
បើ​ទោះបីជា​ផ្លែ​ត្នោត​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់ តែ​វា​មាន​ស​ន្ទ​ស្សន៍​ជាតិ​ស្ករ​ទាប (Glycemic Index – GI)​។ ជាតិ​សរសៃ​ក្នុង​វា​អាច​ជួយ​បន្ថយល្បឿន​នៃ​ការ​ស្រូប​ជាតិ​ស្ករ​ទៅ​ក្នុង​ឈាម​។ នេះ​ជួយ​រក្សា​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ឲ្យ​មាន​លំនឹង ជា​ពិសេស​សម្រាប់​អ្នកមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។

ជា​រួម ផ្លែ​ត្នោត​គឺជា​ផ្លែ​ឈើ​មួយ​ដែល​មិន​គួរ​មើល​រំលង​ទេ នៅ​ពេល​នឹកឃើញ​អំពី​អាហារ​ចិញ្ចឹម​សុខភាព​។ មិន​ត្រឹមតែ​ឆ្ងាញ់​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​វា​ក៏​ជា​ប្រភព​សារធាតុចិញ្ចឹម​ជា​ច្រើន​ដែល​អាច​ជួយ​លើកកម្ពស់​សុខភាព​ទូទៅ​។ ការ​បញ្ចូល​ផ្លែ​ត្នោត​ទៅ​ក្នុង​របប​អាហារ​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​គឺជា​ជម្រើស​ដ៏​ឆ្លាត​វៃ​សម្រាប់​សុខភាព​រយៈពេល​វែង​។

តើ​អ្នក​ធ្លាប់​នឹកឃើញ​អត្ថប្រយោជន៍​ទាំងនេះ​ពី​ផ្លែ​ត្នោត​ពី​មុន​មក​ដែរ​ឬទេ?

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ